Wednesday, October 31, 2012

My Before-30 Plan - A LOL Revisit!


- ini adalah reflection yang aku jumpak baru tadi. reflection ni kitorang kena tulis on weekly basis untuk subjek Language Development. aku tak ingat tarikhnye dah, tapi maybe dalam tahon 2006 ni. hahaha. 

aku copy sebijik2 seperti mana yg aku dah tulih and print dan hantor kat lecturer. so, i actually had a good laugh bila baca balek reflection ni. camni ghopenye aku pikir time tu ye? LOL

saje nak share. bacalah kalo sudik! ^^

*****

30 before 30 - source; Google image


3TESL 3


Reflection – My Before-30 Plan.       

            People always ask me, “do you have a girlfriend?” or “will you own a house in the next five years?” I will smile at the questioners, and answer them that ‘time will tell’. Yup, all those speculations and unwanted questions are in my before-30 plan. It means I have to achieve all my hopes and dreams before I turn 30, so that I will not be a 30 year-old bachelor with low monthly salary of a common job, with no car or motorcycle to ride on. Hey, what do you expect from a teacher-to-be like me?

            In my plan of dreams (yeah right), I want to find a girl to be my wife during the final year. Not that I will marry her in that very year, or the year after, but I feel it is much safer to have a girlfriend (future wife, I would say) during that time, rather than after 30. Come on, we have to do some scouting before sticking to one, right? And the process will take time. Why not now? Nobody likes me so far. Hehe.

            After the graduation, I will be sent to a school to start my career as a teacher. In a way I have to worry about my fiance (ehem!) which may be living far from me; but mind that later - by hook or crook I need to adjust the matter anyhow - situation-dependent. Now, salary. I hope our starting income will be more than what today’s new teachers receive. With at least RM 1800 for starting, I won’t have to save money for a long time to pay PTPTN. If I can save up to RM 500 per month, I just need 3-4 months to pay them back. Then I can focus on buying a house, car and wedding. Yet of course I will continue giving some of my money to my mom. I won’t forget about it.

            Some say a man needs a minimum of three keys before marrying a lady – a key of knowledge, a house key, and a car key. Well by that time I’m already a degree level teacher, which is the knowledge key. But instead of holding a degree forever, I plan to get a scroll of Masters during my early years of teaching. Economically, Proton Savvy or Perodua Myvy is quite a good car for two. It’s cheap, and consumes little petrol. What? At least it’s better than Kancil of course. No worry, I won’t be satisfied as long as Honda Jazz exists in this world. Then I have to save more money for a house, and for asking my lady's hand from her parents. Yes, marriage blows much money, and that is why I plan to start saving money as early as possible.

            Phew, so much to do, yet not so much time. But I always remind myself, that we can plan things, yet God makes the decisions. Thus, praying hard is one of the ways to please Allah to grant me whatever I want, and to make my dreams come true. Long live A'anism! (okay that was random).


*****

HAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!

see!? see??!! aku ambitious kot! xD 

final year nak carik gadis, nak bertunang... puuiiii!! final year aku aritu sebok berjimba dan berpraktikum kot! celahnye mencarik gadis? haha. gadis carik aku?? lagi jaoh laaaaaaaaaaa.... bhahaha xD . berangan tak hengat. siap nak risaukan si dia dok jaoh daripada aku kot! ekeke. klakor2 

masa aku menulis reflection ni, aku single. well even skarang pon... hahaha. masa tu memang tak terpikir sangat. cuma berangan2 camtu je la. tak berapa matang lagi tuuu... pikir pon tak berapa jaoh sgt. ekeke. maklum laahh... orang takde experience berpacaran dan berkejatuhan dalam kechentaan~ ^^

oh. PTPTN. aa, memang pengajian aku ditaja oleh KPM, BPG semua. alhamdulillah. tapi satu benda yg korang perlu tau kat sini - aku berhutang dgn PTPTN sebanyak RM1500 tau! camne lak tu??

hiks. acaranye camni.... 

sebelom aku dapat tawaran maktab, blajo TESL ni, aku dapat banyak gak ofer daripada institut pengajian laen. biasa la, lepas SPM kan - semua orang nak soh amik kos kat tempat dia. sekali tu aku dapat interbiu utk program Perancangan Bandar dan Wilayah... tup tap tup tap, aku lulus interbiuu tu. then sampai la surat offer daripada UITM! katanya;

"TAHNIAH! anda berjaya memikat hati penemuduga kami dengan English anda yg lintang pukang, serta lukisan bangunan anda yang huduh. walaupun anda tak hensem, kami nak jugak tawarkan program Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah kat anda. terima tak terima, belakang kira. bersama surat ni kami sediakan duit raya RM1500 (terima kasih PTPTN) buat anda beli baju baru dan kasut yang cantik untuk dipakai semasa belajar di sini nanti. mudah2an anda bertemu jodoh. "

hahaha. so itulah puncanya aku hutang PTPTN sbyk 1500! aku cash-kan cek tu, then aku pon beli la barang2 untuk masuk blajo kat UiTM. dapat surat tu seminggu sebelom tarikh daftar. aku dah kompiden nak amik course tu weh, sebab tu aku selamber je belanja duit starter kit yang dibagi.

sekali... Tuhan punya perancangan... hambik kau An. lagi 3 hari tinggal utk daftar kat UiTM Sri Iskandar, Perak, ... abang posmen datang depan rumah, bagi satu lagi surat - yg memang aku tak expect langsung.

itu lah! ini lah! surat tawaran melanjutkan pelajaran dalam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Pengajaran Bahasa Inggeris untuk budak2 kecik dan comel! (well masa tu dia tak tulis la TEYL.. dia ckp TESL... siap program berkembar dgn universiti luar negara... memang aku buntang mata la weh~~ hahaha)

gedebak gedebik gedebuk... aku ended up amik program kat maktab tu.... itu jugaklah yang menjadikan aku - aku sekarang ni. alhamdulillah. perancangan Tuhan tu sangat adil dan terperinci. ^^ 

jaoh lak aku melalut. hahaha. so, itulah kisahnye camne aku leh berhutang dengan PTPTN . jelas skrg? hehe

speaking of gaji. yeah! masa tu... kereta2 tu je la yang wujud dalam istilah mampu milik-nye~ aku memang berkenan kat Honda Jazz. sampai skarang pon aku dok suka Jazz lagi. tapi since Jazz mahal, tak reti2 nak turun harga... mungkin aku terpaksa kambus niat tu kot. lol~

tapi tu la... rasanya perancangan aku still on kot. rasa nak kena ada rumah dulu, then kereta 2-3 belas bijik, baru kawen. ke... korang rasa camne? hahaha


lawak2. sonok rupanya tulis reflection ni. nanti klo ada lagi aku jumpak yg senonoh2, aku share ek? ^^

thanks for reading!!

5 comments:

Nana Liyana said...

HAHAHAHA :D :D :D hmm hmm nak kene cover sikit gelak ni. baru bgn dah gelak mcm org kena sampuk. btw, ada masa lagi tu :) cepat2 capai impian. aiseh.

antara said...

sonok nampak?? hahaha ^^ thanks !!

cinta cukulet said...

haha..saya pun ada hutang 1700 dgn ptptn..nak bayar lah nehhh :P

kawen? dulu time belajar ada la fikir, sekarang malas dah...tunggu jodoh dtg bergolek je boleh?LOL

kereta? lepas dpt lesen tak pernah lg drive, penakut yg hamat..smpai sekarang pakai driver (abang saya kui3) tapi plan saya nak beli kereta yang biasa2 je..myvi ok kot? kan?

rumah? sekarang dok free dgn parents..kalau dh kawen, tumpang je la rumah suami, ye tak? hahaa

sekian perancangan saya (kenapa saya kena bagitau, saya pun tak tau!) :p

selamat mengejar impian!

antara said...

cik CBK, camne awk leh terrhutang jgk ni? kes kita same ke? LOL

haip..dah keje tu.. surgeon hensem2... apa lagi~ haha

untung laa takyah pikir psal umah. dok dgn enche hubby je. ^^

jom kejar impian sesama! eh. hahaha . selamat jugaa!! :D

Some Tea along the road... said...

samolah den, impian tak tercapai-capai neyh, what the tuttttt hehehe perancangan memang takdak dari dulu sampai sekarang. whatever God had laid down to me, i follow jalah... planning pon tak menjadi. at least tolong God organize kan diri sendiri dah besaq rahmat. ye dak? kehkehkeh ni kes umat takdak objektif nih. Jangan ditiru kalau nak berjaya. Sekian