Monday, January 7, 2013

Hanya Sekepal Dua - Sembilanbelas


assalamualaikum!! kom apa? kombat! bat apa? batman! man apa? mentol! tol apa? tolak! lak apa? laksa! sa apa? satu! tu apa? tunang! nang apa? nangka! ka apa? kayu! yu apa? yu ni comellah! xD

pekaba? lama tak nampak? hakhak soalan template. ^^ em em, ada yang rindu kat saya Hanya Sekepal Dua tak?? hihiii~




hehoii.... sekolah dah setat balek!!! back to school wooooii!! hahaha. hepi lah hepi. 

hepi kenapa? hepi laa.. dapat jumpak budak2. dapat ngajor budak2. dapat jadi macam budak2 jugak. ekeke. tapi taon ni ada kelainan sket. hok... aku jadi bapak budak lah oii!!

nuuu... bukan bini aku bersalin. yeah, bini pon tarak, bersalin pediaa... ekeke. tapi ... aku jadi guru kelas lah oh oh!! well taon lepas pon jadik jugak, tapi on-off. kali ni full time beb! alhamdulillah. ni cara tuhan nak ajor aku erti tanggungjawab dan amanah - persediaan menjadi abah mithali. hahaha

speaking of sekolah baru bukak... sure2 paling menarik perhatian ialah... gelagat bebudak yang baru masok taon satuuuu~ ^^ siyes weh. macam2 bleh tengok. yang nanges nak balek umah tu takyah cakap la. memang acara wajib. luls. tu tak kira yang peluk kaki mak, kaki ayah - tak nak lepas, tak nak bagi balek. ada yang lari daripada sesi orientasi, sebab tanak skolah. adegan cekgu2 berlari berkejaran ligan budak tu dah common. hectic - tapi tetap joyful yo! ekeke

teringat aku zezaman kekanak riang dulu. especially masa masok darjah satu. arwah mak abah pesan, pegi sekolah jangan nanges. malu kalau budak laki nanges. nanti takdak orang nak kawan. ok, aku semat ketat2 dalam jiwa. memang - memang aku tak nanges. tapi yang masuk sekelas dengan aku masa tu, semua pakat nanges. in the end takde jugak orang  kawan dengan aku masa 1st day tu sebab aku tak nanges. -____-

tapi... hari 1st tu jugak lah rekod aku ter-menanges dan ter-balek rumah. hahahaha. kenapa?

helo, tak main la kena buli2 ni. kami gengsete tau! ekeke. citernye camni... aku tak berapa suka budak yang dudok tepi aku masa tu... dah la budak tu pengotor sket - suka korek2 hidung, pastu calit kat dalam poket baju... ergh! memang aku pressure wei! tapi aku senyap je la.. ~.~ pastu aku dok dengor dia takde duit nak belanja - sebab dah abes beli guli (masa tu tengah top musim guli) pagi tadi..

jadi aku pon pikir jaoh... ada kebarangkalian dia nak pinjam duit aku (bawak 40 sen je oi... cukup la nak beli sepiring nasik lauk daging dengan air oren secawan. alhamdulillah ^^) untuk beli guli or beli jajan waktu balek sekolah nanti... so aku bajet2, kalo dia pengotor - orang tanak kawan. kalo aku pengotor, mesti dia pon tanak kawan kan? jadinya... nak tau aku buat apa? haa.. demi nak sorok duit syiling aku tu... aku masukkan sekeping syiling 20 sen dalam mulut aku. kulum, kemam bawah lidah. pengotor tak? pengotor tak? hahaha

tengok2.. tup! betol ramalan aku (6th sense aku dah berkesan sejak sebelom tadika lagi rasanya..) tak lama lepas tu, dia toleh tengok kat aku, dia cakap..
"an, pinjam dopang (dua kupang/20 sen) . mak aku tak bagi duit belanja harini."

aku ni jenis kalo orang tegur, aku mesti balas punya. so.. aku pon cakap la kat dia - dengan fluent-nya;

"aku ada dopang ja wei. satgi nak beli ayaq. aku bawak banyak ni ja" sambil tunjuk 20 sen yang aku kuarkan daripada poket suar aku.

"ooo.." dia balas. phew! lega... selamat dua kupang aku. ^^ em. em... kejap. mana lagi dua kupang tu?


hahahaha!! aku nanges kaw kaw oooiii!!! muka elok2 puteh - jadi merah padam!!!  time tu semua yang tengah nanges.. semua diam - tengok kat aku. dah apehal 'anak bosnia' sorang ni. tetiba je? haa...

AKU TERTELAN DUIT SYILING DUA KUPANG LAAA!! MEMANG LA AKU KERIAAAAUU KUAT-KUAAAATT!!!!!

dengan cikgu kelas usik aku, kata nanti duit tu tumbuh pokok dalam perot... lepas tu berbuah duit syiling .. lepas tu aku jadi gemuk... memang laaa aku hilang pedoman. last2 office call abah aku, soh meh amik kat sekolah. ekeke. balik rumah kena gelak dengan mama. Zzz... 

tapi tu la pengalaman 1st day masok derjah 1. memang memorable abes! takkan lupa ah. hewhew... 

nanti2 la aku kongsi cerita lagi ek. now, meh aku kongsi dialog bebudak kelas2 yang aku ajor dan budak2 laen yang pon aku tak dapat lupa jugak - at least seminggu ni la. hahaha. yosh!! (expect dialog berulang ye. soalan wajib aku tak leh elak. luls~)


****

me    : alright. i'm gonna teach you english from now on. let me be clear, saya suka kalau kamu panggil saya cikgu atau teacher. ok? panggil apa?
kelas : teacher!
me    : good. call me teacher. is it ok?
kelas : yes sir!

****

me      : whomever wants to go to the washroom, ask my permission 1st - in English.
budak : sir, nak pegi tandas!
me      : chekgu cakap apa tadi? in english please.
budak : teacher, toilet.
me      : saya nak in a full sentence. repeat after me - "may i go..."
budak : teacher tak tahan.. nak tu dah...
me      : GO!!!

****

budak : teacher, teacher dah kawen?

****

me      : okay. that's all for today. before i end this class... any question? ada soalan nak tanya chekgu?
budak : teacher, kenapa songkok teacher tinggi sangat?

****

budak A : ustaz, ni waktu BI, bukan waktu agama.
me          : saya ajar kamu english.
budak B : wow! ustaz boleh ajar english? bukan ustaz ajar arab ke? habis nanti waktu arab ustaz ajar lagi? ustaz tak penat ke?

****

budak : teacher, teacher ada berapa adik beradik?
me      : err.. kenapa?
budak : haritu saya nampak abang teacher. dia muka macam teacher, tapi dia tak pakai songkok. dia pakai serban
me      : ha!? sape dia?
budak : ustaz don . dia abang teacher ke, adik teacher?

****

budak 1 : teacher, kenapa teacher pakai cincin?
budak 2 : teacher dah kawen kan!
budak 1 : patut la haritu aku nampak anak teacher! dia kecik je, kecik dari kita.
budak 2 : anak teacher sama umo adik ko ke? 
me         : hello?.. saya tak cakap apa-apa pon. -____-

****

me         : okay. this question.. "how old are you?" . so nak jawab apa? jawabnya... "I am eight years old."
budak a : ha? sir eight years old? saya pon eight year old!
budak b : saya pon eight!
budak c : saya pon! teacher sama umo kita la weh!
kelas      : yeaaaaaayyy!!! *semua start lompat, bersorak*

****

budak : teacher, haritu teacher ajar BI, kenapa harini teacher ajar mengaji?
me      : err.. *tengah pikir jawapan*
budak : haaa... teacher tipu kami ek... teacher ni ustaz kan? saya dah agak dah~ 

****

*budak tahun lepas datang buat 'social visit' kat bilik guru..*
budak : sir, sir dah ada anak?
me      : ha? kenapa tanya camtu?
budak : ye la... tahun lepas sir kata sir takde baby. takkan la tahun ni takde baby lagi. 
me      : heh?? kenapa nak kena ada baby tahun ni?
budak : seronok la ada baby, sir! mama saye tiap2 tahun bagi saye baby, buat adik.
me      : aaa... em.. bagoslah camtu. tahniah~
budak : sir nak? nanti saye suroh mama saye bagi sir satu.
me      : tak payah!!!



4 comments:

MohdIzwan said...

hahahahaaaaa....*tue je komen.. :P

Some Tea along the road... said...

Ahahahaha macam2... beradik ust Don laa, ustaz la, siap nak suruh mak dia bg baby. Haru biru bebudak ni LOL! Yg paling haru nak selamatkan dopang tu, soalan misteri nusantara nya ialah sekarang ni dopang tu dok mana dah?? Jeng jeng jeng

Suhaili Sulaiman said...

bleh main sedekah2 baby kat org ea

Ilyana Fauzy said...

HAHAHA! Bebudak nie lah kannn. Untung betul otak innocent+naive nie.

Btw, my bro dlu tertelan duit jugak. Haha. Dia keluarkan melalui air besar after 2 days. Beberapa kali gk dia termakan duit. Haha