About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, August 10, 2012

If I Could Turn Back Time . . .

Assalamualaikum..

dear Puan Salmiah binti Saidin. how are you doing? I hope you're doing fine and great - just like you were. =)

mama. hari ni kan... 10 ogos dah, ma. kalo ikot kalendar islam / hijrah, hari ni dah 21 ramadhan. a'ah. dah bulan puasa, ma. sori la adik tak bagitau mama awal2. tapi adik rasa mama lebih tau kan. ehe

hari ni ma... banyak sangat benda jadi.

kalau kat sekolah tu, hari ni hari last ujian formatif. budak2 dah habis paper dorang dah. skarang cekgu2 tengah kalut nak tanda kertas dengan key in markah online. hee.. biasa la ma~ dah camtu kejenye. ^^

hari ni seluruh Malaysia bergembira tau ma! sebab Pandelela Rinong menang pingat gangsa dalam acara terjun kat sukan Olimpik kat London. huioo~~ gempak kan? tu la. adik tak sempat tengok acara tu pon. bangun pagi tadi tengok kat internet je. tah2 dah ada result. whee!! bangga kan ma? ^^


tadi kan ma... adik kena basoh dengan chekgu2 sekeliling adik~ hahaha. bukan buli ma.. tapi dorang ramai2 usik adik pasal bab kawen. pergh... kebetulan semua pakat tengah free time tu. memang masak laa kena bahan tadi. dah la adik bujang, paling muda kat sana lak tu. yang kecoh2 tadi semua laki orang, bini orang.. semua pangkat2 kak-abang dah. ekeke

takde apa pon. just dorang ngusik je la. bila nak kawen. nanti nak kendurik macam mana. lepas tu dorang cerita pengalaman dorang dalam bab-bab kawen nih. dari dorang berkenalan la, zaman belajar la, zaman keje la... hihi. sonok gak ma. tambah ilmu~~ adik boleh dengar je la. hik hik..


mama..

hari ni.. 10 ogos 2012.

ada lebih kurang seminggu lebih je lagi nak raya, ma. kalau ikot kalender, dorang cakap kita raya 19 ogos. hari ahad. huuu... tambah tolak ada 9 hari je lagi, mama.

alhamdulillah. semalam bonus dah masuk. adik dah check. syukur, ada duit lebih nak buat belanja. boleh la tolong2 kakak sket. adik pun ada nak guna jugak. nak soppink~~ hehe

nak soppink apa?

nak soppink untuk raya aidilfitri la maa~~ takkan untuk raya haji yang lambat lagi tuu. hihi. adik kan.. teringin nak beli baju raya kaler biru. ala, warna biru lembut yang mama suka tuu. yang biru pastel tuu. haa. tapi kan, sampai hari ni adik takde jumpa baju melayu yang adik berkenan. kalau warna dia cantik, kain dia pulak tak sedap. kalo kain baju tu sedap pakai, takde lak warna yang adik berkenan. haih... sori la, anak mama ni kalo bab2 baju melayu, baju raya.. memang cerewet teruk. hahaha

hmm.. kalo nak soppink pon kan ma.. tinggal esok lusa je la. weekends, sabtu ahad. sebab isnin sampai jumaat adik keja. sabtu sekali lagi tu baru balek kampung. boleh jumpak mama, yey! ^^ tapi tapi... esok macam malas la pulak nak keluar... orang tentu2 ramai, ma. sesak. adik pun kannye tau nak soppink kat mana. rasanya.. tak kot. hee.. adik pakai baju melayu hitam yang 7 tahun lepas punya je lah ma. ok kan? ^^

tapi.. sebelom balek kampung, adik nak beli something jugak la kot. untuk kakak, dgn anak2 dia. taktau la makcik tu suka kaler apa. adik ingat nak belikan tudung je. tapi.. tu la. adik pandai pilih tudung bawal je. adik suka tudung bawal. yang stail2 fesyen2 sekarang ni... adik kureng sket. mama pun dulu pakai tudung bawal je kan? yang tudung malas tu memang takde langsung seingat adik. hee.. patut la, adik dapat genetik tudung bawal daripada mama rupanya~ hahaha

sejak2 kerja, ni la first raya adik sebagai orang bergaji. alhamdulillah. taon lepas time raya adik tak dapat keja lagi~ mama ingat tak? yang adik dok melepak kat umah akak tu. adik bukannya buat apa pon. ada la ajar english kat anak2 jiran... ajar mengaji kat budak2 tu... and that's all.

so tahun ni ada rezeki tuhan nak bagi. syukur. nanti nak pegi bank, nak kuarkan duit. dah kena bagi duit raya la mama~~ cucu2 mama tu dah pandai mintak duit raya kat acu dia ni ha. ekeke. kesian, taon lepas kakak siap pesan kat budak2 tu - jangan mintak duit raya kat acu tau, acu tak dapat keja lagi. hahaha. yey! taon ni acu dorang boleh bagi duit raya!! xD

oh. maaaaaaybe adik nak kena beli kuih raya jugak kot. sebab... yelah. kalo dulu kita buat kuih raya sama2. buat bahulu beratus ratus bijik. buat semperit, kuih tart, biskut cornflakes, kuih Y, kek cawan, kek buah... hee. dulu adik pandai buat kuih raya kan ma? biskut raya. tapi sekarang... dah tak reti kot. hm.. dulu bancuh adunan, masak apa semua dengan mama. sekarang kita masing2 jaoh.. memang tak dapat la adik nak curik2 rasa adunan bahulu tak siap kan. dah takde sape buat. hihi..


mama

lagi 10 hari nak raya, ma...

kawan2 adik... ramai yang dah belikan baju raya, tudung raya, kuih raya... untuk mak ayah dorang. kat facebook tu kan ma.. semua pakat seronok nak balek raya, nak buat kuih raya, nak kemas rumah, itu ini. macam2. semua cerita balik nanti nak jumpak mak ayah dorang, nak mintak ampun maaf, nak beraya dengan mak ayah di pagi2 raya tu... seronok dengar dorang cerita, ma. =) adik pun tumpang gembira.


em. adik..boleh tumpang gembira. je.


sebab.. adik tahu..
raya adik takkan semeriah raya dorang.
raya adik takkan sama macam raya dorang.
raya adik takkan lengkap, macam mana sempurnanya orang lain beraya dengan keluarga.. ma.


memang. adik ada kakak. adik ada anak2 buah. adik ada saudara mara, pakcik makcik, sepupu sepapat. adik ada kawan2 ramai.


tapi adik takde mama. adik takde abah.


mama tahu tak... betapa adik terkilan.. sebab tak dapat sambut ramadhan dengan mama, abah. kita dah tak dapat berpuasa, pergi teraweh, mengaji sama2 - macam dulu.

mama tahu tak... adik dah takde perasaan nak balik kampung. adik tak tahu macam mana gembiranya orang yang nak balik kampung - sebab nak jumpak mak ayah dorang. sebab nak beraya dengan mak ayah masing-masing kat kampung. apa perasaan tu ma... adik tak pernah dapat. adik tak sempat..

mama tahu tak... adik menangis dalam hati ... tiap kali ada orang yang jual2 baju, tudung, telekung kat sekolah.. ofer, suruh adik beli. beli untuk sape? katanya...


"beli la untuk mak, untuk ayah. gaji dah ada, bagi la hadiah raya untuk mak ayah"


ya Allah.... kalau adik boleh menjerit, adik jerit dah kat situ mama... kalau ikutkan hati adik memang adik dah nangis time tu jugak! tapi adik hanya mampu diam.. senyum.. adik tahan air mata ni daripada tumpah, mama.  itulah keinginan hati adik.. hasrat hati adik, hajat adik. adik memang nak belikan mama abah kain baju. adik memang nak belikan mama abah hadiah. adik memang nak mama merasa duit gaji adik. tapi adik takkan mampu buat semua tu dah mama!!!

adik dah takkan mampu.. ma...

orang lain belikan baju raya untuk mak ayah dorang..
orang lain hantarkan kad ucapan, kad raya kepada mak ayah masing2
orang lain - walaupun jauh - masih boleh telefon mak ayah dorang, tanya khabar, dengar suara, berborak..
orang lain sebok cari tiket, planning cuti dan perjalanan - nak balik kampung, nak beraya, nak salam peluk cium mak ayah dorang..

adik?
adik belikan baju raya nak bagi kat sape, ma?
adik nak hantar kad raya.. nak alamatkan kat mana, mama?
adik nak call... memang adik teringin sgt nak dengar suara mama.. tapi macam mana, ma?
adik akan balik kampung, adik akan beraya... tapi adik nak salam, peluk cium... adik nak salam tangan cium tangan cium pipi kucup dahi mama abah macam mana, mama!?? 
mama dengan abah dah takde dengan adik kat dunia ni..



dear mom...
i had you for like 18-19 years. tho it seems long - it ain't that long - for a son who longs for the love of a mother. his mother.

you had done so much, so many things, so borderless effort for me. from the day i was in your womb, till the day you gave birth to me, till the last breath of yours... all those days you spent with me, feeding me, bathing me, combing my hair, knotting my shoelace, sewing my torn clothes, walking me to school, teaching me how to spell to write to speak and sing, playing hide and seek with me, sleeping next to me, nursing me, slapping me, pinching me in the stomach, twisting my ears, baking cakes and biscuits with and for me, sewing pairs of clothes and baju raya for me... saying you love me... telling me how much you care...

i just can NEVER repay all those things that you did.. mom.

i missed ... no, there's no past form for my miss towards you, mama. i miss you. i am missing you.. but always, i will.

tapi.. adik bersyukur, mama. sekurang kurangnya... adik pernah merasa beraya dengan mama, dengan abah. kat luar sana.. ramai anak2 yatim yang masih kecil. yang tak pernah merasa kasih sayang ibu dan ayah. yang mungkin lebih mengerti - apa itu rindu. syukur, adik pernah diberi ruang dan peluang untuk kenal mama abah.. untuk bermanja dengan mama abah... adik lebih bernasib baik daripada ramai kanak2 yang dah jadi yatim piatu sejak dorang kecik lagi. cuma adik terkilan... adik tak pandai menghargai peluang dan masa yang adik ada dulu...

maafkan adik, mama..abah.




em.. ramadhan dah nak habis. adik pun bukannya orang yang kuat beribadat sangat. cuma adik harap... apa yg adik dah buat, diterimaNya. insyaAllah.. tak putus doa adik untuk mama abah kat sana. kalau ada amal jariah yang adik buat, moga2 ada bahagiannya untuk mama dan abah jugak.

ramadhan kali ni.. raya kali ni..
=')

semoga... kita berjumpa di sana... nanti .. dalam redha dan rahmatNya. ameeenn..

10 Ogos 2012

selamat ulangtahun kelahiran, mama. -^^-
adik rindu mama
adik sayang mama

daripada anakmu..
azhan



em. ini.. video yang sangat mengingatkan adik kat mama dan abah. ='] selamat hari raya, mama.. abah..

4 comments:

cinta cukulet said...

touching..sob2..insyaAllah, doa seorang anak hadiah paling berharga buat ibubapa yg telah tiada, biar jauh dimata asalkan sentiasa dekat dihati :)

antara said...

hey. thanks. semoga hadiah ni diterima, dan disampaikanNya. =)

time kaseh. insyaAllah. ^^

Amiza Malik said...

salam teacher..

I spent almost 2 hours here, randomly bloghopping... terlekat lama dekat sini sebab seronok baca siri-siri hanya sekepal dua..

dan bila baca entry pasal arwah mak teacher, sebak rasa..we are on the same boat. gaya tulisan teacher, teacher bahasakan diri as 'adik' memang tambah feeling lebih.. sebab i used to adress myself as 'adik' gak dekat arwah mak..

takziah atas pemergian beliau..

anyway, thank you for sharing. seronok baca pengalaman teacher :D

antara said...

salam, dokter. =)

first n foremost, time kaseh sebab sudi hop2 kat sini, baca entri2 yang tah pape ni. ehe. appreciate it much! ^^

em. takziah jugak atas kepergian arwah bonda dokter.. insyaAllah, dengan anak sebaek dokter, maka tenanglah bondanya di sana. semoga. =]

dah buat social visit kat blog doktor. i like your language, writing style .. n tentu2 isi entri2 tu. byk manfaat. mohon izin ambil ilmu n share ye. thanks in advance ^^