Thursday, July 5, 2012

Kepingin dan Kempunan

Assalamualaikum!

konbanwa~ genki ka? saa.. chotto shibaraku desu ne. ^^ e? nani? aitai katta? arara... aitai mo, minna. un! hontou ni. =D



korang pernah tengok/baca cerita Batu Belah Batu Bertangkup tak? ala... yang cerita majok2, lari2 masuk gua tuu... ha. ingat kan? yang pasti korang mesti tau pasal Pekan si anak durhaka yang mensababkan ibundanya meroyan lantas menyertai acara balapan 5000 meter berhalangan versi hutan tu.

tak tau? apakah generasi Y sungguh korang nih. hahaha

meh aku ringkaskan (ringkas...~.~) si ibu a.k.a makcik Tanjung ni hidop miskin dengan anak2nya, Melur si kakak, dan Pekan si adik - selepas kematian ketua keluarga, enche Kantan. dek kerana kesempitan hidup, maka mereka pun adanya jua berkais pagi makan pagi, kais petang makan malam... 

si pekan ini degilnya amatlah ketegaq. mahu sahaja di-smackdown-nya oleh si Melur. nak jadi cerita... satu hari auntie Tanjung balek dari mencari rejeki di hutan. ke sungai.. sungai tepi hutan. ye lah tu! ok, lepas tu, beliau bawak balek ikan tembakul (ada yang sebut temakul. and setahu aku, ikan tembakul ni ... ikan belacak. ~.~) dalam perot ikan tu ada telur! so the mother pesan

"O my children. Hath seen you the golden delicacies of the river monster. What matter the most - I feed ye children all but the eggs. For you hath some love, and for love I shall share."

mengerti dengan kata2 the Queen, Melur pon masak la lauk ikan tembakul - skali dengan telur ikan tu la. masa puan Tanjung pegi mandi, makanan dah sedia terhidang ala2 siri Masterchef. Melur ni kakak yang baek, so dia suapkan Pekan makan dulu sebab budak tu tinggal sikit lagi nak kena siku laju2 sebab mengamuk nak makan sangat2 dah. Melur bagi la lauk telur ikan tu kat Pekan, dan simpan sebahagian lagi untuk The Mother.

tapi.. si Pekan yang bagai dirasuk jin lapaq tu teros mem-begging kakaknya yang cun untuk makan lauk telur ikan lagi. last2, dia ikut pepatah melayu - ku pujuk2 tak dapat, ku curik, makan. alhamdulillah~


clichenye, time tu jugak la The Mother lapaq ketaq2 lutuit bak aaanng... so auntie Tanjung pon pegi la nak join dinner dengan anak2 kesayangans. sekali bukak tudung saji... nah haaaiihh.. hapa pon tarak! The Mother tanya le daughter, mana lauk telur ikan tembakul?? gua pesan apa tadi!??

dengan rasa penuh takut dan kecut perotnya (bukan sebab PMS) ... Melur bagitau the truth... 

APA!?? jeng jeng jeng jeeeennngg!!! *sound efek kilat berdentum di langit*

the Bonda memang RAAAAAAAAAAAAGE habes ah! kalo ikotkan hati, makcik Tanjung nak je stone-cold-stunner-kan si Pekan tu. pastuh chokeslam si Melur pulak sebab tak bleh harap! so the best option, lari jejaoh - merajok tahap dewa tanah.

so di tengah kepekatan malam tu jugaklah.. satu keluarga anak-beranak ni berlari berkejaran di dalam hutan. time2 tu la nak hujan lebat, nak ribut petir, nak angin kencang... lol. aku pendekkan cerita, the mother tu pelari pecut Srivijaya atau Temasek, gamaknya - beliau sampai ke Stone Split Stone Bertangkup (haram aku tak reti translate..~.~). dalam keadaan murka... beliau pon berkata..

"O Stone Split Stone Bertangkup, swallow me, chew me. i am as tasty as those value meals at McD"

terjemahan; Batu belah batu bertangkup, telanlah aku..luluh lah aku. aku kempunan telur tembakul~~


haaaa!! nampak? nampak?? situ la point aku cerita nokharoomm panjang nak arwah nih. nak cakap pasal kempunan tu je. hahahahaha


so tu baru mukadimah. ni nak masuk isi cerita. =p


selalu aku dengor kengkawan aku guna perkataan kempunan bila tak dapat sesuatu yang dorang nak. especially makanan la. hm.. kalo ikot konsep.. memang la. once kau dah kompem tak dapat, memang dipanggil kempunan la. 

taaaaappii... aku pantang sket dengan penggunaan kempunan nih. sebab? sebab bagi aku.. kempunan ni membawa satu konotasi negatif. seolah-olah macam tak kan dapat sampai sudah benda tu. tengok la citer Stone Split bla bla bla tu. kempunan2...teros kena telan. kompem mati la kot kalo dah kne penyek dengan batu besor ghomah cenggitu. heee

jadi, kat sini aku mohon perhatian korang sekalian. kalu buleh elakkan la gunakan perkataan kempunan tu. sebab... it doesn't sound good la dear. serius. abeh tu nak cakap apa? haaa.. gunalah polident! ok tak lawak.

gunalah 'kepingin'! kepingin ni bukan sejenis cornflakes mahupun bijirin sarapan ye. walopon dia bunyi dekat2 dengan emping jagung... tapi.. no. bukan. kepingin ni adalah kata lain bagi teringin - tapi lebih dalam maksud dia. kalo teringin tu ... macam.. nak something, tapi kalo tak dapat, takpe lah. ok je. tapi kalo kepingin... korang naaaaaaakk sesangat sangat lah something tuuu.. tak dapat is not an option. get it? hee

so.. bila korang dah cuba dapatkan apa yang korang nak tu.. tapi tak dapat jugak, maka boleh lah mengeluh kat kawan2 korang  yang tak ramai tu, yang berapa kerat je kisah pasal riwayat hidop korang.. camni.. 


"sedihnye... aku kepingin nak makan satey rusa putih macam dalam cerita Snow White and the Huntsman tu.."


so, it sounds better daripada kempunan. tampak masih ada sinar harapan di hujung terowong yang gelap. ^^

but wait... itu macam bunyi mengidam je??

=O

aku cerita bab mengidam di entri yang laen haaa.. ^^


erm.. sambil2 korang sesenyum ke, gelak2 ke... meh pikir satu-dua soalan nih;

1. apakah wajar tindakan auntie Tanjung yang sudah tua memalukan anak2nya yang muda belia dengan meninggalkan mereka jauh bertiang-tiang di belakang sepanjang larian berhalangan itu?

2. adakah Pekan sudah cukup umur mumayyiz untuk dipersalahkan atas kebengapannya mendegilkan diri dan menghabiskan lauk fevret The Mother?

3. wajarkah seorang ibu merajok sampai membunuh diri? dan paling penting... wajar ke bunuh diri? camne nak kire tu... moral cerita ni - jangan jadi anak durhaka. tapi bunuh diri tu.. acaner? 


thanks sebab sudi buang masa kat sini! hahahaha xD

1 comment:

ஜ miss klanika ஜ said...

kempunan ganti ngn kepingin ? pon boleh ! kempunan tu cm terdesperate sgt