Monday, February 28, 2011

Dialog2 Kekanak Riang: Week 2


budak: cekgu! kgheta cekgu tebakaq!
cekgu: (dgn nada tak amik pot) em?~
budak: (excited) hahaha. cekgu kena tipu!! satu kosooong!

.....................................

budak 1: cekgu, dia pukoi saya!
budak 2: mana ada. dia tolak saya dulu.
budak 1: dia tendang bangku saya dulu cekgu
budak 2: hang yang tolak meja aku!
budak 3: wei hangpa ni sengap buleh dak? aku tampaq merah pipi tu kot!!
budak 1 & 2: ....
budak 3: cekgu, dah setel.

.....................................

budak A: teacher, dia nak raba kami!
budak B: pemadam la, bongok...
budak A: tadi hang cakap lain!!

.....................................

budak: sir, bila nak masuk makmal komputer?
cekgu: next week, ok? minggu depan
budak: tapi sir, skolah ni mana ada makmal komputer?

....................................

budak: cekgu2. cekgu buat apa tu?
cekgu: tengah melukis~
budak: ooo. (senyap kejap) cekgu buat apa tu?

....................................

budak 11: teacher! tengok dia. dia ligan saya
budak 22: wei mana aci hang menyorok belakang cekgu!
budak 33: wei mana aci hang pegang tangan cekgu!!

....................................

(dalam kelas relief. subjek Pendidikan Islam)
cekgu: baek kelas. sekarang waktu apa?
budak2: PJ!!!

....................................

budak a: ala sir...sir masuk la kelas kami.
budak b: ha sir...masuk la. kami takmau belajaq hari ni.

....................................

cekgu: (nada perlahan) class, please be quiet~
alif (bukan nama sebenar): wei DIIIAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMM!!!!
cekgu: AAALLEEEEEEEEEEEEEEIIIIIIPP!!!!!!!

....................................

budak: cekgu, tu kakak saya. dia nak masuk menari tapi dia nak UPSR dah
kakak budak: sir!! dia tipuuuuuu!!

....................................

cekgu: baek, sapa yang buleh shuffle kat sini?
(daripada 30 murid, 11 budak laki angkat tangan, 4 budak pompuan angakat tangan)
cekgu: ok..ramai. baek sapa yang buleh zapin, angkat tangan?
budak: (angkat tangan) cekgu zapin tu apa cekgu?

....................................

ketika melukis mural..
budak a: sir, kenapa sir kena cat dindin skolah?
budak b: sir lawan guru besaq ka? kami dulu kena cuci tandaih. sir dah kena?
cekgu: =.="

....................................

=D

Sunday, February 27, 2011

Pra pertunangan

wehehehe... title alone boleh mengundang pelbagai spekulasi. silap2, tohmahan. hahaha...

it's not like what most of you think. im talking bout majlis pertunangan my best friend, faiz. heee..

nih rentetan kejadian. hari jumaat tu, kitorang semua kecoh, sebab baru dapat tau faiz nak bertunang hari ahad nih. hahaha. mamat ni pon sengal, last2 minit baru nak gitau orang. huhuu.. segan katanya. takpe lah. janji hg habaq kat kengkawan, kira ok la tu, ye paeh? ^^

so ari sabtu, yesterday, kitorang gerak dari penang gi balek rumah dia dulu. amik barang segala. yang pentingnya hantaran tu... home made beb~ asalnya aku dimaklumkan hantaran bertunang nnti lelaki hantar 7 je. pompuan balas 9. sekali aku gi umah dia... hambik kau. 15 dulang hantaran. hahaha. murah rezeki.. jiran2 sumbangkan sikit, sedara mara buat jugak... tambah2, jadi la 15~

gedebak gedebik gedebuk, gerak dari situ lak, terus ke gopeng. kena singgah umah pak sedara faiz ni plak. kat sana pon dah ada orang menunggu. jumpak la aku dengan sedara mara faiz lagi... nak konvoi la ni - ke pahang. dang! ropenye, 15 hantaran tu aku ingat dh banyak. sampai kt gopeng ni... ad lagi 5! hahaha. eh 6! haaa... melopong aku tengok. 21 hantaran semuanya. tapi balasnya tetap sembilan... so kira yang officialnye 7 je la...laen2 tu "undertable" kata faiz. hahaha

dh siap2 segala...kitorang berkonvoi la...naik cameron beb!! ikot jalan simpang pulai.pergh... siyes aku cakap, kalo tak pasai hal2 penting macam ni... tobat aku tak drive naik cameron. aku tak suka jalan dia!! bengkang bengkok melampau... aku tak tahan ouh....nak muntah~ huhu....penin.

tapi dah sampai cameron highland, penin hilang.. cuma ada satu perkara je lg yg bother aku. kesejukan melampau. waaaargh~ kulit saya sensitip ye dengan suhu... super sensitip. lagi bestnye, cameron sejuk sangat, and aku tak bawak baju kalis sejuk. brrrr.... camne la aku bleh lupa. =.="

pehtu dah sampai, ramai2 gi villa dahlia. parents faiz sewa epatmen utk kitorang menginap. layan ouh! besor rumahnye ha. kat situ semua makan ramai2. syok!! well, apparently sedara mara faiz kebanyakannya kenal aku, anak ramli pilus. heee... sepupu faiz sendiri tu kawan baek aku masa sekolah rendah. so aku tak la terasa asing sangat. aku pon kenal most of them. ^^

makan time. whoaa!!! lauk laen aku tak kisah. tapi ada lauk ikan goreng!! aku suka sangat. and paling best...ikan tu pakcik faiz yg kt gopeng ni yang menjala pagi sabtu tu! memang fresh ah. ikan sungai Kinta beb! terase teman ni orang perak bebenor. hahaha

malam tu, aku dengan faiz dengan dadu (sepupu faiz) gi round2 pekan brinchang and tanah rata. saja la nak jenjalan~... sekali pasar yang tetiap malam bukak tu... tutup! wuuu..tensen gile. lepas tu baru aku maklum, yang esoknya, ahad, sultan pahang nak mencemar duli, majlis pecah tanah untuk perumahan ke perhotelan ke aku tak sure. tapi majlis tu nnt buat kat pekan brinchang ni la. em..xpe lah.

so jalan2 sket... aku ended up beli snowcap handknitted tulis 'cameronhighland'.. haha. saje la, wat kenangan. haa.. kebetulan aku tak bawak sweater, so aku gi bundle, beli sweater terus. cari punya cari.... jumpak satu jaket kulit ni... lawa beb! kulit betol ouh. lamb skin. fit lak dgn badan aku. paling best....regenye cuma rm 20 je. bwahahaha. memang aku angkat aaa..^^

woot! aku nak cite panjang2, tapi nk kne siap2 dh ni. nk gi kuar 'date' dengan 'bakal tunang orang'... sementara dia bujang lagi... hahaha.

faiz! kalo hang baca entri nih... aku ucap... SELAMAT BERTUNANG!!! wlopon hang tengah dok kat sebelah ni... dan tengah tengok aku menaip. hahaha

oh ya. kepada readers, followers, pembaces... doakan kitorang selamat sampai ke sungai koyan, raub pahang. umah tunangannye, si siti nurbaya tu, kat sana. dan..doakan kitorang selamat balek ke maktab terchenta jugak. almaklum lah... orang darah manis ni banyak dugaan.. ^^

Thursday, February 24, 2011

Permainan Budak Kampung Dulu2: Gasing

haaa... kali ni aku nak membangga diri. siyes. sebab aku tere main bendalah ni. apadia?? yeah.. tak laen dan tak bukan~ gasing!!!

ini permainan feveret aku ah. dari tadika lagi dah tere maen gasing. huhu. main gasing ni satu je... dia bermusim. kalo ada yang petik tu, aaa...layan la bebudak ni. mula la angah kachel tu jual berbalang2 gasing. pilih je mana nak.

nak pilih gasing bukan calang2 beb~... setiap orang ada penilaian sendiri ooo... ada yang timbang gasing, berat ke ringan... ada yang goyang2 paku gasing tu... nak check longgar ke ketat... ada yang ukur panjang paku pulak, dari pangkal paku (kat badan gasing tu) sampai la ujung tajam tu. tak kata kat orang la..aku sendiri memilih bab2 beli gasing ni...^^

setiap budak musti ada paling koman 2 bijik gasing. sebijik ultimate, sebijik lagi spare, or dalam erti kata sekarang; 'slave'. kalo agak2 nak lawan dengan budak yang memang power...aa, guna la slave.. kena pangkah sampai terbelah pon takpa... jangan ultimate kena tikam dah la. heee

dah ada sebijik gasing ultimate, masing2 mula la memodify gasing tu.. nak bagi lagi power! antara petua2nya;
- gasing kena rendam dulu dalam ayaq hangat. bagi urat2 kayu gasing tu kembang elok.
- tak buleh langkah gasing! nanti asik "buyong"
- wajib tikam gasing sendiri dengan benda tajam; nak bagi cebeh/tobek... kalau tak nanti selalu kena pangkah..silap2 terbelah.
- tekan paku payung kat atas gasing. (nak bagi balance)

macam2 lagi la petua. tapi paling best.. ni ha.. asah paku bagi tajam! hooo..part ni memang best. paku lak ada macam2 jenis... ada yang tirus gila macam jarum, ada yang macam pemutar skruu... paling legend, paku "mata kapak". hehe.... kenapa perlu mata paku lain2 macam ni?

haaa... ni rahsia dia~... kalo mata macam pemutar skru, gasing "berdiri" lagi lama. steady ja. so kalo lawan sapa pusing lagi lama, gasing mata skrudreba biasanya menang. balancing baek la orang kata. heee. kalo mata tirus, tajam macam jarum lak... syok bila main pancung or main tikam. member sure saket hati ah. sekali kena tikam...sure gasing tu cebeh/tobek/terkopak kayu.. daah huduh jadinya gasing kawan tu..hee...

tapi gasing mata kapak...paling orang gerun aaa... sebab? hee.. sekali main tikam/pangkah.. kalo kena pangkah tu, kalo tak terbelah.. terkopak teruk gila, sampai takleh maen dh. kikiki... saje la nak gtau.. gasing ultimate aku mata kapak. =D

ada beberapa kategori permainan gasing ni. kami panggil 'main budak2' dengan main pangkah. main budak2 ni, test gasing sapa tahan berpusin paling lama. cara main, buat satu bulatan kat tanah/lantai. ikot la saiz nak besaq mana.. biasanya kecik je. pastu, undi la antara budak2 yang main. ambik giliran. sapa start dulu, dia kena baling gasing dia dulu. bagi berpusing dalam bank tu. lepas tu yang lain2 amik turn, buat benda sama. haa..pastuh tengok la gasing sape buyong dulu.

paham tak buyong tu apa? buyong tu, jadi bila sorg tu baling gasing tak menjadi. gasing tak berdiri guna paku, tapi badan gasing berputar2 macam budak hiphop dok pusing2 badan kat lantai tu. haaa... kalo menjadi, paku kat bawah, badan kat atas. kalo buyong, kayu kt lantai, paku tunjuk langit. heee..

part ni, gasing mata skrudreba ada advantage. pusing lama gila. siap langgaq2 gasing orang lagi bagi terkeluar dari bulatan. aku selalu kalah..haih..

haaa...satu lagi style... main pangkah. ini... my thing. my forte. hahaha. siap la mana2 gasing yang ada haritu... koman2 pon gelong terus la.. sebab tak balance... terkopak teruk, kena pangkah dengan aku. hee. pernah la...bukan sekali dua. banyak kali ooo. aku dengan ijam, pangkah gasing kawan2 sepermainan ni sampai terbelah dua. heee... kalo gasing slave/spare, cebik muka sikit je la... tapi ada yang terkorban gasing ultimate dia... tak kawan seminggu gak la. hahaha

nak tau benda paling aku takleh lupa pasal gasing ni? heee...aku pernah hayun gasing... tertembak tayar keta abah. bwhahaha. pancit terus!! melekat gasing tu kat taya, terpacak terbenam baek punya. harus la...gasing mata jarum kot...hee... nasib la tak kena dinding keta ke...kan. mau tembus. chewah!! =D

sampai sekarang aku ada lagi gasing ultimate aku. ada bran? hehek!

Wednesday, February 23, 2011

Dialog2 Kekanak Riang: Week 1


budak 1: cikgu2. cikgu ajaq kelaih kami ka?
budak 2: bodo la hang ni. cikgu masuk sini, dia ajaq kelaih kita la.

.......................................

budak A:(berbisik) nak good afternoon ka, nak bagi salam wei?
budak B: (bisik balek) bagi good afternoon la. nama dia susah nak eja. dia bukan melayu.

.......................................

budak 3: Afternoon, cikgu.
budak 4: (tampar budak 3) teacher lah!
budak 5: (tampar budak 4) sir lah!!
budak 6: wei Mr. Zack lah!!!

......................................

budak: sir may i go toilet?
chekgu: say it properly. may i.. (tak sempat habis budak dah lari keluar) =.="

......................................

budak c: teacher2. teacher ni baik la.
budak d: teacher2. teacher ni cikgu praktikum kan? sebab tu tak bawak rotan.

......................................

budak : cikgu2. kakak saya kirim salam.
chekgu: em? sapa?
budak : kakak saya darjah nam.

......................................

budak aa: cikgu2. kakak saya kirim salam.
chekgu: oh ye? =)
budak bb: cikgu, abang saya pon kirim salam.
chekgu: erm...aaa... =X

......................................

budak : sir! tengok depa lari kat luaq.
chekgu: sit down! don't shout
budak : laaa... tapi sir, depa lari buleh...

......................................

chekgu: okay class, today we're going to do some reading.
budak-budak: (bising, main)
chekgu: oi cek. nak pi mana tu? duduk tempat!
budak : (cakap kat kawan dia) wei sir buleh cakap melayu la!

.....................................

kelas darjah 1
chekgu: tengok gambar orang ni. orang ni tua ka muda?
budak-budak: mudaaaaaa~
chekgu: muda ka tuaa??
budak2: tuaaaaaa!!

.....................................

budak: cikgu2! dia ni suka kat kakak kami (sambil tunjuk kat sorang budak laki)
chekgu: ya ka? haa...elok la.
budak: cikgu tak marah ka?

.....................................

budak: sir, tolong ajaq math. kami tak reti.
chekgu: buleh, tapi arahan kata tukarkan kepada bentuk paling ringkas. cekgu buleh ajaq, tapi tak ringkas la. mau?

=p

Tuesday, February 22, 2011

Permainan Budak Kampung Dulu2: Guli

pergh...teringat masa tuju guli dalam 'bank', tuju guli member... pangkah guli member sampai pecah.. hahaha.

masa kecik, guli ialah antara permainan paling femes kat kampung. especially kampung aku la. syok! ada guli yang cantik2 kaler dia... lagi syok bila ada banyak guli. aku sendiri pernah ada bertabung2, berbalang2 guli. dulu harga guli murah. sekupang (10 sen) boleh dapat sampai 7 bijik guli. so masa budak2 ni la aku dengan ajib, pian, piji, kumpol duit belanja sekolah tu... beli guli, buat modal nak main. paling banyak guli antara kami, ajib la...dengan piji. dorang selalu menang. tensen aku.. heee

balek sekolah je, at least dua tiga kupang mesti melayang kat kedai ustaz (apa nama dia...lupa la) tu. beli guli siap2, sebab petang nanti pukul2 5 cmtu nak main dh. balek, simpan guli dalam balang ceklat hacks yg plastik tu. ada la 2-3 balang guli aku pernah simpan, campur dengan guli congkak mama yang aku sebat skali. heee... petang2, panggil ajib dengan piji... dan yeah~ mari berjudi kecik! =D

banyak cara nak maen guli ni. satu, kami panggil 'main bank'. main bank ni senang. buat satu bulatan atau petak. saiz dia, ikot la berapa orang yang main atau berapa banyak guli nak didepositkan kat dalam bulatan/bank tu. biasanya kami letak dalam 5 - 7 bijik. tapi kalo rasa kaya, letak la 10 camtu.. banyak sket leh menang. lepas tu, semua pemain ambik giliran memasing. dan setiap pemain wajib ada sebijik guli 'ibu' yang hanya guli tu je yg dia bleh guna untuk tuju guli2 lain. haa... part ni la syok. semua orang ada guli 'hero' ek.. yang kami rasa bertuah kalau guna, rasa syok bila tuju, ada speed, accuracy, strength...hahaha. stail ooo. siap pernah ada kes sorok2 guli hero/target ni ye, taknak bagi dia menang. heee

cara main dia senang ja. guna guli ibu/hero/target tadi tu, tuju guli2 yang ada dalam 'bank' tu sampai terkeluar. guli deposit yang terkeluar tu, kira habuan kita la. dengan syarat!! guli target kita tu mesti keluar jugak dari bank. kalau la guli2 bank tu terkeluar banyak mana pun, tapi guli target kita sangkut kat dalam bank... guli yang keluar tadi tak dapat kat kita, kena masuk bank balek, dan kita 'mati', habis giliran terus. heee... kat sini ketepatan dan penaakulan fizik penting. sebab nak tengok trajektori guli kita kemana...tak keluar guli bank takpa, janji jgn sangkut kt dalam je. hee..

kalo guli target kita selamat keluar, dengan guli dalam bank pon keluar... kutip guli bank tu dulu. lepas tu, kita bleh teruskan giliran, tuju lagi guli dalam bank tu dari tempat guli target kita sekarang. kat mana dia terpelanting, haa start dari situ. kalo dekat dengan bank, syok la! taram cukup2, sapu kasi licin semua guli tu. main sampai la kita mati dalam bank, or guli dah habis, or takde guli dah yang terkeluar lepas kita tuju tu. ^^

bank, ijam tere. dia selalu pulun semua guli. tapi ijam ni baek, dia suka sedekah guli. selalunya time2 aku bankrup, dia la yang bagi sumbangan berpuluh2 bijik guli kt aku. hahaha

tapi piji dengan ajib, dorang tere main tembak. haaa... ni aku tak suka. sebab aku tak pandai bajet speed-distance-power. masa tu la. main dia camni. buat bank jugak, isi dengan guli berapa2 banyak. tapi jangan usik. tu kira pertaruhan la tu. kerja kita, hapuskan semua player. so orang last skali dikira pemenang, dan semua guli dalam bank dia punya. heee... judi sangat kan? ^^

ambik giliran sapa start dulu. lepas tu tauk je guli target kita kat mana2 kawasan permainan. tujuan dia nak tengok kita start kat mana nanti. kalo nasib baek, kita start dekat2 dengan guli member. so, bleh la tibai guli dia dulu. siapa yang guli dia kena tuju/tembak, dikira mati, out, habis giliran. kat sini sapa tangan panjang syok la, senang nak 'ketuk' guli orang dalam jangkauan tangan dia. hhaha. so tuju la guli sapa2 yang main, ikut giliran masing2. paling syok bila orang tuju guli kita, tapi tak kena. lepas tu guli target dia tu plak melekat dekat2 sangat dengan guli kita, dan giliran kita plak lepas tuh. pergh~... mau nages tengok guli kena ketuk kuat2. pernah sampai pecah ooo kami ketuk guli target orang. takpun, yang memang dewa tu, dari jauh lagi dia tuju...terus kena guli orang...dengan speed dan accuracy yang tinggi... berkecai terus guli yang kena tembak tu. hahaha. aku pernah gak la buat skali dua camtu. tapi takleh lawan ajib dengan piji la.. harem tol... huhu

syok sangat time tu. macam2 skill ada. macam2 mitos timbul. paling femes, kena asah guli. guli tu kena tonyoh2 kat simen kasar dulu, bagi bercalar. kononnya nak bagi nasib baik... tak sangkut dalam bank, tuju guli orang selalu kena, dan kebal/orang tuju tak kena guli kita. hahaha. aku pon buat!!! nak menang beb~ ^^

main guli ni takdak season. asal ada guli, ada orang nak main... kira jalan. tapi yang pokai, habis setabung dua guli tu... macam aku... heee.. tengok je la. lagipon aku selalu buat bisnes. kedai jual sekupang 7 bijik, aku jual sekupang 8-10 bijik, ikot mood. =D mana tak habis cepat guli aku. (padahal asek kalah tak mau habaq). hahahaha

okeh, permainan laen di entri yang laen! ^^

Sunday, February 20, 2011

Oldies, they say

Crying in the Chapel, A Man Without Love was Leaving On A Jet Plane; "When The Girl in Your Arms Is My Heart", said Cliff Richard.

"this is My Last Date With You", said Skeeter Davis. "When I Fall in Love, I'll Never Dance Again. That's Amore."

"what about The Young One?" asked Cliff Richard in return. "Cindy Oh Cindy. The Mansion You Stole Beyond The Sea From A Jack To A King Can't Help Falling In Love. Julie In Disguise (with Glasses) Stop In The Name Of Love!" he sounded really tensed.

"Sorry Suzanne." uttered The Hollies. "It's Not Unusual. Everybody's Talkin and California Dreamin. you know the Young Girl of Isle Of Capri; Delilah? And I Love Her."

"but You're My Special Angel! My Kind Of Girl!" Matt Monro protested in anger.

"How Much Is That Doggie In The Window?" asked Patti Page curiously.

"Amazing grace! Coconut Women Speak Softly Love! Secret Love!" Matt Monro spoke in shock.

out of nowhere, Donald Peer and John Reagan screamed "Papa, He Loves Mama! Papa Loves Mambo! Think Twice!!"

~

Bee Gees' 'Massachusettes' was on air. Looking at the woman, Frank Sinatra grinned, and told her, "I've Got You Under My Skin." "Go Away Little Girl," he continued.

all of a sudden, they heard one voice. "Do you see The House Of The Rising Sun? Yesterme, Yesteryou, Yesterday; Invisible Tears are the Magic Moments" Perry Como told the crowd.

"Sayonara, Japanese Goodbye." she left, unsung.

Friday, February 18, 2011

Mama

ma. mama ingat tak.. dulu, masa adik tadika mama tanya, bila besaq nanti adik nak jadi apa?

haha... adik ingat lagi, masa tu kita tengah sarapan. adik dah siap2 nak pi tadika. sambil makan roti bakaq yang mama selalu buat tu, mama sikat rambut adik. adik diam je.. sebab cikgu tadika cakap masa makan jangan bercakap. mama pon ada pesan macam tu kan? lagipun, roti bakaq yang mama buat tu sedap. mama suka sapu planta dengan tabur gula. adik suka cicah dengan teh o suam.

masa tadika dulu, tiap2 pagi mama mesti masak ayaq hangat banyak2. sebab? sebab nak bagi mandi adik laa... haha. adik kan tak tahan sejuk. doktor pon kata kulit adik sensitif dengan cuaca. so pagi2 mama mesti bagi adik mandi ayaq kolah tu, campur ayaq hangat. bestnya~... ^^

lepas mandi mama dah siapkan baju nak pi tadika. baju dah siap iron, seluaq pon. kasut je tak siap...sebab adik pi tadika suka pakai selipar jepun! haha. buku2, plastisin, lego, komik..semua mama dah siapkan dalam beg. so lepas adik mandi, terus pakai baju, terus ambik beg, duduk kat meja makan. kalau ada kakak, dia suka masak nasik goreng. adik tak suka sangat dia masak, tak sedap macam mama buat. hee.. tapi sebab dia suka suap adik, so kira fair la...^^

masa tu la mama sikat rambut adik, sambil tanya macam2, cerita macam2. ada hari tu, mama tanya adik nak jadi apa bila besaq nanti. adik cakap adik nak jadi pelukis! hee.. mama gelak je. mama kata ok, nanti boleh tolong cat rumah. hahaha.

ada haritu kan, ma. kita eksiden masa nak pi tadika. kita ikut jalan taliayaq. mama bawak adik naek moto honda c70 tu la. lepas tu mama terlanggaq lopak dalam kat jalan tanah merah tu. debuummm!! kita jatoh moto. masa tu adik dah lompat siap2, tapi mama tak sempat, so moto terbalik, timpa kaki mama sebelah. masa tu mama jerit "adiiiiiikk!" kuat2. mama tak jerit sakit pon. huu.. kesian mama. adik nangis, sebab adik tak kuat, tak boleh angkat moto tu. lepas tu, adik takmau jadi pelukis, adik nak jadi doktor. takmau mama sakit.

ma. masa skolah rendah, mama dah tak hantaq adik pi sekolah dah. takpa, adik paham. mama ada kerja. abah pon. tapi, mama belikan adik basikal kan? dengan basikal tu la adik pi sekolah hari2... lumba dengan kawan2... jatuh parit... heee. mama sikat rambut adik sampai adik darjah 2 ja. lepas adik sunat hujung tahun tu, masuk darjah 3 mama kata adik kena sikat rambut sendiri. alaaa... tapi mama still masak ayaq hangat untuk adik mandi pagi! sampai la adik darjah 3 setengah. heee...

masa dok sarapan mama tanya adik, besaq nanti nak jadi apa. adik tak ingat bila, tapi yang adik ingat, tiap2 kali lepas periksa tengah tahun dengan hujung tahun mesti mama tanya soalan tu. dari adik darjah 1 sampai la adik darjah 6. haaa... adik tau pasai pa. sebab, adik suka tukaq cita2! darjah satu adik nak jadi Perdana Menteri! darjah 2 adik nak jadi arkeologis. darjah 3, pelukis (sebab selalu kena puji, lukis cantik masa kelas seni). darjah 4, saintis (baru belajaq sains), darjah 5 paleontologis (banyak baca buku pasal Dinosaur), darjah 6 takmau jadi apa. hahaha

mama kata mama tak kesah adik nak jadi apa pon. tapi yang baik2 la. kerja elok, cari rezeki halal. kalau adik minat lagi bagus, adik seronok. pernah sekali tu mama tanya, kenapa takmau jadi cekgu? adi jawab TAKMAU! jadi cekgu tak syok. hee...

naik sekolah menengah kan, ma... adik jadi makin jahat. makin tak dengaq cakap. adik selalu lawan cakap mama. selalu gadoh dengan mama... mama pon selalu la penampaq adik, cubit adik, pulas telinga adik. hee.. ok la tu, kalau nak banding dengan abah yang tibai belakang adik dengan buluh mengail tu.. dengan ikat adik kat pokok jambu yg ada kerengga tu.. haa.. ^^

start tingkatan satu... adik sekolah jauh dari rumah. sekolah asrama. mama la ni, nak sangat adik masuk asrama. hm... adik tak suka sangat... sebab jauh dengan mama. rindu... tapi adik pi dulu. tapi Tuhan paham kot, so dia bagi adik ada masalah kesehatan, and mama kena jaga adik. hahaha... sian kat mama. 3 tahun penat layan kerenah anak bongsu dia sorang ni. nak buat mcmna ma... sakit kepala tu bukan dibuat maen... pulak tu bukannya sakit kepala biasa...ni kes benda2 yang mama tak nampak. tapi adik leh nampak... heee.. so, sori ye ma. dah susahkan mama sangat. ^^"

sekolah menengah, mama dah tak sikatkan rambut adik. mama dah tak masakkan ayaq hangat untuk adik mandi... mama dah jarang buat roti bakaq yang adik suka. mama kata adik kena makan nasik, baru ada tenaga. em.. betol jgk. tapi mama ada menu baru! ingat tak, mama suka buat kuih lompang.. kuih serimuka..kuih cara... sebab mama tau adik suka makan kuih!! wheee!!!

em.. mama dah tak banyak cerita masa kita sarapan.. adik pon. dan mama dah tak tanya bila besaq adik nak jadi apa.. jadi, kekadang, bila adik rasa nak cerita, malam2 baru adik pi duduk dekat mama, baring atas peha mama... sambil mama sikat2 rambut adik. adik suka duduk kat mama camtu... sampai la adik terlena. sebab tu la adik suka ada rambut panjang... ^^ dan satu lagi mama tak kesah adik rambut panjang, sebab mama tau adik nak ikut stail Cikgu Zulkifli, cekgu English adik masa skolah rendah. =D

tapi, mama ada pesan. kalau boleh, jadilah cikgu jugak. banyak pahala. nanti pahala tu yang nak tolong kita kat dunia. pahala tu yang nak tolong mama dengan abah bila mama dengan abah dah takdak nanti. adik jawab apa ma?

"cekgu adalah benda paling last adik nak jadi dalam dunia ni" mama senyum je.

mama..

4 tahun lepas... pada tarikh ni... waktu pagi2 mcm ni... kita tengah sarapan dengan tok, dengan maksu kat dapoq rumah tok. mula2 kita makan biskut kering je kan ma? lepas tu mama masak nasik goreng, tok buat ayaq teh.

masa tu... mama dah tak tanya adik nak jadi apa... sebab adik bukan lagi budak skolah rendah, budak skolah menengah. adik bukan pelukis, bukan saintis. adik belajaq kat maktab, ma. adik nak jadi cekgu.

pagi ni... 18 Februari 2011.. hari jumaat. adik bangun suboh2. adik mandi. siap2. adik nak mama tau... adik sekarang.. dah mengajar budak skolah, ma... adik.. cikgu.

mama...

baru sekarang adik paham kenapa mama nak adik jadi cekgu macam mama, macam abah. baru sekarang adik paham kenapa mama asuh adik dari kecik macam mana mama asuh dulu... baru sekarang, adik paham... kenapa mama suka kalau adik jadi cekgu..=)

mama...

adik doakan semoga mama tenang di sana. abah pun. adik tak mampu balas jasa, perit jerih dan keringat yang mama dah curahkan selama 19 tahun mama dengan abah bela adik. dari malam abah bisikkan azan kat telinga adik... sampailah saat adik bisikkan kalimah syahadah kat telinga mama.............. ma..

mama... taun lepas adik tulis ni kat mama... adik nanges... hari ni... adik janji dengan diri adik, taknak nanges.... tapi, adik tak mampu.. adik nanges jugak, ma... ehe.. maaf ye..

ma.. adik rindu sarapan nasik goreng mama buat... roti bakar... kuih lompang..

..adik rindu mama kejut adik bangun tido... urut kaki adik terseliuh... sikat rambut adik...

..adik rindu bergurau dengan mama... bergadoh dengan mama...

mama... adik rindu mama

.

Wednesday, February 16, 2011

friends.time.me

dah 5 taon... 5 taon stengah!! gi kelas sesama... balek kelas sesama...kuar makan sesama..outing sesama.. semua lah. dengan kengkawan...

tapi..

kenapa ujung2 tahun ke 6 ni aku dipisahkan dengan dorang!!! >.< wuuu... knp~ why~... dalam bebanyak budak.. aku jugak yg kena ngajo sesi petang??? waaaarghhh

ada la pro and cons nye.. kalo ckp psal advantage.. em..satu, paling obvious - aku leh tido lewat sket, and op kos bangun pon lewat! bangun suboh, then leh tdo balek.. tak macam org laen. hehehe.. syok hooo!!

pastuh, pepagi tu, aku leh prepare dgn baik utk kelas petangnya (chewah). siap2kan lesson plan~.. tulih reflections... semuanya di pagi hari yang indah nan tenang. ^^ seandainya aku tdo balek lepas suboh, then bangun kul 8 pon...i still have the whole morning utk buat keroje... sbb aku g skola paling awal pon 12.30tghri...=D

tapi..

bila skola petang... tentu2 aku xleh maen basketball daaaahh!! ades~ mana celah nk bersukan-ria camni.. kelas dari 1.20 sampai 6.40 petang ouh! option aku plak moral, bukan PJ..so... hmm..

oh ye. tambahan lak skola tu mmg takde padang langsung. ad la satu court badminton. tu je la. kesian kat budak2...aktiviti sukan tak dpat penekanan. hari ni aku nak observe sket, waktu pj nnt budak2 ni buat apa. and kat mana.. hm...

haa! balek pasal sesi petang. aku kne ngajo darjah 2 and/or 3. itu dah kompem, sebab 4, 5, 6 dok pagi. ngee... aku tengok aritu, bebudak petang ni cam kesian pon ada... ye la, dengan ngantoknye..dengan letihnye...panas lagi.. takyah cakap dorang aa.. aku sindri pon lalok tgh2hari kul 2, 3 tu. almaklumlah...dah terbiasa bermalam waktu2 camtu... skali kena perubahan time zone mengejut camni...ambik masa la kot, nk biasakan diri.. hehe

haa..harini dah terbukti teori aku agak tersasar. aku cakap lepas suboh aku leh tido balek kan? bluekk!! takde maknanye. aku terjaga kul 6, sama dengan dak2 yang nk gi ngajo sesi pagi... lepas suboh, bajet leh sambung tido. teeeettt... dengan kemeriahan suasana yang happening seluruh blok ni... ditambah dgn sensitiviti deria pendengaran dan penglihatan yang sensitip.... huhu... dorang clear kul 7 tu baru leh tido.

pukul 8 dah terjaga balek!! waaaa...

paling tak syok kan... bila dah berbeza time zone dgn waktu budak2 'main stream' ni... memang malam je la nak tengok muka rumet dengan kengkawan laen... haih~ xde dah sarapan-lunch sesama, melainkan weekends je...huuu.. sedeyh~..

i think.. me already missing you guys..

dah kul suploh pagi. moh kite! karang teman meroloh lagi.. bangun lambat pulok.. libang libu jadinye ha! heee.

kite bako aje! =D

Tuesday, February 15, 2011

It's a gift of God to me: M'sia's 'Rain Man'

ANN - Monday, February 14

Kuala Lumpur (The Star/ANN) - Pak Lah -- not former Malaysian prime minister Tun Abdullah Ahmad Badawi but a traditional medicine practitioner -- is much sought-after by event organisers who want to keep the rain away from their functions.

While he has been criticised and jeered for being syirik (polytheist) for allegedly manipulating the weather, Abdullah Tahir, 60, said there is nothing unholy about his ability, which he claimed is a "gift from Allah".

"I merely ask for Allah's guidance to move the rain elsewhere, not reject the rain," he told Jurnal, the weekend magazine of Malaysian newspaper Kosmo!.

Saying he disliked being called a bomoh (shaman), Pak Lah added he always referred to the Quran and the Hadith.

"I practise in accordance with Islamic tenets. I don't use any tool in my supplication except the Yassin scripture.

Pak Lah said he had also studied related sciences on the weather and the earth movements and that 70% of his weather predictions were accurate.

In the past 12 years, he claimed to have been called to more than 1,000 events to perform the task.

Among those who sought his help were the organisers of mega events like the 27-day Langkawi Regatta, The Red Kebaya film production, Mega Malindo Triple Concert in 2006 and the 2008 16th IT World Congress.

=) http://ph.news.yahoo.com/ann/20110214/tap-it-s-a-gift-of-god-to-me-m-sia-s-rai-aee7c44.html

Monday, February 14, 2011

14 Februari 2011

waaaaaaaaaaaaahhahahahahaha!!! hepi gile!!! apsal? bukan sebab arini V-day tau. aku xamek kesah pon psl so-called lovers celebration day ni. tapi, more importantly... arini hari 1st aku start praktikum chekgu!!! =D

bagun pepagi nih! kul 5.55 pagi. siap2 smart2 sket, solat suboh, start keta, straight to sekolah.

wheee!! memula hanto awal dgn foo ke skola dorg, then baru gi skola sindrik. dari luar compound skola nmpak cam luas gile. cam besar tau! skali da masok dalam... hee.. ad 3 blok je! tomei~ ^^

sampai2 terus gi pejabat, carik guru besor. gedebak gedebik gedebuk, jumpak la Pn Norizan a.k.a The Headmistress of SK Batu Maung tu.. pergh, vogue wa cakap luu... siap pakai blazer ha. tudung dia, golden you~ Valentino lagi. besinor je kalernye. hee.

borak2 kecik sket, then baru gi perhimpunan. it was held kat satu dewan terbukak ni, which is their only court permainan actually. oh, ada stage. hehe. aku da cuak dh ni, kang dipanggeynye bagi ucapan pekenal diri ke hape, mau gelabah bewok jadinye. naseb baek la harini ad pelancaran kempen budi bahasa & budaya cemerlang, so ada la persembahan bebudaknye. al kisah terlepas la aku dgn siti dari mengintroducekan diri kt perhimpunan. selamat~ ^^

on the way bersurai tu, leh plak chekgu2 ni ber-iraskan aku dgn sesape jgk la yg dorg rasa mcm aku.
"kamu anak yusoff haslam ka? rupa dgn gaya sama dah!"

"tu la, kak mah. tengok betui2 macam sapa tu... aron aziz? yg putih2 belakon tu"

ngahahah...aku senyum je la..gelak2 kecik...kang aku buat dono je terasa lak kan.hehek!

dh abeh tu, naek la borak2 besor sket dgn chekgu besor nye ha. uih, mesre. very welcoming la org kata. hehe. sembang punya sembang, sekali dia cakap kami kena pi sesi petang daaaa... aiyo~ walopon da expected, tapi aku still terkejut skit. hee... takpe la an, nak buat cmne. berkorban lah anda demi masa depan anak bangsa dan negara. heee

yang syoknye, kitorang dapat punch card masing2!! pergh!! terasa berkerjaya ouh! hahaha. lepas hepi2 tgk punchkad ada nama aku tu, jumpak lak PK1, tny psl jadual etc. arahannye simple -
"chekgu ambik sesi petang la ye, sebab pagi dah penuh. harini chekgu stay pagi smpai abis waktu. nanti rabu dtg petang, baru ambik jadual dgn penyelia petang, ye."

wallaoo! free la arini ek? haha. syok ho! nak lagi meriah kan... aku dpt tau skola ad wifi yg sgt la lajunye. nganganga~ memang kena bawak charger nset dgn lappy la lps ni, bateri cepat kong, asik online je memanjang. kikiki ^^

baru cadang nak gi makan nih, tetiba PK1 masuk library, pusat kegiatan guru2 praktikum cam ktorg nih. dia carik aku dgn siti. for? kelas ganti!!! wheee!! yeay!! masuk kelas!!! =D aku pny la excited, tapi berjaya jugak mengkontrol ke-excitedan aku tu dari menampilkan personaliti kanak2 riang aku ni. skrg kan dah chekgu~ ^^

keluar je dari library tu, selisih budak. "smekom chekgu"

"w'salam" aku jawab. pastu selisih lagi. dorg bagi salam lagi, aku jawab lagi. selisih lagi, jawab lagi. ouh! baru aku noticed! dulu mcm tu la aku pon bila jumpak chekgu2. bagi salam kat semua chekgu ouh! bezanya dgn arini... dulu aku bagi salam... sekarang aku jenuh menjawab salamm!! ngaaa!! rasa hepi cemana nk habaq tatau. haha. so sepanjang perjalanan keluor library tu, turun tangga naik tangga, tukar blok, sampai la ke kelas budak2 ni...berbakul2 salam aku terima dan balas. alhamdulillah.. semua tu doa tu. kan? ^^ sejuk je rasa. heee...

masuk kelas 5A (arif). budak ada 34 org semua. my task was to tolong dorg siapkan kolaj. sekali bebudak ni semua dh siapkan kt umah la... so basically takde aktiviti la kan? takde maknenye ye. gigih ni, aku perkenalkan diri, sekian sekian. lepas tu, ajar dorg nyanyi. waaargh!! hg mmg gilo, an.. hahaha.

stengah jam pertama abeh kat nyanyi2. nice. classroom was under control. pastu dorg rehat, pastu sambung balek lg stengah jam. haaa... ni la masanya duit aku digunapakai ke arah kerjaya. kena beli teaching aids beb!! hahaha. beli ketas lukisan utk setiap budak - nak buat aktiviti melukis dlm kelas, nk isi masa yg tinggal tu. aku igtkan abeh la...lingkup aku buat bebudak ni. rope2nye, deme lagi suke!! lagi senyap dan terkawal keadaan jadinye. haaa...best!

skali loceng bunyi daaa...tanda abes waktu. baru je nk step out kelas nih... ad budak panggil.
"chekgu Zack (huruf Z ye kawan2..^^"). rumah kami kenduri kemarin. ni ada (souvenir) lebih. chekgu ambik la."

nah ngko. dapat adiah. bukan sebijik.. 3 orang skali bagi adiah. memang betol pon door gifts. siap ada tag 'terima kasih' tu. dapat la aku dua gelas kaca kecik, dengan sebijik pasu kecik - potpouri. hehek

oh ya. kelas aku masuk tu ada budak kembar sepasang laki pompuan ek. style ouh!

dah abih segala tu...gi la makan kt kantin plak... ni kesah chekgu laen plak ek. tapi topik dorang tetap sama. aku ni iras2 either anak yusoff haslam, jehan miskin, or aaron aziz. haiyoo.. aku pon naik seram je dengar. muahaha. suke la org puji kan, tapi ni puji dari pagi smpai tghari ni.. cuak lak aku dibuatnye. hehek!

final hour kat skola. tatau nak buat ap nih. sekali bebudak praktikum program laen pon teringat pasal project dorg utk skola tu. dorang kne buat mural beb! dang!! macam tau2 je aku bakal tiba untuk memeriahkan suasana dan segenap dinding2 lesu skolah tu. hahahaha. apa lagi, capai pensel, pembaris, blok huruf segala, terus menuju ke dinding pertama. tugas aku nanti, lukis cecantik kt dinding tu! aku bakal serahkan bab mengkaler kat org laen supaya lukisan aku tu tak bertukar jadik terlampau Picasso dek ketidakretian aku dalam mengkaler. hahaha. ala, baru sketch sket2 je..hee

krrriiiiiiiiiiiinnnngggg~!!!! 1.20 dah!? lari!! mari menuju pejabat dan punch card dengan girang!!!

wheeeee!! hari pertama praktikum yang ceria! ^^

Saturday, February 12, 2011

I & I

i wanna be happy.
i wanna have some fun. have lotsa fun. spend all time for MY fun.
but can i?

i wanna live no lonely.
i love to make friends. make more friends. be friend with my friends' friends.
but can i?

i wanna be free.
i wish to be free from rules. by right or ridicule. ingenious ways or fool.
but could i?

i... thee
but can i.. we?
can you... thee?
can i... me?

why

Thursday, February 10, 2011

=|

aku
dah
dapat rasa..

sedihnya..
sakitnya...
sayunya..

terpaksa..
bakal...
akan....

berjauhan

berpisah

dengan kawan-kawan

..

Tuesday, February 8, 2011

Seeing is believing

we were heading back to maktab . then only i realized that i have no enough money to pay the kad jogaton . so i drove to the nearest BSN . lucky me the atm was still operating .

i pulled my car over, right in front of the bank . then i stepped out of the car . full of confidence, to withdraw some cash . i saw one dude there, doing something at the auto-teller machine . i wonder none, as i thought that everything was as it is . but when i reached the glass door, that dude came out of the place, and with disappointed look, he looked me in the eyes and said

"tak buleh keluaq duit."

damn i was surprised! i felt like the whole mountain of everest is crumbling into the deep sea of no-idea . i felt like the sky is darkened - pitch dark black - just like the Nostradamus' prophecy .

he shrugged his shoulder, and he rode his motorcycle, and gone into the night . i was devastated by his information . but my inner voice told me something .....

"go and check la.... you have nothing to lose"

seriously . i had set my foot in the direction towards my car . i was about to leave, right after the dude told me that the machine won't hand me any money. but because of the voice, i cancelled my cancellation, and instead i went to see the machine, face-to-face ...

i prayed .... wishing that my card won't get swallowed . then i keyed in the pin number..... then suddenly.. the blue screen showed me two shocking lines..unexpected lines...

"this machine is out of receipt. do you want to continue the transaction?"

bwahahaahaha . dude!!! come back!!! you should have read the notice carefully~.... =D

and yes! i did press 'yes', and i keyed in the amount that i need... and... the machine obeyed my request . card out . cash out . tah-daaaaah!

haha . so,...moral of the story? jangan main percaya je... tengok dulu...siasat dulu.. ^^

Monday, February 7, 2011

violin.muzik.aku

Aku rasa music dengan manusia mmg tak dapat dipisahkan la . I mean.. rentak..irama.. rhyme and rhythm.. melodi..


Sejak bila music wujud ek? hm.. Ada pendapat yg cakap, irama dan melodi ni dh wujud secara semulajadi thru fitrah and jiwa manusia - sejak zaman Adam n Eve lagi . ada yang cakap masa pembunuhan pertama manusia (peristiwa Habil dan Qabil) lagi dah wujud syair.. hasil penyesalan ke atas perbuatan tu .

Pastuh.. sajak terindah dalam kitab Quran.. ialah surah Al-Ikhlas . pendek je . Saidina Abu Bakar siap cabar lagi org2 Quraisy utk buat/cipta sajak or syair or lagu yang lebih indah dari ayat2 surah tu . dan semua pihak yang mencoba utk menafikan dakwaan tu... gagal . So orang2 Quraisy masa tu pon mengaku yang surah Al-Ikhlas is the most beautiful poem, ever.

Ni la akibat banyak sangat History channel nih . haha . hm... aku plak.. sejak kecik memang minat sgt dgn music . lagu... poetry.. tah . Tak tau kenapa . Nak kata family aku berdarah seni...merah je semua . hahaha . maksud aku..takde la yang jadik artis ke, komposer ke, main band ke... eh ada kot..tapi.. mcm xde je . heee


Kecik2 dah diasuh dengan lagu2 oldies omputeh and melayu . surprisingly, aku sgt minat and selesa dengan lagu2 dan irama klasik . sampaikan aku pernah ajak abah bawak aku naek moto malam2... pegi pekan tanjung piandang tu.. semata-mata nak tengok opera cina . masa tu tadika lagi ye..huhu . pastuh, dh skola menengah, aku pernah ikot tgk kawan aku gi caroling time Christmas kt parit buntar . best!

tapi sayang...aku tak pandai main alat muzik . hee.. ok la..ada la yg aku bleh main. tapi tak la tere~... kecik2 dulu, masa skolah rendah... aku slalu dpt A dgn B utk subjek muzik . lulus cemerlang la main rekorder tu. dengan satu lagi alat tiup2 macam akordian tu..tapi versi budak2...haa.. leh la nk buat chekgu2 semua senyum bangga . hee

naik skolah menengah, makin menjadik minat aku kt muzik . aku sangat2 suka dengan violin. tak tau nak describe mcmana feelingnye . tapi mmg aku jatuh hati dkt violin . so, inisiatifnye, aku simpan duit belanja makan kt skolah... lama2 aku mampu beli violin aku sendirik . masa tu RM 270 bukanlah satu jumlah yang kecik ye...nak2 plak time tu aku baru form 2 . and duit tu adalah hasil ikat perot kat sekolah.. plus jual buah nyoq.. plus upah panjat pokok nyok.. plus upah kerat padi.. plus duit jual belut.. hehe...



tapi aku tak reti maen! hahaha . nak jadik cerita, aku ter-kenal la sorang tua ni~ .. 1st time jumpak dia, dia dok main violin kat kedai kopi kat pekan tanjung piandang . aku khusyuk gila tgk dia perform solo . lagu Ahmad Jais org tua tu bawak . pergh... menusuk kalbu ooh! dari situ la aku usha dia dekat2.. dengan muka tak malunya aku tunjukkan minat nk belajar dgn dia . lagi syok, dia sudi ajor aku . wheee!!! start tu la aku belajar maen violin~

bila ada lapang, aku p rumah dia . rumah dia dekat kampung, dekat2 kampung rumah aku gak . masa mula2 belajar, aku takde violin sindrik lg . so lpas dia main satu dua note or chord, dia pass violin tu kt aku soh try... smpai dpt. camtu la aku belajar. dengar, amati, hayati, main . sumpah aku tak reti baca note muzik . aku cuma dengar then try2 main sampai la dpt/kena dengan ap yg diajor . hee..

masa aku form 4..abah saket... start saket macam2... dan kebetulan ekonomi pon tak berapa elok... so kehidupan agak tegar gak la time tu . nak jadik kisah, family aku aku tak cukup duit nk tampung belanja rumah and ubat2 abah... aku ada la keja2 kampung sket2...amik upah . tapi tak cukup nk support . so... dengan berat hati...aku bawak violin 1st aku tu...ke bagan serai...nak jual .

kayuh basikal beb . dari kampung aku.. sg burong tu.. kuar ke kuala kurau.. kayuh lagi ke bagan serai . serius jauh.. tapi nk buat camna kan.. heh . so sampai kat kdai alat muzik tu.. aku tunjuk la kat apek tokei kedai tu... aku cakap la nak jual, sebab nak pakai duit . apek tu pon belek2 violin aku, macam dia belek pasu bunga yang bini dia beli tahun lepas (aku ad dlm kedai tu masa tu..heee).. pastu dia tanya berapa aku nak..


sedeyhnye... taktau nk cakap la... mata aku dh bergenang dah.. tapi tahan . kaver2 . anak pompuan dia yg sebaya aku tu ada sama... cun oh! jatuh la saham klo nanges . hahaha . so aku ckp la taktau, ikut la berapa bleh bagi...

kebetulan ada pakcik muka mcm Lukman S . ni kat dalam kedai...dia mintak kt apek tu nak tengok violin aku . dia pon belek sungguh2 . sambil kepul2 asap curut keluar dari mulut dia, dia tanya berapa aku nak jual . aku senyap la.. mama pesan jangan cakap dengan orang yang kita tak kenal . hahaha

pehtu dia ckp kat apek tu dia nk diskas dgn aku . apek tu senyum je . siot . abeh la, apek tu tak jadi beli... tapi, rupa2nya pakcik mcm Lukman S. tu nak beli violin aku . dia ajak aku sembang kat luar kedai . dia cerita la mcm2 pasal violin aku... elok la . kualiti la . kayu baik la . bunyi sedap la... aku kannye paham sgt pon . hangguk je lebeyh. heee...

tup tup . dia cakap "pakcik nak beli ni. RM500 cukup tak?"

cukup tak dia tanya!?? haiyo.... berderau darah aku . banyak seh! aku pon dengan sengalnye gi cakap, aku beli ni berapa ringgit je, lgpon dh selalu guna, patot harga secondhand je la.. takyah la mahal2 . dia bantai gelakkan aku plak . siot pny org tua . takpa, dia tetap nak beli dengan harga tu jgk.



terharu gila aku time tu . satu, sebab ada org nk beli violin tu . dua, sebab harga dia cukup meriah! aku syukur, leh la aku support mama abah sket2 . tapi sedih takyah cakap aaa... tu la 'girlfriend' 1st aku, yang paling aku sayang, yang paling aku jaga . hee.. sapa tak sayang girlfriend oii~

oh ya . untuk pengetahuan... mama abah aku taktau pon aku ada violin . taktau pon aku belajaq maen violin . dan lagi taktau aku jual violin tu utk duit ubat segala tu . heee . xpe lah . aku ikhlas . tak banyak pon kalo nk banding dgn ap yg dorg dah buat utk besarkan aku selama-lama ni. ^^

wargh..aku nak nages.. tamoh tulih dah. cukup2.

korang. tak letih ke baca entri panjang2 ni? hm? hahaha.

Saturday, February 5, 2011

American Idol

wheee!! Season 10 is here!!

it's been a decade. dude i've gotta say this. i was not a big fan of American Idol. yes i watched a few seasons - or i'd rather say a few episodes. ^^ naa..who cares about hot chicks who dig singing and fame and fortune..and fame.. and recording contracts and thousands of fans...and fame..

but Kelly Clarkson is an exception. and Carrie Underwood too. hahaha. what i'm trying to say, dude, is i watched their seasons. because i felt like watching. and happened that they were my favourites. what can i say, my ears are as sharp and as pleased as those Americans who voted them to be Idol.

speaking of favourite. this time...for season 10.. i haven't missed any episode that's aired on Starworld, Astro channel 711, yet. that's right. my friends can find me sitting in the couch in front of TV right before 6 p.m every Thursday and Friday. that's our local timing for the show. talk about obsession!

now what drives me crazy bout this Idol thingy? i can't vote, though. but i just can't get enough of the show. why? 'cause the Screaming Demon is one of the judges, yawl!! Steven Tyler in da house, baby!!! =D

so who's this Tyler?

he's the lead singer of the rock-rock and roll band, the "Bad Boys of Bostons"; the legendary Aerosmith - and he's my idol. hahahaaa. the very only band that will make me do whatever it takes to see them and their concert live - in Malaysia/Singapore.

the father to the beautiful model and actress Liv Tyler is there to replace Simon who has withdrawn himself from Idol for this season. but not just that. Jennifer Lopez tags along with Tyler and Randy Jackson as she replaces Paula Abdul's seat. it's a brand new, fresh combination, i would say. hey bear in mind that i'm not goin to compare Simon and Paula with Steven and Jennifer. i just want to see how the star and the legend handle Idol's 10th season.

hm..they've gone to L.A. and next week, is Hollywood week. which means.. elimination week. man... i can't wait. haha.

Friday, February 4, 2011

It'd be fun!

somebody taught me "do what you do best".
another person tells me "listen to your voice".
when i question "what if i can't?"
people say "it's your choice"

i believe in "be yourself"
then people will pat my back and shoulder
"nobody's going to stop you" they say
how long will they keep telling lies, i wonder

have you ever really thanked somebody?
what did you do?
people shouted "come with me, it'd be fun!"
for me? or for you..?