Tuesday, July 17, 2012

Hanya Sekepal Dua - Duabelas

assalamualaikum!!


hai bakal2 tetamu Tuhan. dah ready nak dijemputNya? hehe..

sekian lama aku tak hapdet belog.. err, i mean entri Hanya Sekepal Dua. siyesly, dah lama jugak entri ni dudok dalam draf tu.. cuma tak berkesempatan nak publish elok2. ini baru terasa nak melepas rindu, so nak kongsi suka duka yang tercipta bersama. chewah!!

oh. sebelom terlanjur mencintai (ko mereng ke hape an... hahaha) aku dengan serendah-rendah hati bak kuman di kaki, ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kaseh bak kutu di rambut korang buat korang pembaca setia siri Hanya Sekepal Dua nih. terharu sangat bila ada yang bertanyakan "bila nak ada siri sekepal dua yang baru?" "bila nak update cerita budak2 tu. rindu lah" dan seumpamanya. terharu bila ada yang menghargai. =') .. so.. group huuugggss!! hahaha xD

okeh! continue2. erm... al maklum lah kita, Ramadhan; bulan puasa bulan mulia bakal menjelma. tak berapa hari je lagi ha. world record - this time, it's gonna be my 1st time berpuasa as a teacher. huiooo... bunyi macam grand. pfffttt... hahaha. anyway, memandangkan ni first-time aku akan ber-fasting and teaching serentak.. macam2 la perkara yang dok berputaq ligat dalam kapla otak nih.

teringat zaman bebudak dulu. alaa, zaman kita sama2 mandi sungai ramai2 waktu tengahari lepas balek skolah tu... yang konon2 "tertelan air" tuu... hahaha xD .

time aku skola dulu... bulan puasa adalah bulan paling dinantikan! sebabnya? hee... aku suka buat kueh raya!! ok lambat lagi nak cerita pasal tu. zzz... erm, klo bab jadik budak skola rendah, bulan puasa paling mencabar kot... harus lah bai... kalo bulan2 biasa, seminggu paling koman pun, 2-3 kali jugak aku dengan kengkawan aku pegi curik buah epal, limau yang diletak kat depan tokong buat hidangan 'tuhan' penganut Buddha kat pekan tu. bila dah ramadhan.. nak makan pon tak boleh, apatah lagi nak curik. hihi~

kalo kat sekolah.. ujian paling berat ialah bila tengok member dengan selamber melantak air sirap dalam botol berbentuk henpon ... lagi masyuk bila kawan tu ofer kongsi minum. perrgghh... tapi nasib la aku igt pesan mama... kalo ponteng puasa nanti takleh kawen. so... nak kawen punya pasal, aku pon cobalah puasa penoh sebulaaann.. =p

botol air berbentuk telefon bimbit. kau hado? haha

kredit


seriously, puasa zaman budak2 dulu memang penuh kenangan. insyaAllah, aku akan update, share dengan korang .. time to time. yang pasti... kenangan main mercun dan meriam memang rare dan memorable dan extremely precious. mana budak2 sekarang reti buat/main meriam dah baii... sume swipe2, slash2 skrin sesentuh je. takpon, tekan2 butang kat controller ps/xbox ... terasa? hihi~

orait!! ni yang korang nak baca benornye kan... ahaha. nah! 2 minggu aku kutip dari budak2 kat sekolah. enjoice!!

*****

me      : what is the meaning of nurse?
budak : tak tau
me      : ok. erm, pilot?
budak : juruterbang!
me      : good. nurse? juru... . .
budak : juruterbang perempuan!

*****

me      : sit down class. erm.. who's class monitor?
budak : saye, sir.
me      : okay. who's absent?
budak : ebsen? sape tu sir?

*****

budak  : teacher, nak pegi tandas..
me       : hm? i don't understand you..
budak  : sir.. nak buang air~
me       : i don't understand you... in English please~
budak  : teacher, tak tahan.... (sambil kepit2 kaki..)
me       : go now, go. pergi cepat!! GO!!!

*****

budak A : ustaz, ustaz dah kawen ke?
budak B : sir belom kawen laa... 
budak C : weii sir dah kawen la. tapi sir dah cerai~
me          : hey!! kenapa pulak??
budak C : jari sir mana ada inai dah. orang kawen je ada inai. bile inai takde, maksudnye dah cerai la kan?

*****

me      : what is "swim?"
budak : berenang.
me      : good. what is.. "hop?"
budak : melompat
me      : pandai. so 'fish' is ikan. ikan lompat ke berenang?
budak :  (muka konfiden habes) melompat!

******

budak 1 : sir, isteri sir berapa orang?
me         : kenapa pulak?
budak 2 : haritu kami nampak sir balek ramai2 dengan pompuan? dorang naik kereta kancil warna pink.
me         : heh? dah tu masa tu saya naik sekali ke?
budak 1 : tak lah.. sir naik kereta sir la.
me         : dah tu.. camne pulak kamu kata dorang tu isteri saya?
budak 2 : sebab sir sampai rumah same2 dengan dorang. rumah pun sebelah2 je.

*****

me          : okay class, what is the meaning of "night"
kelas       : malam!
budak X : batman!!

*****

budak a : ustaz, antara gajah dengan saye, sape lagi kuat?
me         : mesti la gajah.
budak b : salah. A lagi kuat la sir..
me         : aik ..  why??
budak a : sebab saye kuat menipu!! ahahaha, ustaz kena tipu. ahahaha (sambil lari pegi rehat..)

*****

relief tahun 1
me    : assalamualaikum, class~
kelas : good afternoon sir!

*****

budak : teacher! saye tahu name anak teacher!!
me      : aa.. apa nama anak saya?
budak : Neelofa!

*****

budak C : sir, buku tulis saye dah nak habis..
me          : ok. so kalau dah nak habis, kamu nak kena buat apa?
budak D : berenti sekolah!


5 comments:

MohdIzwan said...

hadoi laa..
kanak2...
awat time praktikal dlu..xde pon cenggini?
hik3..

antara said...

darjah 2 baaii~ memang penuh keceriaan je la. ekeke

Cik Rimau said...

hahaha.. best je dpt ngajar kelas budak2 petah brcakap ni.. kih3.. tp plik tol.. suke sgt dorg nak tau sir dorg da kwen ke blom.. hahahaha.. siap ckp cerai gitu.. dahsyat tol budak2 zaman skrg.. huhu

cinta cukulet said...

haha.comel la nama anak sir, neelofa ;p

antara said...

@cik rimau - ohoo..bebudak ni memang. tetiap minggi, dari 1st week ngajor dh tny psal kawen.

curious je tu. hehe~

@cinta - kan!! hahaha xD