Saturday, April 7, 2012

Hanya Sekepal Dua - Tujuh

Assalamualaikum, salam sejahtera.

apa khabar Malaysia, Indonesia, Singapura, Thailand? how's your day, Jepun, Australia, United Kingdom, Mesir, Amerika? ^^

lama aku tak menulis dalam siri sekepal dua ni. wuwuuu... thank you, terima kaseh kat korang yang tanya khabar. kenapa lama tak menulis, tak update, etc etc.

actually bukan aku malas. tapi... ada dua kekangan. satu, kekangan masa. humangai.. banyak botul kojo den duo tigo minggu lopeh. ado yo den kono buek eh. siang malam pagi potang! wuwuuu...

sekolah lantik aku sebagai head coach utk team softball. ok la tu...alhamdulillah, diberi kepercayaan. tapi kan... sebelum2 ni sekolah ni takde pasukan softball. so ni first time buat team, memang kacau bilau sket la... dah la pulak, tournament antara sekolah peringkat daerah kuala selangor only a few weeks daripada minggu team ni ditubuhkan.

siyesly cakap... memang tak cukup masa nak train budak. nak pulak budak2 yang main semuanya budak pagi (darjah 5 dan 6), dan aku pulak ngajor petang... memang serabut lah. previous week paling hectic. pagi petang kena train budak2. tetiap hari datang pagi, coaching dari pukul 8 smpai kul 10.30. budak2 tu tak masuk kelas. petang pun kena train dorang gak - kul 4 sampai 6.30. dah aku pulak yang tak masuk kelas...adeh laa~~

bukan apa, kesian kat budak2 yang aku ajor... asik tak masuk kelas je... tapi nak buat camne kan. dah itu arahannya... siap kuar surat lagi. kena steady jugak lah. em..

keduanya... aku demam. demam teruk.. 2 minggu straight aku demam kuat. tak baek2... even dah pegi klinik, dah amik ubat. dua kali aku pegi klinik. ubat pon sampai habis dah. sekarang? still demam... haih~

bukan la nak mengeluh.. tapi.. letih jugak la dalam situasi sekarang. dengan sekolahnye, dengan saketnye... memang tak fit for work. siyes... saket kepala memang jem. pastuh dengan panas badannye... awal2 hari tu suhu cecah 38.6 darjah celcius. ngee.. memang lunyai la seminggu pertama tu. muntah je kejenye. lagi terok muntah bila makan dan makan ubat. tido plak tak cukup, asik terjaga... pastuh takleh lelap. memang takde istilah rehat yang cukup...huk..

tapi tu la... orang cakap saket ni, kifarah dosa... aku pikir positip camni je - dosa aku banyak sangat, so Tuhan bagi cleansing process dengan saket camni. lagi teruk saket, lagi lama saket, so insyaAllah harap2 banyak la dosa aku yg boleh dihapus... wuwuu~~ ameenn~

okes. aku taknak bebel panjang pasal aku. itu bukan tujuan entri kali ni. haha. nah, aku letak banyak sket koleksi dialog budak2 yang sedikit sebanyak jadi pengubat duka dan lara aku time2 saket.. hehe. enjoice!

*****

budak A : sir, sir pernah pegi London?
aku         : tak pernah. kenapa?
budak B : sir, saye pernah pergi London!
aku         : oye? London tu dekat mana?
budak B : dekat rumah tok saye.
aku         : rumah tok kamu dekat mana?
budak B : dekat Kedah

*****

aku     : what is 'flood'?
kelas   : daraaaahh
aku     : no. that one is 'blood'. flood maksudnya banjir. hah, kamu! main2! what is blood?
budak : eksiden!

*****

budak : sir, nak pegi tandas~
aku     : in English...
budak : sir, please go to toilet.

*****

budak pompuan : ustaz, kenapa budak laki kene sunat?
aku                    : errm... kamu rasa kenapa?
budak pompuan : sebab kalau tak sunat nanti tak boleh kawen.
aku                    : haa... betul la tu~~ kenapa kamu tanya? 
budak pompuan : sebab saye nak kawen dengan E bila dia besar nanti. 
aku                    : kenapa tak nak kawen sekarang?
budak pompuan : saye kecik lagi... dia pun tak sunat lagi...
aku                    : mana kamu tahu dia tak sunat lagi?
budak pompuan : dia cakap kat saye

*****

budak : sir... M cakap sir hensem.
aku     : tipuuuu...
budak : sir, kami baru lepas solat sir. kami tak tipuu. tak boleh tipu lepas solat
aku     : oohh... habis tu waktu lain boleh?
budak : boleh! haritu sir cakap jangan tipu sir je. tipu orang lain takpe
aku     : cikgu gurau laaaa~~ =__="

*****

budak A : pinjam pensel warna
budak B : takde. aku tak bawak arini
budak A : alaaa... habis tu kau tak bawak kaler (colour) ke?
budak B : bawak! 

*****

budak lelaki       : sir, nak sharp!
aku                    : okay
budak pompuan : sir, nak menggeruk pensel
aku                    : ha??  (diam kejap...) oooohh!! oh, ok. ha pegi2.. 

*****

aku    : what is this? (lukis gambar kapal terbang kat whiteboard)
kelas  : aeroplane!!
aku    : how do you spell aeroplane?
kelas  : a-e-r-o-p-l-a-n-e, aeroplane!
budak : tiicher! kenapa tiicher eja lain??
aku    : EH!! 

yeah... aku tulis AEROSMITH. hahahahaha xD


p.s;.. lapaaar... siyes tengah lapar skrg nih...=(

3 comments:

Amanina said...

haha kelakar la budak2 sekolah niiii

Sumaiyyah said...

Hehe... thanks for sharing! Walaupun penat, memang best ajar budak2 ni... kan :)

antara said...

yep2! ^^