About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, October 15, 2012

Hanya Sekepal Dua - Enambelas

Assalamualaikum. salam sejahtera. dah makan pizza 7 jenis cheese yang sedap gila gaban tu kat pizza hut? hahaha




ehem.. ni entri ada sikit spesel. dedikasi, mummy pon kasi. lol! nak buat gaya penulisan rasmi boleh tak? hiks. ok2... kita try.


"sekati cuka dibeli sudah, 
jati cemara senduk di kawah,
hati luka sembunyi sudah,
hati gembira tunjuk di wajah"


alhamdulillah, syukur kita ke hadrat Ilahi dengan limpah kurnia, dzat, kasih dan ehsanNya kita dipertemukan lagi dalam ruang suara picisan ini. segala puji bagi Tuhan sekalian alam, dengan izin dan kehendakNya masih kita mampu melihat, mendengar, menghidu, merasa dan menarik nafas menghela nyawa - dihadiahi secangkir hari yang indah penuh istiqamah.

adapun dengan kesempatan yang sedikit ini, besarlah hati saya ingin mencuri sekelumit waktu yang masih bersisa cuma, mengalungkan jutaan tahniah buat rakan-rakan TESOL Cohort 1 IPGKPP kerna telah berjaya menamatkan praktikum mereka sebagai guru pelatih dengan insyaAllah jayanya. tentu, seribu kenangan suka duka pahit manis, perit jerih yang telah kalian harungi dan sematkan di hati sepanjang tempoh kalian berjuang, akan menjadi wadah hati permata minda, dalam usaha kalian memartabatkan profesion nan mulia. kiranya dengan tamat sudah tempoh latihan tersebut, maka selangkah majulah kalian dalam mengorak gerbang realiti kerjaya keguruan. tahniah sekali lagi diucapkan. semoga bersama ilmu dan pengalaman yang ditimba, ada keberkatan yang akan memangkin diri kalian menjadi insan yang benar guru. insyaAllah, mohon segala yang menanti dihadapan - dipermudahkan.


"tebar kain talu merindu
cuit rasa saudagar Melaka
khabar angin berlalu sendu
kini masa mendengar suka"

setinggi tahniah juga disampaikan buat teman-teman TEYL Cohort 5 IPGKPP yang sudah selamat menamatkan pengajian, bergraduasi menerima gulungan ijazah dan pingat, serta sudahpun menerima khabar penempatan mereka. alhamdulillah, sesungguhnya rezeki itu milikNya. maka berhaklah kamu menerima sepertimana yang Dia berkehendakan. sesungguhnya Dia pemudah apa yang susah. khabarnya kalian diseru menabur bakti dan budi di seberang sana. maka tunduk dan syukurlah kepadanya. semoga dengan ketetapan demikian adapun kalian akan lebih mapan ilmu di dada, menimba pengalaman dalam berjasa. tiada lain yang lebih gembira daripada mengetahui kalian berasa suka dalam doa, dalam redha. terus! didiklah anak bangsa dengan penuh bangga!

sauh perahu hilang di bangsal
jauh perlu pulang ke pangkal

akhir bicara buat kalian yang utama, tahniah dan syabas buat semua. semoga Tuhan merahmati segala usaha dan apa jua yang diperjuangkan demi agama, bangsa dan negara. ingatlah. jadilah kamu antara mereka yang ikhlas dalam mengerjakan sesuatu, hatta ikhlas keranaNya-lah yang menjadikan apa yang dikerjakan itu satu ibadah. moga kamu tergolong dalam orang-orang yang bersyukur dan mendapat nikmat.

=]

congratulations, lads, ladies. may Allah ease your future and undertakings. Godspeed. God bless.


ok. boleh? dah? hehehe. jom sambung dgn dialog budak2 plak? ekeke. yosh!!

****

budak : sir, sir dah kawen ke belom?
me      : takde soalan lain ke?
budak : selagi sir tak jawab... selagi tu kami tanya~
me      : ~.~"

****

me         : alright today we're gonna do some revision.
budak 1 : revision tu apa ustaz?
budak 2 : ulangkaji kan sir!
me         : (nada sinis) taklah. revision tu peperiksaan
budak 1 : ustaz.. periksa tu exam la ustaz. jangan tipu, tak baik~
budak 3 : ha'ah... sir ingat kami ni budak kelas blakang2 ke nak senang2 tipu kami.
me         : . . .

****

budak : sir, sir pakai minyak wangi apa?
me      : olive oil
budak : olive oil? ape tu? yang nora danish pakai tu ke?
me      : kenapa semua minyak kamu nak kaitkan dengan nora danish ni! ~.~"

****

budak a : ticer2, dua tambah satu jadi berapa?
me         : (bergurau) thirteen.
budak b : salaaaahhh~~
me         : oyeke? i'm not good at maths. so what's the answer?
budak a & b : (nyanyi) kita... berdua bersatuuuu....

****

me         : kenapa kamu nangis ni? apa masalah?
budak 1 : dia buat saya!!
me         : (tengok kat budak sorang lagi) what did you do? what have you done?
budak 2 : dia yang ambik pembaris saye, lepas tu.... sir kenapa sir tanye dia dalam bahasa melayu, kat saye sir tanya bahasa inggeris?

****

budak : ustaz, ustaz orang apa?
me      : why? kamu agak?
budak : orang amerika
me      : kenapa pulak?
budak : sebab saye pernah pergi sane dengan family saye. muke orang sane macam ustaz lah!
me      : ooo... amerika kat mane?
budak : kat australia

****

budak b : ticer, kenape mermaid tak pakai baju?
me         : hey! how do you know? dia pakai la.. kamu je tak nampak sebab lindung rambut dia panjang~
budak b : ooh...
budak c : sir kenape muka sir merah?

****

budak 3 : ticer, ticer pakai kereta apa?
me         : manade cikgu pakai kereta. cikgu pakai baju~
budak 4 : bukan... sir bawak kereta apa?
me         : kamu ingat cikgu ni superman, nak bawak2 kete? kereta la yang bawak cikgu. hahaha
budak 4 : ish! sir ni! cakap la betul2!
me         : "betul-betul"
budak 3 : ticer... macam mane nak tanya ticer "pakai kereta apa" dalam bahasa inggeris? susah sangat la cakap melayu dengan ticer nih. penin saye.


God , i love being a teacher. ^^

5 comments:

UniMeOw said...

amerika kat australia?hahaahahaha....

heliena said...

fuhhh...abeh jugak bace siri dialog bebudak ni. sgt2 best....:)
xsangka jd ter-addict & ter-jadi fan pulak kat blog ni...:)

heliena said...

fuhhh...abeh jugak bace siri dialog bebudak ni. sgt2 best....:)
xsangka jd ter-addict & ter-jadi fan pulak kat blog ni...:)

antara said...

@unimeow - a'ah. itulah. ekeke xD

@heliena - smpai addicted? uih bahye tu. haha. thanks sudi baca~ ^^

Nana Liyana said...

comel3 <3 :D heeeee geramnye dekat bebudak tu.. :P