Thursday, June 26, 2014

Tak Semua Petrol Sama. Petronas Primax 95 dengan Advanced Energy Formula baharu, Lagi Power!!


helloooo para pentidaksuka petrol nasional dan pentidakpercaya produk negara sekalian, dah bayar saman trafik? hikhik

sebelom2 ni, aku skeptikel tau. bagi aku, minyak semua sama. minyak tu peristilahan bagi petrol yakni bahan bakar la. fuel, kata orang kampung aku. em em... yaa. pada pendapatan aku, tak kesah la Petronas ke, Shell ke, BHPetrol ke, Petron ke, Caltex ke.. hatta Buraq Oil sekali pun - ko bayar RM20, ko dapat isi 9.5238095238 liter petrol. jarak penggunaan tertakluk pada kudrat kenderaan yang ko isi tu. isi 20 minyak shell kat kete saga sama je dengan isi 20 minyak petronas kat kete saga.

tapi!

ini betul betul!!

tapi Lewis Hamilton telah buktikan bahawa aku silap! dia buktikan bulan lepas. hahahaha. baru-baru ni.... well, tak baru sangat la pon... haritu ni... Petronas dah lancarkan petrol/minyak/bahan bakar baharu! yeaahh!! Petronas Primax 95 with Advanced Energy Formula!! whee!!! *letup2 bungapi kat langit* . wei awat hang seronok sangat ni, an? haaa... tu la ampa taktau! ketepikan kejap member baek aku si Lewis Hamilton dan kejuaraan yang diraih beliau. aku nak cerita pasal pengalaman aku sendiri guna petrol Primax 95 dengan 'Penyelesaian Teknologi Bendalir' nih.

dengar cerita... Mercedes AMG Petronas Formula One team menang besor series kali ni. nak lagi power, dorang berjaya naik podium dengan 30% lebih penjimatan (pengurangan dalam penggunaan) bahan api berbanding season lepas2. fuyyooo... hebat tu! maka menerusi kepakaran dan kejuruteraan bendalir yang dorang ada, Petronas’ Primax’s Technical Performance Consultant bekerjasama dengan pengemudi jentera lumba Mercedes AMG Petronas Formula One team sendiri; Lewis Hamilton (itu yang aku baca online hiks) - terhasillah petrol primax 95 yang baharu untuk kegunaan komersil, untuk pemandu2 marhaen macam kita ni~ yay!!

aku bukan Abang Nara, bukan Ben Ashaari, bukan Cik Epal, bukan mana2 blogger retis or tweetpemes. dorang maybe dijemput oleh petronas untuk launching petrol tu, or dibagi sample buat minum ke buat masak ke... no. aku rakyat marhaen yang try sendiri isi minyak/petrol tu dalam tangki kenderaan yang aku guna. 1st hand experience ok! huhu. dan hasilnya?

awesome!!!

taktau apa benda dorang dah buat dengan petrol tu... tak tau apa benda dorang modify kat primax 95 Xtra yang dulu tu... tapi Primax 95 Advanced Energy Formula ni memang lebih menjimatkan dan lebih berkuasa! siyes beb, tak tipu.


aku jenis kira dan catat mileage kereta dan fuel consumption dan berapa ringgit yang abes untuk kuantiti or jarak tertentu. jadi aku memang tau sangat la banyak mana guna etc. so, Ford Escape 2.0 yang aku biasa bawak ni dulunya isi la minyak petronas ke, shell ke, mana2 pon; - (pada subsidiari kerajaan yang menjadikan petrol RM2.10 seliter) aku isi RM10, dia pegi +/- 30 kilometer je beb. dengan penggunaan jalan bandar. kalo highway or perjalanan jauh (kurang main brek, gear) dia pegi +/-40 kilo. kaw2 punya tak jimat kan? hahaha. nasib badan~~

tapi segalanya berubah! lepas aku dok isi petrol baru ni... hey! ada perubahan ketara!! RM10 boleh pegi +/- 38 kilometer pada penggunaan jalan bandar! aku isi 20, dia pegi +/- 81 kilometer! waahhh! ini sudah bagos! tu dengan selalu brek, tukar gear, pasang ekon. mantap ah! belum try kat highway lagi tu. memang fuel economy, memang better, greater efficiency. sekarang aku percaya - tak semua minyak sama. ^^ so itu kat enjin kereta lama, cc besor beb. bayangkan kalo pakai kat kete cc 1.3, 1.5, 1.6 dan seangkatan... memang pergi lebih jauh lah! terbaek!!


cubalah! korang mesti rasa!
ini testimoni ikhlas dari aku ye. aku tak dibayar or diupah untuk tulis ni. betul2 nak kongsi dengan korang je, supaya korang pon merasa keberhasilan minyak yang dimajukan ni. all in all, kalo korang tak caya, korang bleh try sendiri. maybe result tak sama, tapi tak cuba taktau la jawabnya. heee...

okay! tu je nak cerita. btw kini korang boleh miliki Volkswagen Polo Sedan 1.6 pada ansuran RM199 sebulan!! tertakluk pada terma dan syarat la tapi. lol!


2 comments:

MohdIzwan said...

PM Polo Sedan. Tq. Lolz

haziqaanes said...

nak try laaahhh!