About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Thursday, February 24, 2011

Permainan Budak Kampung Dulu2: Gasing

haaa... kali ni aku nak membangga diri. siyes. sebab aku tere main bendalah ni. apadia?? yeah.. tak laen dan tak bukan~ gasing!!!

ini permainan feveret aku ah. dari tadika lagi dah tere maen gasing. huhu. main gasing ni satu je... dia bermusim. kalo ada yang petik tu, aaa...layan la bebudak ni. mula la angah kachel tu jual berbalang2 gasing. pilih je mana nak.

nak pilih gasing bukan calang2 beb~... setiap orang ada penilaian sendiri ooo... ada yang timbang gasing, berat ke ringan... ada yang goyang2 paku gasing tu... nak check longgar ke ketat... ada yang ukur panjang paku pulak, dari pangkal paku (kat badan gasing tu) sampai la ujung tajam tu. tak kata kat orang la..aku sendiri memilih bab2 beli gasing ni...^^

setiap budak musti ada paling koman 2 bijik gasing. sebijik ultimate, sebijik lagi spare, or dalam erti kata sekarang; 'slave'. kalo agak2 nak lawan dengan budak yang memang power...aa, guna la slave.. kena pangkah sampai terbelah pon takpa... jangan ultimate kena tikam dah la. heee

dah ada sebijik gasing ultimate, masing2 mula la memodify gasing tu.. nak bagi lagi power! antara petua2nya;
- gasing kena rendam dulu dalam ayaq hangat. bagi urat2 kayu gasing tu kembang elok.
- tak buleh langkah gasing! nanti asik "buyong"
- wajib tikam gasing sendiri dengan benda tajam; nak bagi cebeh/tobek... kalau tak nanti selalu kena pangkah..silap2 terbelah.
- tekan paku payung kat atas gasing. (nak bagi balance)

macam2 lagi la petua. tapi paling best.. ni ha.. asah paku bagi tajam! hooo..part ni memang best. paku lak ada macam2 jenis... ada yang tirus gila macam jarum, ada yang macam pemutar skruu... paling legend, paku "mata kapak". hehe.... kenapa perlu mata paku lain2 macam ni?

haaa... ni rahsia dia~... kalo mata macam pemutar skru, gasing "berdiri" lagi lama. steady ja. so kalo lawan sapa pusing lagi lama, gasing mata skrudreba biasanya menang. balancing baek la orang kata. heee. kalo mata tirus, tajam macam jarum lak... syok bila main pancung or main tikam. member sure saket hati ah. sekali kena tikam...sure gasing tu cebeh/tobek/terkopak kayu.. daah huduh jadinya gasing kawan tu..hee...

tapi gasing mata kapak...paling orang gerun aaa... sebab? hee.. sekali main tikam/pangkah.. kalo kena pangkah tu, kalo tak terbelah.. terkopak teruk gila, sampai takleh maen dh. kikiki... saje la nak gtau.. gasing ultimate aku mata kapak. =D

ada beberapa kategori permainan gasing ni. kami panggil 'main budak2' dengan main pangkah. main budak2 ni, test gasing sapa tahan berpusin paling lama. cara main, buat satu bulatan kat tanah/lantai. ikot la saiz nak besaq mana.. biasanya kecik je. pastu, undi la antara budak2 yang main. ambik giliran. sapa start dulu, dia kena baling gasing dia dulu. bagi berpusing dalam bank tu. lepas tu yang lain2 amik turn, buat benda sama. haa..pastuh tengok la gasing sape buyong dulu.

paham tak buyong tu apa? buyong tu, jadi bila sorg tu baling gasing tak menjadi. gasing tak berdiri guna paku, tapi badan gasing berputar2 macam budak hiphop dok pusing2 badan kat lantai tu. haaa... kalo menjadi, paku kat bawah, badan kat atas. kalo buyong, kayu kt lantai, paku tunjuk langit. heee..

part ni, gasing mata skrudreba ada advantage. pusing lama gila. siap langgaq2 gasing orang lagi bagi terkeluar dari bulatan. aku selalu kalah..haih..

haaa...satu lagi style... main pangkah. ini... my thing. my forte. hahaha. siap la mana2 gasing yang ada haritu... koman2 pon gelong terus la.. sebab tak balance... terkopak teruk, kena pangkah dengan aku. hee. pernah la...bukan sekali dua. banyak kali ooo. aku dengan ijam, pangkah gasing kawan2 sepermainan ni sampai terbelah dua. heee... kalo gasing slave/spare, cebik muka sikit je la... tapi ada yang terkorban gasing ultimate dia... tak kawan seminggu gak la. hahaha

nak tau benda paling aku takleh lupa pasal gasing ni? heee...aku pernah hayun gasing... tertembak tayar keta abah. bwhahaha. pancit terus!! melekat gasing tu kat taya, terpacak terbenam baek punya. harus la...gasing mata jarum kot...hee... nasib la tak kena dinding keta ke...kan. mau tembus. chewah!! =D

sampai sekarang aku ada lagi gasing ultimate aku. ada bran? hehek!

No comments: