About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, February 7, 2011

violin.muzik.aku

Aku rasa music dengan manusia mmg tak dapat dipisahkan la . I mean.. rentak..irama.. rhyme and rhythm.. melodi..


Sejak bila music wujud ek? hm.. Ada pendapat yg cakap, irama dan melodi ni dh wujud secara semulajadi thru fitrah and jiwa manusia - sejak zaman Adam n Eve lagi . ada yang cakap masa pembunuhan pertama manusia (peristiwa Habil dan Qabil) lagi dah wujud syair.. hasil penyesalan ke atas perbuatan tu .

Pastuh.. sajak terindah dalam kitab Quran.. ialah surah Al-Ikhlas . pendek je . Saidina Abu Bakar siap cabar lagi org2 Quraisy utk buat/cipta sajak or syair or lagu yang lebih indah dari ayat2 surah tu . dan semua pihak yang mencoba utk menafikan dakwaan tu... gagal . So orang2 Quraisy masa tu pon mengaku yang surah Al-Ikhlas is the most beautiful poem, ever.

Ni la akibat banyak sangat History channel nih . haha . hm... aku plak.. sejak kecik memang minat sgt dgn music . lagu... poetry.. tah . Tak tau kenapa . Nak kata family aku berdarah seni...merah je semua . hahaha . maksud aku..takde la yang jadik artis ke, komposer ke, main band ke... eh ada kot..tapi.. mcm xde je . heee


Kecik2 dah diasuh dengan lagu2 oldies omputeh and melayu . surprisingly, aku sgt minat and selesa dengan lagu2 dan irama klasik . sampaikan aku pernah ajak abah bawak aku naek moto malam2... pegi pekan tanjung piandang tu.. semata-mata nak tengok opera cina . masa tu tadika lagi ye..huhu . pastuh, dh skola menengah, aku pernah ikot tgk kawan aku gi caroling time Christmas kt parit buntar . best!

tapi sayang...aku tak pandai main alat muzik . hee.. ok la..ada la yg aku bleh main. tapi tak la tere~... kecik2 dulu, masa skolah rendah... aku slalu dpt A dgn B utk subjek muzik . lulus cemerlang la main rekorder tu. dengan satu lagi alat tiup2 macam akordian tu..tapi versi budak2...haa.. leh la nk buat chekgu2 semua senyum bangga . hee

naik skolah menengah, makin menjadik minat aku kt muzik . aku sangat2 suka dengan violin. tak tau nak describe mcmana feelingnye . tapi mmg aku jatuh hati dkt violin . so, inisiatifnye, aku simpan duit belanja makan kt skolah... lama2 aku mampu beli violin aku sendirik . masa tu RM 270 bukanlah satu jumlah yang kecik ye...nak2 plak time tu aku baru form 2 . and duit tu adalah hasil ikat perot kat sekolah.. plus jual buah nyoq.. plus upah panjat pokok nyok.. plus upah kerat padi.. plus duit jual belut.. hehe...



tapi aku tak reti maen! hahaha . nak jadik cerita, aku ter-kenal la sorang tua ni~ .. 1st time jumpak dia, dia dok main violin kat kedai kopi kat pekan tanjung piandang . aku khusyuk gila tgk dia perform solo . lagu Ahmad Jais org tua tu bawak . pergh... menusuk kalbu ooh! dari situ la aku usha dia dekat2.. dengan muka tak malunya aku tunjukkan minat nk belajar dgn dia . lagi syok, dia sudi ajor aku . wheee!!! start tu la aku belajar maen violin~

bila ada lapang, aku p rumah dia . rumah dia dekat kampung, dekat2 kampung rumah aku gak . masa mula2 belajar, aku takde violin sindrik lg . so lpas dia main satu dua note or chord, dia pass violin tu kt aku soh try... smpai dpt. camtu la aku belajar. dengar, amati, hayati, main . sumpah aku tak reti baca note muzik . aku cuma dengar then try2 main sampai la dpt/kena dengan ap yg diajor . hee..

masa aku form 4..abah saket... start saket macam2... dan kebetulan ekonomi pon tak berapa elok... so kehidupan agak tegar gak la time tu . nak jadik kisah, family aku aku tak cukup duit nk tampung belanja rumah and ubat2 abah... aku ada la keja2 kampung sket2...amik upah . tapi tak cukup nk support . so... dengan berat hati...aku bawak violin 1st aku tu...ke bagan serai...nak jual .

kayuh basikal beb . dari kampung aku.. sg burong tu.. kuar ke kuala kurau.. kayuh lagi ke bagan serai . serius jauh.. tapi nk buat camna kan.. heh . so sampai kat kdai alat muzik tu.. aku tunjuk la kat apek tokei kedai tu... aku cakap la nak jual, sebab nak pakai duit . apek tu pon belek2 violin aku, macam dia belek pasu bunga yang bini dia beli tahun lepas (aku ad dlm kedai tu masa tu..heee).. pastu dia tanya berapa aku nak..


sedeyhnye... taktau nk cakap la... mata aku dh bergenang dah.. tapi tahan . kaver2 . anak pompuan dia yg sebaya aku tu ada sama... cun oh! jatuh la saham klo nanges . hahaha . so aku ckp la taktau, ikut la berapa bleh bagi...

kebetulan ada pakcik muka mcm Lukman S . ni kat dalam kedai...dia mintak kt apek tu nak tengok violin aku . dia pon belek sungguh2 . sambil kepul2 asap curut keluar dari mulut dia, dia tanya berapa aku nak jual . aku senyap la.. mama pesan jangan cakap dengan orang yang kita tak kenal . hahaha

pehtu dia ckp kat apek tu dia nk diskas dgn aku . apek tu senyum je . siot . abeh la, apek tu tak jadi beli... tapi, rupa2nya pakcik mcm Lukman S. tu nak beli violin aku . dia ajak aku sembang kat luar kedai . dia cerita la mcm2 pasal violin aku... elok la . kualiti la . kayu baik la . bunyi sedap la... aku kannye paham sgt pon . hangguk je lebeyh. heee...

tup tup . dia cakap "pakcik nak beli ni. RM500 cukup tak?"

cukup tak dia tanya!?? haiyo.... berderau darah aku . banyak seh! aku pon dengan sengalnye gi cakap, aku beli ni berapa ringgit je, lgpon dh selalu guna, patot harga secondhand je la.. takyah la mahal2 . dia bantai gelakkan aku plak . siot pny org tua . takpa, dia tetap nak beli dengan harga tu jgk.



terharu gila aku time tu . satu, sebab ada org nk beli violin tu . dua, sebab harga dia cukup meriah! aku syukur, leh la aku support mama abah sket2 . tapi sedih takyah cakap aaa... tu la 'girlfriend' 1st aku, yang paling aku sayang, yang paling aku jaga . hee.. sapa tak sayang girlfriend oii~

oh ya . untuk pengetahuan... mama abah aku taktau pon aku ada violin . taktau pon aku belajaq maen violin . dan lagi taktau aku jual violin tu utk duit ubat segala tu . heee . xpe lah . aku ikhlas . tak banyak pon kalo nk banding dgn ap yg dorg dah buat utk besarkan aku selama-lama ni. ^^

wargh..aku nak nages.. tamoh tulih dah. cukup2.

korang. tak letih ke baca entri panjang2 ni? hm? hahaha.

5 comments:

Anonymous said...

Tak.

antara said...

eit? tak? ap yg tak, ye? ^^"

Anonymous said...

x letih pon..saudara mmg anak yg baek T__T

Anonymous said...

x letih pon..saudara mmg anak yg baek T__T

antara said...

maaf baru perasan ada komen.. dah setahun. >.<

baek tu tidak .. cuma sedang berusaha ke arah tu. demi arwah, insyaAllah. ^^ doa2kan lah ye. ameen. :)