About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Thursday, June 6, 2013

Siri Jom Tawen-Tawen! - Salam Kaut/Keruk/Korek?


assalamualaikum. salam isra' mikraj. dah puas makan kenduri cuti ni? hehe

speaking of kendurik...


korang biasa dengar tak orang cakap.. "salam kaut" .. or "salam keruk" .. "duit becek?" .. or istilah paling umum dia, "duit salam" . biasa dengar? ok. good. biasa bagi? biasa dapat? hehe..


duit salam or salam kaut or salam keruk ... samo yo jang oi. haha . sumber


istilah dia banyak. apparently aku rasa ikot tempat. kalau kat tempat aku dorang sebut salam kaut. ada tempat laen cakap salam keruk.. salam korek pon ada. semua tu lebih kurang je bunyiknye kan? kenapa nama centu? haa..

sebab nama salam ni diambik sempena perlakuan salam tu sendiri. the execution. ok. let me treat you like an innocent child who follows your parents to a wedding...

korang dalam kereta... dengar mak abah dok sembang pasal kakak korang yang dah konvo baru-baru ni. dorang pon sembang pasal future, pasal kereta, pasal rumah, pasal kakak nak menikah, bakal menantu... korang pon tanya dalam hati.. "are we there yet?" . dah agak lama sikit korang mengelamun sambil tengok kereta banyak kot jalan dan memikirkan kenapa ekon tak sejuk2... tup tup nak sampai rumah pengantin dah~

masa tu pukul satu tengahari. panas terik. so time abah korang dok melilau cari parking tu... korang perasan mak korang kalut2 bukak handbag chanel yang abah korang belikan kat dia sempena birthday bulan lepas, cari dan tanya pasal sampul duit raya. so sebagai anak yang naif dan innocent, korang tanya la, nak buat apa sampul duit raya, mak? memandangkan mak korang pon jenis penyayang dan manjakan korang, dia pun jawab.. nak isi duit la lembab sayang.. =)

so korang pon tak puas hati, kenapa nak isi duit raya sedangkan bukan hari raya. tapi nak tanya lebih2 takot makan penampar terlebih dahulu sebelom makan nasik.. so.. korang pon diam~

bila mak korang jumpak sampul duit raya taon lepas dalam drawer deshbod yang penuh dengan CD lagu2 pop yeh yeh dan ceramah ustaz azhar idrus tu, dia pon masokkan sejumlah duit kertas yang dilipat kemas ke dalam sampul. lepas tu, sambil betul2kan tudung, sampul tu mak korang bagi kat abah. abah ambik sampul dengan tangan kanan, masuk poket baju. setel side parking bawah pokok ketapang yang tak berapa banyak daun tu, korang pon keluar la dari kereta menuju ke kemah kendurik yang agak jaoh dari kereta memandangkan parking yang dekat2 dah full house. sambil berjalan korang dengar la mak abah korang bincang pasal warna tema kendurik tu, berapa bijik khemah yang naik, suara DJ/MC yang konon2 dorang kenal, tetamu2 yang mungkin kenal dorang, dan sebagainya.

so bila sampai kat rumah pengantin, korang yang dari tadi jalan dok pegang tangan mak korang, terpaksa lepaskan pegangan tangan.. sebab mak korang nak salam makcik berbaju kurung bunga penuh siap dengan labuci dan kerawang kat tangan yang menyambut tetamu kat pintu pagar rumah tu. abah korang pon sama... laju je dia nak pi salam pakcik yang pakai songkok tinggi berbaju melayu lengkap bersamping dan bunga plastik kat poket baju tu.

tetiba korang nampak!! abah korang seluk poket baju dia, keluarkan sampul duit raya yang mak korang isi dengan duit kertas yang dilipat kemas tadi, sisip kat tapak tangan.. pastu terus salam pakcik bersongkok tinggi berbaju melayu lengkap bersamping berbunga plastik di poket baju tu. pastu korang tengok pakcik bersongkok tinggi berbaju melayu lengkap bersamping berbunga plastik di poket baju tu ambik sampul duit raya yang mak korang isi dengan duit kertas yang dilipat kemas yang mak korang bagi kat abah korang tadi yang abah korang bagi masa salam tadi, masuk poket dia. abah korang dengan pakcik bersongkok tinggi berbaju melayu lengkap bersamping berbunga plastik kat poket baju tu salam sambil berpandangan, sambil senyum gelak2. haaaaaaa.... itulah namanya salam kaut/salam keruk/salam korek/duit salam!!

noharom penat eksplen... hahahahaha


syok ooo!! sumber


perspektif salam kaut ni ada dua. satu, daripada pihak memberi. satu lagi daripada pihak menerima.

pihak memberi.. ialah wedding goers. normally kita2 lah. or parents kita lah (in case korang masih lagi budak hingusan yang tadek income sendirik or ada income tapi kedekut nak bagi..em em..) . kenapa bagi duit salam? sebab niat kita nak sedekah. nak tolong tuan rumah cover belanja yang dorang dah spent untuk kendurik tu. anyways, aku sebut sedekah kan? sedekah ni sunat. takde pon jadi satu kemestian bila pegi kenduri kena salam kaut, kena bagi duit. no such thing. niat kena betul ye. sedekah. ikhlas. =)

kenapa sampul duit raya? well.. ni pon tak semestinya sampul duit raya. kalau korang rasa nak bagi dalam briefcase pomboleyh. dalam bentuk cek pomboleyh. tak kesah.. asalkan tak nampak jumlah duit yang korang bagi tu. bukan malu sebab bagi sikit ... tapi islam kata, sebaik-baik sedekah ialah bila tangan kanan yang bagi, tangan kiri taktau pun tangan kanan bagi apa.. in this case, berapa. dan tak perlu la tulis nama kat sampul duit tu. -.- jarang laa orang bagi duit bogel takde bungkus dalam apa2... unless hati malaya. hehe.

nampak? semua sampul duit raya. haaa... hehehe . sumber


pihak menerima... ialah the hostages hosts. selalunya, parents or wakil ahli keluarga kepada pengantin yang jadi penyambut tetamu, merangkap penerima duit salam / salam kaut tu. jarang laa nak nampak pengantin sendiri yang tercongok depan pintu rumah sambil sambut tetamu dan kutip tol. hahaha. ada, bukan takdak. cuma jarang. tapi kendurik syed, member aku baru2 ni... dia lah pengantin, dia jugak sambut tetamu. lejen. sayang syed ketat2. hahaha.

obviously the hosts cuma kena prihatin bila salam tetamu. kekadang orang bagi time datang. kekadang orang salam time nak balek dah. so agak2 bila salam tu ada rasa kasor2, keras2 sket kat tapak tangan tu... sila KAUT/KOREK/KERUK elok2, jangan sampai jatuh ke lantai/tanah pulak. itu buleh dikira memalukan tetamu ye. haaa.. elok2 salam tu. kaut sampul, terus masuk poket. cukup jam... poket penuh... masuk rumah, simpan dalam satu bekas. taruk dalam lemari. risau.. kang ada pulak tangan laen yang kaut. hehehe... so sebelah malamnya nanti, agak2 sumorang dah tido... cuma tinggal yang otai2 je dok bersembang... ha bukak la bekas duit salam tu, kira sama2. alhamdulillah... semoga tuhan memberkati mereka2 yang memberi. =)


so. trivia. korang dah pernah bagi duit kaut sendiri tak? kalo belom... agak2 umo berapa yang dikira matang untuk bagi duit salam ni? hehehe...


2 comments:

haniekunie said...

Da pnah bg bersampul atau tidak. Hehe briefcase blom lg.. tak cukup duit nak bg penuh..

MohdIzwan said...

Since dh keje nie..bg jgk la..
Tp time mktb dlu..dok bg jgk..tp utk certain2 je la..cth..kenduri kawan kawen..klu mcm kawan ayah/mak punya kenduri..tak bg la..parent je yg bg..hehee..

Rsnya..by 20-an tue, dh boleh mula bg la..ckup matang la konon..hak3..