About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Thursday, July 19, 2012

Ahlan Wa Sahlan ya Ramadan Kareem

assalamualaikum.

..ku mengharapkan Ramadan kali ini penuh makna. agar dapat ku lalui dengan sempurna..

macam pernah dengar? yeah... itulah bait lirik yang acapkali kita dengar tiap kali tibanya bulan Ramadhan. dipetik daripada lagu Harapan Ramadan, nyanyian Raihan. =)


Ahlan Wa Sahlan, ya Ramadhan!

ramadan kareem


alhamdulillah. baru tadi Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja kita, Datuk Syed Danial Syed Ahmad (yang menggantikan Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah yang bersara) mengisytiharkan tarikh permulaan puasa bagi tahun 1433 H. bila? haa.. tak tengok tv lettew. =p hehe. Sabtu ni, 21 Julai 2012. bersamaan 1 Ramadhan. yeay!

bila kita sebut pasal ramadhan, mesti ada perkara2 tertentu yang bermain kat minda, benak kita. di facebook dah mula aktif post2 dan updates pasal puasa, doa, suruhan dan larangan, gambar2 yang berkaitan ramadhan. tak kurang jugak kat twitter; macam2 nasihat, hadis, petikan ayat dan doa2 seumpamanya di-tweet-kan hampir setiap masa. syukur, media sosial digunakan dengan baik dan bijak sebagai medium penyampaian dan penyebaran ilmu masakini. ^^
and of course, aku yakin setiap daripada kita ada kenangan tertentu berkenaan puasa dan ramadhan. haa.. tu .. senyum2 tu... ada lettew. hehehe. mungkin manis, mungkin pahit. mungkin istimewa, mungkin biasa2. tapi kalau memori tu tak bermakna, takkan lah kita ingat, kan? hehe
ramadhan al-mubarak

aku sendiri ada banyak kenangan berkenaan bulan puasa. macam2 sangat, sampai kena sort out ikot garis masa. chewah! hehe. mostly, kenangan masa kecik la. tak kurang jugak memori puasa di zaman2 belajar dulu. zaman kat maktab, kat universiti.. oh.. rindu. =')

insyaAllah, untuk Ramadhan kali ni, aku akan cuba update blog hari2, macam aku buat tahun lepas. well, mungkin tak tercapai. tapi apa yang terdaya, aku share la kat sini. ye? and.. sila2lah jenguk entri meriam katak, meriam tanah, dan baju-baju raya tu. maaayybe aku akan buat video tutorial meriam. =p hahaha

baek! sebagai mengalu-alukan Ramadhan yang mulia ni, aku mulakan entri dengan perkongsian yang aku dapat daripada sorang sahabat. silalah terapkan dan amalkan, insyaAllah. untuk kebaikan kita bersama. 

here you go! 10 tips pengisian Ramadhan!


1. berbuatlah sesuatu perkara itu dengan ikhlas
especially buat yang bekerja - bekerjalah seikhlasnya. memang penat bekerja sepanjang berpuasa tu lain macam sikit daripada dok saja di rumah. tapi, ikhlaskanlah diri. niat lillahi ta'ala. mudah2an tambah barakah.

perbanyakkan doa dan berdoa! bulan Ramadhan bulan yang cukup istimewa buat kita. jadi jangan lepaskan peluang ni. berdoalah, Dia Maha Mendengar. =)

ramadan's checklist

2. rancang perjalanan harian di hari sebelumnya!
meaning that, korang plan elok2 - esok nak buat apa. apa yang nak dicapai. apa yang nak kena buat or siapkan. ini untuk memudahkan korang jugak. takde la nanti kalut2 pikir nak beli apa ke, nak masak apa ke, dengan penat puasanye lagi, penat kerja lagi, penat pikir lagi... lepas tu merungut. haa.. tak elok la camtu. salah sape benornye? hehe..


3. seboleh-bolehnya JANGAN sesekali TINGGAL SAHUR
ramai yang pandang remeh bab sahur nih. yelah, konon body tu hebat, tak makan sahur pon rileks je sampai maghrib. hee.. betol. ada orang camtu. tapi, ni bukan soal tahan atau tak tahan. tapi ni soal mencari keberkatan.

tak perlu la nak sahur berat2, nak makan nasik minyak nasik lemak ayam goreng berempah bagai. cukup lah dengan makan seadanya. even kalau bangun dengan niat nak sahur, minum air dan makan kurma pon dah cukup. pahala tu~ taknak ke? easy deposit beb.

dan kalau boleh, bangunlah sekurang-kurangnya 1 jam sebelum Subuh. kalau yang nak masak tu, mungkin kena awal sikit. tapi kalau yang dah ready makanan, elok la bangun sejam sebelum subuh. bagi badan kita masa untuk refresh, then sedia untuk terima makanan. kalo lewat sangat.. nanti perot terkejut! mula la nak saket la, nak memulas lah... hehe. ok?


4. mulakan tugas sejurus selepas Subuh
ini kita memang sedia maklum, waktu subuh dan pagi memang waktu terbaik untuk apa-apa urusan sekalipun. kalo yang belajar tu, waktu macam tu lah yang paling awesome untuk study. otak memang fresh untuk terima input. laju je proses. ingatan pon baek, hati pon terang, insyaAllah.

kalau berkesempatan, luangkan sedikit masa untuk buat amal2 sunat. kalau dapat mengaji Quran, satu dua helai pun dah baek. lagi baek kalau kita fahami maksudnya sekali. tapi make sure continuously la. jangan la awal2 ramadhan je semangat.. naik 10 hari ke atas.. hm... hehe. ^^


power nap is powerful!

5. cuba dapatkan tidur yang singkat di tengah hari
orang kata, power nap. or afternoon nap. jangan lama! dalam 20 minit dah memadai. kalau sekejap sangat, korang rasa tak puas. kalo lama sangat... hanyut la pulak. hihi. so, try to get your 20 minutes nap, just before Zohor, atau directly lepas Zohor. trust me, korang akan rasa energized!


6. peruntukkan sekurang-kurangnya satu jam untuk mengaji Al-Quran
cuba bayangkan... sejam tu macam lama sangat kan? tapi kalau tengah main game ke, tengah online ke, twitter-facebook ke... bersembang benda2 lagha ke... kejap je abih sejam tu. =p hehe. takpe lah. kalau di bulan2 lain kita tak berkesempatan, why not kita istimewakan ramadhan dan diri kita sendiri, dengan mengaji Quran.

mungkin kita sebok di siang hari. so why not malam? lepas balek terawih tu, rehat2 kejap, minum2 ke... then mengajilah. jangan paksa diri, tapi pujuk hati. insyaAllah, awal2 tu mungkin rasa berat je.. tapi bila kita jadikan kebiasaan, then we will feel happy. tak caya? try dulu brader~ ^^ mengantuk? aish... tengok Euro pukol 3-4 pagi boleh bangun, berjaga.. takkan lah kul 11 dah ngantok... ehek



7. carilah ruang menambah ilmu dan pengetahuan
tapi sesungguhnya bulan Ramadhan memang bulan terbaek untuk kita buat pembacaan ilmiah. natijahnya, badan kita rileks sebab perut kita rehat daripada dok proses makanan. tubuh kita lebih cergas, dan otak kita lebih cerdas. bukan ke tu semua ciri-ciri perfect untuk kita hadam ilmu pengetahuan?

don't get me wrong. aku tak bermaksud kita pulun baca bab agama saja dalam bulan puasa ni. aku pernah jadi student. aku pernah pulun study subjek2 nak test dan exam untuk satu-satu semester tu. alhamdulillah, personally aku rasa lebih mudah paham dan ingat bila mentelaah dalam bulan puasa berbanding bulan2 lain. mungkin ada faktor2 lain jugak, wallahualam. tapi .. aku percaya, itu antara kelebihan yang ada pada bulan Ramadhan. =)


8. berbuka puasa dengan susu dan tamar (kurma)
kalau dapat, silalah. kita pun tau betapa Nabi s.a.w tekankan khasiat susu dan kurma nih. tak perlu aku eksplen kat sini kot. korang boleh google. banyak! hehe. tapi kalo tak dapat kombinasi tu, berbukalah dengan air dan kurma. meaning, dahulukan makan kurma tu dan minum air dahulu.

lepas buka puasa dengan kurma dan susu/air, pergi solat Maghrib dulu. lepas selesai solat baru makan lagi. bukan apa, nanti kalau dah kenyang... nak solat pon jadik malas. nak mengular je rasanya. kan kan? haa.. erm.. kalau boleh... kurma dan air tu.. jangan diganti dengan rokok pulak tau. tau tau.. hehe ^^


9. banyakkan bersedekah
kalau kita dah selalu sedekah sebelum ni, why not kita continue amal baik tu? even better, kita gandakan ibadah sunat yang sangat dituntut tu. carilah peluang untuk bersedekah. tak perlu sumbangan wang ringgit yang banyak. hanya sedikit sumbangan dan keikhlasan sudah memadai. Allah suka perkara baik yang sedikit tetapi berterusan, daripada perkara baik yang dibuat besar-besaran, tapi mati di tengah jalan.

selain duit ringgit, kita boleh jugak sumbang bakti dengan cara lain. pegilah surau2 ke, wakaf2 yang disediakan, ataupun cukup sekadar di rumah - ajar budak2 mengaji ke, membaca ke.. anything yang baik, berfaedah dan berguna. or, kita boleh buat kerja2 amal, macam bersihkan surau/masjid ke, halaman rumah jiran ke... even tanah perkuburan pon boleyh. tak nanti raya je tu beb. ^^


du'a and prayers


10. mohonlah keampunan dari Nya
sebagai hamba Tuhan yang hina... kita memang tak lekang daripada dosa. dosa dengan orang, dosa dengan kucing, dengan ayam, dengan makhluk Allah yang lain, dan... paling banyak ialah dosa kita dengan Pencipta kita.

kalau di bulan2 yang lain kita lalai, kita banyak buat dosa... jadikan kedatangan Ramadhan ni sebagai bulan penyucian hati nurani, rohani dan jasmani. kita mintak doa banyak2 kat Allah, mintak dia ampunkan dosa2 kita. dan telahpun dinyatakan, Ramadhan ialah bulan di mana "...pintu neraka ditutup serapat-rapatnya, dan pintu taubat dan syurga dibuka seluas-luasnya." jadi, rebutlah peluang yang dikurniakan ni sebaiknya.


jadi, bila lagi kan? betapa bertuahnya kita dapat bertemu dengan Ramadhan kali ni. mana tahu... mungkin ini Ramadhan terakhir bagi kita...

*****

aku sekadar berkongsi sedikit cuma info dari apa yang aku perolehi. segala yang baik tu, kita kreditkan kepada sumbernya. dan segala yang buruk tu, mungkin terbit dari kekhilafan aku sendiri.

jadi, mohon kita sama2 bertegur-sapa, berkongsi cakna, serta berpesan pesan pada kebenaran. insyaAllah, mudah2an kita diberi rahmat dah hidayahNya.

wallahualam. =)

Selamat Menyambut
RAMADHAN
Al-Kareem

buat semua umat Islam di seluruh dunia

No comments: