About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, January 3, 2012

Anda Angry Bird Yang Mana?

aku tengah demam nih... jadik otak aku tak berfungsi dengan baek. dengan kata laen, agak gelong di situ.

tapi, aku gedik gak nak update belog. cuma tatao nak cakap pasal apa. last2... masa aku terjatuh bilik air tadi, masa nak mandi... kepala aku terhantuk kat sinki, dan paha aku sangkut kat kepala paip besi... saket gak la.


naik lebam beb! biru je kalernya. eh, hijau kot. eh..biru gelap. eh entah. ah lantaklah. pointnye sekarang... dari situ aku dapat idea, nak share pasal kaler2 dengan korang. hee.... bengong punye reasoning. lol!

ok. so meh kita share pasal trait warna ye! kat ujung entri nanti aku letak disclaimer. hahaha

****************

MERAH
actually aku bukanlah penggemar kaler merah. tapi somehow, lagi aku tak gemar - lagi banyak objek merah menghantui hidop aku. hahaha.

kaler merah ni selalunya dikaitkan dengan semangat, wajadiri, kekuatan, kemarahan, dan hari raya cina. merah ni warna yang garang, terang, cemerlang gemilang terbilang. err... merah jugak merupakan warna yang paling banyak digunakan kat bendera2 (negara, organisasi, pertubuhan, etc). sebab? sebab ia warna yang visibel dan mampooo menarik perhatian.


orang yang suka kaler merah ni biasanya emotional. *mati la kau lepas ni an...* sensitip, sensual, dan suka berketerampilan. sense of leadership cukup kuat. sebab tu Power Ranger merah selalu jadi ketua. dan Ultraman pon banyak merah2. penggemar merah normally suka to be in-control. dorang ni pantang dicabar mengalah! andai berjuang biarlah hingga titisan darah terakhir - pastikan ianya merah! yang suka kaler merah jugak biasanya baek hati. korang mintak tolong dorang, memang lemas la dulu... tapi nanti2 dorang buat jugak utk korang. alolo tomeii~ haha

yang tak ramai tau pasal merah - orang yg suka kaler merah ni sentiasa cuba memenuhi keperluan diri dan orang2 yang dirasakan penting bagi dia. no, it's not selfish - it's the willpower that drives them crazy, y'awl! pe-merah juga sebenarnya bukanlah pe-marah sangat. cer jgn lawan ckp dorg, kasar2 dgn dorang... dorang lepak je~ ^^


BIRU
biru korang kontraskan je dengan merah. memang gadoh pon dua2 kaler nih. hahaha.

biru besanye dikaitkan dengan ketenangan, kedamaian, serenity, perpaduan, dan jugak nila baju. biru jugak simbolik kepada kesetiaan, keilmiahan, kecerdikan. tak caya? tengok Power Ranger biru; si Billy tu. specky siap! ^^


orang yang ske kaler biru ni biasanya chentakan kedamaian, ketenangan. tak ske la gado2 ni. dorang biasanya jadik golongan yang menjadi rujukan bila ada masalah yang berlaku. so lepas ni kalo korang gado dengan rumet korang, gi cari kengkawan yang ske kaler biru - soh slow talk dengan rumet korang tu. sure sanggup punye lah! and kalo rasa nak meniru assignment ke...homework ke.. carik budak2 yang obses dengan kaler biru. tiru laaahh.. dorang tak kesah ponn.. xD orang yang ske kaler biru jugak, somehow, senang kena tingtong... sebab mudah percaya kat orang. adoooihh.. baek sangat la pulak. =p

yang tak ramai tau pasal biru - pen-suka biru nih pendendam pemendam perasaan. camne tenangnya lautan Atlantik yang biru, camna tingginya langit yang biru... camtu la dalamnya perasaan dorang kat hati. so kalo yg dipendam tu rasa kaseh, sayang... untung laaa.. tapi kalo dorang pendam marah, kecik ati, bengkek... watch out girls... selebam biru di kaki, sebiru itu juga lebam mereka di hati. hee...


KUNING
kaler kuning ni kaler yang ceria, pencuri tumpuan, pencuri lampu sorot, penarik beca  perhatian, serta Myvi 1.5. oh ya! Lamborghini fevret aku kat opis pon kaler kuning ye. santek! ^^

kuning biasanya dikaitkan dengan sifat periang, sifat suke berseronok, menghabiskan masa lapang dengan rakan2, serta menghabiskan wang simpanan juga. penggemar kuning biasanya gilo2, kecoh, dan gemar bersosial. tengok Spongebob. tengok... Spongebob. *demm aku tak dapat fikir contoh laen...zzz* kalo korang nak ajak gi dengar ceramah akademis, peng-kuning adalah orang pertama yang akan join anda dihujung ceramah (itupun sekiranya terdapat makanan percuma). tapi kalo korang nak ajak pegi pesta keraian, peng-kuning-lah yang akan menderma segala macam untuk memungkinkan ia berjaya. lol!

bagos sebenarnya orang yang obses dengan kaler kuning ni. dorang sangat friendly, suka membantu, laju buat kerja dan jugak laju di jalan raya. orang kuning2 ni biasanya outspoken, outgoing, dan senang jadi hero/heroin dalam satu2 episod drama kehidupan. bukti? gua bagi lu Kill Bill, Bruce Lee, Bumblebee, dan ikon Digi. how's that! hahaha


yang tak ramai tau pasal kuning - senang sakit. aku pon tak paham kenapa ramai2 kawan aku yang suka kuning... dorang ni mudah sangat jatuh sakit. memang la jatuh tu sakit, tapi... tu semua kuasa tuhan~ hehe. err... orang yang suka kuning jugak kuat cemburu ye. hehe... and dorang ni jenis tak mudah tarok trust kat orang laen. *terus terbayang simbol radioaktif dengan warning sign* hekhek


HIJAU
hijau adalah warna fevret Che Det ye, kalo korang taktau lagi la. hijao jugak kaler yang mendamaikan, menyejukkan pandangan, meredupkan jiwa2 yang merindu, serta bukanlah warna original Incredible Hulk. *Hulk kaler purple ye pada asal penciptaannya.*

kaler hijau normally dikaitkan dengan nilai amanah, kepercayaan, ketinggian peribadi, dan kesederhanaan. orang yang suka kaler hijau ni biasanya nampak tenang je... bak kata orang kampung aku; "slowly but surely". those yang ske kaler hijau normally sukakan kekemasan. dorang pantang sket dengan semak samun nih. cer tengok rumah/bilik dorang... kemas je.. wangi je.. *mata ke atas tangan di bahu*. dorang ni jenis walk the talk. nak mintak tolong dorang pon senang, tak banyak songeh.


penggemar kaler hijao nih generally bersifat jujur. so kalo nak buat jahat, pastikan partner-in-crime korang bukan yang obses dengan hijao. moto dorang ialah "berkata benarlah walaupun pahit". so, kalo korang kantoi ponteng solat jemaah kat surau ke, kantoi merokok kat jamban ke... bleh la buat short-list kot. hahaha. korang kenal Zainal Abidin tak? bukan lagenda bolasepak negara tuu... yang nyanyi lagu Tarzan tu... kenal? ok. good. dia jugak nyanyi lagu "Hijau", tahu? lalala...

yang tak ramai tau pasal hijau - hijau jugak dikaitkan dengan cemburu dan jelly-O. tapi dorang jelly tak tunjuk - dorang suka pendam, simpan. lepas tu lama2 fade away~~ yo, hijau-lovers, betol tak? hee... hijau jugak dikaitkan dengan kaler kekayaan dan kemewahan ye. aku tak berapa pasti pasaipa... tapi cer tanya orang2 kayo tengok... ramai kot fevret-kan kaler hijau. kot la... hehe

***************

fuh... letih la ... aku cerita pasal kaler asal je dulu kot. bleh? um... macam tak lengkap la plak. ok2, aku story pasal kaler hitam putih plak ye... bleyh? haha


HITAM
kaler hitam selalu dikaitkan dengan elemen2 gelap (well obviously?) ... elemen2 kejahatan, kekuasaan, kemusnahan... keperitan kepayahan kesedihan keheningan ... ke...kematian kejahatan (lagi), keselubungan... (--")

benornye... hitam jugak adalah kaler kemahsyuran, kemegahan, keegoan, dan keteguhan hati - in a good way. macam moto rokok Perilly's tuu ... Hitam Mutu Keunggulan. chewahh!! hahaha

orang yang suka kaler hitam ni biasanya suka berfikir. payah la korang nak dengar dorang terus mengaku yes or no dalam tempoh 1.8 saat dari masa disoal. dorang mesti amik masa, sebab bagi dorang... biar lambat asal selamat. sebab tu orang kata those yg suka kaler hitam ni payah buat keputusan. bukan la dorang nak melambat-lambatkan masa... tapi dorang nak choose the best of the best! thy words art perfect. once said, and that's it. hee...

Men in black jugak biasanya suka benda2 yang cool.. macho, vogue, ... yang boleh buatkan dorang nampak unik. biar tak outstanding, asalkan unik dan berbeza dari orang laen. dalam ertikata laen... dorang tak suka benda2 tipikal. born to be different lah! haha

yang tak ramai tau pasal hitam - those with blackened hearts .... err... dark hearts.... err... those yang suka hitam ni... mudah menangis. yaaa! sebenarnya, itulah yang sebenarnya... kitorang  dorang mempunyai hati yang lagi lembut daripada orang laen. jauh di sudut jiwa yang gelap, hati yang tegar... ada terbit sirna keikhlasan yang hanya mampu dikesan oleh mereka2 yang memahami... hihi. so hitam tak bermakna hati batu ya... hitam2 kerak nasik, ok~ heee..


PUTIH





em? korang tak nampak apa2 pon pasal putih? kosong je? ish ish ish..... tu tandanya hati korang tak seputih salju sesuci yang korang bajetkan. *dangg* hanya mereka2 yang mempunyai hati yang benar2 putih, suci yang mampu melihat apa yang aku tulih utk warna putih... dan menyeru awan guling. lalalaaa.... ^^

****************

wooohh... amcam? ada sikit2 betol? or haram tak kena langsung dengan korang? hahahaha. ok2. ni DISCLAIMER aku ye~

- sume yang aku tulih ni tak bertauliah tau. sekadar berpaksikan pembacaan (17.3%) dan pengalaman (baki peratusan yang tinggal... malas kira, aku tak pandai matematik...=p). so, kalo tak betol tu... ampun2kanlah kekhilafan aku yang lemah ni ye... kalau ad yg betol plak...jangan la kata aku psiko ke, bomoh siam ke, ahli nujum ke... xnak la khurafat2 nih...k? haha. sekadar berkongsi sekelumit ilmu, cuma. ^^ tapi ingat! setiap individu itu berbeza dengan cara tersendiri. maka hormatilah. ^_^

orait! ni entri 1st tahon 2012. merry tahon new!! God bless. God bless. thanks, readers!! 

6 comments:

lee fern said...

Happy New year 2012 A'an!

aleen aiden said...

xnak komen pasal angry bird,nak komen pasal jatuh tu.pehhh,saket jugak tu.baru2 ni aku terantuk bawah rumah,dia punye berdenyut kat kepala,makan 4hari gakla.kah3

semoga kau ok2 je. :)

MohdIzwan said...

saya seorang pem-biru..hik3...

antara said...

Happy new year , Fern!! ^^

@aleen - seminggu weh, seminggu!! bengkak.. kalo toreh2 dgn pisau, mau bersembur darah ni. hahaha

@onney - biru mata hitammuuu~ ^^

Farzana Aimi said...

nak share boleh x? :)

antara said...

oh silakan! my pleasure. ^^