Thursday, January 17, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluh

assalamualaikum!! salam sejahtera ke atas anda... yang nak kawen tu, dah re-confirm dengan caterer? hehehe

yoshaaa~ ni da masok minggu ketiga skolah. alhamdulillah. minggu yang menggumbirakan jua kiranya. kenapa? ada orang masuk meminang? oh.. belum. hahaha. 

16 Januari 2012. tarikh keramat bagi aku. no, bukan tarikh aku tamatkan zaman bujang.. ~.~ hihi. tapi, tarikh mula aku berkhidmat sebagai pgawai perkhidmatn pelaajaran siswajah (sori bukan typo, tapi tanak taip elok2... nanti google-able... hehe..) atau dalam nama lainnya - chekgu. ^^ dan kelmarin/semalam .. 16 Januari 2013, genaplah setahun aku berkhidmat kat skola terchentaaa... wuwuu... hepi birthday to my career~ hepi birthday to yoooouuuu... and meeeeee.... hahaha .


syukur sangat2.

tahniah jugak aku ucapkan kat kawan2 seperjuangan aku... budak2 TEYL cohort 4 maktab prguruan prsekutuan (sekarang dah nama lain, tapi aku still suka panggil maktab. hee..) yang se-posting dengan aku taon lepas. serta tak lupa jugak kengkawan cohort 4 TEYL/TESL/TOEFL/TESOL/TEFL/bla bla bla, dan budak2 program laen yang seangkatan dengan kami... aku ucapkan selamat ulangtahon perkhidmatan yang pertama!!

aku doa, semoga kita semua dipanjangkan umur, dimurahkan rejeki, diberi petunjuk dan hidayah agar cemerlang dunia akhirat, especially dalam kita laksanakan tugas, tanggungjawab dan amanah yang terpikul kat bahu masing2. bukan takat bahu, dukung kat belakang, kendong kat depan, junjung atas kepala... semua ada! hahaha. kalu panjang umo... lagi 30 tahun lebeyh kita pencen la. apedehal~~ ye tak? kata team #SetiaHujungNyawa. so, rileks sudeh... Luls! xD

setaon jadik chekgu ni... alhamdulillah... banyak benor ngajor aku pasal kehidupan. chewah. ayat template ke camne? hahaha. tak tak. siyes ni. =) hidup dah keroje ni, laen sangat dengan idop zaman belajor dulu. of course... sape yang tak rindu zaman blajor weh. zaman beronggeng dengan kengkawan... zaman jerit ELAUN DAH MASUK!!! tetiap bulan dan semester. hihi. tapi bila dah bekerjaya ni, lain pulak cara kita enjoy life-nya.

nooo... takde dah nak jerit2 GAJI DAH MASUK!!! kat skolah. hahaha. tebiat tu dah tak bleh pakai dah. ^^ tapi tu la... dulu aku dok hu-ha hu-ha dengan kengkawan. sekarang? still dapat hu-ha hu-ha jugak beb. dengan anak-anak. =) anak-anak didik yang sehari-hari buat aku ceria dan rasa ... nikmatnya hidup sebagai seorang pendidik. seorang chekgu.

kalau aku nak cerita satu per satu apa yang aku lalui sepanjang aku dah kerja ni... memang entri ni jadi tobat panjang, sampai hujung nyawa. eh. :p jadi... mungkin aku akan kongsikan dengan korang from time to time. insyaAllah. tu pon kalo sudi baca la... tau, korang skip aku tulih panjang2 ni, teros baca dialog bebudak yang aku share tu. hahaha. terasa tak? terasa tak?? ekeke xD

takpe. memang aku suka korang baca pasal budak2 tu pon. sebab aku nak kongsi, apa yang buatkan aku hepi, syukur jadi chekgu. =) cumanya, aku mintak.. korang doakanlah aku dapat jalankan segala amanah yang aku galas ni dengan baek ye. taon ni pegang banyak portfolio... pengakap, kelab muzik dan kebudayaan, kelab softball, coach softball, PSKPP, penyelaras bersama PBS, guru kelas, dan banyak lagi jawatan2 laen yang kalo aku list pn korang kannye kesah. hahaha. tapi.. mohon doa2 la aku buleh handle semuanya dengan baek ye. ameenn.. ^^

nah. hadiah untuk korang pulak. hadiah la sangat... hahaha. enjoice!!

****

me      : apa lari2 kat koridor ni? kalau jatuh macam mana?
budak : kalau jatuh, sakit, ticer..
me      : dah tu, kenapa lari2?
budak : kalau saya jalan macam mana nak jatuh..
me      : kamu nak ke jatuh!? ha?
budak : saya nak lari...
me      : eeeeiiii... masuk kelas. cepat. jangan berlari!
budak : ok! *jalan... 4-5 langkah.. lepas tu lari...*

****

budak : ticer, kenapa kitorang kena panggil 'ticer' ?
me      : kenapa?
budak : sebab kalau chekgu laki, biasanya panggil 'sir'
me      : kalau kamu panggil cekgu 'sir', cekgu jadi garang. cekgu jadi Hulk !
budak : ape tu? 
me      : err.. tahu Hulk tak? yang kaler hijau tu... yang besor2, koyak2 baju tu...
budak : ... kenapa ticer nak koyak baju? baju sape?
me      : takpelah... pegi siapkan latihan... -.-

****

budak A : ticer, kenapa ticer pakai songkok?
me          : kenapa tanya?
budak B : ticer botak ke?
budak C : hish kau ni! ticer ada rambut la. rambut ticer panjaaaang... macam mermaid
me          : dah kenapa mermaid....
budak B : manade . ko tipu. aku penah tengok rambut ticer. masa ticer tak pakai songkok...
budak A : bila? bila?? 
budak B : masa ticer solat kat bilik guru.
budak C : ticer, kenapa ticer solat bukak songkok?
me          : err....

****

kelas : good afternoon, sir! *3 saat*
me     : em?
kelas : good afternoon, ticer! *3 saat*
me     : assalamualaikum, class.
kelas : waaaaalaikummusssalaaaam waraaahmatullaaaaahh hiwabarakaaaatuh, ustaz! *9 saat*

****

me         : what is the meaning of 'rubbish?"
budak 1 : arnab!
budak 2 : finish!
budak 3 : pemadam!

****

*budak tahun 6*
budak : sir, mana kereta sir?
me      : eh.. kamu tahu kereta sir yang mana ke?
budak : tahu! kereta sir yang BMW putih tu kan? haritu saya nampak ada budak tahun 1 sepak bola kena kereta sir.
me      : aaa... em. tu bukan kereta cekgu...
budak : fuh! selamat bukan kereta sir. penat saya tipu tadi. baru nak mintak maaf. takpelah
me      : . . .

****

budak : sir, sir makin cerah la. makin putih
me      : yeke? cekgu tak nampak pun...
budak : iye... sir dah kawen ek?
me      : uih.. dah naik darjah tiga ni, tanya soalan ni lagi? hahaha
budak : dah sir tak jawab2..

****

budak a : sir, kenapa sekarang sir ada janggut?
budak b : tahnye... masa ajar kitorang, takde pun.
me         : agak2 kamu kenapa?
budak a : sir dapat baby baru!
me         : kenapa kalau dapat baby baru.. nak kena simpan janggut?
budak a : sebab... baby suka main janggut. macam adik saye. ke, sir kawen lagi?
me         : heh? kenapa pulak....
budak b : sebab isteri baru sir suka tarik janggut sir!! kan kan!
budak a : muka sir dah merah! hahaha


i love my job. luls~ ^^

4 comments:

Ilyana Fauzy said...

Hahaha. I didn't skip any of this okay. Percayalah!

Suhaili Sulaiman said...

muka sir dah merah!

MohdIzwan said...

aiya budak2 nie...mmg tak kering gusilah...
hahahaa...

~Sakura Hana~ said...

seriously cute and hilarious :)

teaching lower secondary students to me has been exciting enough, you teaching primary school kids..mesti lagi seronok dan ceria kan? :)

sentiasa rasa muda kerna walaupun client bertukar ganti namun client kita tetap di usia yg sama...as if the time stops and we never aged ^_^