Wednesday, November 28, 2012

Beza Budak Biasa dengan Anak Orang Kaya


tadi kan!!

semuanya bermula dengan tweet kt twitter. aku ckp "in the 90's, hanya anak orang kaya je mampu beli Jojo" . hahaha. korang tau tak Jojo tu apa? nuuuu... bukan jenama seluar lah. bukan jugak minyak wangi. tapi ... sejenis mainan dalam kotak!! ekeke

well, actually bukan la nama mainan pon.  nama produk tu Jojo, kotak mainan. dalam tu ada biskot/makanan/cekedis, dengan mainan. ehe...

pastuh2! ada plak yang dok bagi idea pasal beza banding jaman doluu2 dgn sekarang. haha.thanks ieqa amiyumyai (sampai sudah aku tak reti sebut elok2 nama budak ni. bhahaha) meh kita singkap sket2, apa bezanya budak kayo dengan budak biasa dulu2. ^^


mainan dalam kotak



ni la Ding Dang, Tora, dan Jojo!
kredit gambar

dulu (taktau la sekarang ada lagi ke tak.. ada kot, aku je tak nampak dah. lulz) ada permainan dalam kotak tau! paling femes - Ding Dang!! hahaha. kotak dia kaler biru. bentuk kuboid. alaa.. pat segi panjang tuuu. haa. harga dia? 50 sen je! dalam dia ada mainan! ikot la.. tengok iklan kat TV, bulan/musim tu keluar mainan apa. klo rasa2 best, pegi beli!! dalam tu ada biskot bulat2 salut coklat!! ada kot 3-4 bijik. ekeke. tak makan pon, nak mainan je.

kalo agak ada duit sket, pegi beli Tora! tagline dia sampai sekarang dok ingat - "Tora datang lagi! dengan"... bla bla bla. syok woo!! Tora ni regenye sehengget. kotak lagi besor dari dindang, mainan pon lagi best biasanya. biskot coklat dalam tu pon lagi besor. hahaha.

tapi... ada satu lagi.. namenye Jojo!! besor beb kotaknye!! lol! ini regenye dua hengget sekotak. masa tu budak2 lagi... dua hengget tu kira banyak tu... budak2 loaded je mamphooo... hik. tapi ada gak pesen kumpul2 duit, tolak tepi tora semata-mata nak beli jojo. so sape beli Jojo time tu kira bleh belagak abes ah! kotak simpan, buat bukti. ekeke xD


beg skolah

ini pon faktor ni. kalo budak2 biasa... pakai beg galas kat blakang je. tak pon beg sandang. kalo kat kampung2, pakai beg plastik aji-no-moto pon ada (aku lettew). murah beb! beg plastik tu kaler puteh, tulisan merah. dua kupang (20 sen) je selai/sekeping. tapi standard2, pakai beg galas je. pastuh banyak2 zip. senang nak gantung keychain byk2. baru up sket. lol!


camni la beg aji no moto. same je. cuma ni brand lain. aku tau tak ramai yang pernah sempat pakai beg ni kan? hehe. kredit gambor

tapi klo anak orang ada duit nih... tak main la beg beli pasarmalam... tak main la beg galas blakang ni, or beg sandang free mak ayah dapat time gi kursus. dorang pakai beg ada roda wei!!! hahaha. sape pakai beg tarik roda tu kira rebutan ramai ah. lulz. ye la.. beg tu mahal ... buleh dapat sebijik setengah or dua bijik beg biasa dgn harga beg roda/tarik tu. 

nak lagi grand? dah la beg tarik, roda... jenama SWAN plak beb!! fuiiiooooooo.... ada dua sebab je budak2 nak pegang beg swan kawan2 dorang ni. satu, sebab teringin, nak jugak. dua, sebab nak lingkupkan. bhahaha . nasib laaa. eh , jgn tgk aku. aku pakai beg galas je. takde brand pon. hikhik ^^


kasut sekolah

kalo budak2 kampung cam aku... pakai kasot penguin je. tau kasut penguin? haaa.. google2. ekeke. takpon, paling femes pakai kasut pallas jazz. itu kira standard la tu. ha satu lagi, kasut warrior! tapi kaler hitam je yang ada time tu. kasut sepak takraw. tahan lasak wooo!! multi purpose. sepak buah nyoq pon steady je lagi (kasut la... kaki saket jugak.. ~.~")


dulu2... kami letak kasut bawah peti ais!! lagi cepat kering. hahaha.
sumber gambar

sape anak orang kaya... dia mesti pakai kasut BATA! jenama bata tu dah up giler zaman aku budak2 dulu beb. nak grand lagi, beli SPARX . pergh!!! siap ada reflector kat tumit gua cakap luuu. hahaha. tak main la ikat2 tali ni... pakai Velcro je. srreett! lekat. prraapp! bukak. hidung tinggi je time pakai/bukak kasut tu . ekeke. 


kalo yang tak berapa nak uptown sgt, dorang pakai la jenama Carlton. tu pon mahai kot... murah seringgit dua je dari Sparx tu. ekeke. Carlton ni biasanya jadi option bila Sparx dah abeh or takde size or takde kaler itam. em em... terasa ke? hahaha


baju sekolah (uniform)

zaman dulu tak banyak options mcm skarang. tapi itu jugak la nak tentukan budak tu mak bapak dia loaded ke tak. ekeke

bagi yang standard2, takde jenama laen yang lebih murah dan best - Kamdar. hahaha. itu memang pilihan ibu2 sekalian. kalo tak pun, jenama Sunkist. yang gambor buah oren tu. haaa... kain dia nipis la sket, jarang pon ye jugak. tapi takat nak bagi pakai budak buas macam aku ni... balek skolah je kompem kotor baju seluar... blasah yg murah sudeh.. hiks


baju sekolah canggih .
sumber

anak orang kaya pakai apa? uih... tak main aa kamdar. beli jenama Canggih oi!! hahaha. nak lagi kaya?? D.O.N!! or D'Urban. or Boy London. itu kualiti pakaian tiptop! kapas terbaik dari ladang!! basuh wajib letak softlan - nak jaga fabrik. ekeke. huntung laaa korang... hakhak ^^


now kita gi kat alat tulis lak... hihi


pensel

pensel pon aku nak banding2? haha. uih mesti!! ada kasta. lul~

kalo kita biasa2 pakai pensel 2B kan. pensel kayu je. jenama Dolphin tu dah kira ok. tapi kalo ada duit lebih sket, beli la Staedtler Noris 2B tu. mahal la sket... tapi masa tu masih mampu insyaAllah. hihi. bukan apaa.. cekgu kata guna pensel tu dakwat dia terang. tulisan pon jadi cantik (padahal...) ^^ .

penah dengar 'pensel tik tik' tak? haaaa... budak2 banyak duit pakai tu la!! pensel tekan kita panggil. masuk dakwat pensel haluih2 tu... pastu tekan . bunyi la tik tik tik... hahaha. uih bukan semua budak mampu pakai pensel tekan ooo... so sape yg ada tu, selalu2 dorang la yg - sebelum keluar rehat, tinggal kelas.. dorang cakap (sambil tulis dengan jari kat pensel tu) ; 
alif - lam - lam - ha, sape curi berdosa! xD


pengasah pensel

kami dulu pakai pengasah yang bulat tu. kaler biru or merah. siap ada cermin!!! hahaha. itu lejen~~ tapi tu la. sebab murah kan, so asah pon pensel murah jugak... memang rajin patah la mata pensel tu. last2 kalau dah bengang sangat, pecahkan bingkai pengasah tu, amik cermin dia. lepas tu main pantul2 cahaya matahari kat muka kawan time kelas. pastu gelak ramai2. pastu bagi silau mata budak kelas seblah. wheee!! ^^

pengasah pensel a.k.a gerumit. lejen!!
sumber gambar

budak kaya pulak? haa.. dorang tak main la pengasah sekupang dua kupang tu. dorang pakai pengasah gerudi tu! yg masuk pensel, pastu kita pusing2 tangkai pengasah tu. huiooo.... canggih giler~ jakun abeh budak2 lain. semua mintak tolong asah pensel guna pengasah tu. yang tak tahan... sekali asah kena caj lima duit (5 sen) pon budak sanggup!! punya excited la nak guna pengasah tu. hahaha. so, terasa lagi tak? xD


pembaris

malas nak cakap banyak2 yang ni. cut it short, budak2 biasa pakai pembaris plastik kaler clear tu. yang sekali lentur.. pap..patah. budak2 banyak duit pakai pembaris plastik panjang yg boleh lentur tu. lagi kaya pakai kayu. lagi lagi kaya?? pakai pembaris besi. pastu nak pegi tandas, tulis senyap2... "alip-lam-lam-ha...." ekeke


pensel warna

haaa... part ni best. koman2 kalo budak sekolah, mesti ada satu kotak pensel warna pendek, 12 batang. itu wajib la kan. biasanya jenama pon pelik2. brand china barangkali. kalo dolphin dgn faber castel tu... ok lagi la, tak mahal sangat. lagipon agak2 takde kaler merah, rembat member punya. apadehal... hik


pensel warna Luna (Staedtler)
sumber

yang membezakan budak biasa dgn budak kaya ni... ialah... budak kaya pakai kaler lebih daripada 12 batang. hukum semantiknya - lagi banyak, lagi kaya. pensel warna panjang. jenama LUNA beb!! pergh... itu paling mahal. sampai sekarang pon macam tu. asal Luna je, mesti mahal. hahaha. dah la Luna, 24 - 32 - 48 batang lak!! memang hari2 kitorang dengar kau cakap kuat2 "alip-lam-lam-ha, sape curi berdosa" . hihihi~


warna air (water colour)

aku dulu (even sekrang pon benornye..) tak pandai sangat mewarna . jadi tak berapa cara sangat kaler2 ni. nak2 pulak kaler ayaq. haha. tapi pernah la beli... brand apa? manade brand bai.. beli sekotak 12 tiub kecik tu, gambor kotak gambor panda dok makan buluh (kot). ekeke xD . tu paling murah!


panda water colour
sumber

ada lagi ke sekarang? :D

yang berduit... bawak keluar sekotak besor kaler air dorang. 12, 16 botol... jenama? Buncho!! sape pakai buncho tu kira makhluk terbaik untuk dibuat kawan rapat! kompem banyak duit. hahaha. orang pakai tudung botol je isi kaler tu... dorang pakai pelet byk2 lubang tuuu~~ pergh. retis habes!! ^^ korang sila terasa lagii. muehehe xD


kotak/bekas pensel

kalo kami2 yang tak ramai duit ni... selalu beli set geometri tu, yang ada protaktor, jangka lukis bla bla bla tu...kan? haa.. kotak tin dia tu la jadi kotak pensel. rasa megah habis laaa tak tau nak habaq lagu mana bila pakai kotak pensel besi tu. hihi. murah je... up sket la daripada ikat pensel pemadam pembaris bagai dengan getah je. ^^

anak orang kaya tak layan kotak besi jatuh bunyi keletang lepas tu habis barang bersepah berkecai. dorang pakai kotak pensel yang boleh bukak 2 sides tu. lekat pakai magnet! atas dan bawah. dalam tu siap ada tempat susun pensel oi!! hahaha. tepi kotak ada pengasah khas bleh sorok2 masuk. pergh... plak tu, cover kotak tu corak2 kartun lawa2. power rangers la paling femes masa tu. kalo pompuan dorang beli kaler pink, gambor mickey minnie mouse. (aku pernah gak la pakai... saje nak terai.. gambor kucing kot kalo tak silap. kaler biru. tapi kejap je... mana tahan kena perli hari2 beb. muahahaha)

dulu2, anak orang kayo je mampu ni... ekeke.
sumber


amcam? terasa teruk tak? menikam-nikam jiwa tak? ekeke. kalo nak ikotkan, banyak lagi aku nak tulih ni. tapi takpe la... kang korang takleh berenti nanges lak. hakhak . ni! last one


main tikam-tikam

bukan tikam orang, tapi main tikam. alaa... yang tikam kapsul tuuu.. masuk syiling 20 sen, 50 sen, then pulas tombol mesin tikam tu... tup keluar telur plastik. dalam tu ada mainan. mainan lagi.. . hahaha

bezanya kat sini? haa.. budak takde duit main tikam yang 20 sen tu je! kapsul plastik tu ... ada kot besor ibu jari je sebijik. tapi yang kayo... tikam yang sehengget la!! hambik kau.. besor segenggam kapsul/telur plastik dia. mainan pon leh tahan la hebatnya banding dgn yg dua kupang tu. ekeke. lepas tu bawak pi sekolah.. pastu kena rampas. pastu nanges. pastuh mintak duit kat mak ayah. pastuh pegi tikam lagi.. and the cycle continues... haha ^^

whoooaaa!! panjang pulak aku tulih kali ni. thanks sangat buat korang yang sudi baca sampai sini. giler ah, sanggup tu buang masa baca benda takde pekdah ni. hihi. mekaseh ya! jasamu dikenang.

buat yang terasa, aku mintak maap tau. memang sengaja pon. hahaha xD

Tuesday, November 27, 2012

Mandi Sungai a.k.a Berkubang

dah berapa hari cuti ek? aku dah lupa la... ekeke.

assalamualaikum! hai awak2 yang bekerja tu. jom la pegi holiday! ^^ apa? tak dapat cuti? alaa.. kenapa... kenapa kami leh cuti awak2 takleh cuti? =( oh... cuti awak2 tak ikot cuti skolah? ohh... =p

hihi. ni namenye mukadimah mencari nahas. lulz.

aku perati2 la... budak2 sekarang dah laen cara dorang enjoy cuti dorang. tak macam zaman aku budak2 dulu. tak macam zaman korang bayi2 dulu. =p ekeke. serius2. even budak kampung pon dah tak macam budak kampung... apatah lagi budak2 urban hipsters pekan bandar kota metroplitan macam korang kan. ngehngeh...

bagi korang yang tak berapa nak merasa kesyokkan jadi budak kampung dulu2, meh aku kongsi kat sini - apa yang aku buat time cuti2 skolah camni. wheee!!


-berkubang/mandi sungai


dari kiri; daud, min, aku, epoi (tak terjun) dan arwahnye aqip.


ini acara wajib! asal cuti skolah je... wojib terojun sungai, mandi parit mandi tali air. (kami sebut telayaq = tali ayaq). syok beb~ bangun pagi je... teros lari2 kluar rumah ikot pintu depan - kecebuurrr... masok parit depan umah. hahaha. lejen beb.

mandi parit ni kalo tak musim cuti skolah pon aku buat. tapi bila dah cuti tu, kekerapan dia berkali-kali ganda. haha. mak abah aku dah tak larat nak larang, so dorang bior je aku berkubang. selalu geng mandi parit ni... ajib, pyan, piji... am balong, ijam... sume geng2 jahat la tu. ekeke. rumah kitorang dekat2 je. macam si ajib tu, best friend till jannah aku - my next door neighbour. apa2hal pon memang ajib la aku seru dulu.

mandi parit ni best! ayaq dia sejuk baq ang... tapi dia boleh jadi tak best.. bila ada salah sorang yang gatai mulot sebot perkataan2 yg dilarang. amende? haa... for ekjampel.. ulaq, biawak, buaya, kura-kura, belut, ikan keli, hantu ayaq, dan lintah. erk..

Zzz... serius cakap... once sebut je benda2 tu, atau teringat je... kompem. semua pakat naik ke batas. tak berendam dalam air dah. hahaha. well... cuak gak la beb. memang la takde buaya dalam parit tu... tapi ular ade tau. belut pon. kura-kura jahat pon. ~.~" pernah tengok ular tedung selar (senduk/cobra) dan ular kapak berenang? haaa... aku pernah. time berkubang tu la. fuhhh.... kawan aku yang tak reti berenang pon teros jadi tere time tu - takot punya pasal. ekeke


berkubang dalam lumpur. kredit gambar

em... kalo kat telayaq tu... kami jarang mandi. pernah la.. cuma tak berapa berani sangat. sebabnya... situ.. ada... udang galah. hehe. sounds great, eh? betol.. memang best. siap bleh tangkap lagi udang tu. taaaappii... orang tua2 pesan, "di mana ada udang, di situ ada...." ada apa?? ada buaya!! 
siyes.. gua tak tipu beb. memang ada. dan kitorang pernah terserempak kot~ memang kat area kitorang dok mandi hu ha hu ha tu la. brrr.. nasib laa tak turon berkubang lagi. =_____=" kekadang , ada babi hutan pon dok berkubang gak dalam tali air tu. aiseyh... zaman tu jahil lagi... so tak jadi turon mandi - sebab takot kena samak (sertu) satu badan sebab mandi air mandian babi. hahaha

oh untuk pengetahuan korang, tali air / telayaq ni located (chewah cakap omputeh!) kat hujung bendang. you know bendang? sawah. er.. paddy field. =p. blakang umah la kiranya. tapi parit / sungai pulak.. kat depan rumah.

bila berkubang kat parit ni, kami suka usik budak2 pompuan yang lalu-lalang kat jalan. tak kesah la yang jalan kaki ke, yang kayuh beskal ke, yang naik moto dengan bapak dia ke... semua kitorang kacau. hihi... jerit2 panggil nama, lepas tu bila dia tengok kitorang - masing2 menyelam dalam air, konon2 menyorok la... ala2 ada hantu yang panggil nama dia. padahal... dalam air kitorang jenuh tahan nafas + tahan gelak. lulz~ ^^

kekadang tu bukan takat usik panggil2 nama je. simbah2 air pon pernah wei! tapi tak la kejam sangat sampai basah kuyup lencun kawan tu.... lite2 je, percik2 manja je. ekeke. kalo nasib baek, dorang lari2, gelak2 je. kalo kena anak pak uda hujung kampung tu... dibalingnya kitorang dengan ketul2 batu jalan ha. laju wei! kena kepala bleh biol teros!! dah la bapak dia ajar silat!! bahahaha xD piu piu piu kitorang mengelak. ada la jugak yg pernah singgah kat badan. saket gak . . takpe, pengalaman mengajar erti kehidupan. ekeke

berkubang dalam parit syok oi!!. kredit gambar


haaa!!

kalo korang tengok drama2 melayu kan... kalo yang jenis mengimbau kenangan doluu2 tu... zaman budak2 tuu.... koman2 mesti ada mention pasal mandi bogel. lulz.. kan? kan? ada kan? xD

seingat aku laa... tak pernah lagi aku mandi sungai secara bogel... >.< wuuu.. sebab.. segannss... malu kot! even dengan kawan2 laki pon.. takdenye aku nak tanggal suar. paling2 koman pon, aku mesti pakai sluar pendek.

tak sure la kalo aku not man enough to do that (mandi bogel) or what. haha. sebab, kawan2 aku takde hal pon dorang berbolen-bolen dengan tenang dan damainye. ~.~" lagi satu masa kecik dulu aku takot... bukan nak puji diri sendiri tau, tapi ... dorang cakap sebabkan kulit aku putih/cerah, so kalo dalam air tu memang senang nak nampak. memancor aje kaler kulit aku - even dalam air parit yang gelap macam kopi/teh o pekat tu... so... dalam ertikata lain, aku akan menarik perhatian pemangsa2 ..macam ikan haruan, kura-kura dan seumpamanya. 

oleh sebab aku risaukan kelelakian aku diragut dan dirampas oleh mereka yang tak bertanggungjawab... maka... em.. ~.~ tak sanggup ah! lebih rela pakai seluar baju lengkap daripada dicabul ikan keli ke, ikan sepat ke... kerana diriku begitu berharga. bahahaha xD

oh ya.. even so, sampai sekarang aku tak pernah suka mandi pakai tight/seluar renang/swimming trunk/seluar ketat2 tu. eeeiii... malu ah! >.< ta suke ta suke ta suke!!


bukti kukuh . ekeke


kalo budak2 skarang cakap... dorang mandi pool, kolam renang, mandi jakuzi bagai... i'm telling you - feel berkubang dalam sungai, parit ni... tak sama. apa beza? sila try sendiri ye. balek kampung, pi terjun parit yo!! :D


haih... down memory lane. nanti nak buat entri pasal main pondok-pondok n kawen-kawen lak lah! ekeke ^^

Saturday, November 24, 2012

Sakit Untuk Cantik. Sanggup?

salam sejahtera. salam slim river. assalamualaikum. dah sahur? =)

aku rasa la kan... takde sape pon dalam dunia ni, yang tak nak jadi cantik. or.. those yang cantik - tapi tak bersyukur atas anugerah Tuhan tu. oh sebelom pegi jaoh... aku gunakan istilah cantik ni sebab memang aku target audience pompuan pon. korang la - gegadis urban jelita desa. pingitan gittew. haha




sebab apa aku nak cakap pasal cantik tak cantik ni?

sebab aku rasa kesian dengan orang yang obses dengan kecantikan - tapi lupa satu benda laen yang patutnya lebih diutamakan. amende?

kesihatan.


pernah dengar orang cakap.. "health is wealth?" haa.. tapi dalam satu peribahasa laen lak, orang kata "beauty brings bling!" hahaha. paham tak? bling tu maksudnya kayo laa.. (bukan koya~~). 
i know i'm not medically licensed nor trained to talk about this. but, just take this as a humble opinion of mine. or perhaps, an eye opener. =)

dear gegadis yang nak sangat santek.

tahukah kamu, kecantikan itu perhiasan? apa maksud perhiasan ni? dia macam accessories yang korang pakai time nak kuar gi detim, nak gi gegirls day out, nak gi annual dinner kolej korang la. bleh tambah2, bleh tanggal2 ikot kesesuaian keadaan. klo steady2, korang pakai lite2 je kan. klo keadaan memaksa, maybe lebeyh2 sket. klo korang terdesak... muehehe . aa, camtu la cantik pon. ehek

bila kata perhiasan tu, dalam erti kata lain, ialah nilai tambah. bukan top up! tu tambah nilai. ~.~" ni nilai tambah, additional value. quality. talk about personality bebeh! tak semestinya semua orang kena cantik untuk serlahkan keperibadian yang baik. kan? yes it's true - your face is your ultimate business card. tapi korang jugak perlu tahu, it's the heart that matters. muka cantik, perangai huduh = tak guna beb! siyes. there are words for such in english but i'd rather not write them here (oh you knew them already.) haha.



dan cantik tu bonus. beruntunglah korang2, kalian2 yang cantik2 ni. bukan senang nak lahir2 je teros cantik. jadi, sila bersyukur. jangan salah guna kesantekan korang tu dah la.. ihii~

satu lagi. cantik tu subjektif. paham tak maksud subjektif tu apa?

subjective [səbˈdʒɛktɪv]adj1. belonging to, proceeding from, or relating to the mind of the thinking subject and not the nature of the object being considered - source

klo tak paham jugak... meh aku bagi contoh. let's say aku cakap nora danish tu santek. contoh la... =p well, ada yg cakap dia tu tak cantik pon. biasa2 je. macam orang cakap siti nurhaliza tu cantik, tp pada aku pulak... biasa je dia tu. then tetiba aku dengan korang leh sama2 setuju yang vanidah imran tu cantik! haa... mana datang konsensus cantik tak cantik ni?

itulah subjektif!

beauty lies in the eyes of the beholder. paham? tak paham buat2 paham la kot. aku malas nak eksplen lebeyh2. sebab ni bukan point sebenor aku taip entri nih. hihi. anyway, simply put, kalo korang rasa korang tak cantik, atau kurang cantik berbanding sape2 ke... ketahuilah - there's always some people, someone... yang rasa korang dah cukup cantik. =)




now.. let's go the my very point. yang atas tu mukadimah je. LOL~

kenapa aku membebel pasal cantik2 ni panjang? sebab... aku kesian kat korang. bukan korang la... korang2 yang susah payah nak cantik - tapi abaikan kesihatan.

aku ada kawan... kawan2 yang rasakan diri dorang tak cukup cantik, tak cukup menarik. yes, pompuan la... kalo laki boroi2 pon korang ok je kan asalkan ada duit kete besor rumah beso lalala . yang pompuan2 ni... kekonon nak diet. diet dalam ertikata dorang ialah "tak makan sampai kurus dan puas hati." hello... diet tu maksudnya makan makanan yang (dan secara) seimbang! bukan tak makan berhari-hari lepas tu timbang.

berlapor gedik2 tu bukan caranya... tahu, korang rasa badan naik, berat naik, tambah isi tambah lemak lepas makan macam "biasa". masalahnye bukan sebab korang makan, tapi sebab apa yang korang makan. kalo dah hari2 dibantainya cheese cake, burger bakar, roti canai, nasi lemak, teh tarik, ais kacang gula lebih, air coke etc etc yang bergula, berlemak banyak.... memang la naik sayang oi~

cer kontrol2 sket apa yang korang makan. kurangkan ais - sebab ais tu punca kerapuhan tulang, punca lemak jadi tepu. kurangkan gula, garam, minyak... sume tu punca kolesterol tinggi.

dah la korang makan tak hengat... lepas tu takde aktiviti fizikal langsung. ni aku cakap serius ni. =| berjalan taknak, apatah lagi berlari. kan? haa... pastu, bersukan lagi la jaoh dari gapaian. takpe la, korang ada reason tersendiri. kekangan masa ke, jarak ke, keje ke... anything lah. cumanya... aku nak tegaskan kat sini... senaman, aktiviti fizikal tu penting. ok?


and please. don't just do all those things - just for the sake of nak jadi cantik, or being cantik. buat semua tu, jaga makan jaga badan - untuk kesihatan! please~

muka cantik, body solid, tapi dok wad dengan wayar berselirat. watpe? muka dah lawa... badan dah mamma mia, tapi kena sarapan ubat, lunch ubat, dinner ubat... nak ke? better jadi biasa2 je, tapi badan sehat - boleh buat keja buat ibadah dengan baek. ha.. so, mana korang nak? hehe

kalo dah sakit tu, nak buat camne kan. tu ujian Allah kat kita. maybe jugak hadiah. tapi... kalo kita tak berusaha utk sehat, kekal sehat, baik dari sakit... itu dah salah tu. so don't get me wrong ye. ^^

jadi, secara semantiknya;
tak cantik + sehat = good enough!
cantik + tak sehat = no good. .
cantik + sehat = best bro!!

ada paham? hehe

seriously, to those who think beauty is everything... think again.

beauty is something. semua orang berhak untuk/nak jadi cantik. atau lebih cantik. tapi... mohon jaga kesihatan. jangan korang kejar kecantikan sangat  - sampai terabai kesihatan. pentingkan yang lebih penting sebab yang lebih penting itu lebih penting daripada yang penting-penting.

aku menulis sume ni based on pesanan kawan2 aku yang kena anorexia nervosa, yang diabetic, yang kena high blood pressure, yang obesiti, dan yang menyesal buat breasts implant, breast augmentation, plastic surgery kos rendah, rawatan wajah yang tak sesuai, dan seumpamanya - in the name of nak cantik. semua rintihan dorang aku rangkumkan kat dalam nasihat ni;

"jagalah kesihatan. kecantikan akan menyusul - luaran dan dalaman."




bak pesanan Garnier, take care sweetcheeks. dan meminjam kata2 L'Oreal - kerana dirimu begitu berharga.

=)

Thursday, November 22, 2012

Nak Tabung Rumah~

korang2... korang penah jadi kecik kan? haha. bengong punya soalan. ~.~"




aku taktau la aku kena sampuk dengan apa ni. tapi... sejak semalam/kelmarin... aku dok teringat kat satu benda. benda yang aku cukup sayang masa kecik2 dulu.

tabung bentuk rumah.

korang pernah ada tak? wuwuuu... sayang sangat kat tabung tu... wuwuu~;

ceritanya camni... semalam aku dok meroyan kat twitter... lepas tu... ternampak la tweet satu hamba Allah ni, dia cakap pasal tabung bantuan palestin. gedebak gedebik gedebuk... tetiba je aku teringat pasal tabung simpanan duit syiling yang aku pernah ada...

macam2 la aku dok terbayang. tabung bangunan tabung haji lah, tabung buah nyoq lah, tabung gajah lah... tabung porcelain bentuk tembikai, tabung ayam, tabung buluh... tah macam mana... aku teringat kat satu tabung yang paling gojes di alam semesta ni - tabung rumah.

huaaaaaaaa.... teros adrenaline rush beb! aku pon kalut la tanya kat twitter, sapa pernah ada tabung bentuk rumah tu. huu.. respon yang aku dapat tak berapa memberangsangkan... cuma ada sorang dua je yang boleh kenal pasti ato bagi deskripsi persis tabung yg aku maksudkan tu. - opkos lah... mereka2 yang zaman kekanaknya sezaman aku! hahaha

meh aku describe kat sini.. korang cuba bayangkan ek.. seingat aku la, tabung yg aku ada dulu camni ghopenye...

tabung tu plastik. berbentuk rumah. ala.. rumah yang simple2 je. bentuk empat segi tepat. rumah tu kaler kuning tau. pastu... siap ada tingkap dan pintu! haaa... tapi aku tak ingat lak bilangan tingkap dia. cuma, tingkap yg ada tu plastik dia transparent - bleh nampak dalam tabung. plastik tingkap tu kaler merah... sama kaler dengan bumbung rumah! yes!! dan bumbung rumah dia ada corak macam asbestos tu. yang macam sisik ikan tuuu... paling penting, bumbung dia ada cerobong asap (chimney!), dan lubang masuk duit. paling lejen pasal tabung ni - keliling rumah ada pagar yo! pagar kaler putih!! sama kaler dengan bingkai tingkap dan pintu. 
bentuk dia lebih kurang camni la. tapi ada pagar keliling. dan pintu dia bukan tengah2 camtu. tepi sikit..


kaler dah betol dah. tapi design salah teruk. hahaha


whoooaaa.... rindunya!!

amcam. bleh bayangkan tak? please boleh... sebab... kalo korang ada tabung yang macam atau persis deskripsi aku tu... mohon izin utk aku memilikinya please!? aku beli dari korang. siyes2. *muka serius* . haha. betul ni!

kalo korang jumpak ke.. kalo korang ada ke... tolong roger aku lelaju boleh? kalo korang nk jual.. aku nak beli. kalo korang nak bagi je... aku sangaaaaattt laaaaa berbesor hati!! sayang korang muah muah!! wheeee!!! hahaha ^^

jadi... sila anggap entri ni entri memohon pertolongan ye. mekaseeyyhh~ =]

Monday, November 19, 2012

Apakah Kau Terima?

sekarang musim kendurik. musim orang bertunang, orang kawen. 




alhamdulillah. syukur sangat, aku masih dikurniakan nafas, hidup sampai hari ni untuk aku saksikan kegembiraan dan kebahagiaan manusia2 yang bergelar ahli keluarga, saudara mara dan sahabat handai. 

yeah. just now i was strolling along facebook and twitter. banyak, sangat banyak gambor kawen dan tunang aku tengok. indeed, marriage is one definite beauty. i couldn't help it but to 'like' and comment and congratulate. =)

as i was 'liking' and commenting... i noticed this one particular picture. . i had one good glance at it. and that one good glance i had - opened up my heart to share this here, with you.



sumber dan pemilik gambar ; Aji Yusop

dan ini kisah disebalik gambarnya...

"Siapa entah cabar aku suruh upload gambar pengantin yang takde pelamin kat rumah, yang majlis simple. 
Majlis ni berlaku semalam, very loving couple, majlis tiada pelamin, tiada meja makan beradap, tiada hiasan hebat hebat dalam bilik, hanya langsir dan cadar sahaja.  
Masa ni, pengantin baru sampai, ambil lauk sendiri, masuk makan di dalam rumah, di hadapan mereka adalah ayah pengantin perempuan yang kurang sihat memandangkan cuaca agak panas di luar rumah. 
Lauk pengantin sama je macam orang lain, ambil sendiri lauk. Gulai nangka, kerabu mangga, ikan goreng, sambal belacan. Tiada ayam masak merah, tiada daging masak hitam, jauh sekali udang sanggul." 
-Aji Yusop 
. . . . .

. . .


untuk beberapa ketika... aku termanggu. terkesima. terpegun. aku kagum. aku rasa .. gembira! ='D

Allah

bagi aku. gambar dan ceritanya tu adalah satu keindahan. keindahan hidup. yang cukup sukar kita nak tengok apatah lagi dapat di zaman sekarang.

betul... kalau kita nak jadi skeptikal (skeptic) , kita akan persoalkan macam2 tentang gambar tu. kita akan gali sedalam-dalamnya kisah dan perihal pasangan pengantin / suami isteri tu, kita akan korek tentang latar belakang mereka - keluarga, status, sosio-ekonomi, malahan demografi, dan sebagainya. 

tapi... cukuplah aku tinggalkan korang untuk menghayati gambar tu, serta bermain dengan semua persoalan yang timbul.

apa yang aku harap... buat korang yang berhasrat nak kawen, berhajat nak mendirikan rumah tangga, berhasrat nak berkeluarga... renunglah gambar ni dalam2. ambil pedoman . sesungguhnya kesederhanaan itulah yang dituntut dalam agama, dalam islam.

dan jangan putus harapan. masih ada yang sanggup dan mahu menerima - seadanya.


p.s.; membuatkan kita bertanya diri kita semula
apakah kita benar menerima?

seadanya?

Thursday, November 15, 2012

Siri Jom Tawen-Tawen! - Kad, Akad dan Inai

assalamualaikum. hai! dah re-confirm dengan katering untuk majlis korang bulan depan? ^^

bila sebot pasal perkahwinan, cukup banyak persoalan yang timbul. al maklum lah... kalau dulu, orang tua2 yang banyak handle, uruskan kerja kahwin nih. tapi sekarang... orang tua pon dah tak berapa nak tua. ekeke

maksud aku... masyarakat kita dah banyak berubah. kalau korang perhatikan elok2, zaman sekarang mana ada sangat orang tua2 yang kalut2 pikir sebok hal kawen anak2, sedara-mara dia. sekarang sume dah pakai wedding planner noq! haaa.. cakap je nak camne2, sedia duit je. kau hado? lulz~

disebabkan orang tua2 doluu2 pon tak berapa nak sempat sangat perturun ilmu kat generasi muda skarang ni, so ada la beberapa helai hal ehwal kawen yang jadik persoalan bagi kita. tambah2 pulak bila something tu buatkan kita sebok dok tanya orang kiri-kanan kita - betul ke apa yang kita/dorang buat ni? ini ikot adat ke? agama kata apa? dan seumpamanya....

jadik, entri kali ni aku nak share sket dengan korang... beberapa keping persoalan kerja kahwin - especially masa hari kendurik la - yang selalu orang tanya atau tak paham. yosh!!


- kad jemputan walimah

sekarang ni kad jemputan bukan main canggih manggih. kalo yang buleh2 lipat tu... 3-4 belas kali lipat pon ada. bukak2 je dah macam kipas dah. bertingkat-tingkat! ekeke. tu belom kira yang bagi kad jemputan siap ada muzik lagu selamat pengantin baru tu! bhahhahahahampeh kaya betol. ~.~"


kad jemputan perkahwinan ustaz don

biasanya, orang melayu ni kalo buat kad jemputan - mesti nak letak potongan2 ayat suci al-Quran atau terjemahannya. paling2 koman pon mesti nak ada doa. alhamdulillah. idea ni bagus. sebab, bagi yang baca kad kawen tu, langsung tak langsung akan baca ayat quran dan/atau doa tu. sekaligus, mendoakan kesejahteraan pengantin dan keluarga insyaAllah.

wlopon dikatakan ni adat atau budaya, perkara ni tak menyanggahi agama pun. cuma.. yang jadi permasalahannya kat sini.. perlu korang ingat - tak semua orang simpan kad jemputan tu elok2. yang bwk balek rumah, kumpul, letak tempat elok2 tu ada.. bukan takdak. cuma, ada jugak yang main lempar je kad tu merata. silap2 ada hari terpijak ke, terlangkah ke.. ter-ter-ter yang tak elok la diperlakukan kat something yg ada ayat Quran. serba salah la pulak kita jadinya kan? hee. jadi, bincang lah dulu dgn orang2 yg lebih arif pasal hukum hakam ni ye. insyaAllah. =)

dan kalo mengikut adat, orang melayu ni kaya budi bahasa. paling2 tidak - mesti ada sekerat dua pantun kat kad jemputan. elok jugak. nampak seri budaya kita. tapi jangan over la kot...pi letak syair ke, sonnet 18 ke, sajak yang panjang2 sepanjang janggut A. Samad Said ke~ kang ada typo kang, kena gelak je. =p ekeke


- upacara batal air sembahyang

yang ni pon ramai taktau? sebarang perkara yang membatalkan wudu' = membatalkan air sembahyang . haha. bengongnye eksplenesen aku xD

ok2. gurau. upacara ni sebenornye kalo ikot adat, nak bagitau kat hadirin hadiran yang dirahmati Allah sekalian - bahawasanya deme tu dah jadik laki bini. so buleh pegang2, sentuh2 antara satu sama laen. tapi takleh la nak lebeyh2 kan... nanti tok kadi jeles. lol~


menyarung cincin 

biasanya, orang buat dengan pihak lelaki (le hubby) akan sarungkan cincin ke jari pengantin pompuan (le wifey). kan ke kena pegang tangan tu? pas sarung cincin di jari, ada kucupan lembut di dahi. awww... shuweeitnyeeeww.. haa.. maka natijahnya - terbatallah ayaq semayang depa! yeay. mission accomplished! wheee!! err.. melainkan salah sorang atau keduanya gedik nak pakai sarung tangan (gloves) masa sarung cincin tu... itu... itu... special kes tu. gaya2 macam tak sudi je kawen dengan kawan tu? em em? =p

kalo orang dulu2, ada adat pakaikan rantai. rantai leher la, takkan rantai beskal plak. aa, pon dipakaikan oleh pengantin lelaki terhadap pengantin pompuan. itu zaman mak-mak kita la kot. zaman pakai gown, or tak pakai tudung (hijab). tapi, sekarang dah takde rasanye adat pakai rantai leher ni. alhamdulillah, pengantin2 pompuan sekarang ramai dah bertudung litup berhijab, menjaga aurat.

elokla camtu kan. lagipon kalo takat nak batal air sembahyang tu, takyah kot susah2 nak pakai rantai peluk hubby-wifey bagai... kentut pomboleyh! bhahaha xD


- pakaian semasa akad nikah

takde hal pon benda ni. ko nak pakai kain pelikat dengan singlet pagoda pomboleyh. yang pompuan, nak pakai blouse kaler2 striking polkadot dengan kain batik pon ok~ yang wajibnya - tutup aurat.

hahaha. mati aku kena maki nih. ekeke.

biasanya... biasanya la. kalo majlis akad nikah ni, pasangan pengantin akan mengenakan sepersalinan putih serba indah nan permai. ni bukan agama yang suruh, sebab agama suruh tutup aurat dengan sempurna je. tapi ni kaedahnya - adat budaya kita la. kalo korang google key word 'baju nikah' , check kat google image, penuh baju putih/cream! hahaha

baju akad nikah . sumber


kan kaler putih tu melambangkan kesucian, keharmonian, bersih, tiada noda.. bak sonata musim salju gittew~. camtu jugak yang digambarkan dalam ikatan yang bakal dijalin dengan lafaz akad nikah tuuu. cantik kan literature kita? hihi. boleh je nak pakai persalinan kaler laen. cuma, bior la bersesuaian dek non oiii.... memang agama tak suroh kita pakai songket kilat2, baju renda2 labuci lace organza bagai. tapi... murnikanlah majlis yang mulia tu dengan pakaian yang sesuai dan bersesuaian, indah lagi menawan. pilih warna2 lembut atau kesukaan. janji memorable dan bermakna. cuma.. jangan sampai membazir dah la ye, tu agama pun tak suka. hihi..


- tempat akad nikah

klo nak eksklusip, pi buat tengah2 laut nu. dok dalam sampan lebeyh kurang 10 orang (pengantin laki, pengantin pompuan, tok kadi/wali, 3-4 saksi, jurugambor, etc) .. ha, "aku nikahkan dikau" dan "aku terima nikahnya"-lah kat situ. takdak masalah. =p

kalo orang kita dulu2, biasanya buat dekat rumah. rumah pengantin pompuan. esok nak kenduri, malam ni kita akad nikah. kejut tok kadi tok imam semua suroh mai rumah makan laksa. lepas tu bagi korang kawen laju2. senang cerita. ekeke. tapi sekarang kita lebeyh suka buat majlis akad ni kat surau/masjid.

bukan apa... nampak elok sikit. nampak kena pada matlamatnya. benda baik camtu, kita buat dalam rumah Allah, moga2 tambah berkat, tambah rahmat. insyaAllah pahala sunat pon dapat, sebab kita buat kat tempat elok - bukan kat tempat merapu2. 


akad nikah di masjid .  sumber

ada kesahnya jugak sebenornye la. harapan kita buat kat mesjid, sebab nak permudahkan urusan akad nikah tu. kalau orang dulu, risau buat kat rumah... sebab.. takot2 ada orang buat benda tak baik kat pasangan pengantin... hihi.. ni bukan cerita dongeng ye. ni aku sendiri pernah saksikan. bukan aku la yang kawen btw.. ~.~"

masa tu buat kat kampung. majlis akad buat kat rumah pengantin pompuan. semua dah ready! aku penddekkan cerita, si pengantin lelaki tu tak dapat lafaz akad dengan elok/betul (mengikut syarat syariat). jenuh gak 3-4 kali tok kadi henjut tangan kawan tu - sampai berpeluh-peluh la semua orang (rumah depa takdak ekon.. kipas berdiri tu pon ada 1 ja... tala kat pengantin... tu pon berpeluh jugak! hik) .. last2 tok imam kampung kata

"ayuh anak muda. segeralah kita ke rumah Allah. moga2 urusan kamu dipermudahkan" 

chewah ayat rhetoric. senang cakap, majlis akad tu dibawak-buat kat masjid kampung kami. lepas tok imam a.k.a "the lejen" baca2 doa sket . . alhamdulillah, pengantin lelaki dan pompuan selamat diijab-kabulkan, sah menjadi suami isteri dengan sekali lafaz je. cukup jelas, sampaikan Wak Seman Pekak tu pon bleh dengor lafaz akad tu. hahaha

sok sek sok sek lepas selesai semua tu... tok imam pon jelaskan la kenapa kena buat semua tu. ropenye... ada si polan yang jeles dgn perkahwinan pasangan pengantin... so di "tuju-tuju" kannya ke deme, bagi le bakal hubby takleh lafaz akad, seterusnya tak jadi kawen~ tapi bila masuk masjid, rumah Allah nan mulia - benda tak elok tu pon terhalang. sangkut, takleh masuk mesejid. haaa.. itu la ceghitenye... ada paham? ^^ hoi dah jadi cerita panjang Doraemon dah pulak!!


- Majlis berinai

ini paling best! tapi sah-sah aku cakap, ini ikot adat. budaya melayu. kalo nak kata agama... erm.. tak sure. sila rujuk pada yang pakar. ustaz Don, boleh tolong jawab? hihi

adat berinai ni kalo ikot orang melayu doluu2... ada 3 peringkat. satu, inai curi. dua, inai kecik. tiga, inai besaq. padiaaa ni oooiiii~~ ?

"inai curi" biasanya dibuat tiga malam sebelom hari kendurik. ini untuk jiran2, makcik2, kak bedah kak piah kampung sebelah yang datang tolong siap2kan rumah pengantin. sambil2 dok mengumpat tu, boleh la tumbok2 daun inai, pakai2 kat jari kan. orang lain sebok balut2 bunga telur, makcik2 kalut balut jari. pomboleyh makcik oiii... sebab tu la namanya inai curi. makcik curi tulang! so malam esoknya buat kerja lebih naaa.. ^^

"inai kecik" pulak biasanya buat malam berikutnya - dua malam sebelom hari kawen/kendurik. ini biasanya untuk jiran2 dekat, sedara mara jaoh, dan kengkawan. takde beza pon; same je berinainye. cuma sape pakai inai malam inai kecik ni, kaler inai dia lagi meriah drpd sape yg pakai semalam. bhahaha


berinai pengantin . sumber


"inai besor" is the grand finale. ni yang kita panggil malam berinai ni. haaa... biasanya dibuat malam sebelom hari kendurik. esok nak kendurik, malam ni kita pakai inai tebai2! ekeke. inai besar ni khusus untuk pengantin, keluarga pengantin, sedara-mara terdekat, kawan2 rapat dan jemputan khas pihak pengantin. sambil2 dok pasang langsir tu, sambil2 dok siap2 bunga pahar tu, boleh la gilir2 pakai inai. agak2 malas, lepas pakai inai, konon2 tangan takleh buat kerja - bleh terus tido. hahaha. pagi esok kena maki . . nasib la kan. ngehngehngeh ^^

biasanya pengantin perempuan akan pakai inai sepuluh jari di tangan. kekadang ada yang buat setepek bulat tambahan kat tapak tangan. kenapa? haa.. ada simboliknya. nanti aku cerita. entri laen ok? ^^ ada jugak yang pakai kat jari kaki. tapi sekarang jarang ada. kalo pengantin laki tu, biasanya pakai inai tiga jari je. mengikot adatnye lah. tapi kalo ikot agama Islam, rasanya lelaki takleh berinai pon... menyerupai wanita katanya. wallahualam. correct me if i'm wrong ye. =)

tapi sekarang takde la org buat majlis berinai tu tiga malam dah. normally malam sebelom hari majlis je orang berinai. ye lah, zaman dah berubah kan. cara orang kendalikan kerja kahwin pun dah laen. yang baek, yang memudahkan tu.. kita ikot la. takyah susah-payah sangat, kang serabut. ye tak? hihi

*****

hoi hoi... banyak lak aku menulis nih. sikit je benornye. point-nye ada la 3-4. tapi membebel tu yang buat panjang tu. hahaha. lantak2... sape soh korang baca. ekeke xD

so... moga2 ada input berguna yang boleh kita kongsikan bersama ye. kalau korang ada feedback, aku alu-alukan sangat. jumpa lagi dalam entri yang laen!!

oh! sebelom terlupa. selamat pengantin baru buat korang2 yang baru melangsungkan pernikahan dan majlis perkahwinan. buat yang bakal2 dalam masa terdekat ni, semoga dipermudahkaaann!! ^^

Wednesday, November 14, 2012

Raja Permaisuri Agong Berhijab


Assalamualaikum. salam akhir tahun 1433 Hijrah. =)

Memetik dari sumber; Putra Blog 
Berita yang pasti menggembirakan seluruh rakyat negeri Kedah terutamanya; dan rakyat Malaysia am nya; bahawa Seri Paduka Raja Permaisuri Agong, Tuanku Sultanah Hajah Haminah Bt Haji Hamidun telah pun memakai hijab secara sempurna. 
Detik dan sejarah gembira ini menjadikan baginda sebagai Raja Permaisuri Agong Malaysia Ke- 3 yang memakai hijab dalam kehidupan seharian selepas Duli Yang Maha Mulia Tuanku Permaisuri Siti Aishah (Raja Permaisuri Agong ke- 11) dan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultanah Nur Zahirah ( Raja Permaisuri Agong ke-13).



Tuanku Sultanah Haminah yang baru sahaja pulang dari mengerjakan ibadat haji berangkat bagi menghadiri Santapan Malam sempena Majlis Mesyuarat Raja-Raja yang Ke-230. Patik rakyat Negeri Kedah menzahirkan sembah takzim Kebawah Duli Tuanku Sultanah yang juga merupakan seorang Sultanah yang sangat berpekerti mulia dan senang dengan sesiapa sahaja.


Alhamdulillah. satu perkhabaran yang cukup indah buat rakyat jelata. patik merafak sembah meluhur takzim menjunjung tinggi dan syukur atas kurniaNya, serta perubahan yang Tuanku bawa dalam usaha memurnikan lagi kedudukan Tuanku dan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong sebagai kepala agama Islam di negara kita yang tercinta.

Moga dengan ini, Tuanku akan menjadi ikutan sekalian muslimah. insyaAllah. =)

Ampun Tuanku.



Selamat Tahun Baru
1434 Hijrah



Monday, November 12, 2012

Hanya Sekepal Dua - Lapanbelas

assalamualaikum. salam sejahtera. salam muhibbah. salam perpaduan. salam satu Malaysia, satu Singapore, satu Indonesia, satu Thailand, satu Myanmar, satu Australia, satu Rusia, satu Jepun, satu Kanada, satu United Kingdom, satu India, satu Mesir dan satu Amerika.

wheeeee!! sekolah dah cutiiiiii!!! ^^




haip. sebelom korang fitnah profesion keguruan  dengan macam2 tohmahan dan prasangka negatif (ada ke prasangka positif?) meh aku eksplen. yes, memang cuti sekolah bermaksud cikgu cuti jugak. tapi .... cuma cuti daripada mengajar ye kawan2~

cekgu cuti mengajar sebab budak cuti. dah budak takde kat sekolah, ko nak hajor sape kan? haha. taaapiii... itu tak bermakna cekgu2 cuti kerja. kenapa aku cakap camtu? sebab... kerja cekgu bukan tertakluk kat mengajor dalam kelas je. banyak lagi...

dan sebelom aku pulak merepek cerita tugas2 sebagai sa-orang guru dan penjawat awam ni, nak petah2 meroyan menceritakan hal yang orang taknak dengor or amik tau pon benornye, i better put it this way - waktu cuti pon cekgu2 kena keja jugak - dan bukannya bersenang lenang sangat macam tanggapan masyarakat pada amnya. =) trust me, it's not like what you think. anyway, awak kena pakai dulu kasut tu, baru tahu ketat ke longgar. ^^


back to my setori~


hujung2 tahon ni... sekolah memang bizi. sebok gegila! siyes wei~ macam2 program ada. macam2 kena buat. tak larat nak list kat sini sebab banyak sangat. huhu. tapi... bagi aku... setahun pertama ngajor nih, cukup banyak bagi aku pengalaman yang berharga. cukup2 banyak.

bak kata orang. pengalaman tu mengajar kita. mematangkan kita. alhamdulillah. aku syukur dengan segala jadi, segala apa yang dah aku lalui. mudah2an, semua tu dapat bantu aku dalam menjalankan tugas, tanggungjawab, amanah aku sebagai seorang guru (khususnya) dengan lebih baek, dan sebaiknya. insyaAllah. doa2kan lah ye? ^^

nah! kali ni entri bergambor! whee~

****



this is my year 2 "eeeeedaman" . the class yang budak2nye rajin sket datang. hari2 last pon ramai. see? haha the other two classes tak sempat amik gambor. ramai tak datang~ wuwu..


racun dan penawar. ahaha 


these pics were taken masa hujung2 persekolahan. ada masa hari anugerah, hari last sekolah, etc. yeah, my pride n joy. ^^





ni bawah ni.. budak2 tarian skola. dorang ni powderful menari. semua peringkat dorang sapu. sekolah, daerah, negeri, kebangsaan. siap wakil Malaysia ke banyak negara ok? no no.. bukan aku juruletih tari dorang...aku tolong2 je. harap maklum ye. hihi~



there, my guru besor cemerlang. memang beliau sungguh cemerlang. nak cerita pencapaian dia dengan skola, segala kejayaan yang dia bawak... letih nak tulih entri ni. hehe. anyways, ni hari last beliau kat skola.. sebab beliau akan mula berkhidmat kat skola baru mulai januari depan. sigh.

takpe la. kami doakan tuan haji terus cemerlang dan meneruskan kecemerlangan. semoga!!

agak2 apa yang kitorg tengah borak tu? cer teka. ekeke xD




ni la putri. yang dapat 100% paper english ekjem finale aritu. hee. cerdik budaknya. rajin. dalam kelas pon aktif. bagus la. moga2 dia jadi contoh kat kawan2 dia yang lain. aku doakan kejayaan semua, insyaAllah~ ^^



from putri~ ^^-

and this one... huuu... =') terharu bila budak drjh 2 bagi ni kat aku. Allah. terima kasih atas kurniaMu. .



dah. taknak letak banyak2. kang bergenang. hahaha. here; sikit2 yang aku mampu share dgn korang. enjoice! ^^

****

budak A : ustaz, ustaz nampak macam artis la
me          : mengada kamu ni
budak B : betul la ustaz.. bila ustaz tak pakai songkok, nampak macam faizal tahir
budak A : macam jehan miskin pon ada ustaz!
me          : yeke? ada macam muka nora danish tak?
budak A & B : ada!!!

****

budak : sir, tahun depan sir ajar kami lagi tak?
me      : i don't know. maybe yes maybe no... why?
budak : ala... kenape sir tak ajar kami dah..
me      : i didn't say i won't be teaching you... i just said tak tau lagi~
budak : tadi sir cakap sir don't know, lepas tu tak tau lagi... yang mana satu ni...
me      : kamu paham tak cikgu cakap apa?
budak : tak.

****

budak 1 : sir... kenapa sir pakai cincin?
budak 2 : sebab sir dah kawen! kan sir?
budak 3 : sir belom kawen laaa...
me         : kamu, kenapa cakap saya dah kawen? kamu pulak, kenapa kata belom kawen?
budak 2 : sebab sir pakai cincin! orang dah kawen je pakai cincin, macam kakak saye.
budak 3 : manade orang kawen pakai sampai dua cincin?
budak 1 : korang ni tak tau ke!! satu cincin tu girlfren sir bagi. satu lagi isteri sir bagi!
budak 2 & 3 : Oooooooooo. . . . .

****

me      : alright. today is your last day of schooling. cikgu ada perkara sikit nak cakap. do you want me to speak in English or Malay?
budak : ala ticer, hari last ni cakap la melayu...
me      : okay. *panjang jugak la aku membebel..aku skip je la ek.* last skali cikgu nak mintak maaf kalau ada salah silap cikgu kat kamu, kalau terasa hati dengan cikgu ke... 
budak : kitorang tak kesah pun sir, kitorang tau kitorang nakal. selalu tak dengar cakap sir. memang la kena marah. kan sir?
me      : *senyum* jadi kamu boleh maafkan cikgu tak?
kelas   : boleeeeehhh~~
me      : halalkan ilmu yang kita sama2 kongsi ni ye~
kelas   : halal~
budak : sir, ilmu boleh makan ke? kenapa nak kena halal?
me      : *buat2 tak dengar...malas nak eksplen. haha* jumpa lagi tahun depan~ insyaAllah. ^^


****

ha! sebelom terlupa. hihi.. korang ingat tak aku pernah cakap yang ada budak darjah 1 yang lari2 then terserempak aku.. lepas tu dia jerit kuat.. "hai cekgu comeeeelll!!!"

hahaha. ni la budaknye!! ^^




comel kan? macam cekgu dia jugak! ekeke xD

***

jumpa lagi di laen entri!
thanks for reading
Hanya Sekepal Dua (2012)

ada rezeki, taon depan aku cerita lagi okaeyh!
take care, and happy holiday!!
=)

Tuesday, November 6, 2012

Menanti Mentari - Jauh


"Manalah datang manusia-manusia ni semua." Hatinya menggetus. Dua matanya yang redup beralis tipis liar memerhati sekitar. Kiri. Kanan. Nun di hadapan sana. Nun di pelusuk belakang.




Dalam keriuhan, sayup-sayup terdengar suara kanak-kanak menjerit riang, berkejaran naik turun tangga. Tak kurang juga pekikan manusia-manusia fanatik yang dengan gahnya menconteng wajah masing-masing dengan pelbagai warna dan corak - sebagai lambang kesetiaan mereka. Di bawah sana kelihatan "water boy" sedang mengusung sebakul makanan ringan dan air berkarbonat, mencelahi tempat duduk tanpa segan silu. Pakaian mereka sahaja sudah jelas menarik perhatian - dengan warna terang dan perkataan yang membawa mesej lucu; mereka menjerit di setiap baris kerusi yang berisi, menjual makanan yang dibawa. Perlu. Keberanian itu yang mereka perlu. Jika tidak, maka bererti tiadalah rezeki.

Di tengah padang pasukan Red Sox sudah berada di posisi mereka. Batter box, on deck - semuanya mengikut perancangan dan strategi yang telah dicatur. Segak dalam uniform putih, Red Sox hanya inginkan satu ehwal daripada perlawanan malam ini - kemenangan.

Salmah melihat muka jam. Ah, permainan bermula agak lambat daripada yang dijadualkan. Apakah kekangan? Baru sahaja terpacul persoalan itu di minda, serentak hatinya berhenti mempeduli. Lagaknya ada yang kisah. Nah. Sabar itu indah. Salmah tersenyum. Manis.

"Awak okay?" Satu suara menerjah gegendang telinga Salmah. Dalam hiruk pikuk itu, ayat tersebut jelas menggamit perhatian.

"Eh? Kenapa awak tanya?" Salmah menoleh ke arah pemilik suara tersebut. Terpaksa sedikit dia menyengetkan tubuhnya untuk berpaling ke belakang. Ibunya pernah berpesan, kalau bercakap dengan orang, pandang matanya. Itu adab.

"Aa... baguslah. Tak, saya bimbang awak tak okay. I mean, you don't feel good at this game.. dalam crowd macam ni." 

Salmah tertawa kecil. 

"Kalau saya cakap saya tak okay?" Menduga.
"Kita balik"
"Kalau saya tak okay tapi saya nak stay?"

Bagaikan malaikat lalu; terdiam seketika mereka dek ujaran yang berbaur menguji itu. Ya, malaikat cuma lalu betul-betul di tempat mereka - kerana hanya mereka yang terdiam tatkala seluruh stadium menjerit melonjak kegembiraan melihat Cody Ross menghantar bola selaju 93 batu sejam itu terbang menerjah langit malam yang dilimpahi cahaya lampu sorot lantas sampai ke ruang duduk penonton. Home run! Seraya itu bergempita suara penyokong Boston Red Sox mengiringi pemain kesayangan mereka yang berlari anak dari batter box menuju ke setiap base lantas kembali ke home - memberikan mereka 1 mata sulung mendahului lawan.

Syakir tak tentu arah. Putus kata-katanya di situ. To stay is okay, but to be not okay is not; bentak jiwanya. Ah. Buntu! Apa harus dibalas? 

Dilihatnya Salmah masih tepat memandang. Syakir membalas dengan menitip terus ke anak mata gadis berkulit cerah putih kuning langsat itu. Ada sinar sinis yang sirna. Hendak sahaja dia mempercayai, namun gurunya pernah mengingatkan; mata wanita bukanlah cermin hatinya. Barangkali Salmah bergurau. Barangkali tidak. Mana satu yang benar? Syakir berteka teki.

"Awak, home run! Kita dapat point!" Cubaan untuk menukar tajuk perbualan.
"Saya tahu. Tapi awak belum jawab soalan saya."

Syakir sudah pun menjangka perkataan-perkataan tersebut. Awal-awal lagi dia sudah menyusun setiap bait di dalam benak. Cuma masa penentu kebenaran. Dia tersenyum.

"Let me tell you something. Setiap kali lepas musim bunga, ada musim panas. Kemudian musim luruh, musim sejuk, then kembali ke musim panas. Tapi awak tahu ke, musim mana yang mula dahulu?"

Ada sedikit kerutan di dahi Salmah. Matanya dikecilkan. Pandangannya ditajamkan namun masih berkiblatkan wajah rakan kuliahnya itu. Dia membetul-betulkan tudungnya sambil terus berdiam diri, memberi peluang untuk Syakir meneruskan kata-katanya.

"Singular plural. Kita cakap 'feelings is' ke, 'feelings are'? Salah satunya salah, atau keduanya betul? Awak tahu English Studies? Why do we call it English Studies? English language? Apa, orang Amerika tak bercakap bahasa Inggeris? They speak American, no?"

Syakir tampak yakin dengan hujah yang bertalu-talu itu. Penonton sudah kembali tenang, duduk di tempat masing-masing. Namun dua insan di negeri orang ini masih berkira-kira dengan mainan bahasa dan cakna minda, sehinggakan pasangan kekasih di sebelah kiri Salmah itu mula memerhatikan gelagat 'orang asing' ini dengan penuh minat. Mungkin memuji, mungkin mengeji. Namun Syakir dan Salmah tidak mengendahkan semua itu. Bagi mereka, penggunaan bahasa ibunda di tempat orang membuatkan mereka rasa dekat dengan tanah air.

"Dan awak tahu kenapa saya belikan kita tiga tiket? Dua tiket untuk awak, satu tiket untuk saya, dan seating kita berbeza baris." Giliran Syakir mengumpil. Menguji. Dalam padanya berfikir, Salmah hampir tidak dapat menangkap apa yang cuba disampaikan. Dia menghela nafas panjang.

"Jadi? Apa yang awak cuba sampaikan kat sini?"

"Ada perkara yang kita tahu, ada perkara yang kita tak tahu. Ada soalan yang perlu dijawab, ada soalan yang boleh dijawab... dan ada soalan yang tak mampu dijawab. Awak faham?" Muka Syakir merah. Tetapi penuh keyakinan. Tetapi merah.

Salmah menekup mulutnya dengan tangan kanan - menahan ketawa. Dipandangnya wajah Syakir sekali lagi; tepat ke dalam mata. Jelas, dia kabur, putus logika. Salmah hanya mampu tersenyum.

"Saya tak faham..mungkin. Why not awak cuba jelaskan lagi, em?" 

Satu lagi pukulan deras melayangkan bola lisut itu laju melintasi kesemua pemain yang berada di atas padang. Bagaikan ada sepasang sayap yang menerbangkan bola itu tinggi, tinggi melewati capaian mana-mana pemain sekalipun. Jauh.

Home run.

Sunday, November 4, 2012

Siri Jom Tawen-Tawen! - Of Bunga Telur & Bally Shoes

assalamualaikum,. salam sejahtera. hai bakal2 suami dan isteri mithali. dah siap test baju utk hari menikah dan hari kendurik? ^^

kalo korang tengok tajuk tu.... aku rasa tak berapa ramai sangat yang familiar dengan "Of Bunga Telur & Bally Shoes." yeap, itu salah satu cerpen komponen sastera bahasa omputeh yang kitorang kena blajor masa kat skola menengah dulu. uih cerita tu best weh~ main dengan emosi sesaja. hihi. try la baca, maybe pendapat kita berbeza? :D

anyways, aku memang nak ajak korang study literature pon bukan nak sembang pasal cerpen tu kat sini. aku nak cerita pasal salah satu benda yang cukup sinonim, cukup simbolik dengan perkahwinan dan kendurik, especially bagi orang melayu. apa dia? yeah...

bunga telur!!

sumber gambar


seingat aku la.... daripada aku kecik lagi, sampai lah ke besor ni.. istilah bunga telur tak pernah lekang daripada kenduri. tak tau la bagi korang kan... tapi bagi aku, whenever aku pegi kenduri, mesti aku aku berkira-kira dalam benak n kepala otak ni - camne la design bunga telur kat kendurik ni.

bukan apa... semaklum kita, bunga telur ni dah macam benda wajib tau. benda yang mesti ada dan dibagi kat pengunjung yang hadir. cuma ikot nasib la, samada korang dapat bunga telur yang biasa2, atau bunga pahar. hihi. eh apa benda pulak bunga pahar tu? adek beradik bunga mawar ke? apa kaitan dengan telur? haaa... japgi aku cerita.

kalau dulu, masa aku kat kampung... bunga telur, rebus telur ni memang jadi acara wajib lah kat rumah kendurik. masa tu orang pon tak berapa nak banyak duit nak sediakan telur beratus, ribu bijik nak direbus kan? jadi orang kampung, jiran2 semua lah yang bagi sumbangan, sponsor telur ayam telur itik sorang sikit kat tuan rumah / untuk pengantin. telur2 yang dibagi tu kira macam hadiah dan sumbangan dorang la kat pengantin, or ganti duit tunai untuk sedekah kat tuan rumah. menarik kan? aku tau, tak ramai antara korang yang sempat merasa suasana camtu. sebab tu aku share kat sini. ekeke 

now, aku nak share sikit info dengan korang - kenapa masyarakat melayu amat menitikberatkan / mengutamakan penyediaan dan pemberian bunga telur masa kenduri kawen.




bagi orang melayu... bunga telur adalah simbolik kepada kesuburan pengantin. ha~ korang gelak ek? hehe. no, korang jangan pikir bukan2. kang klo korang dapat telur yang retak ke, separuh masak ke... macam2 pulak korang anggap pasal pengantin tu. especially pengantin laki. jahat korang ni... haih2. haha

pemberian bunga telur bermaksud mendoakan pasangan pengantin tu subur dan boleh dapat zuriat. dapat anak comel2, gebu2 macam telur rebus tu jugak. ekeke. lagi cepat lagi bagus. hahaha. hey! no, aku tak buat2 cerita tau. sila tanya orang2 tua, orang2 lama. itulah tujuan orang melayu bagi bunga telur masa kendurik. ok? nanti aku ulas lagi kat hujung2 entri.

now back to peristilahan bunga pahar dengan bunga telur. meh aku eksplen ye. ^^


Bunga Telur 

bunga telur boleh mewakili dua2 skali - bunga telur biasa dan bunga pahar. bunga telur yang biasa ialah yang orang bagi masa korang sampai kat rumah pengantin tu, masa korang tengah sedap2 makan tetiba ada flower girl berkurung cotton bertudung bawal datang letak kat tepi pinggan korang tu...dan seumpamanyalah. aa, itu yang biasa2 punya. ramai orang dapat yang tu la. tak kesah la bunga telur tu diletak dalam kotak ke, balut dengan tisu ke, lekat kat tangkai bunga ke - asal bertelur tu, bunga telur lah tu. hihi


Bunga Pahar

bunga pahar ni bunga telur jugak. cuma, bunga pahar ni spesel. istimewa hanya untuk mu. hahaha. ok2. bunga pahar ialah telur rebus yang dilekat/diikat pada bunga dan dicucuk-pacak kat pulut kuning yang diletak kat kiri kanan pengantin (dekat pelamin). biasa tengok kan? haa...

kalao orang dulu2, memang la pakai pulut kuning. ada jugak yang pakai umbut pisang, dan betik muda. yang pakai ubi keladi pon ada tau, aku pernah jumpak. siyes. tapi sekarang zaman dah moden... masing2 pakai bekas khas, plastik ke kaca ke... semua cantik2 design. elok la. meriah la pelamin tu. hehe.


bunga telur bunga pahar . sumber gambar

apa specialnya bunga pahar? sebab dok dekat pengantin je ke?ok. bunga pahar ni biasanya lebih cantik dan lawa berbanding bunga telur biasa. dan bunga pahar disediakan dalam kuantiti terhad yang memang sikit. paling banyak pun 4 jambangan. biasanya dua je.limited edition la kekonon. baru la orang yang dapat tu fefeeling retis gittew. lol~ kalau dulu2, ada adat bersanding kan? aaa... biasanya bunga pahar ni kita bagi kat sanak saudara terdekat, macam parents pengantin, mertua pengantin, adek beradek dorang, or sesape saje lah - yang datang merenjis mempelai kat pelamin. 

dalam adat bersanding, tak semua orang boleh merenjis air mawar dan bunga rampai tu kat pengantin. hanya orang2 tertentu je. so, dorang ni kira special la. sebab tu boleh dapat bunga pahar yang cantek menarik tuuu... untung laaa.. boleh berlagak dengan tetamu2 laen. mak dapat bunga pahar noq; kau hado? ekeke.


tapi dalam masyarakat kita sekarang ni, dah tak ramai bagi bunga telur masa kenduri kahwin... i mean telur rebus tu. ramai yang bagi door gifts - selain telur.

kenapa ek?

ok. ada beberapa faktor la. satu, mungkin sebab telur dah mahal sekarang. klo sebijik gred biasa2 pon dan 35 sen. tiga kupang lima duit. tu sebijik. kalo jemputan kau 2000? kena sedia 2000 bijik telur weh! dah berapa hengget tu? tu baru telur je... tak kira proses nak mem-bungatelur-kan nya lagi. kena sedia on time sehari sebelum kendurik. kang kalo awal sangat kot telur jadi tak elok, tak fresh. klo lambat2 kot tak sempat nak jadikan bunga telur. takkan laa korang nak bagi sebijik2 telur kosong togel camtu je kat tetamu kan.. hikhik

kalo kat kampung dulu, nak rebus telur kena start awal2 pagi. kalo buat lambat2 kang penat nak tunggu jaga api tu. sudah2 subuh tu teros letak kawah atas api, isi air. masak la air tu sampai mendidih menggelegak, then baru boleh rebus telur. pastu nak tunggu telur siap rebus pulak bukannye kejap. lama ooii~
dah tu, bunganya pon bukan main mahal dah sekarang. design lawa2.. harganye pon lawa ouh ouh~ bunga pahar harga laen, bunga telur biasa kira laen... nak sedia 2000 tangkai bunga telur ikut jemputan? kalo mampu, takpe. elok la buat. klo tak mampu? koyak beb..koyak... haha

lagi satu, paling ketara ialah... orang dah kurang menghargai bunga telur ni benornye. bukan tak makan telur, makan... tapi bunganye tu. masa tuan rumah bagi korang puji bukan maen. cantik la, pandai tuan rumah ni buat la, nak simpan buat kenangan kenduri lah.... then bila balik rumah - campak tah kemana je bunga telur tu. silap2 ada yang masuk tong sampah - semak rumah katanye. wuuu.... mau nanges klo nak ikot2kan hati bila pemberian kita orang buat camtu.

mungkin sebab tu dah ramai tak bagi bunga telur cantik2. bazir je. bukan orang reti simpan elok2 pon. alternatifnye? letak telur dalam bekas/kotak kertas tu. tak la ralat sangat tgk kotak tu kena koyak2, sepah2 kat jalan camtu je. nak lagi jimat? buat macam stail orang kampung dulu2. balut telur kendurik tu dalam tisu... gulung2 , bungkus elok2, buat tangkai - siap. memang beneficial habes! takleh bayangkan? nanti datang kendurik aku yeh, aku bagi camtu kat korang. eh. :p hahaha


bunga telur dulu-dulu . sumber gambar

anyhow, semakin ramai orang tak bagi bunga telur... lagi ramai yang tak bagi telur pun kat pengunjung. zaman dah moden kan... tak main la bagi bunga2 telur ni. eiii.. apa curlass bagi telur2 ni. kampung sangat. jatuh standard i sebagai anak dato' anak datin.  so bagi apa? bagi goodie-bags, door gifts macam2... ada candies, sweets, muffins, chocolates, jelly beans, kek buah, cup cakes, handkerchiefs, sudu garfu kecik2, potpuri, kristal, bla bla bla.... barulah kena dengan tema perkahwinan yang gah nan gemilang kan! 

hehe... takpelah. korang berkemampuan nak buat camtu, silakan. tentu2 orang akan appreciate door gifts, goodies seumpamanya. cantik. mahal2. takdenye orang nak tinggal2 kat meja makan, buang2 tepi jalan klo dah benda elok2 camtu kan. ^^ good thinking! cuma kalo bajet untuk semua2 tu je dah jadi besor... jangan sampai membazir je. dan jangan sampai korang merungut "kos nak kawen ni mahal lah!" sudahlah. haha


door gifts pengganti bunga telur . sumber gambar


em.. mungkin aku kolot atau kuno... tapi bagi aku, pemberian bunga telur masa hari kenduri, masa majlis perkahwinan tu - indah. ada signifikan, keunikan dan maknanya yang tersendiri. =) bagi yang masih bagi bunga telur (tak kesah la telur rebus biasa ke, telur itik ke, telur sindang ke... janji telur) masa kendurik kawen, terima kaseh aku ucapkan. anda memang best! aku doakan korang subur suami isteri, dapat anak-anak soleh solehah, insyaAllah~ ^^

itulah serba sedikit pasal bunga telur kendurik kawen~ klo nak share, silakan. nak tambah info, aku alu-alukan. ok? ^^


p.s; agak2 kalo aku kendurik kawen aku.. (klo aku kawen la) .. klo betol aku bagi telur itik ke.. or telur puyuh ke.. - rebus - balut tisu JE ... korang sudi terima tak? hihi~ ^^


Thursday, November 1, 2012

It's Finally HERE!!!

save the date...

and welcome the legend!




they say 
it's on Nov 29th 2012

it's not official, but rumours had it viraled
so check your local listings!

feel the spirit!




I'll keep you guys updated!

oro?


^^