Sunday, June 30, 2013

Wahai Lelaki, The Gegadis Have Spoken


assalamualaikum... hai para gadis peminat Ai-Lan dan Mat Lupii . dah buat solat istiqarah? ^^


baek baek... kita serius seketika. aku terpanggil (sape ntah panggil tadi.. err..) nak cakap pasal ni. sebab aku rasa aku tak dapat jawab soalan member2 aku yang hensem kachak bermaruah dan berintegriti tinggi tapi tak kawen2 lagi... hihi...




okay okay... korang akan cakap jodoh itu milik Allah. kalau dah jodoh tak kemana. right. no argument here. tapi aku nak tau jugak... dari segi generalnya... apa ciri-ciri lelaki yang pompuan cari sebagai syarat sah nak dibuat suami? haaa...

dalam islam, ada hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim, yang bermaksud (lebeyh kurang) macam ni;

Nikahilah seorang wanita kerana empat perkara: hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Oleh itu, pilihlah wanita kerana agamanya, nescaya kamu dalam kalangan mereka yang beruntung.

dan! itu jugak kriteria yang wajar diambilkira oleh perempuan dalam memilih potential hubby. haa... jadi kita dah tau apa islam sarankan. sekarang aku nak tau dari sudut umum pulak. esepecially dalam ertikata kualiti peribadi dan personaliti. jeng jeng jeng!!





ni contoh sampel ye. full scale research takyah kot aku tabur kat sini... simpan utk thesis masters nanti. hekhek!


the result is out!! hahaha. based on kajian kecil-kecilan yang aku buat - with regards, jutaan thanks kat semua yang terlibat - inilah yang aku dapat!! meh kita tengok, ciri-ciri lelaki yang pompuan cari untuk dibuat suami. ^^



  • bijak
ni jawapan populerr... haha. ramai yang mention nak suami cerdik. intelligent. add maths A+, metaphysics A+. bijak kat sini tak bermaksud semestinya kena tau semua benda, tapi at least tau perkara2 yang sang isteri tak tahu. the best of knowing is you know you didn't know the things before. ^^ suami should be a good thinker. a better thinker.

now imejin imam muda Asyraf.. hebat kan beliau? =]



  • kelakar, sense of humor
not necessarily juara raja lawak, keje sebagai stand-up comedian atau seumpamanya. tapi maybe cukup sekadar boleh buatkan isteri ketawa dengan hepi. isn't that nice? laughter is the best medicine. dorang tanak hubby muka ketat duplopatjam. macho, macho jugak. tapi why so serious? ^^

imejin ustaz Don.. sejuk je nengok nye ye? hehe


smart, and smart. perfect. =p

  • berwawasan!
hahaha. ok kelakar lak guna perkataan berwawasan. ^^ maksudnya, ada matlamat, hala tuju hidup yang jelas. dia tau tanggungjawab dia sebagai ketua keluarga, sebagai suami, ayah, menantu, etc etc yang digalas sebagai seorang lelaki yang berkahwin! talk about leadership!!

imejin.. Chris Gardner (Pursuit of Happiness). kalo tak tau, sila google. haha

  • rajin
ohooo ini penting dol~~ hang kalau malaih... baloq liat... sapa nak kat hang? haa... hang tu nak jadi laki orang. kena cari nafkah. kena pi cari rejeki. kalau malaih... nak bagi anak bini makan apa? friskies? rumput? rumput rumah jiran? ekeke. and dorang cakap, kena la ringan tulang jugak - tolong buat keje umah, tolong bini masak, cuci baju, lipat kain bagai... baru A+!!

"Jika ada suami yang merasa bahawa dengan memberi nafkah pada keluarganya maka cukuplah tanggung jawabnya, alangkah naïf dan kurang tepat lah perasaan suami tersebut." - Wipsar Siwi Dona Ikasari

banyak lagi keje laen nak kene buat jugak bai... luls~


channing tatum n dad. rest your case, girls! hahaha

  • family guy
boys will be boys. kitorang takkan lupakan kengkawan. kalo ada member2 yang ajak lepak2 ngeteh memalam ke, tengok bola ke, memancing ke... susah lelaki nak tolak. kami Ramli, kami takkan terpisah! ye, insyaAllah para isteris paham tuuu... tapi!! pompuan nak suami dorang pandai prioritize. ingat, awak tu dah berbini. haaa~

dan jugak, pompuan nak suami yang pandai get along dengan keluarga besar dorang. maksudnya, dengan both parents n in laws, relatives, uncle auntie, tok nek tok wan onyang semua. ingat guys, korang kawen dengan bini korang, bermakna korang kawen dengan keluarga dia jugak. rite? hehe

imejin... your dad. or your future life partner. aww.. ke korang nak imejin Salleh Yaakob? hahahaha



  • setia
you jump i jump. pastu masa dorang hanyut, jack berpaut kat tangan rose. rose cakap "don't let go" .. last2 jack mati sbb hypothermia, pastu rose lepaskan tangan jack.. jack tenggelam ke dasar laut - bersama janji don't let go rose. 

err... =p

sapa yang nak pasangan dia curang!? main kayu tiga, tungku kaki tiga, segitiga bermuda bla bla bla... ? sape? sape?? semua isteri nak suami dia setia. takde dah istilah skandal2, kekasih gelap, setiausaha sulit bla bla bla semua tu. the one the only is the bini. get it boys? hehe

imejin Jay Gatsby ... ok jangan. tukar2. err.. Channing Tatum? hahaha takde kaitan xD

  • gentleman
tak cakap kasar... tak mengasari wanita... protective... dependable... romantic some-more. alahaaii... pompuan ni kaum yang memang Tuhan cipta manja, tuan2.... ganas/kasor camne pon... tetap ada soft spot dalam diri dorang utk dibelai dan dijaga lelaki. siyes~ percayalah cakap kak ton. hahaha. ^^ 

so lelaki yang gentleman adalah pilihan sukaramai!! imejin Anwar Hadi ... haaaaaaaaaaaaaaaaaaa... laju je korang! ekekeke




  • jujur
siddiq, amanah, tabligh, fatanah. tu ciri2 yang ada kat nabi2. nabi2 lelaki. lelaki taknak contohi nabi ke? ^^ pompuan suka lelaki yang jujur. especially kalo dah jadi suami... tentu2lah teda rahasia antara kita. heee.. jujur kat sini bukan setakat bercakap benar, tapi jugak tidak menyembunyikan kebenaran. kata hidup bersama... so bakpe nak sorok2 lantas timbulkan syak wasangka?

bayangkan kalo lelaki semua betul2 jujur sejak azali... mesti pompuan tensen sebab takleh jerit kuat2 or tulis dalam blog or update status fesbuk; "LELAKI SEMUANYA PENTIPU!!" 

hahahahaha




ekceli.. baaaaaaaaaaanyak lagi yang dijawab benornye. kalo aku nak tulis kat sini, segala penyayang, pengasih, penampar, pentanggungjawab, penyelesai masalah, penyejuk mata, penghawa dingin, semua aku kena ulas. jadi aku select yang banyak diperkatakan je ye. huhu~

well. sebenarnya banyak lagi faktor dalaman or luaran yang mempengaruhi potensi kebolehjadian seseorang lelaki itu sebagai suami kepada seorang perempuan. nasihat aku (yang belom kawen ni.. LOL!) kepada korang2... bertimbang-tara lah. kita manusia teda sempurna. 


Maha Suci Allah yang menciptakan semuanya berpasangan daripada yang ditumbuhkan di bumi dan diri mereka, juga daripada apa yang mereka tidak ketahui.” - Surah Yasiin: 36

 “ Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya, Dia menciptkan untuk kamu, isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dengannya dan dijadikan di antara kamu perasaan kasih sayang. Sesungguhnya itu mengandungi keterangan-keterangan untuk orang yang berfikir.” - Surah ar-Rum:21

toleransi amalan mulia. terima, seadanya. setia hujung nyawa. insyaAllah~ ^^ extra reading, "3 Kunci Sebelom Kawen"

thanks for reading! thank you everybody yang sporting and supporting!!


3 comments:

Nur Intan Syafinaz said...

Perfect sangat kalau ada lelaki yang ada everything.hahaha.
Setiap orang ada kelemahan jadi bagaimana kelemahan itu dijadikan satu kekuatan adalah penting.
jadi pilihlah lelaki yang bukan sahaja membawa kebahagiaan di dunia, tapi juga di akhirat utamanya.
Hey an cepat2 lah pilih isteri.hewhewhew
Bagus entry ni!^^

supernova said...

InsyaAllah.kalo yg mengamalkan agama Islam secara menyeluruh,sume ciri yg dia ada bgus2.mcm Rasullullah saw.yang lain xkisah sgt.just nk sekufu kalau boleh.tu jeee.

MohdIzwan said...

The article is good..
Informative..
Boleh dijadikan sbg panduan..
hehehe..

p/s: cepat la kawen aan...nak pi kenduri nie.. :P