About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, February 26, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhdua

assalamualaikum!! salam sejahtera.. salam maarabbuka ya bakal ahlil kubuuurr.. ^^

lama aku tak hapdet siri hanya sekepal dua ni kan? aa... sori la. macam biasa, kesebokkan mengejar urusan dunia dan akhirat membataskan masa nak menaip panjang2, laju2 dan selalu2.. hee~

denda kat sekolah. luls. sumber


bila aku tengok budak2 sekarang... aku suka compare dengan zaman aku sekolah dulu. well, aku percaya korang pon centu kan? hehe... banyak. siyes banyak bezanya. unless korang memang skolah rendah zaman millennium, maybe tak jaoh beza la dengan keadaan sekarang. antara banyak2 yang boleh kita nilai, aku nak ajak korang imbau kenangan dan buat analisis sket. let's talk about denda dan hukuman.

zaman dulu... zaman aku doluu2...

sumpah budak pakat takot kat cekgu. apsal? haa.. cekgu2 masa tu semua ada kuasa mendenda. menghukum! sape je buat salah.. kalo dibuktikan salah... abeh la~ kompem kena denda. lagi teruk, kena hukum. dah la tu, denda zaman dulu sangatlah pelbagai. meh kita tengok satu2..


ketuk ketampi

ini paling old-skool, paling common, paling general. dan jugak paling senang nak execute. cekgu tak payah guna tenaga pon. cakap je budak buat salah apa, then nak kena ketuk ketampi berapa kali. hihi. amcam? memori tak? ^^ aku rasa rata2 dalam kalangan kita yang bersekolah zaman 80an 90an dulu paling koman mesti pernah kena denda ketuk ketampi. takyah tipu laa.. ekeke.

taktau ketuk ketampi tu macam mana? pergh... urban sangat ni. hahaha. senang je. paling basic - silang tangan pegang telinga (tangan kanan pegang cuping telinga kiri, dan sebaliknya), lepas tu ulang aktiviti mencangkung-berdiri continuously sampai abeh kiraan denda tu. kalo kena seratus, seratus ah kau ketuk ketampi. nampak senang kan? tapi sekali kena... haa... ketor lutut oi! xD
ketuk ketampi tengah panas secara berjemaah. sumber


ketuk ketampi ni feveret cekgu2 yang mulut jahat tapi hati baek. cekgu2 tak naek tangan tampor lempang budak. apatah lagi rotan. tak gamak... tapi... tapi nak denda jugak! so, suroh ketuk ketampi lah! exercise katanya. ekeke. padan la muka. kalo kena denda secara berjemaah, buleh la gelak2 lagi. kalo kena sorang2? depan perhimpunan? perrghh... jatuh saham beb~~ hakhakhak


cubit/pulas perut

ini pon common gak ni. seangkatan la dengan ketuk ketampi. haa.. tapi saketnya memang makan dalam. sebab? sebab cekgu biasanya cakap slow2 je kat telinga kita...

"kenapa tak bawak buku? kenapa tak siap kerja cekgu? em? emm??"

sambil dia 'em em?' tu... tangan dia dah kat perut kita dah. gulp.. cuak beb!! daripada tau jawapan pon, terus tak tau nak cakap apa! segala alasan ... padam. shut down. hahaha. dah bila kita tak jawab, maka terasa la perut kita dipulas-pulas pada kadar slow n steady namun sakit sekali. uuuhhh... dapnye, cekgu cakap. muka kita pon straight je.. tegak je pandang depan. time tu satu kelas senyap... tapi tengok kita la. cover2, nak nanges dengan taknak nages same banyak. uuuhhh... cekgu tak sudah membebel lagi... ekeke

selalunya yang buat denda cubit perut ni.. cekgu pompuan la. nak lempang budak tak kena gaya plak. so, cubit perot nampak cam 'ibu-ibu' sket. baru prihatin! hahaha. kalo tak cubit perot, biasanya cekgu2 cubit lengan. tapi jarang kot. sebab cubit lengan tak feel. itu otot. perot lemak gebuuu~.. muehehe. yang kena cubit ni tak kira budak laki pompuan. same je. ~.~ kekadang tu sampai terangkat dibuatnya ha. tapi nak buat camne. dah salah sendiri. hadap je la... mihmihmih~


berdiri atas kerusi/bangku

hahaha. zaman dulu... kalo kena berdiri atas kerusi ni... antara denda yang paling memalukan lah. sah-sah kau sorang je yang top of the world dalam kelas tu. pastu kena pulak budak kelas sebelah yang kau minat tu lalu depan kelas time2 tu jugak... arggh!! merah padam la muka... >.< malu oi, malu!


berdiri atas kerusi. lejen! sumber

berdiri atas kerusi/bangku ni biasanya denda cekgu bagi atas kesalahan bising dalam kelas, main lari2 dalam kelas, tak baca sama2, tak hafal sifir... luls. tengok mood cekgu tu la. kalo dia agak2 menyampah dengan perangai kita yang suka lari2 ni... dia suroh aa berdiri atas kerusi. ha... berdiri la sampai habes waktu. kalau sejam, sejam la berdiri. tu kira baek la berdiri elok2... kena disuroh berdiri sebelah kaki? berdiri sambil junjung beg? ekeke

zaman aku skolah, berdiri atas kerusi ni kita bleh tengok hampir setiap hari, setiap kelas. lalu je kat koridor kelas2 tu... mesti ada budak kena berdiri. tak sorang2, berpasangan. lagi syok, tengok satu kelas kena denda berdiri atas kerusi. macam koir dah gayanye. hakhak. selalu time2 bahasa melayu, english, pendidikan seni... ada la makhluk2 tu. nak lagi ekstrem? berdiri atas meja. itu memang nampak sangat kau salah berat tu. cekgu dah geram sangat dah tu, tapi taknak lempang jugak lagi. berdiri atas kerusi pon kau bising lagi.. ha, stand on the table!! kipas siling tu tengah pusing nombor 5... sejengkal lebih sket je daripada kepala. senyap terus 3 kelas sederet. hahaha


junjung bangku/kerusi

ini pon sebenornye lejen gak. cuma tak ramai cekgu praktikkan. cekgu lebih selesa tampor budak lelaju daripada seksa budak lama2. ekeke. tapi memang patot pon... dah la kau lari2 luar kelas time cekgu lambat masuk sebab mesorat, pastu dalam kelas kau tak bawak buku... kerja semalam pon tak siap.. dah tak bawak buku, ko pegi kacau member sebelah dengan belakang time cekgu ngajor... haa, ini makan dia~


lenguh beb kena junjung kerusi~ hik

kerusi budak2 dulu takde macam sekarang. dulu takde kerusi plastik. yang ada cuma kerusi kayu yang berat tu. apa lagi beb... dah la kena berdiri kat depan kelas, kena junjung kerusi kat atas kepala plak! pergh... time tu memang kau berharap sangat kena denda berdiri atas kerusi. meja pun takpe. takpon ketuk ketampi seratus kali pon takpe. haha... tapi junjung saje ok lagi... kena cekgu buat gila, disurohnya junjung sambil round sekolah. demam ngko seminggu! hahaha. bukan sebab penat, tapi malu! >.<

tapi cekgu2 biasanya tak la kejam sangat. kalo kena junjung bangku camtu, normally kejap je. sekadar nak bagi pengajaran. nak ko rasa malu, menyesal sket. agak2 cekgu tengok ko muka dah sebek nak nanges tapi kekonon tahan macho, berlagak dengan cekgu.. takpon kaki dah ketor2 tu... cekgu bagi la duduk. kesian. manade cekgu sampai ati nak seksa anak didik dia. =)

oh, biasanya budak laki je yang kena denda junjung kerusi atas kepala ni. sebab tu budak2 laki zaman aku dulu tough2. ehem... ekeke


tarik sideburn

peeerrgghhh!! ini paling sakit antara denda2 yang menyakitkan. tarik sideburn beb!! memang ko tough la camne pon. kental la camne pon. klo kena tarik sideburn tu... memang berair la mataa~~ hahaha.

ni pon budak laki je kena. aish... tension lak aku. apsal budak laki ada banyak enakmen denda dan kedendaan banding dengan dak pompuan ni. ngeh. ~.~ haha


saket ooo kena tarik rambut. >.<

tapi cekgu2 pompuan jugak yang suka tarik sideburn ni! arrgghh... tu la orang cakap.. tangan yang halus, lembut tu.. jangan sangka tak bisa menyakitkan! ekeke. slow je cekgu capai rambut tepi telinga ni... dia pegang secubit je... pastu... slow2 cekgu tarik sideburn ke atas... uuuuhhhh... same je rasanya macam budak pompuan kena cubit perot. tak tak. lagi saket ooiii!! >.<

normally kalo tak dengar cakap cekgu, tak siap keje umah, tak dapat jawab soalan matematik.. memang ini la makannye. hikhik... tapi takpe~ sakit kejap je. lepas tu cekgu pujuk, bagi cekelat. pesan, jangan buat dah. kalo tak, kena denda lagi. atototo... kan dah ilang saket tu? hahaha

****

haih. banyak lagi denda2 yang ada zaman kita sekolah dulu. err... kita ke? aku je kot. korang2 tak kena... pffftt... anyways, semua denda yang aku cerita kali ni... semua aku pernah kena! tu belom cerita cuci tandas, cium tiang gol, kena lempang roket etc etc. muehehe xD biasa la. ketua kelas, ketua kelas jugak. nombor satu dalam kelas, dalam darjah, tak kesah. pandai english pun, tapi lembap matematik.. kena jugak. bhahahaha . well, at least aku pernah merasa pengalaman tu semua. dan sikit pun aku tak dendam dengan cekgu2 yang pernah denda aku dulu. aku nak berterima kasih lagi adalah!

budak sekarang? baru tegur sikit... dah balek rumah repot mak ayah kata cekgu pukul, cekgu cabul, cekgu denda teruk2 sambil tunjuk lebam kat tangan yang dia dakwa cekgu buat walhal dia yang langgor bucu meja time lari2 dengan kawan dalam kelas kat sekolah tadi. dah tu acaner... aku tak kata semua denda2 zaman dulu tu bagos. tapi.. tu la. sekadar nak compare dengan sekarang. =)


kena denda dengan kengkawan paling best!! hahaha . sumber

aa.. kali ni takde dialog2 menarik. aku kumpol untuk entri laen kali ye. tak berapa banyak la. asik2 budak tanya pasal kawen, pasal umor, pasal anak... korang pon bosan gak nak baca. tak rare dah. ekeke ..=p

jumpak lagi di laen entri, insyaAllah!!


1 comment:

MohdIzwan said...

Pnah jgk kena denda dlu time skolah..tp x semua yg disenaraikan la..yg plg feymes..of coz la ketuk ketampi kan..hahaa..

btw..msuk thp dua..dah tak kena..sbb jd pengawas..lepas tue..jd ketua murid.. eh.. :P