Monday, August 5, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhtujuh


assalamualaikum!! salam sejahtera. salam hujung ramadhan. dah siap segala persiapan raya dan persiapan nak bernikah lepas raya?

whee!!

sumber gambor


dah nak raya ooiii... hehe. well, obviously ada mixed feelings lah. ada rasa hepi, rasa sedih. hepi sebab raya itu satu kegembiraan yang dijanjikan bagi orang2 yang berpuasa. sedih sebab ramadhan dah nak abes... so taktau sempat lagi ke nak jumpak ramadhan laen kali. em em. tapi tu la. life goes on. everything happens for a reason. He is the best Planner. so keep calm, and go with the flow. =)

speaking of ramadhan

aku perati anak2 aku sepanjang bulan puasa kali ni. ohoo... macam2 perangai. yang normal, yang pelik2, semua ada. yang aku tak pernah terpikir pon jadi. hahaha.

bayangkan, kalo hari2 biasa budaknya pegi tandas kejap je. tapi time bulan puasa... mau dekat 5 minit satu trip. pastuh balek kelas, dah basah lencun. kuyup, main air. bila aku tanya "kamu main air ek?" .. saje la nak test.. sekali dia boleh jawab "saya tak main air, cekgu. ni ada budak laen simbah." sambil buat muka tak bersalah. em... dah hari2 pun dia lencun macam tu... memang dia upah budak2 lain untuk simbah air kan.. ~.~ haih... hehe

sonok bila tengok perangai budak2. selalu aku compare dengan zaman aku kekecik dulu. masa darjah satu, aku belajor2 puasa. well... unfortunately tak penuh la. aku puasa selang2. tapi bila tak puasa tu, aku betul2 tak puasa. takde pulak aku buat2 puasa tapi curik2 makan. haa.. bila darjah dua baru start puasa penuh. alasan kukuh aku kena puasa penuh sejak tu ialah sebab dah sunat. luls~ ^^

budak2 sekarang ni pulak.. aa.. tak sure, mungkin tak semua. tapi setakat pemerhatian aku... macam 'manja' je. i mean, kalo yang puasa tu... nampak sungguh penatnye. dalam kelas mengantuk... malas buat keje... tak aktif dan interaktif... tido pon ada. halaaa... seingat aku la, zaman aku puasa kekecik dulu takde lak aku dengan kengkawan aku malas dalam kelas. takde pulak nak sebok2 kerap ke tandas, nak basuh muka basah kepala bagai. huhu. takdenye nak mengadu kat cekgu "ticer, lapar.." , "cekgu, penat laa" macam budak2 sekarang. hmm... mungkin nature and nurture kitorang berbeza berbanding sekarang kot. takpe lah. maybe aku yang kena adapt dengan situasi. hehe

kalo ada budak tido dalam kelas aku... normally aku suroh dia bangun, pastu lompat bintang 10 kali. bukan dera, tapi nak bagi peredaran darah tu cergas sket. takmoh aa lemau2. belajor apa pon tak masuk. tapi since budak2 ni nampak macam denda... aku iyekan je la. eksplen sekali je time mula2 execute kaedah tu. pastu... carry on je. ekeke

satu benda best pasal ramadhan ni... bila budak2 takot nak cakap bohong. takot nak tipu. hiks. selalu, budak2 aku takde buku dalam kelas. alasan? tertinggal kat umah. itu alasan paling femes. masalahnya, hari2 aku tanya pon, hari2 tertinggal. obviously bleh tau la the very reason kan. so bila masuk bulan puasa ni... aku tanya lagi.. pastu psiko2 dengan dosa pahala sket... baru laa nak jawab betol - buku dia hilang. hahaha. tau lak takot dosa. tau plak ngaku tak solat. reti pulak ngaku dia amik barang kawan tanpa kebenaran. hehe... the power of ramadhan. ^^

aa.. tak banyak dapatan kali ni. lemau2 je semua. tapi ada la sket yang menghiburkan hati. ekeke. enjoice!!


****

budak : ticer, kenapa kita kena puasa?
me      : what do you think?
budak : sebab kita nak rasa macam mana orang miskin rasa.
me      : okay. so semua orang kena puasa ke?
budak : tak.
me      : eh.. why?
budak : orang kaya je puasa. orang miskin dah rasa macam mana orang miskin rasa. jadi tak payah dah la.
me      : aa... camtu pulak dah...

****

me      : kamu puasa tak hari ni?
budak : tak, ticer
me      : kenapa?
budak : sebab kakak saya tak puasa.
me      : apa kaitan??
budak : dia makan tadi tak habis, jadi saya habiskan la. ustaz cakap makan kena habis, nanti membazir

****

budak 1 : cekgu, cekgu dah beli baju raya?
me         : you think?
budak 2 : dah. warna biru kan!?
me         : eh... memandai je. why blue?
budak 1 : sebab isteri ticer pakai baju raya warna biru. mesti la sama dengan ticer.
me         : hey!! bila masa pulak cekgu ada... err... i mean.. bila kamu tengok isteri cekgu??
budak 1 : selalu. kat tv3. Nora Danish tu kan isteri cekgu. dia kan pakai warna biru.
me         : heeyy!!
budak 2 : tapi bukan dah bercerai dengan ticer ke?
me         : heeeeyyyy!!!

****

budak a : ticer, bukak puasa ticer beli apa?
me         : normally i cook. tak beli, masak sendiri.
budak b : kenapa ticer masak? isteri ticer malas ek?
me         : what??
budak a : isteri ticer mengandung lagi ke?
me         : nooo... wait
budak b : isteri ticer tinggalkan ticer?
budak a : kesiannya ticer. dah la isteri ticer malas, mengandung. tinggalkan ticer lak tu. ish ish ish *geleng kepala*
me        : -_____________-

****

budak : cekgu, nak duit raya seringgit!
me      : em? i don't understand you. speak english please~
budak : ticer, ten ringgit please!

****

budak : ticer, nanti ticer raya balik mana?
me      : Kedah
budak : aik? haritu ticer cakap ticer orang Rusia. kenapa tak balik Rusia?
me      : err... nak ambil barang kat kakak cekgu, lepas tu baru balik Rusia.
budak : oo... kakak ticer orang Rusia jugak?
me      : tak. dia orang Jerman. suami dia orang kedah. dia duduk dengan suami dia sekarang ni. haa..
budak : ooo~

****

budak : ticer... kenapa ada orang perempuan tak puasa?
me      : mana kamu tau?
budak : haritu ada ustaz bagi ceramah tu cakap perempuan boleh tak puasa.
me      : em.. sebab ABC. Allah bagi cuti
budak : cuti?
me      : dorang tak sehat. bila tak sehat dapat cuti.
budak : ooo... patut kakak saya cakap dia tak puasa hari tu sebab saket. dia kata dia ada luka.
me      : ok kesian kakak kamu. cekgu doa dia cepat sembuh. sekarang, pegi duduk... ~.~

****

budak x : taon ni kita raya bila?
budak y : ha aku tau! 8 haribulan
budak x : taon depan?
budak y : mana la aku ingat
budak x : apa la ko ni. taon depan satu haribulan la.
budak y : bulan apa?
budak x : bulan syawal la! hahahaha

***

sempena hari baek bulan baek ni, saya nak mintak ampun mintak maaf seandainya ada sebarang salah silap saya kat anda/kalian, secara sedar atau tidak, secara langsung atau tidak, lebih2 lagi menerusi penulisan kat blog ni. sorry tau.. ehe

dan jugak, terima kasih atas kesudian untuk luangkan masa baca entri2 yang tahpapa kat sini. i really appreciate it. thanks a bunch. sangat2. 



selamat hari raya eid mubarak!!
aidilfitri mulia

maaf zahir & batin

=)

4 comments:

MohdIzwan said...

Sekali speaking..amekaw..sepuloh hengget..
Hahahaa..

Selamat hari raya..maaf zahir dan batin..

Ainnur Jannah said...
This comment has been removed by the author.
Ainnur Jannah said...

eh..yg si ticer berbohong xpe plak ek.. Russia, German?? LOL XD

haniekunie said...

ni entry atas pokok ke..?? heh selamat hari raya maaf zahir batin.. sorry selalu lelaser kat kau eh.. :D happy2 je reraya ni k?