About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Thursday, August 23, 2012

Hanya Sekepal Dua - Empatbelas

assalamualaikum.



SELAMAT HARI RAYA!!! 
Happy Eid Mubarak, Eid Al Fitr. Jolly good holidays, woot woot! ^^ 


amcam raya?? ada baek? ada dapat banyak duit raya? pegi beraya mana je? rumah ex korang? ke, rumah crush? ke... crush dgn ex korang tetibe datang beraya serentak kat rumah korang? hahaha

raya kali ni happening sangat bagi aku.

yeppa. macam2 jadik. macam2 hal naik cerita. siap naik pelamin! bergambor je la... bukan aku yang menikah pon.. =p  hehe. anyways, part happening2 raya ni aku kiv untuk entry raya nanti. ok?

actually kan...

aku nak ucapkan thanks, thank YOU, arigatou, terima kaseh yang tak terhingga kat korang - readers and viewers - sebab sudi singgah kat blog picisan ni. terharu sangat, bila ada yang bertanyakan ; bila nak update entri? bila nak ada sambungan cerita? mana sekepal dua yang baru? etc etc... sokongan kalian amat2 dihargai. em!

huhu... so far, entri/siri sekepal dua ni paling dapat sambutan daripada korang. aku pon tak paham kenapa. maybe sebab cerita budak2 kat sekolah tu menghiburkan kot. harapnye lah. nasib baek dorang budak2, so takyah aku kreditkan kisah yg aku tulis tu kat dorang. takyah bayar royalti. hahaha

bukan takmoh hapdet tau. tapi... ada kekangan2 yang membataskan. chewah, ayat nak kerajaan je. lol! insyaAllah, aku akan cuba rerajinkan diri hapdet belog tepi jalan ni ye.

anyway aku dah tulih draf utk sekepal dua 14 ni dah bulan puasa haritu. sebelom cuti sekolah aku bajet nak publish. sekali aku terdelete plaakk... adeii... senak otak aku takleh terima hakikat yang aku klik delete dan okay tu dalam keadaan separa sedar. zzz... takpelah. aku cover balek kat sini yeh? hihi

nak cakap banyak ni. tapi kat entri laen kot. so here, the happenings kat skola sebelom rayaaa~ enjoice!! ^^

*****

budak : sir, sir balik kampung tak?
me      : yes~
budak : sir balik kampung sape?
me      : kampung cikgu lah. why?
budak : ooo... ingatkan sir raye kat kampung isteri sir.

*****

budak A : sir, saye tak bawak buku hari ni, sir.
budak B : saye pun , sir
budak C : saye tinggal buku kat rumah
me          : kenapa kamu tak bawak?
budak A : mak saye cakap dah nak raye, takyah belajar
me          : mak kamu ke... kamu? esok cikgu nak kamu bawak. faham?
budak B : esok saye tak datang sekolah tau sir! mak saye cakap tak payah datang dah. 

*****

me         : all right, let's talk about hari raya! what do you usually wear during raya??
budak 1 : bahulu!
budak 2 : mercun!
me         : no no. i said "wear". pakai. what we normally wear, pakai, time2 raya?
budak 1 : almond london!!

*****

me      : sape pandai buat ketupat?
budak : ustaz! saye!
me      : kamu pandai? bagitau sikit, macam mana buat ketupat.
budak : senang je ustaz... ambik lighter. lepas tu cucuh, baling la dekat kawan!
me      : tu mercun ketupat . . . cikgu tanya ketupat yang makan tu~
budak : oh! yang tu? saye pandai ustaz!! bukan susah pun nak makan ketupat. ape la ustaz ni.

*****

budak : sir, kenape sir pakai songkok?
me      : kamu agak kenapa?
budak : rambut sir panjang kan?
me      : . . .

*****

budak a : sir, nanti sir raye dekat mane?
me         : cikgu balik rumah cikgu
budak b : rumah cikgu dekat mane?
me         : rumah cikgu dekat dengan rumah kamu. hahaha. (aku gelak jahat) kampung kamu kat mana?
budak a : kampung dia dekat dengan kampung saye, sir.
me         : kat mana tu?
budak b : dekat kampung cikgu laa. kan tadi cikgu cakap rumah cikgu dekat dengan rumah saye..
me         : . . .

*****

budak : ticer, ticer dah kawen ke belom?
me      : kamu ni tak habis2 tanya soalan tu. ha, kamu rasa ?
budak : dah. ticer dah ade anak jugak kan!
me      : haih budak ni.. ha, apa nama anak cikgu?
budak : mane saye tahu. anak ticer, bukan anak saye. kenape tanye saye

*****

me     : okay. since today is the last day of schooling before raya holiday, i would like to wish you all, selamat hari raya, maaf zahir batin. cikgu doakan kamu semua selamat berhari raya. come back in one piece, okay?
budak : sir! sir baca one piece jugak??

*****

budak  : ustaz, kalau saye bagi kad raye dekat mak saye, takpe kan?
me       : eh mesti la takpe. dapat pahala lagi, tau.
budak  : tapi mak saye dah takde. macam mane saye nak bagi, ustaz?

*aku terdiam... sebak..  aku hanya mampu usap kepala dia..*

me       : kamu doa banyak2 untuk mak kamu ye? nanti Tuhan sampaikan salam kamu kat mak kamu
budak  : em! terima kasih ustaz!



Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin

-A'an-

1 comment:

MohdIzwan said...

yg last skali juga buatku tersentak..huhuu..

Selamat hari raya.. ^_^