About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Wednesday, April 17, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhempat


assalamualaikum! hai korang yang pandai masak. ajor saya masak asam pedas keladi boleh? selalu buat - selalu jugak tak jadi... =(




blup blup blupp!! kuchii.. chaaaa!! nyaan nyaaann~ ^^ ok aku takde niat nak buat kiyomi gwiyomi asdfghjkl bagai. apekebende pon ntah la tu. tup tup dah femes. pehtu ada plak makhluk nama bobo jadi viral kat youtube. hhnnngghhhh... facepalm doplosatu kali lelaju. ~.~

aku tak pasti la samada aku yang lembab atau aku yang lembab. wahaha. tapi tu la. benda2 laghoo centu aku jarang amik pusing sangat. em em.. =p benornye aku sebok weh... aa... itu ini nak kena urus, nak kene handle. tanak la citer kat sini nanti korang skip baca perenggan ni plak. pastu korang akan cakap "ah pegi mati ah kau punya sebok! orang len pon sebok jugak, sempat je buat keek, video parody dan TweChaTup (Twtup + WeChat)" .. ye la ye la.. aku la pegi mati. #jalanseretbantal ... 

eh tanak. blom mao mati. tak kawen lagi  amalan tak banyak lagi.. wuuu.. budak2 aku pon tak bagi aku mati lagi. dorang cakap "sape nak marah kitorang bila tak siap latihan kalo ticer mati.." .. bhahaha . aku tatau nak sedeyh ke camne. tapi aku gelak gak la walopon budak yang cakap tu cam siyes je. luls~ 

anyways! minggu dopan den takdo kek skulah. poie mano? aa... camni citonyo.. minggu dopan den bizi bonar. mulo sabtu ni den kono poie english camp. humangai! dah tuo bangko pun dapek poie enggerish camp? sonok eh! sonok yo? haghapnyo lah... sobab deghang koba kek den namo bengkel tu.. English Fun Day. bhahaha. yang kono masuk namo, sumo cekgu2 eh. ghaso2 sonok ko? hee.. nanti den koba kek sini yo, lopeh den bojimbaa sano. ekeke

tapi nak kabo ke mengkeme ni pon lambat le ghopenye. ate, lepeih kemping tu teman kene balek negeghi teman . pegi mane? pegi pangkor oiii~ hahaha. deme kabor kat teman, kate ahad ni kene pegi sane.. sampei le aghi rabuuu... haa.. ade ape yob? teman ade seminar ni, seminar.. haih bala bala.. bengkel kesenian dan kebudayaan. uhuuuu~ bunyi macam buleh menggetik lagi ye? udoh2 le... beda'ah je ha. setat deme kabo ke teman tadi, udoh libang libu teman dibuatnye. haaa... kome ngekek le~ yang nak nyelap sadonye kaghang teman ni ha.. haih~ tak sior teman... -.- tapi lege. deme ngangkot pakei beh. tak ghiso le takde mentokaa. hahaha

hat tu pon nanti kami hapdet kat sini. tapi tunggu senayan satu lagi laa.. pasai lepaih balek tu, hari jumaat kami kena pi yuem! Yuu-Em! hahaha. awatnya? aa.. ada bertanding menari. sabtu dengan ahad kami dok kat sana. mai la tengok! =) eh dak aih.. kami tak pandai menari... saja gatai nak ikot. =p ekeke. boss kami suroh masuk bertanding! adui laa... nak kena bawak budak lagi. dah la lawan dengan hat tera-tera. kami ja dok rasa cokiaa tahap kena balun dengan bemban pon dok bebai lagi. ngehngeh. tapi ampa doa la kat kami noohh... nak gak merasa menang.. lagi. ^^ mudah2an ada rejeki pembawakan bawak budak... hehe

noharomm.. aku cerita panjang2 pon kannye korang baca. hahaha. ye ye... aku cut it short. baca laa puas2 bawah ni. aku pon dah letih sengih mengenangkan budak2 aku ni. saket kepala pon dengan dorang... tenang jiwa pon dengan dorang. hee.. enjoice!!


****

budak : ticer, haritu ticer cerah. kenapa sekarang ticer gelap?
me      : cekgu pegi berjemur kat padang... seminggu berpanas~
budak : .... 
me      : dah kenapa?
budak : ticer takde rumah ke?

****

me    : who knows how to play the piano?
*hampir satu kelas angkat tangan*
me    : whooaa... betol ni?
kelas : betoooolll~
me    : okay... tapi kalau kamu tipu, nanti kena panah petir. tu je. ok now who knows how to play the piano?
*takde sorang pon angkat tangan*

****

me      : *tengah geram kat budak asik tak bawak buku* don't make me speak lengthy english with you! elok2 kamu makan nasik, karang makan lempang kot.
budak : ustaz! saya selalu makan lempang!
me      : cekgu tengah nak marah ni kamu menyampuk! ha, sape lempang? makan kat mana!?
budak : kat rumah! mak saye buat. saye makan cicah susu.
me      : itu lempeng!!! eeeiiiii~~!!

****

budak A : ticer, ticer suke pompuan macam mane?
me          : hoh!? apsal tanye camtu?
budak B : ye la... kot2 la ticer suke pompuan macam neelofa ke, yuna ke..
me          : nope
budak A : najwa latif?
me          : nope
budak B : shila amzah?
me          : nope
budak A : nora danish?
me          : dah abes tanya? go, finish up your work. go go.
budak B : ticer, muka ticer merah! weii muka ticer merah laa!

****

me      : let's take a look at the story. read aloud together. are you ready?
kelas   : aye aye captain!
me      : i can't hear yooooouuuuu....
kelas   : AYE AYE CAPTAIN!!
me      : hahaha. ok let's read!
budak : salah la ticer. patotnye.. ooooooooooohhhhhh... spongebob squarepants!!

****

budak 1 : ustaz, ustaz dah kawen ke belom?
budak 2 : ko tak payah tanya sir la... sir takkan jawab.
me         : eh? apsal plak?
budak 2 : ye la... orang kawen dua mane nak cerita kat orang. macam ayah saye. senyap2 je. pastu mak mengamuk baru dia cakap.
me         : err..

****

*tengah bersidai kat koridor sambil tengok budak kawad dengan budak2 time rehat*
budak a : kenapa ko panggil ticer ni, ustaz?
budak b : ticer memang ustaz la. dia ajar tahun satu mengaji kan. lagipun ustaz pakai songkok. kan ticer pakai songkok. ustaz la tu!
budak c : habes kenapa ko panggil ticer X tu ustazah?
budak b : dia pakai tudung tak lipat. 
budak a : ha'ah. kalau ticer2 selalunya pakai tudung pin kat bahu... ustazah je tak lipat tudung ni...
budak c : habes, kenapa cikgu Y ko tak panggil ustazah?
budak b : cikgu Y pakai tudung renda langsir. manade ustazah pakai tudung ombak2 camtu...
budak a & c : ooooo...

jenuh aku tahan gelak. bhahahaha xD
****

*lupa pakai songkok*
budak 3 : ticer, kenapa ticer tak pakai songkok?
me         : kamu rasa?
budak 3 : ticer tak pegi solat jumaat
budak 4 : wey, ticer pegi la. tadi aku nampak kat surau. 
me         : haa.. thank you.
budak 4 : ticer, kenapa rambut ticer kaler brown?
me         : err... what do you think?
budak 3 : ticer kacuk kan!
me         : oh? haha. kacuk apa dengan apa?
budak 4 : mesti la orang dengan orang... takkan la dengan pokok bunga pulak! ahahaha. ticer kena!! satu kosong!!

****

*relief tahun 3*
me    : okay i'll see you tomorrow insyaAllah.
kelas : insyaAllah... insyaAllah.. insyaAllah... ada jalannyaaa~~
me    : hahaha. alright. terima kasih kelas!
kelas : terima kasih.. ku-ucapkan paaadaaamuuuuu.. aatas nikmat.. yang diberi.. padaakuuu~~

****


aahh... i love my job. alhamdulillah ^^


5 comments:

MohdIzwan said...

Tidak pernah menyesal baca blog nie.. (^_^)v

btw, all da best nari2 nnt...cikgu yg nari ka.,budak yg nari?
bila tarian tue? kot2 bulih pi.. :)

Khairu Hae said...

muka ticer merah ye? kehkeh

haniekunie said...

Ok syukran jazilan bg ak tergelak cam langsuir di kala stress balik rumah dengan muka monster

haniekunie said...

Ok syukran jazilan bg ak tergelak cam langsuir di kala stress balik rumah dengan muka monster

haniekunie said...

Kau ni pakar bahasa ke?