About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, March 15, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhtiga


assalamualaikum. salam sejahtera. dah khatam quran? ^^




uhuuu... bulan yang sebok!! segala tok nenek dorang nak buat dalam sebulan dua yang mulia ni. tiada istilah honeymoon ataupon hari raya ye kawan2. everyday is busy day.

standard la kot... kalo bab pengurusan pentadbiran tu, segala data diri dan kerjaya kena key in. kena register. e-ooperrasii lah, e-espiyelji lah, e-gtukar lah. eh. hihi... (maaf segala singkatan dan shortform terpaksa dicacamarbakan bagi mengelakkan carian2 hot golongan pendidik masuk ke blog ni...=p) ha! lepas tu dengan aku jadik setiyausahaa pepereksaan dan pnyelaras bersama espipibies lagi... kne daftar cekgu, kne daftar kelas, budak... kalo sikit takpe gak. ini... huuu... tabah2..

tu baru hal2 kepengkeranian. blom aku citer hal kelas. haha.. time2 ni la kementewian nak turon, jabatan pelajawan nak turon, nazeerr, pipidi.. semua lah! nak tengok skola lah, kelas lah, cekgu lah... dengan budak2 aku sendiri blajornye tak seberapa, kejenye lagilah ntah kemana... mana aku tak garu kepala? luls... 

siyes. hampir hari2 aku jadi abah kat anak2 aku ni. mithali tak mithali, tu aku tak tau la. yang aku tau, segala kebajikan budak2 ni memang atas kepala dengan bahu aku lah. kejap2 budak demam... kne antor gi klinik. tak pon antor balek rumah. kejap2 budak injured jatuh luka... kne rawat luka tu time tu jugak... kejap2 budak muntah dalam kelas.. kne jadi cleaner kejap, bersihkan muntah dorang tu, then salinkan baju seluar semua. hm hm.. tinggal budak2 ni tak panggil aku abah/ayah je lagi. hahaha

dah tu.. musim2 ni jugak laa segala kejohanan sokan nak diadakan. bola baling pon time ni, olahraga pon time ni, takraw, bolasepak, softball, kawad kaki, kompang formasi, pertandingan tarian... ngee...

aku head coach sofbol. memandangkan sofbol bukan sukan utama skola nih, jadiknya budak2 aku pon bukan la dalam kalangan "tetap dan berpencen". hahaha. rata2 memang atlet, tapi dorang join sukan laen gak. dah tu? haa... time training musti clash. cekgu2 laen dah booking budak2 ni utk team dorang... dah tinggal laa aku dok polish yang mana ada. hewhew... at the same time boss suroh aku assist team tarian; jadik pengurus dan jurulatih tari ... serta... jurulatih kompang formasi. ngaaa... yang lagi saket kepala, pertandingan tiga2 bendalah tu suma dalam 2 minggu yang sama nanti! brrr.. kalo buleh cerakin2kan badan aku nih, aku dah divide 4-5 dah. hahaha

so.. itulah secara ringkas idop aku lately~ pagi kul 7.30 dah berkayuh ke skolah, treneng bola lisut sampai kul 10+ .. then kul 12 da masuk skola balek, utk ngajor sesi petang. ada masa2 sket, pikir pasal tarian dgn kompang formasi. sabtu takyah cakap aa... berapa kali je sabtu dalam 3 bulan ni yang betol2 free... laen sume ada aktiviti skola. huhu...

serabut kan? korang baca pon maybe sambil kerut2 dahi. tapi taktau laa kalo korang baca sambil gelak guling2 cakap "padan muka kau, sape soh jadi cekgu? hahaha" kat aku. ekeke.

tapi tu la. rejeki Tuhan bagi camni. ada la yang dia plan utk aku ni, insyaAllah. ^^ naseb laa ada budak2 yang hari2 buat aku tergelak dan hilang tensen dengan lawak2 innocent dorang tu. hihi. yok, dah lama kan aku tak post pasal dorang? korang siap rindu2 lagi... tapi kat dorang la kan, kannye kat aku pon. em em.. hiks.

nah! enjoice!! ^^

****

kelas relief tahun 1
me         : assalamualaikum class
kelas      : waalaikumussalam . . .
budak    : ustaz razif!
me         : ha? kenapa razif?
budak    : sebab saya tak pandai sebut nama ustaz "azhan", jadi saya sebut la nama yang lain
me         : tu kamu sebut betul tu??
budak    : eh.. ha'ah la! 

****

kelas relief tahun 3
budak A : sir! kenapa sir tak ajar kami English dah...
budak B : ha'ah la sir... kami rindu sir~
me          : ye ke rindu? tah2 kamu seronok cekgu tak ajar kamu dah...
budak B : manade sir... kitorang hari2 tunggu sir masuk kelas kitorang
me          : kenapa?
budak A : kalo sir masuk sir slalu ajar nyanyi, main game! tak belajar teruk2!

****

nampak budak teraburkan buku yang dia bawak . . .
me      : haa... bawak elok2 sket *sambil tolong kutipkan buku*
budak : eh ticer jangan la macam ni... malu la kalau kawan saya nampak
me      : kenapa pulak?
budak : ye la... tadi dia nak tolong saya cakap tak payah..
me      : dah tu kamu menyesal la sekarang?
budak : tak la... tapi malu la kalau ketua kelas tak larat bawak buku... err.. ticer, tolong... tapi jangan bagitau kelas saya yang ticer tolong saya tau!

****

me         : baek, cekgu nak tanya... sape kat sini yang dah takde mak atau ayah? atau takde dua2 dah?
ada 2-3 orang budak angkat tangan
me         : ha, kamu... siapa yang dah takde?
budak 1 : ayah. 
me         : oh... sejak bila? kenapa meninggal?
budak 1 : saya tak ingat bila. em... sebab sakit
me         : takziah ye. banyak2 doa kat ayah tau. aa.. kamu?
budak 2 : ayah. baru je bulan satu tadi. eksiden
me         : takziah jugak tau.. banyak2 doa kat ayah. kamu?
budak 3 : ayah saye. dari awal tahun tadi.
me         : em.. takziah jugak ye.. doa banyak2 kat ayah
budak 3 : ok. nanti ayah balek dari kelantan saya cakap kat ayah.


****
budak a : cekgu, dia jatuh!
me         : *sambil tolong budak tu bangun* lenkali jalan elok2, jangan lari2. ok?
budak b : ok. terima kasih ustaz~
budak c : *berbisik kat telinga aku* ustaz... tadi dia sengaja buat2 jatuh sebab nak ustaz tolong dia bangun...
me         : ~.~

****

budak : ticer, ticer dah kawen?
me      : kenapa? kamu rasa?
budak : dah
me      : sebab?
budak : sebab ticer hensem. kalau orang hensem mesti dah kawen
me      : mengarut. ~.~
budak : kakak saya cantik. dia putih macam ticer. dia dah kawen. abang saya tak hensem. dia tak kawin lagi


****

budak : sir, sir kawen dengan cekgu pagi ke?
me      : dah pulaakk... why??
budak : selalu sir datang sekolah pagi2... mesti nak tengok isteri sir. macam ayah saye. selalu pegi ofis mak saye waktu pagi, hantar bekal makan tengahari.
tetiba ada cekgu pompuan lalu ... dia tegur aku...
budak : ooooo....
me      : hooooiii!!

*****

budak x        : cekgu, kenapa cekgu tak main bolasepak?
me                : em? adik cekgu dah main dah.
budak y        : sape?
me                : aidil zafuan
budak x & y : ooooo...
budak x        : ha'ah la. nama cekgu same dgn dia! muka cekgu pon same macam dia! huioo... 
budak y        : lee chong weii tu adik cekgu jugak ke? muka dekat2 jugak..
me                : taklah. itu abang cekgu
budak x & y : ooooo!!
budak y        : ha! kan aku dah cakap dulu cekgu ni cina, ko tak caye!!!


****

budak : ticer, kenapa.. dalam tv.. bila ada orang kiss, kita kena tutup mata? mama saye selalu tutupkan mata saye
me      : erm... kalau tak tutup mata, nanti kuman2 kat tv tu lompat masuk mata kamu. haa..
budak : ticer ni agak2 la nak tipu pon. saye tau la kenapa. tak elok budak2 tengok kan? hehe
me      : dah tu tanya lagi? hish...
budak : saje je test ticer. hehe. .. ticer muka ticer merah!


****

budak I  : ustaz, baby datang dari mana?
budak II : dari dalam perut kan ustaz?
me          : taklah. baby boleh dapat kat farmasi. tak caya balek nanti tanya mak ayah, mana dorang dapat kamu
keesokkan harinya...
budak I  : ustaz tipu!! manade baby boleh beli kat farmasi!!
me          : dah tu?
budak I  : kat jusco je ada!
me          : hahahaha. sape cakap?
budak I  : mak saye. tapi mak beli saye kat jusco. adik saye kat tesco. sebab tu muka kitorang laen.
me          : oooo . . .


amcam? puas? ekeke ^^


6 comments:

Nurza Diana said...

hahaha..lawak la budak2 tu...by the way cikgu nowadays memang busy pun, nak buat macam mana. Awal2 tahun busy dgn aktiviti..akhir tahun plak nanti busy dgn final exam. Hehe..kita tahu sebab mak kita pun cikgu.

cik ayuri said...

suke cte ann psal student2..sila update blog salu..sy dan topek akan jd pembaca setia ;)

keron said...

kenapa kelakar sangat ni aan! penat gelak. esp yang part, 'ticer muka ticer merah' sedap gila kena bahan ngan student. huhu.

MohdIzwan said...

Nice one lah..hehe..

"budak : kakak saya cantik. dia putih macam ticer. dia dah kawen. abang saya tak hensem. dia tak kawin lagi"

Maksud di sebalik ayat nie apa? Lol.. :P

seinzue said...

ticer lawak ahhhhh

seinzue said...

ticer lawak arrr