About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Saturday, May 11, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhlima


assalamualaikum!! hai kawan2!! tak lama lagi hari guru. dah bagi checklist hadiah kat anak2 murid? hahahaha



humangai... bila aku check balek blog... memang sangat laaahh lamanya aku tak hapdet... tak sekerap (bukan getah sekerap ye..) dulu... mihmihmih. bukan aku malas ye.. tapi kekangan2 yang tak mengizinkan aku hapdet selaju minum teh O ais di tengah hari yang panas terik. luls~

anyway!

macam besa lah. hari tu aku kalut dengan kebudayaan dan tarian budak2... pastu bola lisut peringkat mssd. alhamdulillah, aku diberi peluang bawak budak pegi sofbol peringkat negri slangor pulak. seronok tak payah masuk kelas seminggu-dua dapat sedut ilmu baru dan pengalaman yang cukup precious. ^^

bila pegi level negri, saingan dia pun makin power la kan. jumpak plak team2 power, daerah2 yang otai sukan bola lisut ni... pergh... sangat mengujakan! hahaha. gerun tak gerun, tu tak penting. yang penting isipadu kejohanan tu boleh tambah pengetahuan aku. dan dengan ada chekgu2 laen yang sudi bagi tunjuk ajar, aku rasa blessed sangat. hehe

tapi tu la... rejeki tu milik Dia. haha. ktorang menang tapi kalah. hihik... nak eksplen camne pon tetau. banyak rules n regulations, teknikal yang nak diambik kira. tapi tu la... menang, tapi kalah. sokay kalo tak paham... nanti kita men bola lisut sesama, mesti paham. ye? hikhik. takpelah, maybe next time. insyaAllah. ^^

budak2 ktorang campur daripada 3-4 sekolah. basically budak2 ni tak la kenal aku sangat. tapi dorang nak sangat kenal aku masalahnya! hahaha. macam2 soalan ditanya. memandangkan dorang budak2 derjah 4, 5, 6... soalan2 dan reasoning dorang pon agak advance la. bantai gelak je aku dengan chekgu2 laen. lol. nanti korang baca kat bawah ye.. hehe

then bila aku balek skola.. masuk kelas... waaahhhh... rasa nak nanges! =') sebab? huuu... rindu anak2... dan alhamdulillah anak2 aku pon rindu aku jugak.. kata dorang la. kalo dorang tipu, aku tertipu korang la jugak jadinya ni. hahaha. sampai je kat skolah.. ada anak murid aku ni nampak aku.. teros lari2 datang kat aku, peluk kaki. salam, cium tangan... pastu tanya aku pegi mana, kenapa tak masuk kelas... bla bla bla... huuu.. 

bila masuk kelas... baru sampai depan pintu kelas - dorang dah jerit! sorak!! hahaha. yeay ticer dah balek! yeay ticer dah masuk!! -^^- taktau nak cakap apa... kebas muka aku. hepi. siyes hepi bila anak2 sambut camtu... wuuu... satu-satu muka dorang aku tengok. rindu. ='] dalam hati aku doa... takde laen yang aku mintak untuk anak2 aku ni... melainkan nak dorang membesar jadi orang, jadi baek, jadi pandai... macam mana aku doakan chekgu2 aku selama ni, harapnya ada la anak2 aku ni doakan aku jugak nanti. ehe..

okai! ni antara hasil tuaian bila duduk lepak2 dengan budak2 bola lisut, dan jugak sehari bila balek sekolah jumaat tadi. hahaha. thanks buat semua yang request aku hapdet entri ni. sokongan korang sangat2 aku hargai. ^^

enjoice!!

****

budak 1: cekgu, cekgu dah kawen ke belum?
me        : kamu rasa?
budak 2: dah!
me        : kenapa?
budak 1: sebab cekgu pakai cincin.
budak 2: mustahil lah cekgu tak kawen lagi kan. orang hensem macam cekgu mesti dah kawen
me        : bodek la tu. kalo cekgu cakap belum, camne?
budak 1: mesti sebab girlfriend cekgu curang. eii.. kesiannya cekgu...

****

budak : cekgu, cekgu ajar apa kat skolah?
me      : teka lah
budak : english.
me      : kenapa english?
budak : sebab cekgu sebut "strike" , "you're out", "batter on deck" semua2 tu.. sedap. macam orang english sebut.
me      : yeke... dah tu cekgu kamu sebut tak bunyi omputeh ke?
budak : tak. cekgu kami sebut bunyi jawa

****

budak A : cekgu, isteri cekgu berapa orang?
me          : ha?? kenapa tanya camtu?
budak A : dah tu cekgu pakai cincin, mesti cekgu dah kawen. tapi cekgu pakai dua cincin...
budak B : cekgu kawen dua kan!?
me          : hahaha. ok, kalau camtu... yang mana cincin isteri nombor satu, yang mana nombor dua?
budak B : yang cincin hitam nombor satu! yang putih nombor dua.
me          : kenapa?
budak A : sebab isteri muda cekgu mesti la cantik, putih, macam cekgu.
budak B : isteri tua cekgu dah tua, asik kena jemur kain je... sebab tu gelap macam cekgu sekarang, main panas.
me          : ooo... dah tu isteri muda cekgu tak jemur kain?
budak A : isteri muda basuh kain, isteri tua jemur kain. cekgu tengok tv. kan bahagia tu cekgu~

****

budak : cekgu, tadi ada kakak cun semalam tu kirim salam!
me      : takyah tipu laa...
budak : betul cekgu... kakak tu kirim salam kat cekgu. tak jawab dosa cekgu.. haa..
me      : haih.. ye lah... waalaikumussalam~
budak : ahaha cekgu kena tipu. manade kakak tu kirim salam! hahaha. satu kosong!~ cekgu suka dia ek...
me      : pulak dah... -.- 

****

budak x : cekgu, umo cekgu berapa?
me         : teka2~
budak y : cekgu ingat kitorang takde keje laen ke... nak teka2 umo cekgu pulak. ha? ha?
me         : -.-

****

me    : assalamuala-- *tak sempat habis salam*
kelas : yeaaaaaaaayyy!! ticer dah baleeeekkk!!!

****

kelas      : thank you, sir.
me         : eh? why sir?
budak 1 : sir la... ticer untuk perempuan la ticer... eh, sir...
me         : manade... sape ajar ni?
budak 2 : Sir X yang ajar. sebab tu kena panggil dia sir, sebab dia laki
me         : noooo...
kelas      : yeeeess...

****

me      : sorry class, i was away for quite a long while...
budak : ticer pegi mana? lama tak datang sekolah
me      : i had to attend courses, meetings, kejohanan sukan...
budak : tapi ticer Y cakap ticer bercuti
me      : cuti apa?
budak : ntah. ticer yang cuti, mana saya tau. apa la ticer ni cuti sendiri pun tak ingat
me      : -_____-
budak : nanti silap2 nama anak ticer pun ticer lupa... lepas tu tak ingat jalan balik rumah.. lepas tu sesat.. lepas tu ticer nanges sorang2...
me      : membebel ! macam mak nenek!!

****

budak a : ticer, why you black?
budak b : ticer pergi mengundi laa...
budak a : so?
budak b : masa ticer mengundi, orang tu tersimbah ticer dengan dakwat hitam tu. sebab tu jadi gelap macam pen marker~ hahahaha
me         : you two.. rehat lambat...
budak a : tak kesah... kami bawak bekal. boleh makan dalam kelas. hahahaha

****

budak : ticer ticer... nanti ticer's day ticer nak hadiah apa?
me      : eh? kenapa nak bagi cekgu pulak?
budak : sebab saya tak sambut mother's day... mak saya dah takde.. jadi saya sambut ticer's day je lah
me      : hey... em.. takpe. takyah beli hadiah kat cekgu ye. cekgu tak kesah pun..
budak : tapi mak saya ajar dulu, kena hargai orang. kena cakap terima kasih kat cekgu2... ticer, ticer ada mak lagi?
me      : mak cekgu pun dah takde. *senyum*
budak : ayah?
me      : pun takde dah. *senyum*
budak : *...nanges...*
me      : eh.. kenapa ni?
budak : sedihnya... ticer dah takde mak, takde ayah... ticer dah tak boleh sambut hari ibu, hari bapa... hari raya pun cekgu mesti sedih kan... tapi ticer senyum je... ='(
me      : takpe... cekgu tak sedih sangat... sebab ada kamu.. =')
budak : ticer.. nak peluk...


****


happy mother's day, mama..

8 comments:

haniekunie said...

Ala An.. :'(

Ros Anisza said...

tengah ketawa baca kerenah murid-murid, tetiba sedih.. cerita last tu sedih.. :(

MissButterfly said...

Hi, lama tak baca sekepal dua dan lama jugak tak blogwalking kat sini. Rindu pulak dengan karenah budak2 tu. Hehe

The last part was deeply touched :(

antara said...

hiks. cheers! ^^ thanks sudi baca. really appreciate korang semua. auumm!!

hanisakura said...

sorry, but u've ruined my eye makeup with that last story =((

Syaidahtul Aziz said...

ah... ticer and budak jgn la sedih... uwah... hugs~ ='(

Some Tea along the road... said...

Awww... sat ticer, sat sir... apa-apaan bebudak ni... hehe apa pon tang depa seronok ticer balik tu sangat mengujakan. Ticer, crita pasai hadiah hari guru plak! Anak-anak bagi apa? teddy bear ada ka? bunga ka... t-shirt ka... apa ek depa bagi? Seingat kami, kami bagi bunga ros kat cekgu paling hensem dulu. Pastu siap nyanyi lagu Sheila Majid tuu dalam kelas hahahaha bengong. Memalukan diri sendiri!

Anonymous said...

Terima kasih kepada cikgu Aan kerana lepas baca segmen sekepal dua dari blog nie.. rasa bersemangat untuk jadi cikgu aka pendidik...insyaAllah.. semoga penulis akan terus bercerita mengenai kerenah2 pelajar2 kesygn kat sekolah sepanjang jadi cikgu, hopefully... All da best. smg Allah memberkati..