Friday, November 18, 2011

Kecelaruan Makanan

semalam... erk.. kelmarin. eh. yesterday ==" aku gi makan dengan kengkawan kat satu kedai ni. well. tak nampak macam kedai pon, lebeyh kepada stall biasa je. tepi2 jalan tu je. tapi ada meja-bangku serta berbumbung zink (apa la aku merepek nih... >.<")


nak dijadikan cerita, kitorang memang tengah lapor banget. so tengok lauk2 untuk nasik campor...tak berapa berkenan. kureng menyelerakan. kitorang pon tanya...

"kak, goreng2 dah ada?"

"ada. nasik, mee, bihun..."

ok cun. tengah2ari buta camni makan nasik goreng...erm... lantak la. tu je option yang ada. heee. acaranya, kitorang pon order la makanan~~

"nasik goreng biasa, tambah telur dadar. nasik goreng hailam, dengan nasik goreng pataya." orait, setel. al kisahnye dalam otak masing2 dok terbayang la menu seperti yang tertera kat banner kedai tu kan.

lepas dekat2 setengah jam jugak la tunggu, makanan pon sampai~ . yang "bestnye", makanan kitorang sampai satu per satu. lol? order sama2 kot. takpe lah kak, ikot la camne pon. hee..

ok. memula sekali sampai nasik goreng. cantik kaler dia, gelap2 sikit. boh kicap kot. tapi tak berkuah la. pastuh ada telur mata. eh? nasik goreng biasa yang aku order ke ni? nampak macam betol dah kaler nasik tu, tapi telur goreng tu silap kot... kitorang pon nak kepastian, kitorang tanya kak yg amik order tuu...

"tu nasik goreng hailam, dik"

ok aku tak dapat google gambo nasik hailam. so, ni mee hailam. bwahaha

hoh!? o.O tekezot den. kalo yang hailam2 ni...bukan ke ada kuah2 bagai? koman2 pon kuah kicap la membanjiri nasik/mee tu. ini....dah macam nasik goreng kampong je aku tgk? erk... kitorang tak puas hati, so tanya lagi 2-3 kali utk kepastian. yep, itulah ghopenye nasik goreng hailam. kering tanpa kuah, didatangkan khas bersama sekeping telur goreng. 

ok...dalam kekompiusan tu, sampai lagi satu nasik goreng. uih kaler oren terang la pulak! kering jugak, tapi ada telur dadar. haaa... ok, ni ada la gaya nasik goreng biasa. memang biasa sungguh... bukan takat nampak je biasa..rasa pon biasa gak..ekeke.. tawor aje ye..hm~ nasib la.

finally, nasik goreng pattaya pon sampai... cantek, balut dengan telur goreng - macam pattaya yang sepatotnya. eh wait... apsal macam pulau je nasik goreng pattaya tu? lol - nasik goreng pattaya berkuah ye!! banjir kot! sebijik macam ladna/hailan, cuma bezanya kuah pattaya nih ala2 sos cair gittew~. pergh... sangat baru bagi aku yang sebelom2 ni cuma pernah tgk dan makan nasik goreng pattaya 'biasa' (tanpa kuah).

oh wait!! pattaya 'biasa' ni... bukan takat berbalut telur dan berkuah banjir... tapi siap ada ayam!!! bwahahaha xD ni menu negara mana nih kak? aigooo.... memang rare lah!

hihihi.... kitorang makan masing2 senyap je... dok memikior keistimewaan menu kedai tu. haha. ok maybe aku or kitorang yang jakun, tak pernah jumpak cara masakan nasik goreng hailam dan pattaya semacam tu. tapi tu lah.... memang tak pernah pon.

kalo korang ada suggestion mana2 kedai yang masak camtu... or lagi pelik dari tu (at least bercanggah dengan norma2 masakan biasa) lemme know ye. nak terai... ^^

p.s; cadang nak amik gambor nasik... tapi teringat lepas habis makan dah pon... so, macam tak senonoh je aku nak uplod gambor sisa makanan dan pinggan kosong kat sini.... hihik ^^"

3 comments:

Suhaili Sulaiman said...

x sdap la nasik pulau tu weh...mahal oi

mia Olive said...

memang kedai tu mengalami kecelaruan makanan..hahahahaaaa!

mia Olive said...

memang kedai tu mengalami kecelaruan makanan..hahahahaaaa!