About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, February 1, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhsatu


assalamualaikum! kom kom.. kom apa? kooooommmpang dipaluuuuuu pengantin baru!! *kelepak kelepak kelepak* duduk bersandiiiiiiing tersimpul malu *kedebum kedebum kedebum*




Allah...

banyaknye keje! eh ada hasnida hanim kat slot sukan buletin utama! kejap2, tengok dia kejap. ok dah abes. tak putos2. belom pon selesai satu tugas, datang tugasan laen berkunjung mendampingi. uhuk... tapi takpe. setakat ni alhamdulillah aku masih steady dengan kerja hakiki walopon dikepilkan dengan tanggungjawab2 laen yang disisip kemas sejajar dengan jawatan2 yang disandang. bak kata orang.. setia hujung nyawa? eh. hakhak. noharom skema ayat. xD

entri kali ni aku nak ulas sket pasal anak2 aku. ye, anak2 murid kelas aku.

aku percaya, tak ramai dalam kalangan korang yang baca entri ni... atau mungkin takde pun - yang masa skolah dulu, budak2 kelas blakang. ada ke? cer angkat tangan sket nak tengok. =)

ye. bukan takat korang. aku sendiri pon. alhamdulillah, mungkin rezeki aku, rezeki arwah mak abah aku kot. dari kecik, aku sentiasa dok kelas depan. kelas first. baek skolah rendah, baek skolah menengah - same je. syukur, dari sudut pendidikan, aku boleh dikategorikan sebagai antara insan2 yang bertuah. bertuah kenapa? sebab paling utama - boleh kenal huruf, kenal nombor... mengeja, membaca, menulis, mengira, dengan insyaAllah baik.

kenapa aku cakap bertuah? sebab... ada dalam kalangan kita, yang tak merasa nikmat tu semua. takyah pegi jaoh... aku kecikkan skop kat anak2 murid aku skarang. quite a number of them yang belum mahir membaca, mengeja, menulis, mengira... even tak kenal huruf pon ada. just imagine, macam mana cekgu2 nak  cater their needs - sambil nak penuhi tuntutan sistem pendidikan skarang?

sayu. hari2 hati aku sayu bila masuk kelas anak2 kecil ni. sayu sebab dalam kerana kekurangan keupayaan pembelajaran dorang tu - dorang agak ketinggalan berbanding kawan2 yang lain. orang lain dah boleh baca, dah boleh faham maksud ayat dan cerita.... dorang masih lagi perlu mengeja. satu..satu. itu kalau dalam bahasa malaysia, bahasa ibunda... korang leh agak tak camne kalau dengan bahasa asing, english? yeah. that's what i mean.

ketepikan soal perangai anak2 aku ni. ye, memang. ada yang degil, ada yang suka main2. yang malas buat kerja, yang tipu cakap tinggal buku kat rumah - padahal ada je dalam beg... macam2 lagi. tapi tu semua aku sahut sebagai cabaran! hari2 aku check beg dorang, tolong keluarkan buku, sediakan alat tulis... bagi yang tak reti eja-tulis tu, aku pegang tangan dorang, ajar cara pegang pensel, ajar tulis huruf, ajar sebut, bagi ingat bagi faham. aku tak kesah. biar aku susah. tapi aku taknak dorang rasa terpinggir sebab tak mahir skill belajar. pendidikan itu hak semua. ilmu tu hak mereka.

dan dorang tu amanah Allah kat aku.

memang payah. memang susah. tapi .. aku yakin dorang ni ada masa depan. dorang ada harapan. dorang layah dan berhak berjaya - sama macam orang laen. sebab tu aku sentiasa doa, moga aku dapat laksanakan tugas dan tanggungjawab aku dengan sebaiknya. moga apa yang aku buat semua tu, ada baeknya - buat anak2 aku, dan aku sendiri. insyaAllah. buat masa ni... aku rasa cukup seronok dah; bila budak2 yang awal2nya malas buat kerja... dah jadi rajin salin latihan, cuba siapkan apa yang aku bagi - walopon tonggang langgang. hehe. budak yang awalnya sentiasa tak bawak buku... dah jadi rajin bertanya, jawab soalan... alhamdulillah. hari2 aku puji dorang pandai. hari2 aku cakap dorang bagus. sebab aku tahu, dorang ada potensi. dorang boleh pandai. memang pandai! aku harap semua tu boleh jadi motivasi kat dorang. em. =) doa2 la kat aku sama ye. ehe.. mekaseyh in advance~ ^^

uih panjang lak aku membebel. hahaha. nah. ni antara bingkisan yang aku nak senyum2 dengan korang. enjoice!

****

me      : why are you late? kenapa lambat sampai sekolah ni?
budak : *senyum dengan muka tak bersalah* saya makan megi tadi

****

budak : sir! kenapa sir tak pakai songkok hari ni?
me      : err... tak boleh ek?
budak : tak boleh! aurat, sir!

****

budak A : ticer, anak ticer name apa?
me          : kenapa?
budak B : dia nak letak nama adik dia, ticer.
me          : oh... em, kamu rasa nama apa?
budak A : mana saya tahu. tu anak ticer, kenapa tanya saya.
me          : . . .

****

budak : ticer, may i toilet?
me      : nak buat apa?
budak : nak solat.
me      : hoih! manada orang solat kat toilet!
budak : alaa... saya nak pegi surau, tapi tak reti cakap english..
me      : cakap je la nak solat
budak : ok. please ticer may i go toilet... nak solat.

****

budak 1 : ticer, ticer dah kawen?
budak 2 : hey! jangan la tanya camtu... segan ticer nanti!
budak 1 : alaa... ko pon nak tau kan.
budak 2 : ye laa.. tapi... ticer, ticer belum kawen kan?
me         : same je soalan kamu.. -.-

****

me    : okay. let's talk about food. what is your favourite food??

*kelas 3*
kelas : nasi lemak! mee goreng! ayam goreng! burger! pizza! KFC! etc

*kelas 2*
kelas : KFC! McDonald's! Pizza Hut! ayam bakar! steamboat! sotong goreng tepung! etc

*kelas 1*
kelas : McDonald's! Dominos! Baskin Robbin! Secret Recipe! Kenny Rogers! Ferrero Rochers! etc..

****

budak : ticer, kenapa ticer pakai songkok?
me      : saje. kenapa? tak elok?
budak : bukan. bila ticer pakai songkok, ticer nampak hensem.
me      : so?
budak : saya rasa ticer mesti cantik kalau pakai tudung... ticer dah la putih... try la ticer!

****

budak a : ticer, macam mane ticer boleh pandai english?
budak b : ha'ah la.. ticer cakap melayu boleh. cakap english boleh. 
me         : cekgu blaja la. dulu2, cekgu macam kamu jugak. tak pandai english...
budak b : macam kami?
budak a : ooo... dulu ticer pun tak siapkan keje rumah ke?


4 comments:

MohdIzwan said...

part pakai tudung...awww..so suweettt...hahahaa..

Bro Aim said...

aku suka dengan entri ko flashback balik apa budak2 ni ckp..rasa nk buat interview je kat skolah ang

Puteri BeriBiru said...

teringin nak tgk ticer pki tudung.ehehe

antara said...

@onney - haha. ~.~

@aim - interview? luls! melampau dah bp peginya. ekeke

@beribiru - teringin jugak. eh. =p