Sunday, March 22, 2015

Siapa yang Skip Makan Kerak Roti tu Tandanya Memilih? #YEKE


kaedahnya aku dapat gambor ni tadi.

mari berfikir. lol

i was like... bahahahahaha. comel gila! pandai dia ni berjenaka. luls. taktau la ada yang offended ke kan, tapi ni satu anjakan yang best untuk dikupas. ekeke. inferens yang aku buleh buat kat sini berdasarkan ilmu aku yang cetek ni, mesej ni nak kata 

1. jejaka tu single sebab semua pompuan yang dia jumpak or penah usha, skip makan roti yang memula tu (kepala/kerak roti)

2. dia kata pompuan memilih sebab skip makan roti yang first tu (saje aku bold em em kot kot korang nak bash dia ekeke)

3. dia tengok pompuan makan roti sebagai filter calon pasangan.. rare bro ni, rare~~


lol! aku rasa orang yang tulih ni niatnya nak gurau je ha... saje nak kaitkan dengan kehidupan kan. =) tapi syok pulak bila pikir... skip kepingan pertama dalam sebuku roti tu dikatakan memilih? ekeke. aku punya eksaited, siap buat sketch lagi pasal ni xD

aku panggil kerak/kepala roti. korang?

aku panggil 'roti pertama' yang dimaksudkan tu sebagai "kerak/kepala roti" . well yess, korang akan kata kerak roti tu bukan ke yang coklat2 macam bingkai roti puteh tu? a'ah. itu pon kerak. tapi bukan ke keping roti yang first tu blakang dia sume coklat/brown?? lagi la berkerak kan? full kot. dah la bottom. so yeah. aku panggil kerak/kepala roti. hehehe

so korang camne?? lepas bukak bungkusan roti tu tak kesah la high 5 ke gardenia ke massimo ke mighty white ke... kepala/kerak roti tu korang makan ke tak?, or korang skip yang tu, makan yang selepasnya dan seterusnya, yang tetengah je? haa... 

maybe korang memilih macam bro single tu cakap. tu korang punya pasal la. bak kata orang kampung aku, sape makan Subway, dia la terasa kerangupan sayur-sayurannya. hek hek. maybe jugak korang macam aku - blasah je teros takyah mikior memacam. celup teh o suam sedas dua, masuk mulut, alhamdulillah~~ kerak tak kerak... first come first serve muahahaha. TAPI!

ada tapi la pulak... baru nak sedapkan hati sendiri. lol

kekadang yang skip roti memula tu, kerak roti kepala roti tu... bukan pasal memilih, tapi ada sebab saintifik! tuudiaaa... moh dengor teman beda'ah moh... hahaha

keping roti / kepala roti / kerak roti tu ada fungsi la abang~ fungsi dia bukan hiasan dunia semata-mata... nooooo~ fungsi dia... jeng jeng jeng! nak elakkan roti yang berada di antara kedua kerak roti tu jadik keras sebab terdedah kat angin. sebab kalo roti yang bahagian puteh lembut gebu tu exposed kat angin untuk suatu tempoh yang aku tak sempat kira berapa lama -.- .. dia jadi kereh (keras) , tak lembut gebu fluffy omnomnom dah. jadik lagi keras dari kerak roti tu sendiri. macam kulit pokok ketapang. penah makan kulit pokok ketapang? haa .. tu la, city boy sangat. luls~ so kalo isi roti tu dah jadi keras... nak ke korang makan lagi? haa... perasaannya enggak sama ya kalian. hehe

eksperimen paling dekat dengan kesah roti ni, korang tengok kek yang korang dah potong slices pastu simpan dalam peti ais. bahagian yang bekas kne potong tu kan open air kan? bior bior. pastu., cer korang slice lagi skali lepas lama simpan dalam peti ais tu, bandingkan bahagian yang exposed kat dunia luar tu dengan bahagian yang baru je korang potong tu. cer rasa tekstur both sides tu. haa... yang dah lama potong or yang lama kena angin tu keras kan? macam hati korang la, keras. eh. em em... yang baru potong tu lembut je, selembut belaian ibu. hiks. 
kalo korang tak paham sangat apa yang bebel tu, tengok video ni.




berbalik kat roti. haaa itu le pasei nye ada kerak roti kepala roti, roti first tu. function dia macam cover buku tu la, taknak helaian2 buku tu lingkup... oh wait. buku.. sebuku roti... cover buku. wow!! baru perasan fakta kebetulan tu! hahaha. i have to call Dewan Bahasa to register this finding. ekeke. kerak roti tu nak keep the other slices fresh. tu la paseinye. so, yeah. meh aku buat kesimpulan sket pasal kerak roti ni...

1. yang makan kerak roti tu, bagos. tak membazir (bukan tak memilih ye... hehe. or maybe jugak tak memilih.. hmm~)

2. yang skip kerak roti tu, makan keping2 laen dulu then last2 baru makan kerak tu... tak semestinya bermakna dia memilih~ maybe dia ada reason macam aku terangkan tu? husnuzon~~

3. yang skip, tak makan kerak roti tu... pon maybe ada asbab dia. jangan kata macam2, kita sangka baek~ ^^

4. yang makan kerak roti saja, isi tinggal... ni spesis beramal cara halus ni. dia tau ramai tak makan kerak roti tu tapi suka isi roti yang laen... so takpe la, dia berkorban demi kesejahteraan ramai. (ini elok ni. muehehe)

5. yang tak makan roti ... takyah la bagi kat dia. bak sinih! hahahaha

so! kepada korang yang nak mencari si dia yang tak skip roti pertama ... rentikan la method tak pekdah tuuu... semut hujung laut nampak, tapi gajah depan mata ko kedip2 je mata cakap tak nampak apa pon dah kenapa. hehe...

p.s: truth be told, aku paling suka kerak roti / kepala roti / keping roti pertama/last tu banding isi2 roti yang tengah2 sume tu. tah lah. maybe sebab isi roti tu too mainstream kot. bhahahaha. senget. xD


No comments: