About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Thursday, March 24, 2011

Permainan Budak Kampung Dulu2: Layang-layang

hai! bertemu lagi kita dalam rancangan~... Anak Sape Tu Eh?

hahaha.. sonok2. sok trak kelas. so bleh la spend masa menaip sket2..^^ kali ni nak ceghite pasei lelayang. ^^

aku dok kampung. so anak kampung cam aku ni, kelazimannya kreatip. hehe. dan tak reti dok diam. belom2 ni aku dah habaq pasai main guli dengan gasin kan? kali ni layang2 lak. haa... men layang2 ni bermusim. tak macam guli, leh men tetiap petang sepanjang tahun, layang2 ni kami main time lepas amik padi. musim menuai dalam bahasa formalnye.

slalu time2 or musim ni, angin kuat. tak tau la kenapa, tapi asal musim amik padi ja, mesti musim angin. heehehe... so despite habuk dengan debu tanah bendang yang sentiasa beterbangan dek hamburan mesin padi tetiap hari dari pagi ke malam, ada benda lain gak yang beterbangan di langit biru pada ketika yang sama - layang2 kami! ^^

meh aku cerita pembikinan layang2 termahsyur. haha. memula, beli kat kedai. lepas ikat benang, dah bleh main. .. hehehehe... itu keja malas beb!! budak kampung tak kayo, dan tak malas.. so kami buat sindrik je layang2 kami. amik ketas sorat habaq, or ketas minyak yang kita dok balut buku skolah tu... ha, ukur elok2 ikut besaq mana kita nak. kenapa ketas minyak? sebab ringan! nak buat pakai plastik lapik meja... erm..berat,. takot tak naik. hehe.. pastu, masuk hutan or semak, cari buluh, raut bagi haluih, buat tulang layang2. lekat kat ketas layang2 tadi dengan gam kanji. takpon kalo ada duit sket, beli pita selofan. lepas tu amik benang yang agak tebal/kuat sket...ikat teraju layang2 tu...then.. tah-daaah!! shiap! ^^



nampak cam senang. kan? hehe.. tak semudah tu. banyak faktor ketelitian yang diteliti. =D semua bahan yang diguna kena ambik kira banyak faktor... ketas tak leh tebal2...nanti berat. sama jugak benang. kalo berat, layang2 susah naik tinggi. lepas tu tulang lelayang tu kena ukur betol2.. kena buat alignment, balancing elok2... kalo tak..nanti layang2 memusin tak tentu arah...silap2 menjunam terus.. mau lingkup. haha. part paling susah, is bila nak ikat teraju dia. pergh... test drive berkali2... adjusment lagi la banyak kali. sampai la dapat the perfect setting, baru syok main!!

bila petang2 tu...kalo musim layang2.. ramai la budak kampung bersepahan dalam bendang yang dah dituai/diamik padi. tanah lapang, so seronok la berlari2 seluas2 alam! tapi main layang2 ni takyah sesusah nak lari cam selalu kita tengok lam tv tu... kena teknik dia... sambil baring atas pokok pon leh terbangkan layang2 dengan jayanya. hehe.. faktor paling tak bleh elak ialah... angin. yang tu penentu naik tak naik layang2 tu. kalo tak kena timing... main panas je la jawabnya.. layang2 dok seret atas tanah. geram. hahaha

part paling syok...kalo lawan jahanamkan layang2 kawan.. heee... camna? putuskan tali dia. easy. =D budak jahat cam aku reti aa benda2 keji ni. ^^ kami tumbuk serpihan botol kaca banyak2...tumbok guna lesung batu ooo! bila dah jadi serebok, tuang gam kanji kat serbok kaca tu.. gaul2 bagi rata. lepas tu? lurut serbok kaca tu sepanjang2 tali layang2 kita... apa gunanya? haa.. bila dok kat langit nanti..tali layang2 tu kan panjang kan. so.. sepanjang tali tu ada serbok kaca. sumpah tajam wa cakap lu! pernah luka teruk ye.. hm.. tujuan dia.. masa main ramai2 nanti... ada kemungkinan tali layang2 orang lain akan ter-eksiden dengan tali layang2 kita... so kalo ada kaca tu... tali dia akan putus terus bila ter-make contact dengan tali layang2 kita.. wahahaha.. keji tak? ^^ so kira layang2 kita terus megah beterbangan di angkasa lah.. sedang layang2 orang terputus talinya.. hanyut ditiup angin... jatuh di perantauan...jauh di balik bukit sana.. hahahaha. aku memang jahat~ ^^

hm...speaking of that... think i better stop here.. =) tgh demam ni benarnye..ehe. srroooottt.~ ^^

4 comments:

mia Olive said...

aku pon main gak layang2 dulu..dan buat sendiri layang2 guna plastic bag, guna lidi degan benang je..lagi boleh terbang tinggi drpd layang2 yang beli..bestnya time tukan..

antara said...

ahaa!! layan kan? syok hoo!! ^^ skang payah dah nak jumpak... feel pon da laen~..ehe

mia Olive said...

skrg bdk2 mana main..kerja hadap komputer 24 jam je..x mau main dh benda2 yg kita dulu-dulu main...

antara said...

lol. skrg dorg ganti dgn lagi canggeyh! gasing jadi beyblade. guli jadi b-daman or bakugan. XD