About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, August 24, 2012

The Dinosaur Project (2012) - Review


hajat di hati nak tengok The Expendables 2. maklumlah, aku kan memang penggemar filem aksi. tetambah lak sume hero2 amarekaaa pojaan hati berlakon citer tu. haha. tapi, apakah suratann... seat plak penuh.

so... in the end aku tengok movie yg aku pernah dengar sekali je. tu pon di-mensi oleh cik dani a.k.a the mind reader - The Dinosaur Project.

bunyi macam best. hm... tapi seriously, aku tak tengok poster pon tentang filem ni. so aku beli tiket, then masuk panggung.

the Dinosaur Project 2012

selepas sejam setengah... all i can say is... that.. this movie is not for me. uhuk... abeh 9 hengget. ~.~

why? ok maybe aku leh spoil-kan citer ni sket2. jangan marah haa.. sape taknak baca spoiler, sila berhenti membaca setakat ni. serius. hehe...


SPOILER ALERT!


1. cinematography cerita ni lebih menggunakan filming technique ala2 paranormal activity. boleh dikatakan hampir setiap scene menggunakan kamera video dengan teknik amatur. jadi kekonon kita tengok rakaman yang dorang buat sepanjang pengembaraan tu la.

2. plot cerita ringkas dan predictable. dari start naik helikopter , dah bleh agak apa nak jadi lepas tu. terhempas. pastu mati sorang2, one by one. pastuh last tinggal hero. wuwuu~

3. saket kepala... penin bijik mata tengok kamera diusung terhuyung hayang, tergendong gondeng.. @_@" tapi klo korang penggemar footage dan recording yang konon2 dengan gajet amatur, macam dalam Paranormal Activity, The Blair Witch Project dan Cloverfield, surely korang suka citer The Dinosaur Project nih.

4. tak banyak dinosaur!! serius tak banyak. kalo korang expect cerita Jurassic Park ke, The Lost World ke.. silap besar kot...

excuse me... did you just say... LOTS of DINOSAURS??

5. CGI tak cun (bagi mata aku laa). dinosaur tak nampak real . nampak sangat computerized-nye. ahaha

6. tak tunjuk sangat scene orang mati2. bosan. tau2 je mati. tah2 je hilang, pastu anggap mati. zzz... cer buat bagi real sket. kena carik2 sampai hancur ke.. kena kunyah dengan dinosaur sampai lumat ke.. lol!

7. elemen suspen/tekejutopahkaukussemangat tak suspen sangat. so takyah gegedik nak tutup2 muka, alih2 pandangan tarik lengan baju boipren or orang kat sebelah nak buat tutup mata sendiri... ~.~"

8. dinosaur makan chocolate, sweets and candies. . ini WIN! +99!

9. filem ni ada promo gajet (indirectly) - kamera yang kalis air kekononnya portable dan betri tahan lama nak mampuih. clear kot. tagline - nye ; "Be A Hero" . sila google klo tak caya~ 
10. sesuai untuk tontonan kanak2 bawah 12 tahun. tapi ending tak happily ever after tau! hahaha. spoil giler aku kali ni. xD


 overall, The Dinosaur Project ni tak la teruk sangat. ada je scene2 yang menyentuh perasaan.. cam part Jonathan - ayah kepada hero cerita ni (Luke) mati tu... part berkawan dengan anak dinosaur tu... tapi tak banyak la. so kalo rasa nak tengok cerita ni, pastikan anda sanggup menerima hakikat bahawa RM 9 tu takpe je sedekah kat pengarah cerita ni. hahaha

nak kena bagi bintang2 ke? alaa.. em... 2.8 bleh? hihi...

Thursday, August 23, 2012

Hanya Sekepal Dua - Empatbelas

assalamualaikum.



SELAMAT HARI RAYA!!! 
Happy Eid Mubarak, Eid Al Fitr. Jolly good holidays, woot woot! ^^ 


amcam raya?? ada baek? ada dapat banyak duit raya? pegi beraya mana je? rumah ex korang? ke, rumah crush? ke... crush dgn ex korang tetibe datang beraya serentak kat rumah korang? hahaha

raya kali ni happening sangat bagi aku.

yeppa. macam2 jadik. macam2 hal naik cerita. siap naik pelamin! bergambor je la... bukan aku yang menikah pon.. =p  hehe. anyways, part happening2 raya ni aku kiv untuk entry raya nanti. ok?

actually kan...

aku nak ucapkan thanks, thank YOU, arigatou, terima kaseh yang tak terhingga kat korang - readers and viewers - sebab sudi singgah kat blog picisan ni. terharu sangat, bila ada yang bertanyakan ; bila nak update entri? bila nak ada sambungan cerita? mana sekepal dua yang baru? etc etc... sokongan kalian amat2 dihargai. em!

huhu... so far, entri/siri sekepal dua ni paling dapat sambutan daripada korang. aku pon tak paham kenapa. maybe sebab cerita budak2 kat sekolah tu menghiburkan kot. harapnye lah. nasib baek dorang budak2, so takyah aku kreditkan kisah yg aku tulis tu kat dorang. takyah bayar royalti. hahaha

bukan takmoh hapdet tau. tapi... ada kekangan2 yang membataskan. chewah, ayat nak kerajaan je. lol! insyaAllah, aku akan cuba rerajinkan diri hapdet belog tepi jalan ni ye.

anyway aku dah tulih draf utk sekepal dua 14 ni dah bulan puasa haritu. sebelom cuti sekolah aku bajet nak publish. sekali aku terdelete plaakk... adeii... senak otak aku takleh terima hakikat yang aku klik delete dan okay tu dalam keadaan separa sedar. zzz... takpelah. aku cover balek kat sini yeh? hihi

nak cakap banyak ni. tapi kat entri laen kot. so here, the happenings kat skola sebelom rayaaa~ enjoice!! ^^

*****

budak : sir, sir balik kampung tak?
me      : yes~
budak : sir balik kampung sape?
me      : kampung cikgu lah. why?
budak : ooo... ingatkan sir raye kat kampung isteri sir.

*****

budak A : sir, saye tak bawak buku hari ni, sir.
budak B : saye pun , sir
budak C : saye tinggal buku kat rumah
me          : kenapa kamu tak bawak?
budak A : mak saye cakap dah nak raye, takyah belajar
me          : mak kamu ke... kamu? esok cikgu nak kamu bawak. faham?
budak B : esok saye tak datang sekolah tau sir! mak saye cakap tak payah datang dah. 

*****

me         : all right, let's talk about hari raya! what do you usually wear during raya??
budak 1 : bahulu!
budak 2 : mercun!
me         : no no. i said "wear". pakai. what we normally wear, pakai, time2 raya?
budak 1 : almond london!!

*****

me      : sape pandai buat ketupat?
budak : ustaz! saye!
me      : kamu pandai? bagitau sikit, macam mana buat ketupat.
budak : senang je ustaz... ambik lighter. lepas tu cucuh, baling la dekat kawan!
me      : tu mercun ketupat . . . cikgu tanya ketupat yang makan tu~
budak : oh! yang tu? saye pandai ustaz!! bukan susah pun nak makan ketupat. ape la ustaz ni.

*****

budak : sir, kenape sir pakai songkok?
me      : kamu agak kenapa?
budak : rambut sir panjang kan?
me      : . . .

*****

budak a : sir, nanti sir raye dekat mane?
me         : cikgu balik rumah cikgu
budak b : rumah cikgu dekat mane?
me         : rumah cikgu dekat dengan rumah kamu. hahaha. (aku gelak jahat) kampung kamu kat mana?
budak a : kampung dia dekat dengan kampung saye, sir.
me         : kat mana tu?
budak b : dekat kampung cikgu laa. kan tadi cikgu cakap rumah cikgu dekat dengan rumah saye..
me         : . . .

*****

budak : ticer, ticer dah kawen ke belom?
me      : kamu ni tak habis2 tanya soalan tu. ha, kamu rasa ?
budak : dah. ticer dah ade anak jugak kan!
me      : haih budak ni.. ha, apa nama anak cikgu?
budak : mane saye tahu. anak ticer, bukan anak saye. kenape tanye saye

*****

me     : okay. since today is the last day of schooling before raya holiday, i would like to wish you all, selamat hari raya, maaf zahir batin. cikgu doakan kamu semua selamat berhari raya. come back in one piece, okay?
budak : sir! sir baca one piece jugak??

*****

budak  : ustaz, kalau saye bagi kad raye dekat mak saye, takpe kan?
me       : eh mesti la takpe. dapat pahala lagi, tau.
budak  : tapi mak saye dah takde. macam mane saye nak bagi, ustaz?

*aku terdiam... sebak..  aku hanya mampu usap kepala dia..*

me       : kamu doa banyak2 untuk mak kamu ye? nanti Tuhan sampaikan salam kamu kat mak kamu
budak  : em! terima kasih ustaz!



Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin

-A'an-

Sunday, August 12, 2012

Psychology - Take This Test


Our psychological state allows us to see only what we want/need/feel to see at a particular time.
What are the first three words that you see?
source - neurolove.me 

here's my list ; (read the comment section. ^^)


you?

Friday, August 10, 2012

If I Could Turn Back Time . . .

Assalamualaikum..

dear Puan Salmiah binti Saidin. how are you doing? I hope you're doing fine and great - just like you were. =)

mama. hari ni kan... 10 ogos dah, ma. kalo ikot kalendar islam / hijrah, hari ni dah 21 ramadhan. a'ah. dah bulan puasa, ma. sori la adik tak bagitau mama awal2. tapi adik rasa mama lebih tau kan. ehe

hari ni ma... banyak sangat benda jadi.

kalau kat sekolah tu, hari ni hari last ujian formatif. budak2 dah habis paper dorang dah. skarang cekgu2 tengah kalut nak tanda kertas dengan key in markah online. hee.. biasa la ma~ dah camtu kejenye. ^^

hari ni seluruh Malaysia bergembira tau ma! sebab Pandelela Rinong menang pingat gangsa dalam acara terjun kat sukan Olimpik kat London. huioo~~ gempak kan? tu la. adik tak sempat tengok acara tu pon. bangun pagi tadi tengok kat internet je. tah2 dah ada result. whee!! bangga kan ma? ^^


tadi kan ma... adik kena basoh dengan chekgu2 sekeliling adik~ hahaha. bukan buli ma.. tapi dorang ramai2 usik adik pasal bab kawen. pergh... kebetulan semua pakat tengah free time tu. memang masak laa kena bahan tadi. dah la adik bujang, paling muda kat sana lak tu. yang kecoh2 tadi semua laki orang, bini orang.. semua pangkat2 kak-abang dah. ekeke

takde apa pon. just dorang ngusik je la. bila nak kawen. nanti nak kendurik macam mana. lepas tu dorang cerita pengalaman dorang dalam bab-bab kawen nih. dari dorang berkenalan la, zaman belajar la, zaman keje la... hihi. sonok gak ma. tambah ilmu~~ adik boleh dengar je la. hik hik..


mama..

hari ni.. 10 ogos 2012.

ada lebih kurang seminggu lebih je lagi nak raya, ma. kalau ikot kalender, dorang cakap kita raya 19 ogos. hari ahad. huuu... tambah tolak ada 9 hari je lagi, mama.

alhamdulillah. semalam bonus dah masuk. adik dah check. syukur, ada duit lebih nak buat belanja. boleh la tolong2 kakak sket. adik pun ada nak guna jugak. nak soppink~~ hehe

nak soppink apa?

nak soppink untuk raya aidilfitri la maa~~ takkan untuk raya haji yang lambat lagi tuu. hihi. adik kan.. teringin nak beli baju raya kaler biru. ala, warna biru lembut yang mama suka tuu. yang biru pastel tuu. haa. tapi kan, sampai hari ni adik takde jumpa baju melayu yang adik berkenan. kalau warna dia cantik, kain dia pulak tak sedap. kalo kain baju tu sedap pakai, takde lak warna yang adik berkenan. haih... sori la, anak mama ni kalo bab2 baju melayu, baju raya.. memang cerewet teruk. hahaha

hmm.. kalo nak soppink pon kan ma.. tinggal esok lusa je la. weekends, sabtu ahad. sebab isnin sampai jumaat adik keja. sabtu sekali lagi tu baru balek kampung. boleh jumpak mama, yey! ^^ tapi tapi... esok macam malas la pulak nak keluar... orang tentu2 ramai, ma. sesak. adik pun kannye tau nak soppink kat mana. rasanya.. tak kot. hee.. adik pakai baju melayu hitam yang 7 tahun lepas punya je lah ma. ok kan? ^^

tapi.. sebelom balek kampung, adik nak beli something jugak la kot. untuk kakak, dgn anak2 dia. taktau la makcik tu suka kaler apa. adik ingat nak belikan tudung je. tapi.. tu la. adik pandai pilih tudung bawal je. adik suka tudung bawal. yang stail2 fesyen2 sekarang ni... adik kureng sket. mama pun dulu pakai tudung bawal je kan? yang tudung malas tu memang takde langsung seingat adik. hee.. patut la, adik dapat genetik tudung bawal daripada mama rupanya~ hahaha

sejak2 kerja, ni la first raya adik sebagai orang bergaji. alhamdulillah. taon lepas time raya adik tak dapat keja lagi~ mama ingat tak? yang adik dok melepak kat umah akak tu. adik bukannya buat apa pon. ada la ajar english kat anak2 jiran... ajar mengaji kat budak2 tu... and that's all.

so tahun ni ada rezeki tuhan nak bagi. syukur. nanti nak pegi bank, nak kuarkan duit. dah kena bagi duit raya la mama~~ cucu2 mama tu dah pandai mintak duit raya kat acu dia ni ha. ekeke. kesian, taon lepas kakak siap pesan kat budak2 tu - jangan mintak duit raya kat acu tau, acu tak dapat keja lagi. hahaha. yey! taon ni acu dorang boleh bagi duit raya!! xD

oh. maaaaaaybe adik nak kena beli kuih raya jugak kot. sebab... yelah. kalo dulu kita buat kuih raya sama2. buat bahulu beratus ratus bijik. buat semperit, kuih tart, biskut cornflakes, kuih Y, kek cawan, kek buah... hee. dulu adik pandai buat kuih raya kan ma? biskut raya. tapi sekarang... dah tak reti kot. hm.. dulu bancuh adunan, masak apa semua dengan mama. sekarang kita masing2 jaoh.. memang tak dapat la adik nak curik2 rasa adunan bahulu tak siap kan. dah takde sape buat. hihi..


mama

lagi 10 hari nak raya, ma...

kawan2 adik... ramai yang dah belikan baju raya, tudung raya, kuih raya... untuk mak ayah dorang. kat facebook tu kan ma.. semua pakat seronok nak balek raya, nak buat kuih raya, nak kemas rumah, itu ini. macam2. semua cerita balik nanti nak jumpak mak ayah dorang, nak mintak ampun maaf, nak beraya dengan mak ayah di pagi2 raya tu... seronok dengar dorang cerita, ma. =) adik pun tumpang gembira.


em. adik..boleh tumpang gembira. je.


sebab.. adik tahu..
raya adik takkan semeriah raya dorang.
raya adik takkan sama macam raya dorang.
raya adik takkan lengkap, macam mana sempurnanya orang lain beraya dengan keluarga.. ma.


memang. adik ada kakak. adik ada anak2 buah. adik ada saudara mara, pakcik makcik, sepupu sepapat. adik ada kawan2 ramai.


tapi adik takde mama. adik takde abah.


mama tahu tak... betapa adik terkilan.. sebab tak dapat sambut ramadhan dengan mama, abah. kita dah tak dapat berpuasa, pergi teraweh, mengaji sama2 - macam dulu.

mama tahu tak... adik dah takde perasaan nak balik kampung. adik tak tahu macam mana gembiranya orang yang nak balik kampung - sebab nak jumpak mak ayah dorang. sebab nak beraya dengan mak ayah masing-masing kat kampung. apa perasaan tu ma... adik tak pernah dapat. adik tak sempat..

mama tahu tak... adik menangis dalam hati ... tiap kali ada orang yang jual2 baju, tudung, telekung kat sekolah.. ofer, suruh adik beli. beli untuk sape? katanya...


"beli la untuk mak, untuk ayah. gaji dah ada, bagi la hadiah raya untuk mak ayah"


ya Allah.... kalau adik boleh menjerit, adik jerit dah kat situ mama... kalau ikutkan hati adik memang adik dah nangis time tu jugak! tapi adik hanya mampu diam.. senyum.. adik tahan air mata ni daripada tumpah, mama.  itulah keinginan hati adik.. hasrat hati adik, hajat adik. adik memang nak belikan mama abah kain baju. adik memang nak belikan mama abah hadiah. adik memang nak mama merasa duit gaji adik. tapi adik takkan mampu buat semua tu dah mama!!!

adik dah takkan mampu.. ma...

orang lain belikan baju raya untuk mak ayah dorang..
orang lain hantarkan kad ucapan, kad raya kepada mak ayah masing2
orang lain - walaupun jauh - masih boleh telefon mak ayah dorang, tanya khabar, dengar suara, berborak..
orang lain sebok cari tiket, planning cuti dan perjalanan - nak balik kampung, nak beraya, nak salam peluk cium mak ayah dorang..

adik?
adik belikan baju raya nak bagi kat sape, ma?
adik nak hantar kad raya.. nak alamatkan kat mana, mama?
adik nak call... memang adik teringin sgt nak dengar suara mama.. tapi macam mana, ma?
adik akan balik kampung, adik akan beraya... tapi adik nak salam, peluk cium... adik nak salam tangan cium tangan cium pipi kucup dahi mama abah macam mana, mama!?? 
mama dengan abah dah takde dengan adik kat dunia ni..



dear mom...
i had you for like 18-19 years. tho it seems long - it ain't that long - for a son who longs for the love of a mother. his mother.

you had done so much, so many things, so borderless effort for me. from the day i was in your womb, till the day you gave birth to me, till the last breath of yours... all those days you spent with me, feeding me, bathing me, combing my hair, knotting my shoelace, sewing my torn clothes, walking me to school, teaching me how to spell to write to speak and sing, playing hide and seek with me, sleeping next to me, nursing me, slapping me, pinching me in the stomach, twisting my ears, baking cakes and biscuits with and for me, sewing pairs of clothes and baju raya for me... saying you love me... telling me how much you care...

i just can NEVER repay all those things that you did.. mom.

i missed ... no, there's no past form for my miss towards you, mama. i miss you. i am missing you.. but always, i will.

tapi.. adik bersyukur, mama. sekurang kurangnya... adik pernah merasa beraya dengan mama, dengan abah. kat luar sana.. ramai anak2 yatim yang masih kecil. yang tak pernah merasa kasih sayang ibu dan ayah. yang mungkin lebih mengerti - apa itu rindu. syukur, adik pernah diberi ruang dan peluang untuk kenal mama abah.. untuk bermanja dengan mama abah... adik lebih bernasib baik daripada ramai kanak2 yang dah jadi yatim piatu sejak dorang kecik lagi. cuma adik terkilan... adik tak pandai menghargai peluang dan masa yang adik ada dulu...

maafkan adik, mama..abah.




em.. ramadhan dah nak habis. adik pun bukannya orang yang kuat beribadat sangat. cuma adik harap... apa yg adik dah buat, diterimaNya. insyaAllah.. tak putus doa adik untuk mama abah kat sana. kalau ada amal jariah yang adik buat, moga2 ada bahagiannya untuk mama dan abah jugak.

ramadhan kali ni.. raya kali ni..
=')

semoga... kita berjumpa di sana... nanti .. dalam redha dan rahmatNya. ameeenn..

10 Ogos 2012

selamat ulangtahun kelahiran, mama. -^^-
adik rindu mama
adik sayang mama

daripada anakmu..
azhan



em. ini.. video yang sangat mengingatkan adik kat mama dan abah. ='] selamat hari raya, mama.. abah..

Wednesday, August 8, 2012

Siri Jom Tawen-Tawen! - Tunang, Bertunang dan Pertunangan

assalamualaikum . salam sejahtera. salam meghela kepada hangpa hat gatai nak menikah. hehehe

sumber

semenjak dua menjak ni, ramai dalam kalangan kita - termasuklah aku sendiri - yang mendapat undangan ke majlis2 perkahwinan dan pertunangan saudara-mara terdekat, sepupu sepapat, malah kawan2 rapat. alhamdulillah. tiap kali aku dengor ada orang nak bertunang, nak melangsungkan perkahwinan, menghalalkan hubungan... aku rasa hepi. hepi sangat2. =)

so, aku perasan sekarang.. trend masyarakat kita dah boleh dibaca. beberapa tahon kebelakangan ni dah jadi satu adat atau budaya bagi orang melayu khususnya - melangsungkan majlis pertunangan dan pernikahan  dalam musim perayaan! especially dalam minggu pertama syawal. 

secara logiknya, kita boleh fikir sebab musabab ramai yang buat camtu. tapi, itu aku ada sentuh sikit dalam entri tarikh tunang/kawen yang lepas. maybe kita kupas lebeyh lanjut next time. kali ni, aku nak share pasal bertunang dan pertunangan. hehe~

suka untuk aku buat perbandingan dan penyamataraan between adat budaya kita, dengan agama. so, jom kita tengok sket.


bertunang dalam budaya Melayu

kalau orang kita ni, asal sebut bertunang je, dah nampak macam2 dah. start daripada merisik, then rombongan, then hantaran, pastu tarikh2 penting, pastu tiup2 buku akaun dan ASB . hahaha. kalau mengikut adat orang dulu-dulu, sebelum bertunang keluarga atau wakil si lelaki akan bertandang ke rumah si gadis bertudung bawal untuk merisik. haaa.. ape tu merisik?

merisik ni umpama lagu Sudirman laa.. merisik khabar. ekeke. maksudnya, bertanya~ tanya apa? sehat ke... dah makan ke belom... ada facebook tak.. twitter ke.. ok aku mengarut.


sumber

biasanya kalau orang dulu-dulu merisik, tujuannya nak tanya status si gadis berkurung cotton ... samada masih single and available and ever ready to mingle, atau pon dah berpunya nan dipunyai. pastu tanya soalan2 lazim, macam... skolah setakat mana, pandai masak ke tidak, kerja apa, dia dok kawan dengan sapa2 ka... then akan disoalbalas oleh pihak (biasanya keluarga, mak ayah) si perempuan - yang lelaki ni keje apa, belajar takat mana, dah sunat ke belom... paling penting, mengaji pandai ke tak. dah khatam Quran ke belum. berapa kali dah. hew hew~~ 

itu dulu laa... merisik dulu, baru hantor rombongan meminang. tapi sekarang kureng dah camtu. kenapa?

sebab sekarang ni ramai pasangan yang dah saling mengenali antara satu sama lain tanpa melalui proses perisikan antarabangsa. zaman dah berubah. orang sekarang lebih social-lite. jadi, tak heran la bila tengok dok kawan, kawan, kawan (bila tanya bila nak kawen, dorang jawab "kitorang kawan je.. takde pape~) .. tup tup dengar nak bertunang dah. itu perkara biasa~~ hehe

bertunang ni lebeyh kurang je dulu dengan sekarang. motipnye, nak mengikat pertalian sementara antara kedua pihak lelaki dan perempuan. temporary - cukup tempoh lari kawen. 

so, al kisahnya, bagi orang sekarang, bertunang ni dah jadi satu tempoh persediaan untuk si lelaki sahaja - padan muka kaum lelaki hahaha dan perempuan carik duit, pecah tabung ayam, kutip hutang, pinjam wang, bla bla bla untuk mendirikan rumah tangga pada tarikh dan masa sekian sekian seperti yang termaktub dalam perjanjian tatkala hasrat hati diluah dan hajat nurani diterima - di majlis pertunangan si teruna dan dia...

sumber


biasanya majlis pertunangan ni sesimple je. pihak lelaki akan hantor rombongan meminang ke romah si gadis pilihan. takde la datang kosong, ada la jugak hantaran sikit2. sikit hape... kalo orang sekarang ni.. bertalam-talam dibawaknye ha... ekeke. takpe la. ikot kemampuan masing2. then, di majlis ni bukan masa untuk sesi suai kenal sangat dah. why?

sebab kebiasaannya keluarga si perempuan dah terlebih dahulu mengenali hati budi si bakal menantu pemilik hati anak gadis mereka. biasa la. kalo dah kawan2 tu, mesti la bagitau mak ayah... kawan dengan sape, orangnye camne.. elok ke, huduh ke, blajo course hape, keje ape.. bla bla bla. dan generally, orang sekarang lebih suka bawak calon/pasangan masing2 berjumpa keluarga untuk dorang kenal dan teliti dan tapis dulu mana yang patut tak patut. kalo dah berkenan, sentunjun... baru leh kasi bertunang!!

di majlis pertunangan, perkara wajib yang akan dibincangkan ialah - tarikh kawen (kenduri dan pernikahan) serta belanja/hantaran kawen~~ tu je. bila dah setuju, pehtu sarung cincin oleh wakil pihak lelaki, pehtu peluk cium sket si ibu dgn si gadis, pehtu amik gambo bebanyak, pehtu makan2 sket.. pehtu pihak lelaki pon balek... pehtu si lelaki pon garu kepala tidoq tak lena...mana nak cekau duit nak kawen nanti. hahaha


kejap je majlis tunang ni. tak susah pon. itu dari sudut adat dan budaya la. sekarang aku nak cakap soalan dan persoalan yang biasa kita pikir berkenaan pertunangan. yeah, nak masuk part agama sket2. =)


sumber

p.s. aku kreditkan input yang aku ambik ni kepada empunya cakna. sila klik link dan rujukan di akhir entri untuk input penuh.

1. Dari segi syara’, bertunang adalah “seseorang lelaki bertanyakan wanita tersebut agar berkahwin dengannya”. Dengan selesainya seseorang lelaki bertanyakan atau meminang seseorang (dan dipersetujui), maka natijahnya itu dinamakan bertunang. see? Islam itu mudah. ^^

2. Bertunang atau dalam istilah arabnya Khitbah juga bermakna 'melamar' wanita untuk dijadikan bakal isteri. "Khitbah" juga bermakna proses lelaki meminta dari pihak perempuan untuk berkahwin dengan cara-cara atau jalan-jalan yang diketahui masyhur di tempat masing-masing. (Fiqh Assunnah oleh Syed sabiq) .

jelas kat sini, budaya hantar rombongan dan majlis pertunangan bukanlah suatu yang asing bagi masyarakat kita. tapi.. em, ada tapi. nanti aku eksplen.

3. Hukum khitbah adalah "harus" tapi Imam As-Syafie (sila rujuk buku Mughni Almuhtaj) mengatakan hukumnya adalah 'al-istihbab' / sunat". Dr. Abd. Karim Zaidan (sila rujuk buku Almufassal fi Ahkam Al Mar'ah mengatakan bahawa hukum "al-istihbab / sunat" ini lebih aula (utama / baik) dari hukum "harus" tadi.

4. Nabi s.a.w pernah bertunang dengan A’isyah ra [Sahih al-Bukhari #4793] dan diriwayatkan baginda juga pernah bertunang dengan Hafsah [Sahih al-Bukhari #4830]. Sabda Nabi s.a.w;


إذا خطب أحدكم المرأة فإن استطاع أن ينظر إلى ما يدعوه إلى نكاحها فليفعل
“Apabila salah seorang dari kamu ingin bertunang, jika dia boleh melihat dimana permintaannya untuk meneruskan dan bernikah, maka biarlah dia lakukan” [Hadith Riwayat Abu Daud #2082].
sumber


5. Walaupun bertunang ini hukumnya harus/sunat, tapi ada syarat2 yang perlu diikut.

a. perempuan yang hendak dipinang/dilamar bukan isteri kepada lelaki lain. dah jangan pulak sebab kau bekenan kat bini orang, ko buatkan dorang bercerai - pastu kau masuk line! grrr~
b. perempuan yang hendak dipinang bukan tunangan lelaki lain. peringatan tegas buat yang kaki sailang tu... Islam tak izinkan kau sailang tunang orang, ok? sila patuh.
c.  perempuan yang hendak dipinang bukan dalam idah. idah ni tempoh yang perlu dilalui perempuan yang diceraikan atau kematian suami - sebelum boleh berkahwin semula. masa edah ialah 3 kali haid, atau 100 hari. sila jangan sangap sangat wahai lelaki~~
d. perempuan yang hendak dipinang mestilah sah nikah dengannya atau bukan muhrim lelaki tersebut. nak cerita pasal muhrim ni panjang... so, korang google sendiri la ye. hee..

6.  Tempoh pertunangan. ahaa... ini banyak pendapat. actually, takde actual tempoh untuk pertunangan. especially dalam Islam. tapi para ulama dan orang2 tua kita ramai yang berpendapat - tempoh pertunangan seharusnya tidak terlalu lama atau panjang.

kalo mengikut kebiasaan, masyarakat kita suka amik tempoh setahun (1 tahun) sebagai tempoh pertunangan. ye lah. elok jugak. nampak munasabah untuk kedua belah pihak bersedia zahir dan batin, duniawi dan akhirati. sempat la nak si laki tu nak ikat perot kumpol duit berbukit-bukit nak buat belanja kawen nanti.

hee.. anyway, sebenarnya tempoh pertunangan ni.. kalo menurut agama - ialah tempoh untuk mengenali pasangan. dalam tempoh pertunangan lah kita nak tau baik buruk pasangan kita. kita nak kenal hati budi dia. keluarga kita nak kenal pasangan kita. 

selalu kita dengar kes orang putus tunang.. tunang tak jadi... dan seumpamanya. kalo ikot agama, takde masalah. takde salahnya. sebab? sebab kalo putus tunang atas sebab2 yang munasabah - dalam erti kata lain keputusan yang lebih baik bagi kedua-dua pihak - maka takde apa yang harus dimalukan. sebab memang tujuan pertunangan adalah sebenarnya untuk kita kenal pasangan sebelum mendirikan rumah tangga.





silapnya orang kita sekarang... kalo bertunang.. kecoh habes! kalu boleh satu dunia dia nak propa. hee.. Nabi dah pesan,

“Rahsiakan pertunangan dan hebahkan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)

kenapa? sebab kalu jadi apa2 dalam tempoh tu... tak mengaibkan mana-mana pihak. mungkin bagi kedua laki pompuan tu takde masalah, cuma tak serasi je. tapi orang lain tak tahu, tak paham. mungkin boleh menimbulkan syak dan fitnah. sebab tu la Nabi pesan mcm tu~ ara pahaamm?? ^^

tapi orang sekarang normally... setahu aku la.. em... 3 bulan hingga 6 bulan. tak ramai yang suka bertunang lama2 ni. tak elok lagipon.. banyak dugaan. chewah! cakap mcm ada pengalaman. ahaks! xD


haa! tudia.. berjela aku cerita pasal bertunang dan pertunangan. kesian kat hangpa jenuh dok baca aku merapu ni. hehe

kesimpulan yang aku nak buat kat sini, bertunang tu perkara baik. jadi, buat korang yang dah bersedia dan berkemampuan, maka segerakanlah - kerna pertunangan itu selangkah maju menuju pernikahan yakni ikatan yang halal dan penuh keberkatan.

mudah2an apa yang aku kongsikan kat sini, jadi info yg berguna buat kita. yang baek tu datang drpd Allah dan orang lain. yg jahat2 tu, aku punye keje la. hee..

wallahualam~ ^^


rujukan dan sumber;
saifulislam
munakahat - pertunangan dalam islam
dilemaduniaislam - bertunang dalam islam
tunang


Monday, August 6, 2012

Lee Chong Wei is OUR HERO!! We Demand An Apology, KOSMO!!!

tajuk muka depan, akhbar Kosmo, Isnin 6 Ogos 2012;

tajuk mukadepan akhbar kosmo hari ini

ini amat MENGARUT!!! 

sila tengok perkataan2 yang digunakan sebagai 'pemberi semangat' kepada wira negara kita - terlepas habuan, kempunan, gagal memperoleh ganjaran ... 

really Kosmo ... really?? after all the pain and injuries.. after all the rain and storm... after all the sweat and tears... kosmo boleh cakap pasal habuan RM 4 juta?? itu yang jadi nilai dan penilaian korang terhadap pengorbanan dan usaha Lee Chong Wei dalam misi pingat emas negara di Olympics!??


SHAME ON YOU, KOSMO!!


for such headline, with such picture, and such writing - i call it for an apology. Lee Chong Wei berhak mendapat pengiktirafan dan penghargaan yang lebih baik daripada apa yang korang ceritakan kat muka depan tabloid korang tu, kosmo!




bagi kami rakyat Malaysia, Lee Chong Wei adalah wira negara. walau gagal meraih pingat emas, beliau tetap HERO! kami bangga dengan perjuangan dan pencapaian Lee Chong Wei. 


aku tertanya-tanya.. apa yang difikirkan oleh penulis berita dan penerbit akhbar kosmo semalam. they could choose what to write, how to write, and what for. they could write to inspire - but they chose to 'play with fire.' elok lah camtu.. memang sesuai sangat la dengan status kosmo sebagai akhbar tabloid.

kami taknak penjelasan. mohon KOSMO buat kenyataan maaf kepada Lee Chong Wei - our pride and joy, dan seluruh rakyat Malaysia yang kecewa dengan headline paling sampah dan melukakan hati tu.


buat Datuk Lee Chong Wei;

Lee Chong Wei with Olympic Gold Medalist, Lin Dan
source: Google search


Lee Chong Wei at semifinal
source: Google search


Datuk Lee Chong Wei - silver medalist - Malaysia's pride and joy
source: Google search


We ARE Proud of YOU!!

Tahniah dan syabas!
Terima Kasih
Thank YOU
Lee Chong Wei

daripada kami, rakyat Malaysia

Friday, August 3, 2012

Rindu Raihan

hati ini terubat, tatkalamana ... =')


korang ingat lagi tak kumpulan nasyid yang cukup terkenal kat Malaysia, malah kat seantero dunia - Raihan. especially kanak2 dan remaja zaman 90an , tentu sekali masih terngiang-ngiang single yang paling hit daripada kumpulan raihan; Puji-Pujian.



Allah, meremang bulu roma aku sekarang, menaip pasal dorang. hehe

kumpulan raihan buat kemunculan pertama dengan debut album dorang Puji-Pujian pada Oktober 1996 (yeay oktober!! =p). kumpulan ni pada asalnya dianggotai oleh Nazrey Johani, Che Amran Idris, Abu Bakar Md Yatim, Amran Ibrahim, dan Azhari Ahmad. namun, pada 29 Ogos 2001, Azhari Ahmad telah meninggalkan kumpulan Raihan - dan dunia, buat selama-lamanya. beliau meninggal akibat kegagalan jantung untuk berfungsi (heart attack).

Raihan diteruskan sebagai satu perjuangan dakwah di era moden. kebanyakkan lagu dan album Raihan sememangnya berkualiti tinggi dan berjaya menambat hati ramai. anugerah demi anuerah dimenangi, dan kumpulan Raihan terkenal bukan sahaja di Malaysia, malah di negara lain yang ramai umat Islamnya. sungguh, Raihan merupakan pioneer dan pemangkin industri nasyid negara, yang membawa perubahan positif buat semua.
Raihan membuat persembahan di sukan komanwel di Edinburgh.

tak lama beberapa tahun lepas tu, Nazrey Johani meninggalkan kumpulan Raihan atas sebab2 tertentu. no, dorang tak bergadoh. takde masalah pun. mungkin beliau nak berdakwah dengan cara lain pulak.


tu serba sedikit tentang Raihan.

secara peribadi, terus terang aku cakap... Raihan boleh dikatakan satu-satunya kumpulan nasyid yang betul2 aku minat. aku hafal hampir kesemua lagu2 dalam hampir kesemua album dorang, especially sepanjang Nazrey masih menjadi vokalis utama Raihan.


bukan nak cakap aku bias, atau amik dasar tutup telinga. tapi seriously, hanya lagu2 Raihan yang betul2 menusuk kalbu. bait2 lirik dan alunan rima Puji-Pujian, Thank You Allah, Sesungguhnya, Rayuan Rindu dan lain2, memang syahdu dan menyentuh hati aku.
lagu Puji-Pujian tu antara lagu feveret untuk dinyanyikan. kalo hari anugerah kat sekolah tu... mesti ada nasyid punyalah! dan lagu tu lah yang sering dialunkan. secara tak langsung, fesyen muslimin pun hadir dengan Raihan jugak! pernah dengar orang sebut kopiah Raihan? songkok Raihan? baju melayu Raihan? haaa.. see, betapa kuatnya pengaruh dorang ke atas kita. syukur perkara yang baik2. ^^

aku dengar jugak lagu2 nasyid daripada penyanyi lain. tapi, bagi aku feel-nya tak sama. tak sama dengan penyampaian Raihan. mungkin minda dan jiwa aku serasi dengan karya mereka. jadi, alhamdulillah.

setelah sekian lama, industri nasyid negara kita mula malap. dah tak semeriah dulu. betul, kita ada Maher Zain yang menjadi inspirasi ramai anak2 muda sekarang. cumanya... itu je lah. =)


anuway...
pernah suatu ketika dulu, masa aku kecik... aku berimpikan nak jumpa dengan Raihan, terutama penyanyi utamanya (kini mantan) Nazrey. dari kecik aku simpan niat. . .

alhamdulillah. Allah tu Maha Kaya. Maha Mendengar.

hari ni. aku dapat menatap beliau di depan mata aku sendiri.

Nazrey Johani (Raihan)


Ustaz Nazrey Johani

heee... impian kanak2 aku tercapai di bulan mulia ni. Allah. sebak rasa. terharu. thanks, Allah~ maaf kualiti gambar kurang baik. amik guna kemre henpon je. jenuh zoom, sbb saf depan2 sume penuh. haha

beliau kini lebih senang dikenali sebagai Ustaz Nazrey Johani, seorang pendakwah bebas. beliau dan rakan-rakan giat menjalankan misi kemanusiaan, membantu mereka yang memerlukan, dalam usaha berdakwah dan menyebarkan Islam.
kebetulan, mereka singgah di masjid kawasan dekat rumah aku ni, dan Ustaz Nazrey memberi tazkirah, ceramah mengenai sedekah dan ibadah. syukur, Tuhan gerak hati aku untuk pergi awal ke surau untuk solat jumaat. rupanya ada hadiah yang Dia sediakan. =')

gaya beliau menyampaikan ceramah sangat lembut, dan penuh senyuman. takde sindiran2 sinis, lawak2 lucah, perli2 orang. ala2 ustaz Don, tapi versi Sabah. hehe. alhamdulillah, dapat dengar beliau mengalunkan beberapa potong ayat Al-Quran, zikir, serta nasyid. huu.. terubat rindu nak dengar suara beliau. ^^

ok. nak cerita tu je. hahaha. sori kalo terbuat korang bosan. hee~

jadi, buat peminat2 Raihan sekalian, teruskan menyokong industri nasyid dan dakwah yang dibawa mereka. mudah2an ada bahagian yang baik untuk kita jugak. insyaAllah

Wallahualam~ ^^