Monday, March 5, 2012

Orang Bunian Pandai Masak



aku bangun subuh pagi tadi... bukan sebab jam penggera kat henset aku nih... dan bukan jugak sebab azan subuh (time tu tak masuk waktu lagi)...

tapi sebab aku terbau something yang sangat sedap. apakah?

nasi ayam. gambar dari Google. sekadar hiasan


nasik ayam! bau nasik ayam weh~ pergh... aku terus celik mata, sambil sedut bau yang sedap tu dalam2. uuuuhhh.... sedap gile bau masakan nih - sampai aku lupa nak bersyukur masih bernyawa hari ni. --"

tapi siyes don... wangi gile bau nasik ayam tu. aku rasa, nasik ayam la kot. bau ni familiar, same je dengan bau nasik ayam yang selalu jual kat restoran, kedai2 makan dan pasar malam tu...

sampai sekarang ni bau tu masih kuat. kejap2 ilang la jugak... tapi skali skala dia melanda tu... ngeee~~ enak sungguh bau ayam kukus  perap madu dan sos tiram... ditambah dengan pati ayam, dengan kicap pekat dimasak sempurna dengan nasik mentega... drooling weh!!

tapi kan..

sape je masak nasik ayam pukul 5.30 pagi? ok la... ada la makcik mana2 yang nak jual sarapan. tapi... nasik ayam untuk sarapan? ok aku je kot tak pernah makan. kau pernah? hmm~~

yang aku tak tahannye... asal aku nak lupa je pasal bau tu... mesti ada angin lalu yang melintas hidung aku yang tak mancung nih... membawa wanginya haruman nasik ayam kukus perap madu dan sos tiram beserta kicap pekat berpati ayam yang lazat... 

dan... sekarang aku rindukan ... nasik ayam oyster~... oh penang.

T___T dugaan sungguh puasa isnin nih....

Allah~

p/s: korang tahu tak... kita akan lebih mudah tertarik dengan seseorang yang memakai cermin mata? sebab otak akan cuba untuk membayangkan dan mengenali orang tu - tanpa kaca mata.

ini sangat random...=____="

3 comments:

aleen aiden said...

siang tadi maktu lunch makan nasik ayam, tapi tak lah semabeles yg dalam gambar kot.hu3

antara said...

gambar tu google jek. tapi experience pepagi tadi tuu... pergh~~ out of this world ouh! haha ^^

Yusrin Ilyana said...

klau da teringin..g la cr makan...smpai termimpi2 hahh... *weh,sgt trasa psl pkai spex tu* tett