About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, February 13, 2017

Hanya Sekepal Dua - "Baik Baik Sayang"


baik lah sangaaaaatttt~~~ hahahaha


tahun ni aku dapat ngajo kelas darjah 5. dua kelas tahun 5, satu kelas tahun 6. setakat ni camtu lah. kedepan2 ni tetau lagi. huhu. sebabnya, jadual kat sekolah aku ni sokmo dirombak. bukan saje2, tapi ada keperluan2 yang musti diadjust. contohnya, ada cekgu pindah keluar, ada cekgu pindah masuk, ada yang naik pangkat, ada yang tukar kelas, ada yang tukar subjek... dan macam2 lagi lah. senang cakap, kitorang kena sentiasa ready je untuk perubahan2 yang tak dapat dielakkan camtu. huhu

anyways, by far aku hepi dengan jadual aku. kalo kekal cenggini sepanjang taon pon aku okay. hahahaha. sebabnya, setakat ni budak2 yang aku ajar alhamdulillah tak menyerabutkan kepala aku yang memang sokmo serabai ni. ekeke. macam taon lepas, aku stress sket. ekceli stress banyak. muehehe. ye lah, taon lepas ajar 2 kelas tahun 6. penin keplaaa ooiii~~ bukan penin kenapa sangat. tapi it's me la kot. aku tak berapa into mengajar for exam. tapi tu lah. year 6 kan nak upsr. so, nak taknak, kena la pulun bagi dorang buleh hadam untuk hadap upsr tu. em.. taktau la nak kata good thing ke tak. tapi yelah... 'saya yang menurut perintah..' ehehe. buat kije biar bersungguh, baru jadi pahala. ye dak? ^^

nasib baek laaa aku ada kekanak tahun 4 taon lepas. dorang laaa pengubat saket kepala saket hati saket segala kat aku ni. ngajo dorang was really enjoyable. aku buat kuiz, buat skit, drama, role play, sing-a-long, puppet show, exhibition, presentations... eh macam2 lah. i had so much fun dengan dorang. and i got to be their class teacher plak hujung2 taon tu. ganti cekgu kelas dorang yang cuti bersalin. hahaha. then ada another cekgu yang teamed-up dengan aku untuk handle kelas tu. so basically kitorang berdua jadi mak abah bebudak tu la. ekeke. alhamdulillah, everything went smoothly.

sekarang dorang dah darjah 5. tapi aku tak ngajo dorang dah. dorang kelas laen, aku kelas laen. tp i still get to see them la. sambil2 jalan nak turun or naik ke kelas yang aku ajar tu, kalau aku lalu depan kelas dorang, surely dorang akan panggil "teacher!" sambil lelambai dari dalam kelas. hehehe. happy weh. rasa dihargai. chewahhh! hahaha.

now, my year 6 class pun alhamdulillah setakat ni takde perangai yang membuatkan aku rasa nak rebus buku dan bagi dorang minum. huhu. yeah walopon ujian diagnostik dorang tak memberangsangkan markahnya... tapi at least dorang tunjuk kesungguhan nak fulfill apa yang aku expect from them. tak banyak pon aku mintak.... just siapkan kerja yang aku bagi on time, dan jangan take me for granted. senang je kan? hihi. tu pon ada jugak yang ingat aku ni buleh kawtim2 senang2 camtu. okaayy. sekali dua tak buat kerja tak bawak buku, aku tegur la. pastu buat lagi centu, aku warning la kan. pastu masih dok buat lupa nak siapkan kerja, tinggal buku kat rumah, and worst cakap buku hilang tapi aku check dalam beg dia ada - with kerja yang tak buat langsung... memang silap laa ingat aku ni baek sangat. hahahaha. 

i can be an angel, i can be very evil. you can earn everything, or you will get nothing. so act wisely towards me. 

gittewwww. camtu je aku cakap kat dorang. ekeke. syukur, budak2 ni paham dan memahami. sekarang nampak la perubahan sket. dah kurang perangai culas2 memaen tu. and other classes yang aku ajar pon growing positive attitude same. hee. i think i'll be having fun jugak taon ni, insyaAllah.

alright. ni antara situasi2 dan conversations yang sokmo buat aku tersenyum bila aku kenangkan balek. hehehe. korang pernah dalam situasi cmni? ke, korang dulu pon tanya macam bebudak tu jugak? ahahaha


budak 1 : teacher tak nampak
me         : *sarcastically* i can see, sorry
budak 2 : teacher nampak laaa... ko yang tak nampak
budak 1 : teacher, i cannot see
me         : reti pooonnnn~

****

budak a : teacher, nak kena salin ke?
me         : eh no need. tengok je. memang ni pameran muzium negara, tengok2 je
budak a : ok kena salin...
budak b : teacher, salin dalam buku ke?
me         : taklah. atas baju
budak a : ahaha padan muka ko. kena jugak 
budak b : diam ah..

****

budak : teacher, nak kena salin ke tu?
me      : yes, copy this exercise into your book
budak : kalau tak bawak buku?
me      : tulis atas dahi kamu
budak : teacher, macam mana nak tulis. mana nampak dahi sendiri. eh. oohhh.. teacher perli ke... sori teacher, lambat pikap sket
me      : ....

****

me      : *simplifying instruction* please leave one line before you start with new question
budak : teacher, kena selang ke?
me      : leave . one . line
budak : selang berapa baris, teacher?
me      : which part of my words that you don't understand?
budak : weh, teacher suruh selang 4 la...
me      : oooooooonnneeee!!!

****

budak : teacher, may i go to the bathroom, please?

****

budak : teacher, may i go to the war room, please?
me      : kamu ni banyak main game ek
budak : eh, camne teacher tau?

****

budak : teacher, how old are you?
me      : i'm 964 years old
budak : teacher cakap la betul2..
me      : 'betul2'
budak : alaaa teacher niiii

****

budak x : teacher, umur teacher berapa?
me         : i'm 964 years old
budak x : alaaa, teacher ni... suka taknak bagitau betul2...
budak y : takpe, nanti hari jumaat kita tanya lagi. hari jumaat teacher takleh bohong

****

me      : alright, class. regarding yesterday's work.. i'd like to see whether you have achieved the standard set by yourselves previously. and i want to have a look at the exercises and the reflection i assigned you to do the other day. having said that, books on desk, please.
budak : teacher, i don't understand.. speak melayu, teacher..
me      : eii sabor aje le teman dengan mengkeme ni ha. udoh le keroje maleh, kerap kluo ke tandeh, ngekek pon dereh... acekeme mike kabo ke teman ghope mane mike nak pandei? udoh keleh omputeh disuruhnye cakap melayu. belajo tinggi2 ditebeh terjeghombab ke tanoh. ndak ghope itu? ndak?
budak : tudiiaaaaa... teacher cakap english balek lah teacher...
me      : ha! tau pon!


^~^

No comments: