Sunday, May 13, 2012

Safe (2012) Review

yeaahhh!!! awesomeness has been redefined!



aku baru balek dari tengok citer Safe, lakonan Jason Statham (sebagai Luke Wright) dan Catherine Chan (sebagai Mei). all i can say is... satu cerita yang wajar ditonton penggemar filem aksi. woot wooooot!!

kenapa? sebab dari awal cerita sampai habes... kita disajikan dengan penumbuk, penendang, sepak terajang... peluru dan mayat bersepah. hokhok. semua disebabkan oleh sorang bekas ejen elit yang dah ada krisis dalam hidup... dan budak pompuan berbangsa cina - yang genius matematik tahap dewi Kuan Yin. hokhok

first impression aku bila tengok poster filem Safe ni... terus aku tersambungkan ingatan kat filem Man On Fire lakonan Denzel Washington dan Dakota Fanning. tapi cerita tu sedih... buatkan aku nanges kot. penuh emosi. nevertheless, cerita Safe ni penuh aksi dan keterujaan! haha.

here's a quickie; cerita ni ada...

good, elite, ex-NY police



who protects a genius Chinese girl



from the corrupted cops and officials...



.. the Russian mafia...



.. and the Triads.



sume tu cuba nak dapatkan budak tu demi kepentingan masing-masing. well yeah, 30 million bucks (oopss, spoiler. =p), IS kepentingan to anyone - but Wright.

in between... memang sangatlaaaahh banyaknya aksi 3T - tumbuk-tendang-tembak. aksi kejar2 pon banyak... lari2, drive2 kereta lelaju... memang trademark Statham kot. hahaha

aku suka cara orang kena seksa dan mati dalam cerita ni. banyak yang klasik dan unforgivable. just bayangkan... ada yang mati kena head shot, kepala bersepai dengan peluru tabur, mati kena tembak 5 das dalam 2 saat, mati kena tikam dengan garfu kat tengkuk, pen fountain ditusuk ke leher... leher kena kilas sampai patah,  hokhok... 

Statham, kereta, dan firearms memang tak dapat dipisahkan. korang pernah tengok cerita The Transporter? ok sila tengok kalau belom. kan Statham jugak yang berlakon kan? hahaha. remember how he puts the girl dalam bonet kereta? LOL. same thing bro. cuma dalam Safe he doubles the fun. ekeke xD tengok la, you'll understand, and you will smile. ^^

in my humble opinion... cerita ni sangat hensem!! plot cerita mudah difahami. korang takyah nak flashback2 bagai. well.. maybe ada la sikit berkenaan previous life si Luke Wright tu. oh, ada jugak pasal budak Mei tu, - how, why, when dia dari China tetiba kena jadi warga Amerika. cool stuff. tapi takde la sampai kena fikir payah2 macam filem Inception.. hehe. jalan cerita sangat direct. seriously, you WILL enjoy the shooting scenes. haha

tapi tapi... why... kenapa ending cerita Safe ni macam tuuu... kenapa... 


taknak cerita. pegi tengok sendiri. huhu~ ^^

all in all, Safe is an awesome action movie! berbaloi la bayar RM11 dan duduk tak bangun-bangun selama sejam setengah direct. sila masukkan dalam to-watch list anda. 4 / 5 stars

2 comments:

Nur Intan Syafinaz said...

Macam best je weyh!!!
Dah ar laki tu berlakon best!..

antara said...

yeah!! mmg best! ^^