Thursday, February 21, 2013

Kenapa Pak Arab Tak Mandi?


assalamualaikum. hai korang2 yang dok ketor perot memikiorkan kursus kawen dah nak jadi makin susah. tengah menyesal tak ambik kursus kawen masa belajor dulu? ekeke

gambor ada kena mengena dgn tajuk. tapi cerita lambat sket. hihi..

frankly speaking, aku ni bukanlah sorang penggemor bau-bauan, harum-haruman sangat. serius. sebab? sebab aku tak tahan bau wangi yang kuat sangat. penin kepala. @___@

betul beb.

kalau pegi alamanda tu putrajaya tu, kat floor atas tu ada lovely lace tau. huu.. aku rasa semua orang suka lalu situ, sebab kedai dia wangi! sedaaap je bau. tapi aku? tiap kali lalu depan kedai tu je, mesti aku tahan nafas. muehehe. takleh sedut beb! fenin lah fenin lah feninn laahh~~ same la kalo aku lalu depan kedai body shop pon. atau pon, masuk dalam parkson then lalu kat sektor2 jual perfume tu. peerrgghh... bleh pengsan!

aku pon pelik. kenapa aku tak tahan dengan bau wangi. maybe-kah sebab aku sendiri dah cukup wangi? muehahaha xD

tapi tu la.

bau wangi aku tak tahan. tapi bau busuk aku leh plak tolerate!? gilo kau an. example... kalau bau tong sampah ke, bau lori sampah lalu ke... aku bleh lagi sedut udara tercemar tu tanpa tutop idong. peergghh.. kalau kebanyakkan daripada kita mesti dah tutup idong, pastu kipas2 tangan halau bau busuk tu. kan? aku tak buat  centu plak. aish... kecelaruan beteii laa... ~.~

to most people, bau beras peram, padi terendam, bau getah skerap... semua tu busuk. tapi aku leh hadap lak! hahaha. tapi tapi... ada sesetengah bau yang memang aku takleh tahan... yang aku anggap tak wangi (nak sebut busuk cam tak patot je.. hewhew).

first, bau badan pak arab.

bukan la maksud aku semua yang keturunan arab tu. ni terma general je, ok? kira skali dorang2 yang berasal dari timur tengah, membawak ke belah2 afrika sana. wuuu... bukan aku nak resis ke hape ke.. tapi... em. aku dimaklumkan... memang natijahnya dorang bau centu. wallahualam. tapi, itu especially bila dorang kat Malaysia la. kalo dorang kat tempat dorang, taaakk. haa.. punca badan dorang bau kaw-kaw camtu .. adalah sebab dorang tak mandi pada kadar sepatutnya. ye ek?

berdasarkan pengalaman aku berkawan dengan geng2 pak arab dan mamat2 afrika masa kat universiti dulu... dorang sendiri mengaku dorang jarang mandi. sekali sehari tu kira dah cukup baek dah tu. biasanya subuh2 la. lepas tu tak mandi sampai ke sudah, sampai jumpak subuh lagi skali la. ~.~ sebab?? sebab kebiasaan dorang kat negara dorang camtu. ini takde kaitan dengan keturunan atau generasi ye. possibly faktor demografi.

pergh.. tepuk dahi aku dengor. -.-no wonder la bau dorang leh tahan kuat menusuk kalbuu... bila aku kaji2 balek, aku dapat buat konklusi camni. dorang tak biasa mandi banyak2 kali sehari sebab dorang biasanya memang tak mandi pon. itu kat tempat dorang laa.. tapi untuk makluman, tempat dorang tu cuaca dan iklimnya panas kering. sini, panas melekit - berpeluh! bila panas kering, tak mandi pon ok lagi sebab tak berkumuh sgt. sini? wuwuu.... dah la peluh mencurah-curah, tak dibersihkan pulak. nak nak plak tengah naik lif sama2 dengan dorang 2-3 orang... memang A+ la... dorang lupa or tak aware kot, yang sini Malaysia.. bukan Sudan, bukan Costa Rica. tapi ada je yang ikot budaya kita, mandi banyak kali dalam sehari. so, kurang la masalah tu. =)

lagi satu... sebab dorang berbau kuat ialah... maybe daripada pemakanan / diet dorang kot. mamat2 timur tengah ni memang kaki makan daging. especially daging kambing! nah kau... hormon kambing menebal dalam diri... sekali dirembeskan via kelenjar peluh... tak ke bau kambing golek gittew? muahahaha. but sori to say la... memang kalu rajin makan daging (kambing terutamanya), badan akan mudah berbauuu... tak kata kat dorang je. kita pon, kalo asik bedal kari kambing je hari2.. bukan takat bau je dapat, migrain darah tinggi semua pakej. haha.. >.<


second? hiks... bau budu, tempoyak, cenchalok.

wahahaha. ok, nak kutuk aku ke, nak mengata aku ke... silakan. yes, teman oghang perak. tapi teman tak sior tempoyak weh! xD

tak boleh .. siyes. aku dah pernah try banyak kali gak nak hadap tempoyak, budu, cencalok. gamak2 takde makanan sangat kot... baru aku telan bendalah tu. ~.~ nak bau pon aku tak mampu, ko nak soh aku makan!? ngaaa... membunuh namanya. luls!

aku paling pantang dengan kakak n cikyang aku. aku memang suka makan nasik dengan sambal belacan. dan aku sendiri memang hantu durian yang tegar! taaaaaapiiiii.... once dorang gaulkan sambal belacan dengan isi durian tu.... aku kompem berenti makan. bangun teros dari meja weh!! takleh bauuuu~~ T____T tak pasti la hidung aku ni koman spana ke camna... tapi tu la hakikatnya. masak lemak memang feveret habes!! tapi once aku bau or dapat tau ada sebatian tempoyak dalam tu.... bye bye. ergh... so dear future wife, awak masak nasi puteh telur goreng dengan kicap pun dah cukup untuk buat saya sayang awak amat2... daripada awak test kesetiaan saya dengan paksa saya makan budu, tempoyak or cencalok, or ketiga-tiganya sekaligus. tapi... tengok keadaan jugak la. sape tak sayang bini oi! muahahaha berangan ~.~


so anyway, kebetulan aku cakap pasal bau2an ni...

kepada korang yang suka pakai semburan deodorant, aku cadangkan dua produk ni.


satu, rexona skin care (whitening) - with sunflower seed oil!



produk ni memang best! sebab berkesan. dia memang mencerahkan kulit, especially bawah lengan (amboih ayat sopan) . bukan bagi putih, tapi bagi kulit tak jadi gelap. dan bau dia wangi yang lembut! just nice. berkesan beb! aku tau la, sebab aku pakai. hahaha


second, rexona crystal - best white mark protection ever!




ini pon terbaek!! wangi dia pon lembut. tak menusuk hidung aku sangat. then, produk ni terbukti tak meninggalkan kesan putih dan/atau kuning kat baju. normally kalo kita pakai deo biasa, lama2 akan ada kesan degil kat bahagian bawah lengan tu kan? aa.. dengan rexona crystal ni, takyah risau ketiak baju jadi kaler kuning2 or putih dah. teknologi hebat! kekal kering sehingga 24 jam! unless kau pegi mandi la. ekeke

so... aku pon tak pasti kenapa aku melalut sampai camni. luls! tapi sharing is caring kan. try la! ^^ oh bytheway, ni sume perkongsian ikhlas ye... takde sponsor atau dibayar atau seumpamanya. sekupang pon tak dapat. just nak share dgn korang je. beli deo ni pon sendiri. duit sendiri. hahaha


dah! nak tido.


3 comments:

MohdIzwan said...

Tu dia...pelik dr orang..

Tapi takpa laa..itulah keunikan masing2...kalau semua manusia sama..x syok la plak kan..

eh..pakai deodoran women? bleh ek cmtue..hehehee..

nnt nk try jgk laa..wakakaa..

UniMeOw said...

hehe baru nak tya ko tahan x mkn sambal belacan..nasib baik tahan..

kalo x aku nk soh ko geng ngan pak arab la..hik3..

Some Tea along the road... said...

hahaha kami pon sama takleh tempoyak, walaupon kegemaranku ialah sambal belacan hehe... tapiii deroyannn perghhh memang lazat haha! tapi kami suka jugak cencalok dan budu. Kira kami up sikit dari hampa haha... tapi bukanlah hari2 dok menatap benda tu. Minyak wangi pon adalah pilihan2 bau tertentu tertakluk kepada budi bicara hidong.dan kami memang tak tahan bau pak arab *pengsan* depa makan bawang banyak pon buleh jadi bau lagu tu gak.