About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, May 30, 2017

Mengaji Quran di Bulan Ramadhan


nup. bukan pi sekolah. haha. tau la aku orang utara, mengaji normally maksudnya pi belajaq. ^^ tapi mengaji here is mengaji quran.

nak kata aku rajin sangat mengaji tu, tak la... tapi daily tu insyaAllah. cuma kekadang setan singgah jap, ajak lepak main game sampai penin ke sampai penat ke, or banyak nau keroje duniawinye... ada gak la ter-miss baca quran tu. ehe... insyaAllah, pelan2 perbaiki ye. ^^"

tapi kali ni aku nak cerita pasal mengaji quran masa kecik2 dulu, time bulan ramadhan. haaa.. ada beza ke? opkos la adaaa. hehehe

ke korang pon cenggini? lol. 


masa skolah, masa kecik dulu, kalo hari2 biasa aku mengaji dua kali sehari. lepas asar dengan lepas maghrib. lepas asar jadi syarat wajib kalau nak keluar main. selagi tak ngaji, takleh kuor gi berfoya foya. lol. and lepas maghrib lak jadi syarat wajib untuk dinner. standard la melayu kampung, kan. dinner kul 8 lebih. so setel mengaji tu, aku boleh pilih samada nak tengok doraemon or power rangers kat tv dulu baru ngaji, or ngaji teros. nak tengok tv, tengok lah. lambat la sket ngaji. lambat jugak la makan jadinya. ekeke. oh well, doraemon lagi penting dari makan malam, so yeah. hahahaha

kat kampung aku ada guru ngaji, spesifik dia ngajo mengaji je kat budak2 kampung. sorang ustaz rock, sorang tok teh. tok teh tu pompuan. tok teh ni dekat la dengan area umah aku. kengkawan aku ramai gak yang gi ngaji kat beliau. tapi aku tak. aku maleh. maleh ke takot ntah. sebab tok teh dengor kabo garang noharom. ditibainye bebudak dengan rotan selamber je kalo tak betul ngaji. ekeke. wallahualam. maybe cenggitu yang berkesan kat bebudak tu, mnetahu. kan? kot sekarang dah jadi orang leklok dek didisiplin cenggitu. haaa. =)

aku prefer ngaji kat rumah. gurunya? mama abah aku la. selalunya dorang take turns. tuko shift. gilir2. kalo mama ajar ngaji asar, maghrib abah pulak yang ngajo. dan sebaliknya. kalo mama ajor lepeh asor, abah ngajo lepeh maghrib, normally stressful bagi aku. bhahaha. kenapa? lamaaaaa... xD lepas asar, mama memang rilek2 je, so banyak masa. makanya aku kena baca banyak mukasurat. lepas maghrib pulak, abah suka ngajo ngaji sampai masuk waktu isya' . alaaahhh... ^^" hahaha. biasa la... pemalas, centu la rasanya. so, memandangkan aku cerdik sket bab2 ngelat ni, aku sendiri akan pegi cari mama or abah ikot time yang terbaek untuk aku. bila lepas asar, abah biasanya kalut2 nak keluar ke pekan, beli barang untuk masak or makan, so dia nak cepat. ngaji sket je la. lepas maghrib pulak mama nak siap2 masak or nak tengok tv pukul 8, or simply nak menjahit/mengait. so dia nak cepat. makanya masa mengaji pon disingkatkan. haihh, bahagianya lah ngaji kejap je. hahahaha

itu hari2 biasa. well, bukanlah literally hari2. ada je hari yang aku tak ngaji. hehehe. tapi bulan puasa, laen cerita. haaaa

bila bulan puasa, lepas asar dengan lepas maghrib dah tak ngaji. hoh. awat laaa. xD sebab lepas asar biasanya mama sebok nak masak and abah sebok nak pegi beli makanan kat bazar. eventually aku pon tag along abah, so yeah. hihi. lepas maghrib pulak, dah bukak puasa, lepas tu lepak2 jap, teros nak gi sejid, gi surau, nak isya' dengan teraweh sana. yep. itulah. itulah. makanya, tak sempat la ngaji. =p ekeke

tapi~

ada la tapinya.. ko hengat sesenang mama abah nak lepaskan aku tak ngaji lelama? heh. tobat lahom. hahaha. tukor timezone je beb. waktu bila pulak kah. haaa. lepas balek dari sejid or teraweh, sebelom tido kena ngaji dulu... daaaannn... paling azab skali, ngaji lepas sahur. perrgghhh.... tuhan je tau betapa seksanya tahan ngantok tuuuu... uhuhu... sahur macam biasa, dalam pukul pat setengah mama dah kejut. kelipak kelipuk kedip2 aku pon, bangun gak la... makan... suap... kunyah... pastu lepas sudah makan sahur, takleh tido teros. kena tunggu suboh. sementara nak subuh tu... haaa... time tu la kena mengaji quran. ehek...hek..hek..

sumber imej. 


ya rabbi... ya kareeemm... aku siyes tak mampu nak celik... dengan suara garuk parok... kena jugak mengaji sampai nak solat subuh. memang sangkut2 kemaen ah baca pon. hahahaha. and kekadang aku saje je sangkutkan bacaan... ulang2 ayat yang sama... kekonon mamai la kan. luls. tanda protes. nak tido takleh. faaaaiinnn... kita baca ikot dan je. hikhik. kekadang mama abah kesian gak la. so habeskan dalam satu muka, pastu leh tido jap, nanti dorang gerak untuk subuh. tapi... dah selalu sangat buat akai camtu... bengkek la jugak dorang pon. sudahnya tak dilayannya aku, paksa gak ngaji. nangeh pon nangeh lak. dorang dulik hape. hahahaha. tabahnye lah jadi sehelai azhan xD

lama kelamaan, i grew stronger lah. ececey. haha. bukan la strong camne. makin besor makin takde la perangai nak ngengada tu. kira ok laa boleh ngaji sampei subuh. heee... tapi kalau mama abah kata dorang ngantok ke, penat ke... uih memang laju je aku tarik dorang naik bilik atas, suruh tido. selamat aku ritu! hahahahahaha . astaghfirullah... an.. an...  ekeke

kenangan sungguh. =) korang camne? mesti steady je dak? untung laa. hehehe. takpe, laen padang laen belalang. belalang kunyit boleh disembelih buat lauk. eh tetibe. hahaha.

orait. setel cerita bab ngaji quran sesuboh hari di bulan remdan nan mulia. nanti gamak2 ada lagi kenangan throwback yang syok2, aku share lagi. hehe.

selamat berpuasa! ^^


1 comment:

Anonymous said...

Aku dulu lagi teruk,hahaha