About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, September 27, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhlapan

assalamualaikum!!!

hehoii.. apa khabar orang kampung.. lama sudah tak berjumpa... kirim2 lah berita, jangan lah senyap sahaja~~ hiks 




ok ok. cliche kalo aku cakap busy sebok banyak keje bla bla bla jadi punca aku lama tak update blog. so, aku tukar la plot. benornye aku mengambil tema september... september bulan tido. so.. you have to Wake Me Up When September Ends. hahahaha k poyo :p

lama. siyes lama gila aku tak hapdet belog. maap la... ye aku dikaborkan, aku dikelui, ditanya... kenapa dah takde entri2 baru. uhuu.. T_____T ni bukan sedeh.. ni terharu nih. ada jugak yang setia membaca, menanti nukilan merapu aku kat sini. tanpa sokongan korang2, aku tak rasa aku ada semangat nak menaip ni. hehe. thanks!!

okeh2. tu intro. meh masuk isi perot lak. omnomnom~~

as usual. entri sekepal dua paling dinanti berbanding entri2 laen. ahaa... aku pon suka menaip entri sekepal dua nih. sebab aku taruk memori2 best aku dengan anak2 kek skulah. skuleh botingkek tingkek. hahaha. nak jadi cerita... sebab lama sangat aku tak hapdet... maka bleh tahan banyak gak la yang jadi ekceli kat sekolah. 

aku demam benornye. masuk ni dah 3 minggu lebeyh. haa.. tak baek2 lagi. bila aku demam... badan tak larat, hati tak kuat, otak pon penat... maka kemalasan mula memanjat dan terpahat. hiks. itu yang aku jadi tak berapa nak ada mood nak menulis walopon byk benda nak cerita. tapi takpe. aku gigihkan jugak kali ni. auuumm~~

anak2 aku sekarang ni makin aktif oh. em.. technically memang dorang ni my little monkeys. hahaha. hey, in a good way okay. hehe. dorang ni racun, dorang jugak penawar. ecewah cam drama fillem lak. ^^ tapi betol... yang nak bagi saket kepala aku pon dorang, nak bagi lega saket kepala aku pon dorang. all in all, dorang je punca aku masih kuat dan ada semangat nak mengajar kat sekolah despite semua beban keroje dan karenah sistem pendidikan yang tak berapa nak menyenangkan sekarang. =)

kalau korang belum maklum... aku ni guru kelas budak2 yang dilabel 'belakang' . well.. sad truth is, memang kelas tu paling hujung, dan performance wise... dorang memang agak lemah berbanding budak2 kelas lain. tapi... tu la. setiap kekurangan ada kelebihan. baru2 ni saringan sukaneka, budak2 low achievers ni masuk peringkat akhir acara sukaneka kategori tahap 1 tau! haa... bab2 sokan, memang anak2 aku champion. macam abah dorang jugak kot. muehehe. ^^ bukan main seronok lagi dorang.. padahal baru menang saringan. hiks. takpe la. bagi la dorang hepi2 sket, kan? aku pon tak stress nengok dorang centu... daripada tengok dorang gadoh bertumbok je dalam kelas. hihi

as for budak2 kelas laen.. well, dorang academically good actually. dan daripada dorang ni jugaklah aku banyak kerut dahi n gelak terbahak-bahak. sebab.. yelah, budak2 pandai cakap ni macam2 la dia cakap, tanya, nak tahu etc. januh aku melayan. tapi bagos! aku terhibur. elok2 aku mengamuk sampai senyap satu sekolah sebab marahkan pegawai PPD yang bengong sebab tak buat kerja yang diamanahkan kat dia sampai menyusahkan aku, cekgu2 dan banyak pihak laen... bila masuk kelas budak2 ni... jadi tenang. jadi tak buleh nak marah. aku senyum gelak2 lagi. haa... lucky2 aku masih boleh rasional. alhamdulillah. tapi aku tetap sumpah supaya pegawai yang tak buat kerja tu tak tenang hidup dia selagi dia tak betulkan kesilapan dia la. aku di pihak yang teraniaya oleh kebodohsombongan beliau ok? maaf la. hihi. 

tapi!!

ini hari aku hepi!! hahahahaha. hari ni dalam sejarah, aku cabut gigi budak dalam kelas!! hahahahaha

siot... gigi susu budak tu dah goyang2 teruk dah. siap boleh kepak2 kot! tinggal satu urat je lagi aku rasa. dia pulak dok tayang2 kat depan aku.. "ticer2, tengok ni"... "ticer2, nak tercabut dah" bla bla bla. geram woooo!!! aku pantang sket tengok gigi longgar ni. memang nak cabut je. dulu aku sekolah rendah pon rajin tolong cabut gigi kawan2 aku sebab dorang tak berani cabut sendiri. nak jumpak doktor memang tak la... hahaha. so tadi ... budak tu dok mengadu geli lah, rimas lah... pastu dia suroh aku cabutkan gigi dia. pergh!!! pucuk dicita ulam mendatang!! lololol!! dengan besor hatinya... aku pegi basuh tangan elok2, cuci2... then suroh kawan2 dia pegang kepala muka budak tu... nganga luas2.... bismillah sket....

tup.

yattaaaaa!!! dengan tak seberapa daya mana pon, aku cabut gigi budak tu dengan sekali rentap je. bhahahaha. satu kelas kecoh gila. bising nak mampos tengok aku cabut gigi like-a-boss. luls~ dah aku lupa lak gigi tu nanti berdarah. erk... tisu apa bagai memang tadek la. mampuih!! hahahaha. takpe2, aku sumbat je baju PJ budak tu kat lubang gigi/gusi yang tengah berdarah tu. lololol. suroh dia gigit. lama2 sket tu... dah tak darah dah... hehehe. yay!! happy ending. pastu baru aku teringat... ni anak orang ni. kalo mak bapak dia saman aku sebab cabut gigi anak dia tanpa izin nor kepakaran... masak weh. gulp. ah mati ah. pandai la aku jawab nanti. ekeke

hoi hoi! aku hepi! sebab aku hepi, aku nak ajak korang pon hepi gak. jejoms!!

****

budak : ticer, tadi dia cakap b.o.d.o.h (literally eja bodoh)
me      : dia cakap kat kamu ke?
budak : tak. dia kata kat diri sendiri
me      : dah tu kenapa? kamu marah ke?
budak : ticer! dia dapat nombor satu dalam kelas tahun lepas. kita kelas depan, ticer. mana boleh dia bodoh! itu menipu. tipu tu dosa, ticer!!
me      : ohh... ok..

****

budak : ustad, kenapa ustad makin kurus?
me      : heh? yeke? 
budak : ye la. pipi ustad nampak timbul tulang. cer ustad pegang dengan dua2 tangan ustad
me      : *letak dua2 tapak tangan kat pipi* ... tak lah
budak : rasa gigi tak?
me      :  gigi??
budak : 'giyomiii~ giyomii~' ... ahahaha ustad buat giyomi comel!!
me      : -________-

****

me          : alright i want you to tell me the importance of keeping our environment clean. anyone?
budak A : no
me          : no? what no?
budak A : cleaning. tu bukan keje kita. tu keje maid, ticer!

****

kelas 1
me      : i have ten fingers. one day i play mercun bola, then it explodes in my right hand. how many fingers are left?
budak : all, ticer!
me      : all? you mean semua sepuluh jari? why?
budak : sebab lepas tu ticer masuk hospital. lepas tu isteri ticer derma jari dia kat ticer. isteri ticer kan sayang ticer. mesti la dia tolong ticer.
*terkedu kejap.. uhuu* 

kelas 2 
me      : i have ten fingers. one day i play mercun bola, then it explodes in one of my hands. how many fingers are left?
budak : ten!!
me      : wait.... ok, why?
budak : ticer mati. bila mati ticer masuk syurga. ustad cakap masuk syurga badan kita sempurna. jadi ticer ada semua jari la.
me      : k... 

****

budak X : cekgu, cekgu dah kawen ke belom?
me          : kamu rasa?
budak Y : ntah. 
budak X : kalau cekgu belom kawen, kitorang nak suroh mengorat cekgu praktikum. ada ramai tu. pilih la.
me          : amboih sukahati. hey! kalo dah kawen?
budak Y : kalau dah kawen takpe la. cincin pun dah ada dua, mesti isteri cekgu dua jugak.
budak X : oh! cekgu ni Asyraf Muslim ke?
me          : amende nii..... ~.~

****

budak : ticer! ticer cuba gulung lidah.
me      : *gulung lidah*
budak : wah!! ticer boleh tak buat kening sebelah atas sebelah bawah?
me      : *angkat kening sebelah... tukar2..*
budak : waaaahhh!! ticer ticer! ticer boleh tak gerakkan telinga, tak guna tangan??
me      : *gerak2 telinga*
budak : waaaaaaaaaahhhh!! ticer boleh tak letak kaki kat belakang leher??
me      : hoih.. mengada. i cannot~
budak : ha! saya boleh! *tarik kaki sangkut kat belakang kepala*
me      : waaaaaaaaaaaaaaahhhhh!!!

****

budak : ticer! ada teka teki. ada sekor gajah--
me      : bukak peti ais, masukkan je la.
budak : ticer boleh baca otak!! ok takpe. satu lagi. binatang apa--
me      : kambing
budak : ticer!! mana aci baca otak saya!! 
me      : hehehe...

****

me      : before this i went to my office with my old car..
budak : ustad, 'before' tu apa?
me      : before tu.. dulu
kelas   : *nyanyi* dulu dulu dulu ku menderita .. sekarang aku bahagia~~

seriously, budak2 ni kalo dengar perkataan dulu memang dorang akan terus nyanyi lagu tu. adeh. hahaha..

****

budak 1           : ticer, ticer ni orang apa?
me                   : you think?
budak 2           : orang arab? sebab ticer ada jambul.
budak 1 & me : jambul!??
budak 2           : yang dekat dagu ticer tu... kan jambul...
budak 1           : itu jamban lah!!
me                   : jambang lah!!
budak 1 & 2    : oooo...

****

budak : ticer, i can't speak english
me      : eh? no. yes you can. you're speaking it.
budak : no... this is manglish. english is like you speaking...
me      : err.. what's the difference?
budak : ticer putih, saya tak putih. i cant speak english macam orang putih.. 

****

ni kisah budak gigi goyang tadi...

budak : ticer... tengok ni... *main2 goyang gigi dengan lidah*
me      : eiii... geramnya tengok. balik nanti suroh mak cabut
budak : mak takot
me      : ayah
budak : ayah takde, outstation
me      : pegi la klinik!
budak : taknak... ticer je lah cabut
me      : haaaaaaaa!! meh sini!!!

me      : ok. baca doa dalam hati. nganga mulut tu...
budak : doa apa!?
me      : doa cabut gigi
budak : mana ada belajar lagi! sekolah agama pon tak ajar, ticer!
me      : baca doa bukak puasa..
budak : allahumma... eh! kenapa--

*cabut gigi*

me      : yeaaaaaaaaaahhhh!! see!! i'm a great...??
kelas   : dentisstt!!
me      : teacher lah!!
budak : ticer.. gigi berdarah ni camne?
me      : Allah!!

bhahahahahaha. i had a great time!! i love being a teacher!! ^^



2 comments:

MohdIzwan said...

Hahahahaa...

Alahai la kanak2 oii...

I do love the gwiyomi part..

as well as

Part menonjolkan bakat masing2..hebat budak tue..

hahaa...

haniekunie said...

best!! cam supaa spontttt..