About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Saturday, May 19, 2012

Hanya Sekepal Dua - Sepuluh

Selamat selamat hari rayaaa~ salam ucapan untuk semua.. Aidilfitri kita raikan.. bersama.. kesyukuuraaaaannn~~ wheee!!


ok. mood cuti dah mariii! hahaha. minggu depan last week before school break. school break, bebeh! ouh cuti itu heaven. hahaha. sebab tu la entri ni pon giwang gemiwwang! ekeke

tapi tapi... sebelom seronok lebey2, meh nak cerita pasal minggu lepas dulu. hokhok

dua minggu lepas... adalah minggu ujian pertengahan tahon bagi skolah beta. jadi, sepanjang minggu exam.. macam2 la karenah bebudak - yang dahulunya aku pon ada buat jugaaakk.. ekeke. meniru tu biasa lah kan. eh tapi dulu aku tak meniru org... aku bagi orang tiru aku je.. baek tak, baek tak? baek kan? hahahaha =p tu baru meniru, belom campur perangai nak ubah tempat duduk lah, nak menulis atas lantai lah, menangis sebab tak bawak sharpener lah... macam2 lagi. adoii~ hekhekhek

lepas habes seminggu tu... kena la mengajor semulaa... minggu lepas la maksud aku. dan minggu lepas jugak ada Hari Guru (16 Mei). tapi sekolah aku tak buat sambutan hari guru haritu... sebab kitorang bring forward - buat minggu depan; hari khamis dan jumaat (24 & 25). masa hari isnin tadi, kat perhimpunan, cekgu bertugas dah pesan... sape nak bagi hadiah kat cekgu2, boleh bagi minggu depan hari sambutan... tak payah la bagi masa 16 mei tu...

tapi.. korang paham je la.. budak2.. dengar la sangat kan. hikhik. so starting hari rabu lepas, dah ramai budak bawak hadiah untuk chekgu chekgi feveretto doraaanngg... meriah la pulak jadinya. huhu. chekgu2 ok je kalo budak bagi adiah hari tu... takde la pulak suroh simpan dulu ke, kan... kang teros tak dapat.. nyesal la pulak kot. bhahaha xD

erm... aku.. wallahualam.. memandangkan aku baru kat skola tu.. mengajor pon baru satu penggal je... agak tak caraaa la nak jadik fevret kot.. =p hee... tapi alhamdulillah... rabu-khamis-jumaat, setiap hari ada satu murid bagi hadiah kat aku. huk... terharu...=') so far, aku dapat cupcakes comel2, tupperware kecik berisi sweets and candies, set pen aluminium, dengan tempat letak gambar. huhu.. syukur~... thank you dear children. ^^

yang lain2 ramai cakap "sir/ustaz/chekgu/tiicher, saye bagi minggu depan tau!" ~hahaha. iyelah, anak2.. hehe. frankly, aku tak kesah pon dorang nk bagi hadiah ke tak. tak perlu pon, even. yang penting bagi aku... budak2 ni paham apa yg aku ajar, ingat baek2, dan manfaatkan... itu pun dah kira hadiah dah tu. =)


speaking of hadiah... ada kesah dukaa.. huk...

ada sorang murid ni... minggu exam haritu dia cakap nak pindah lepas exam habes. aku tanya la guru kelas, betol ke. so cekgu kelasnya cakap yes, kompem budak tu nak pindah. mak dia dapat tukor ke Perak. so, takpe lah kan.

em.. to me that girl.. she's somewhat special. she's a bright child. dia cerdik. petah bercakap. dah la comel, kidal pulak tu! hahaha. takde kaitan. xD but most importantly, dia anak yatim. macam aku jugak. tapi.. i had my parents for more or less 19 years... dia? baru umo 8 tahun dah takde ayah.. kesian kan? em..
aku igt lagi... masa mula2 masuk kelas tu... aku nak kenal dulu budak2 ni. so first thing aku buat, aku tanya nama penuh setiap murid, dan aku tanya mak ayah diorang kerja apa. dan bila sampai kat budak ni... aku tanya..

"Mak ayah kamu kerja apa?"

"Mak saye keje tapi saye tak ingat dia keje ape"

"Ayah kamu?"

dia diam je... tiga kali aku tanya 'ayah kamu kerja apa'... dan dia jawab..

"Ayah saye dah takde"

...

terkedu kejap aku dengar ... dengan mata dia yang bulat tu.. dia pandang tepat dalam mata aku... such innocent face... nak nanges aku rasa time tu.. huhuk.. aku terdiam.. terus aku usap kepala dia, aku bacakan doa, tiupkan ke ubun-ubun dia... aku tak dpt tepis rasa simpati, empathy tu. Tuhan lebih mengetahui..

sori ter-flashback kejap! haha! *tonyoh2 mata*.. em! jadi, aku plan nak bagi hadiah sikit kat dia - sebagai kenang-kenangan. tahdaaahh~



aku plan nak bagi kelmarin la, jumaat. sebab dia cakap dia ada kat sekolah sini sampai jumaat tadi. isnin minggu depan dia dah takde.


tapi... 


huk... rupanya dia dah dibawak pindah hari khamis tadi!!! huwaaaaaaaaaaa~~~ T_______T sedeyh~~~ tak sempat bergambaaarr.. tak sempat bagi hadiaaaahhh..... wuuuu~~ terkilan.. rasa ralat sangat... huu.. kalaulah aku ikot instinct aku - nak bagi hari isnin tadi... T__T..

takpelah. Ana Qistina. take care ye. belajar rajin2. pandai2. kalau nanti ingat cekgu lagi... selisih kat pasar malam ke, supermarket mana2 ke.. tegur lah ye? =')

okeh. cukup la aku membebel. meh layan ayat2 klakar budak2 ni pulak. hehe~~

*****

budak A  : chekgu! B tiru saye!
budak B  : mane ade! saye buat sendiri. dia yang tiru saye, ustaz!
aku         : takpe lah. cikgu tak nampak. tapi Tuhan nampak. kalau kamu tipu - 
budak A : masuk nerake kan chekgu?
(tetiba budak C menangis)
aku         : dah kamu kenapa pulak nangis ni??
budak C : saye tiru dia tadi... tapi saye nak padam jawapan tu balik... tapi pemadam saye hilang... saye taknak masuk nerake~~ ... huuuuuu~~

*****

(waktu paper DSV)
budak : sir, saye tak bawak gam.
aku     : pinjam kat kawan.
*tak lama lepas tu... ada budak jerit..* sir!! tengok!! dia lekat kertas warne guna hingus!!!

*****

budak : sir, fardhu kifayah tu ape?
aku     : ok. macam ni. kalau fardhu ain.. kamu tau tak maksudnya?
budak : tau. (sambil tunjuk kat kawan dia...) tu, anak ustaz X.

*****

budak : tiicher, eje name ticher macam mane?
aku     : kenapa?
budak : alaa... cakap laaa
aku     : kamu nak buat apa~
budak : nak bagi hadi... eh bukan! bukan nak bagi ticher hadiah ni.. saje nak tulis name ticher kat sini...

*****

budak Y : sir, nak pegi tandas
aku         : i don't understand you. in english please
budak Z : please sir, may i borrow toilet?

*****

budak : ustaz, kenapa ustaz tak pakai hitam-hitam kat mata macam ustaz kat tv tu?
aku     : kamu tau tak yang hitam-hitam kat mata ustaz tu, dia buat guna apa?
budak : tau!
aku     : apa dia?
budak : pen marker

5 comments:

najwa cherel said...

haha.budak2 nie memang kelakar la.adoyy..

Anonymous said...

ya Allah kelakarnyaaa bebudak itu!! Haha seronok bace gelagat2 mereka. Comel sunggoh xD
-ki

antara said...

yezzaa~~ budak2 memang cmtu. ckp lepas je. haha. ^^

dheaYAYA said...

beshnye jd anaks morids cheeksgus..dpt adiah:) ni nk g skula blek ni..:P

antara said...

cheeksgus yer... hehehe ^^ meh2. *lelambai* haha!