Saturday, July 28, 2012

Hanya Sekepal Dua - Tigabelas

assalamualaikum. salam ramadhan. dah ponteng puasa? hehehe...


onigiri atau nasi kepal. nyum~


hoi hoii... puasa dah seminggu, yo! alhamdulillah.. Tuhan bagi kita kesempatan untuk bertemu ramadhan lagi. sedar tak sedar, dah lapan hari kita berpuasa. ada berapa hari lagi nak raya? haha. lepak dulu.. jangan kira raya lagi... manfaatkan ramadhan sebaiknya dahulu. carilah keberkatan, keampunan, barulah kita jemput kejayaan. ^^

hm.. baru seminggu posa, banyak dugaan jugak yang aku terima. fizikal, mental, jiwa, raga... chewah. hehe. ada la suka duka sket2. tapi, yang paling obvious... ni lah. demam ni. dari sebelum bulan ramadhan, aku dah memang batuk. tapi sikit2 la, saki baki hasil tuaian demam terdahulu. tetiba Tuhan nak uji, dibagiNya pakej demam kat aku di awal2 puasa ni~

demam. batuk. selsema. 3 kawan baik ni datang ziarah aku. dan dorang stay agak lama kat badan ni, sampai la hari ni. adeh. paling jem, bila nak mengajar. pergh... dengan batuknye, dengan sengaunye.. dengan takde suaranye.. memang budak2 pon melompat girang, aku takleh nak ajar banyak2. haha. tapi bagos la, budak2 ni jadi baek je. aku psiko sket2 pasal ramadhan, puasa, dosa pahala.. hihi. teros buat keje elok2. ahaks. 

anyway, alhamdulillah, i'm getting better. thanks to those yang doakan kesehatan ni, secara langsung dan/atau tak langsung. terima kasih. hanya Tuhan dapat balas kemuliaan anda yang mendoakan sesuatu kebaikan. =)


haa... berbalik kat cerita bebudak sekolah ni.

puasa memang menguji budak2. serius. dari dulu sampai sekarang, lebeyh kurang sama je situasinya. well, kalo nak dibandingkan, memang ada beza. tapi... pi mai pi mai tang tu jugak. hihi~

kalo dalam kelas tu... paling obvious ialah budak2 lemah, lesu, longlai, tak bermaya. tak aktif langsung. muka masing-masing kuyu je mata. hahaha. siyes beb, kalo tak alert time ngajo.. memang kita bercakap dengan kerusi-meja je la. budak2 tido! hahaha

ye, aku paham. puasa. memang penat bagi dorang.. wlopon benornye ramai je yang tak puasa. hihi. tapi, kesian tengok.. kepala semua stok nak letak atas meja je. baca buku pon tersengguk-sengguk. suara... alahai... sayup. aku sampai tak dengar la dorang sebut betul ke salah. nyunyunyuu je bunyi - nak bukak mulot pon malas. hee

tu belom kira yang mintak nak keluar pegi toilet. haaa... muka dah habes kesian dah tu. tahan dalam kelas 5-10 minit je. pastuh mesti ada yang mintak keluar pegi tandas. eleh, bukan nak buang air sangat pon.. tau je. nak main air la tu. balek kelas, muka basah, rambut basah, baju basah, tudung basah. laki pompuan sama je. hahaha. kekadang tu aku nak tergelak jugak tengok perangai masing2. ye la, budak lagi pon. so, aku boleh pesan elok2 je la. harap dorang tak ponteng puasa, curi-curi minum ke, buat2 tertelan air ke.. hihik.

paling takleh terima...alasan puasa untuk taknak buat keja dalam kelas. hamboooiihh.. macam2 alasan wei. taknak menulis sebab tangan tak larat, taknak membaca sebab lapar... tak bawak buku sebab puasa. adoooiihh... nak marah pon ada, nak gelak pon ye jugak. hihi. sabor2.. kalo ikot hangin, memang la nak sound je. sekali aku sendiri pon tak sehat... ha, ceramah slow-slow je la mampu. ekeke

korang baca je la ek. kot2 korang pon dulu cenggitu ke.. sila terasa. bhahaha ^^


*****

me    : alright, before we start. i would like to know... how many days have we been fasting?
class : monday!

****

budak : sir, sir puasa tak hari ni?
me      : kenapa tanya?
budak : saje, tengok sir saket. manetau sir tak larat puasa ke...
me      : cikgu puasa la. kamu puasa tak?
budak : sir agak?
me      : tak.
budak : alaa... kenapa sir pandai teka~

****

me      : ok i want to listen to your reading. A, please read the text.
budak : teacher, saye tak larat nak baca la...
me      : kamu puasa?
budak : ha'ah...
me      : kesiannye... sahur tak?
budak : pagi tadi saye makan banyak... tapi tengahari tadi saye makan sikit je..
me      : ohh.. ~.~"

****

budak A : sir, kenapa bulan puasa pun orang jual mercun?
me          : sebab dorang nak putus jari. taknak raya~
budak B : ustaz main mercun tak?
me          : tak. cikgu main meriam je.
budak A : meriam? ape tu sir.
budak B : ustaz! saye tahu! meriam tu nama isteri ustaz!

****

budak : sir, dia tido...
me      : alright! who sleeps in my class, cikgu suruh berdiri nyanyi lagu raya sampai balik.
budak : *pegi kejutkan budak yang tido tu*  wei bengun, sir suruh ko nyanyi lagu Negaraku.
budak yg tido : *bangun.. gosok-gosok mata* Negaraku... tanah tumpah - 

****

me      : when Dolly Doe met Dambi Cow, she asked for some... ?
kelas   : food~
me      : good. after that, she met Sheepy Sheep. what did she ask for, then?
kelas   : water~~
me      : great! pandai pun.
budak : teacher, kenapa kita baca cerita pasal makanan....

****

budak 1 : semalam aku nampak ustaz naik basikal pegi klinik
budak 2 : sir kan sakit, memang la sir pegi klinik. ape la kau ni
budak 3 : ha'ah. korang tak tau, klinik tu isteri sir yang punya
budak 1 & 2 : Ooooo~~

****

budak : teacher, nak pegi tandas
me      : i don't understand you
budak : teacher, may borrow toilet please?
me      : incorrect
budak : please teacher, may i to incorrect the toilet please?
me      : no, salah.
budak : please teacher... may i to borrow go incorrect toilet.. please? *buat muka kesian*
me      : adoih lah... pegi cepat.. ~.~"

****

budak : ustaz, ustaz berbuka apa hari ni?
me      : buka apa? buka puasa la
budak : ... eeeiiiii... sudahlah! takmau bagi ustaz kad raya!!


7 comments:

MohdIzwan said...

dolly doe...dambi cow..Torsy Horse..
What a memory...
Dlu buat cerita nie time final observation..uhukkk..

♥Miss Yaanaako♥ said...

LOL. macam-macam kerenah bebudak ni. :D selamat berpuasa :)

Nana Liyana said...

LOL xD Kelakar betul budak2 tu. Seronok baca

cinta cukulet said...

kenapa kita baca cerita pasal makanan? haha..comel :P

Y a Y a said...

may i to borrow go incorrect toilet..bhahahhah..budak-budak betoll

Ilyana Fauzy said...

hahahahahahahahahahahahah~

antara said...

hehehe... nak buat macam mana... habes innocent dah budak2 tu. ekeke ^^