About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Sunday, August 31, 2014

7 Adab bila Mesej Crush


lol


hai. assalamualaikum. salam kemerdekaan. dah wish crush 'salam merdeka' ? hehehe

korang ingat tak zaman2 irc dulu? tak sure la korang sempat enjoy zaman chatting kat mirc ke tak. klo korang sempat, maybe korang pon 80's kids macam aku. hehehe. nanti aku buat entri khas reminiscing borak2 kat irc, YM, MSN semua tu. oh memori betol. haha

zaman chatting2 irc dulu kan... benda paling best sekali bila chatting ialah dapat email or nombor tepon orang yang kita dok chat tu. pergh... achievement unlocked beb! rasa hepi dia... taktau nak cerita. hahaha. zaman sekarang? lagi mudah benornye. so dapat/bagi nombor tepon orang, kengkawan semua tu... macam dah jadi keperluan dah. tapi... bila dapat nombor tepon 'crush' ? wohooo!! happiest person on earth la hari tu! ekeke. so, korang dah dapat nombor tepon crush korang??

hahahahaha omg aku sendiri tak pasti samada i'm the right person to write this. tapi tu la. since kawan2 aku ada crush dan dorang dok tanya aku "an, cemana nak start kenal2 dia ni?" and stuff... aku rasa aku bleh la share dengan korang jugak sket2. meh tengok!



1. ambik masa

ya heard me? lol
takyah kalut2. tulis elok2... tone, mood, grammar... semua check. pikir sebelom text. kang ada silap or typo yang tak sepatutnya... korang gak malu. haaa...  ekeke. ingat, terlajak perahu boleh diundur. terlajak mesej... ikot nasib la~ lol


2. watlek watkul watpis

hahahaha

jangan kerap sangat mesej! mementang baru dapat nombot... hamboih... kemaen laju dan selalu korang mesej ye. kalu boleh setiap sejam korang nak text 'watpe tu~' . rileks... jangan jadi creepy. kalo selalu sangat mesej nanti crush korang rasa annoyed, rasa korang ni creepy. chill. tengok time yang agak2 sesuai untuk text, dan bagi crush korang masa untuk reply. kalo dorang lambat reply, jangan korang nanges sedu sedan lak anggap crush dah mengelak korang whatsoever. slow ride, take it easy. =p


3. gambor

ni... subjektif benornye. even those in relationship pon tak berapa into sharing pics. some people la. tapi certain people takde masalah pon. generally, sesekali mesej tanya kabo ke, kongsi cerita ke... tarok la gambor sesantek sket. yes, emoticons (or sekarang panggil apa... emoji ek? aa) memang membantu. so kalo korang tengah makan sedap2 ke, share la gambor meal tu kat crush korang dengan text "jemput makan~" .. haha. cliche nak mampuih. contoh je... korang kan ske gambor makanan.. ekeke

tapi! haa.. jangan berlebih-lebih lak! appropriate pics only. selfie korang tu kalo senonoh takpe la skali skala bagi kekonon nk tarik perhatian. tpi selalu2 sangat... orang nyampah japgi kot... hokhok


4. crack a joke

laughter is the best medicine. being kelakar itu bagos. so bila mesej tu takyah aa serius sangat... tensi kot serius2 sokmo. dah la korang pon tengah nak bagi good impression kan. so be cheerful. dan mohon be careful lah jugak ye. takot2 funny for you but not for him/her je... hihi~

aint that true? lol

5. jangan tulis novel

korang nak text macam bual2 borak2 lite2 kan? so elakkan daripada menceritakan keseluruhan perjalanan korang dari kecik sampai besor beserta future plan korang kat crush. satgi dia reply 'k' je, nanges tepi pintu kot. haha. tulis panjang takpe, tapi jangan panjang sangat. agak2 la, ok? best is, keep it short and simple.


6. jangan gado dalam text. no-no

tu makan dia. ekeke

ohoo... ni berat. dah la korang crush kat dia. pastu korang yang text dia. pastu korang lak pegi argue dengan dia dalam text. hey! manusia mudah salah faham thru text/messaging tau. so jangan besorkan benda kecik. say things nicely, even if you don't agree with certain things. kajian menunjukkan banyak masalah jadik bila gado over text. kekeliruan, kemarahan, kebersalahsangkaan... semua bleh timbul. haa... amboih ni dah bunyi serius ni. erk... =p


7. self-actualization

dalam bahasa mudahnya, di mana bumi dipijak disitu langit dijunjung. mudahnya ~.~"  awak dengan dia tadek apa2 hubungan rasmi like suami isteri, tunangan bagai kan? so jangan nak emo lebih2. kontrol. after all, friendship lasts forever. =) biasanya crush2 ni tahan 2-3 bulan. tapi kalo dah 3-4 semester dok text 'hai, watpe tu'...  4-5 kali final exams pon dok wish 'good luck! saya doakan awak!' ... tu tandanya korang berkenan kat dia dah la tu...

so? lagi mau tunggu? tadak orang kalu, pegi cakap sama itu orang dulu... "saya suka sama kamu." kasi tutup itu buku, jumpak amma appa family satu, kasi bukak buku baru, kawen dapat anak cucu. ada mahu? ^^

=)

1 comment:

sofie adie said...

hahahahahahaha....huntnglah ada crush...