Sunday, July 31, 2011

Irasshaimase, Ramadhan!


yeay!!! sok dah start posaa!! =D alhamdulillah. masih ada kesempatan yang Tuhan bagi kat kita untuk menikmati keberkatan bulan Ramadhan kali ni. syukur sgt. ^^

hm... apa aku nak cakap pasal Ramadhan ek. terlalu banyak, sampai kena sort segala. heee... aku tau, mesti dan dah ramai yang buat entri pasal apa yang kita kena buat sepanjang Ramadhan, apa yang takleh buat dalam bulan posa, apa yang digalakkan, ditegah, etc etc seumpamanya. jadik, aku rasa nak menulis something yang maybe related tapi ada kelainan. sebagai mukadimahnya, aku nak cakap pasal pengertian Ramadhan, bulan puasa ni ikot perspektif aku.

bulan Ramadhan ni elok la bagi kita gandakan ibadah. bukan aku nak cakap bulan2 lain takyah sebok2 nak beribadat segala. tapi kita lebihkan lagi apa yang dah kita usahakan sepanjang bulan lain, dalam bulan ni. janji Tuhan, reward ibadahnya berkalikalikalikalikalikalikalikali ganda! secara logistiknya, kalo kita buat satu kerja dapat ganjaran rm89.90. tapi tetiba ada ofer buat kerja yang sama dapat rm743.62. kalo buat lebih lagi, dapat lagi banyak. komisen tu! sape taknak beb!! hujong2 nanti dapat bonus lagi, elaun kehadiran lagi, elaun adab/etika kerja lagi. haha.

tapi yang masalahnya, kita ni jenis nak benda nampak depan mata baru nak percaya, baru nak buat betul2. sebab tu kalo tengok flow kat kebanyakkan masjid/surau, awal2 Ramadhan ni penuh dengan jemaah! sesak beb, sampai yang datang tu kena solat kat luaq surau/masjid, atas jalan, kat tempat parking segala. tapi... sepuluh hari terawal je la biasanya... naik belas2 tu dah makin susut orang yang datang. kalo ramai pon, time moreh. haha. pehtu nak ramai balek, time sepuloh hari terakhir Ramadhan. hehe... tu la masalahnya kita. ikhlas tak steady. haha


Ramadhan bulan yang best untuk membaca! siyes, aku taktau kenapa, tapi bagi aku bila aku membaca dalam bulan puasa ni... cepat je hadam. xD meibi sebab lapo kot... so bila membaca tu jadik hidangan minda la gamaknye (harapnya~). hee. or meibi sebab mind-set dah terarah nak digest sesuatu bacaan tu, sampai tak igt yang perot tengah lapo...huhu. tapi yang pasti, kalo mengaji Quran dalam bulan puasa, ketenangan yang aku dapat tu lebeyh sket. yeah, meibi sebab persekitaran sama kot. yelah...nak minum tak bleh, nak makan tak bleyh. so, fokus kat bacaan je la. tapi tak leh tahan lama~ bulan2 posa ni makin laju je ngantoknye. hahaha

bulan Ramadhan bulan yang stailo untuk merapatkan silaturrahim. aku cukup suka part ni. bagi family aku, bila masak untuk juadah berbuka tu, kami suka masak lebih. tak kisah la samada masak lauk ke, buat kueh ke, mesti akan sedia lebih sikit. tujuannya? haa.. bleh la bagi kat jiran2 sikit. =D syok ooo!! budaya bertukar juadah ni memang cara ah! hari ni kita masak or buat kueh, then bagi kat jiran sebelah ni. nanti2 jiran sebelah satu lagi lak. mana2 lah. rasa puas sangat bila dapat berkongsi juadah camtu. lagi best bila kedepan2 jiran2 pulak yang bagi juadah yang dorang buat untuk kita rasa. kan ke meriah tuuu. =D

malam lagi lah syok. selalunya surau2 dengan masjid2 akan buat jamuan berbukak posa untuk jemaah. makan free tu satu hal dah yang best. nak lagi best bila dapat jumpak, borak2 dengan member2, pakcik2 makcik2, tok imam bilal siak segala~. time tu laaa nak kenal lebeyh2 orang kampong, jiran tetangga kita. tunjuk muka tu wajib, satgi orang kata kera sumbang - hidup tak reti bermasyarakat. sok nak kenduri-kendara bagai nak mintak tolong dorang gak. kan? haa.. so, time2 moreh tu, time2 lepas teraweh tu, tegur2 la mereka2 dan keluarga mereka~ ^^


Ramadhan bagi aku jugak merupakan masa untuk menguruskan badan! hahaha. ok, terpaksa cakap benda ni, sebab berat aku dah naik ke tahap yang membimbangkan - haritu steady under 55.. skrg dah 59 ooo... hasil menternak karbohidrat dan protein yang tak ditukorkan jadik tenaga selama beberapa bulan. shape pon dah lari, so terpaksa cancel nak gi tailor nak buat baju raya. bwahaha. no, siyes. hehe.

jadik!! aku berazam nak kurus - kembali. a'an, jaga makan. jaga kesehatan. bulan posa ni adalah platform untuk aku tak bermalas-malasan lagi. hahaha. ni azam nih. cukup la aku dok makan-tidoq, makan-tidoq, makan-tidoq sepanjang hari untuk the previous two months. hee. posa bukan alasan untuk aku tak berlari membakar kalori! heyaaaarrghhh!!!! (nyanyi lagu "Gemuruh" - Faizal Tahir)



em. posa kalini jugak... sama macam posa taun lepas..taun sebelum tu..dan taun sebelomnya.. dan posa taun sebelomnya. =) puasa terakhir aku dengan mama, dengan abah, adalah pada taun 2006. masih lagi aku rajin memasak... masih lagi aku rajin buat kuih... masih lagi aku gembira dengan kedatangan ramadhan kali ni... dan masih jugak aku terasa ketiadaan mama dan abah sempena bulan yang penuh keberkatan ni.

aku bukan anak yang baik. aku bukan anak yang soleh. aku bukan orang yang alim. tapi, doa dan ingatan aku ikhlas buat arwah. moga2 Allah dengar dan perkenan doa dan sedekah aku yang tak seberapa ni, buat mama dan abah. =]

.........

*srroooottt..@_@" huuu.. tengah demam benornye ni. kejap baek..kejap demam...baek balek... ni demam pulak. makin nak teruk je rasa. haih2.

em. awak. terima kasih ye, for the strength given. i'll try my best to get well soon. doakan ye. =)

oh. ini entri ke 143 #tetiba

Saturday, July 30, 2011

Hari Pahlawan

tahun ni kita akan menyambut ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke 54. bila? haa.. 31 Ogos nanti. kita jugak akan menyambut Hari Malaysia. bila pulak tu?? haa, 16 September nanti. tapi jangan kita lupa... sambutan Hari Pahlawan yang kita raikan tiap2 tahun, pada 31 Julai ni!


Hari Pahlawan (Heroes’ Day atau Warriors’ Day) merupakan satu hari khusus untuk memperingati jasa pahlawan-pahlawan kita yang terdahulu mempertahankan tanah air terchenta ni.

sedari zaman kita dijajah, ramai pejuang2 bangsa dan tanah air yang bangkit menuntut hak kita sebagai rakyat bumi bertuah Malaysia sekarang ni. dari asalnya Tanah Melayu, jadik Malaya, jadik Malaysia - semuanya wujud atas jasa perjuangan dan pengorbanan pahlawan2 kita.

kita tak boleh nafikan. tanpa dorang, mungkin apa yang kita dah kecapi, tak sebaik skarang ni. jadi, sebagai mengenang jasa pahlawan2 nusa kita, Hari Pahlawan diwujudkan bagi memperingati mereka yang telah berkorban dan terkorban, serta menyatakan setinggi penghargaan dan terima kasih terhadap mereka, samada yang masih hidup atau yang telah tiada - atas jasa bakti yang dah dicurahkan demi agama, bangsa dan negara kita Malaysia.

jadi, andai kita berkesempatan, ada rezeki, maka berilah sumbangan ikhlas sekadar semampu kita - walau sekecil manapun - kepada bekas perajurit2 negara, sempena Hari Pahlawan kali ni. supaya kita menjadi sebahagian daripada orang-orang yang bersyukur dan tahu menghargai erti pengorbanan. =)

wahai perwira. kami mendoakan kesejahteraan kalian, pejuang berhati mulia. semoga Tuhan memberi rahmat atas pengorbanan kalian - para perwira kami. God bless. amiin.

"Negara Gemilang, Pahlawan Dikenang"

Friday, July 29, 2011

Budaya Kita

semalam, 28 Julai 2011, for the first time aku gi stadium nasional Bukit Jalil, tengok match antara Malaysia dengan Singapura - 2nd leg World Cup qualifier. haa... aku nak sangat cerita pasal ni, tapi nanti2 lah aku ulas panjang2 okei.

kalini aku nak korang tengok apa yang kebanyakkan kita tak perasan pasal kita sendiri - masyarakat Malaysia. dalam ertikata lain; budaya kita. baik buruk semuanya adalah berdasarkan pendapat aku seadanya. korang buatlah penilaian masing2 ye ^^

1. budaya menunggu dan mesra-alam
Rakyat Malaysia memang terkenal dengan ketinggian tahap kesabarannya. hehe. korang bayangkan, ramai yang sanggup datang awal ke stesen2 bas, stesen ketapi, lapangan terbang segala - sebab taknak terlepas bas/ketapi/kapalterbang dorang. paling koman pon, mesti setengahjam awal lah. dari sudut positif, aku nampak budaya ni bagus! sebab apa? masyarakat kita memang friendly, mesra alam dan kreatif! dalam 10minit yang lapang tu dah boleh buat ramai kawan dan kenalan baru. =D sapa kata rakyat malaysia sombong?



2. budaya berkongsi.
ini aku cukup suka. dah la Malaysiana ni kaya dengan bahasa - lagi kaya dengan budi beb! dalam keramaian manusia tu... aku nampak masyarakat kita ni prihatin. kalau ada yang beli makanan untuk diri sendiri contohnya, ada antara dorang yang sudi hulur sikit makanan tu dekat orang lain - even kat strangers! pergh mulianya~ kalau rokok tu lagilah kan. kompem sharing is caring punya. ^^



3. budaya Malaysia Raya
aku sangat bangga jadi rakyat Malaysia. dan aku jugak bangga, jadi salah seorang daripada 85,000+ rakyat Malaysia yang ada kat stadium semalam, yang menyokong dan bagi sorakan semangat kat pasukan negara. tak ketinggalan, lagi 25juta rakyat Malaysia yang menonton perlawanan tu kat rumah dan mendoakan kejayaan skuad ghimau. budaya Malaysia kita ni sebenarnya kuat. cuma dalam situasi2 tertentu je kita jadi goyah. tapi aku yakin, dengan bukti 85ribu penonton penyokong sanggup-mati-kerana-negara semalam, aku tau, kita semua sayang kan Malaysia dengan sepenuh jiwa. ^^



4. budaya "kubur masing2"
haaaaa... yang ni kureng sket. yang ni pon agak sdeyh sket. hehe. rakyat Malaysia kebanyakkannya suka buang sampah merata-rata. ikot suka hati dorang je nak lempar sampah tu kat mana2. aduuuhh.. wahai rakyat Malaysia, takleh ke kita buang sampah kat tempat yang disediakan? ok, aku paham bila tengok beribu orang beli makanan, then opkos beribu jugak la bekas2 makanan dan minuman tu jadinya (takkan la kita nak makan burger dengan ketas pembalutnya sekali kan.. or kunyah cawan plastik lepas minum air~).

dan aku jugak paham bila tong2 sampah yang disediakan jadik overload, tak mampu nak tampung ribuan sampah tu semua. tapi jangan la jadikkan tu alasan untuk buang sampah merata~ longgok je kat tong sampah tu dulu, nanti pekerja dorang settlekan la. ini... lepas minum, bekas minuman tu pon lepas ke lantai, pehtu sepak2 masuk bawah gerai orang. takpon, beli t-shirt - pakai t-shirt onthespot, plastik bungkus t-shirt tu pon melayang kat situ jugak.

ini bukan gambo semalam ye. ini sekadar bukti dari match yang sebelum ni. nanti aku update laen.

ha. tak ke huduh pemandangan? saket mata, saket hati.

jadik, lepas ni... pikir2 la sama ye. tak susah pon nak buang sampah kat tempat yg betul. jadilah kita rakyat Malaysia yang bukan je cintakan negara, tapi jugak prihatin terhadap negara dan sesama kita.

^^ berkenaan keputusan match semalam.. um.. nanti lah aku tulis laen ye. ehe..

Tuesday, July 26, 2011

Tumpang Pahala

Firman Allah Taala di dalam Al Quran :
وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا
وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Dan diantara tanda-tanda KekuasaanNya ialah Dia menjadikan isteri-isteri untuk kamu dalam kalangan kamu supaya kamu saling cenderung (cinta) dan berkasih sayang (saling mencintai). Sesungguhnya padanya terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.
Ar Rum : 21

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon petunjuk yang baik dari-Mu, dengan ilmu-Mu. Aku memohon kekuatan dari-Mu, dengan kekuatan-Mu. Aku meminta dari-Mu dari kelebihan-Mu yang banyak, dan ketahuilah aku hambaMu yang lemah. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Kuasa.

Ya Allah jika Engkau mengetahui dia adalah yang terbaik untukku, pada agamaku, duniaku dan segala kesudahan untukku di masa kini mahupun masa akan datang, maka tentukannya untukku; rapatkanlah hatinya dengan hatiku, jernihkanlah hubungan dia dan aku, tanamlah kasih yang diiringi keimanan ke dalam hati-hati hambaMu ini, ya Allah.

tapi sesungguhnya jika Engkau mengetahui bahawa aku adalah tidak baik untuknya, pada agamaku, duniaku dan segala kesudahan kami masa kini mahupun masa akan datang, elakkan dirinya dari diriku, dan elakkanlah diriku daripadanya. jauhkanlah hati-hati kami.. tentukanlah yang terbaik kepadaku dan kepadanya agar kami menjadi hambaMu yang bertaqwa. Sesungguhya Engkau Maha Pengasih, lagi Maha Mengasihani
."

..

*terima kasih buat seorang sahabat... hamba Allah yang sudi berkongsi doa yang beliau dan bakal isterinya amalkan, dalam mencari rahmat dan kebahagian hidup berkeluarga. dengan ucapan tulus ikhlas - kenduri nanti jangan lupa panggey! ^^*

Firman Allah Taala di dalam Al Quran :
وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ ۖ
وَلاَ تَنْسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا ۖ
وَأَحْسِنْ كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ ۖ
وَلاَ تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْأَرْضِ ۖ
إِنَّ اللَّهَ لاَ يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ

Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan “.
Al Qaasash : 77

buat kalian yang dah ada ikatan, atau sedang mencari ikatan tu, aku doakan mudah2an direstui ibu bapa dan keluarga, diredhai dan diberkati Allah, Nabi dan para malaikat. insyaAllah. aku sentiasa percaya pada prinsip ni - benda baik Tuhan tolong. ^^

Monday, July 25, 2011

Norway Massacre of the Innocents

2.36pm (BST) The centre of Oslo is rocked by at least one huge explosion, close to the government's headquarters and the offices of VG, the country's biggest newspaper. Initial fears suggest that Jens Stoltenberg, the country's prime minister, has been caught up in the blast, but government officials confirm he was not in his office at the time.

3.40pm Reports that more blasts are imminent cause panic throughout the city centre and people begin to flee the area. Locals living near the epicentre of the blast are told to evacuate their homes. Hundreds of victims are feared trapped in the devastated buildings.

3.46pm Norwegian police issue the first confirmation that a "powerful explosion" has taken place in the government quarter of the city. Shortly afterwards, NRK, the country's public broadcaster, reports that there has been at least one death. That figure rises to two.

5.10pm Emergency services in Oslo say at least 15 people have been injured in the blast, but the scale of the damage to surrounding buildings suggests many more could be hurt.

5.16pm Mr Stoltenberg is taken to a secret location for his own safety, but issues a statement on television confirming that he is safe and well. He tells the Norwegian people that the ongoing situation is "very serious".

5.25pm Reports begin to emerge of an incident at a youth camp outside Oslo organized by the ruling Norwegian Labour Party. Local journalists report that a gunman dressed as a policeman has opened fire on delegates gathered on the island of Utoya, right. Mr Stoltenberg who was due to address the meeting today describes the unfolding situation as "critical".

6pm Initial reports suggest multiple casualties at the Labour Party meeting, where more than 500 people were attending the annual event. Anti-terrorist squads are scrambled to the island and one person is arrested.

6.30pm The authorities confirm at least five people have been killed on Utoya.

6.45pm Supporters of the Global Jihad terror group claim responsibility for the attack. The group claims Norway has been targeted because of its "occupation of Afghanistan and the abuse of our Prophet Muhammad".

7pm The head of Oslo University Hospital says there are more than 100 walking wounded from the bomb blasts.

7.10pm With some mobile telephones being jammed, locals in Oslo are asked to unlock their Wi-Fi signals in order to allow those trapped in buildings to communicate with emergency services.

7.15pm The official death toll rises to 12 with five dead on the island and seven killed in the bomb blast. However, unofficial reports suggest the toll may be much higher.


source





What the hell is going on??

It's a bloodbath!! A killing spree! A spark to what we all hate - genocide!

What is wrong with this man?? A man who armed himself a Glock pistol, some assault rifles with loads of carbines and ammunition, some explosives and detonators, and went bombing the city and disguised as a law enforcer and shot groups of youths on a peaceful island, killing 93 people in total (with numbers of victims escaped the carnage with serious injury) - in the name of religion?

MANIFESTO EXCERPTS:
• “As we all know, the root of Europe’s problems is the lack of cultural self-confidence (nationalism). Most people are still terrified of nationalistic political doctrines thinking that if we ever embrace these principles again, new “Hitler’s” will suddenly pop up and initiate global Armageddon ... This irrational fear of nationalistic doctrines is preventing us from stopping our own national/cultural suicide as the Islamic colonization is increasing annually ... You cannot defeat Islamization or halt/reverse the Islamic colonization of Western Europe without first removing the political doctrines manifested through multiculturalism/cultural Marxism.”

• “I don’t hate Muslims at all. I acknowledge that there are magnificent Muslim individuals in Europe. In fact, I have had several Muslim friends over the years, some of which I still respect. This does not mean however that I will accept an Islamic presence in Europe. Muslim individuals who do not assimilate 100% within 2020 will be deported as soon as we manage to seize power.”

• “Although I do admit that I am disgusted by the current development, I would rather say I’m driven by my love for Europe, European culture and all Europeans. This does not mean that I oppose diversity. But appreciating diversity does not mean that you support genocide of your own culture and people.”

"It should be noted that even if the letters (mailing campaigns) doesn’t contain real anthrax but instead a hoax powder, it will still have very beneficial results."

Pistol training
"Pistol training November, December and January Pistol training was initiated in order to fulfill the government requirement for purchase. 15 training sessions in November, December and January was completed and documented."

Choosing his weapons
"HK416 assault rifle with “redpoint” optics (4 extra long clips) Alternatively: any assault rifle (AK 47 etc.). Glock handgun with silencer and laser (2-4 extra long clips) 3 splint grenades. 1-2 shock grenade. 2 x arm defensive devices (knives). Gas mask"

The countries he has travelled to
"I have had the privilege of experiencing the following countries: Sweden, Denmark, UK, Germany, Poland, Belarus, France, Austria, Hungary, Austria, Croatia, Lithuania, Estonia, Latvia, Spain, Cyprus, Malta, US, Turkey, Mexico, China, Nigeria, Cote d'Ivoire, Liberia."

Video games
"I took a year off when I was 25 and played WoW [World of Warcraft] PvE hardcore for a year. ... I’m currently playing Modern Warfare 2 casually."

Good and bad
"Stealing [through online piracy] is bad, I admit, but then again, when you have devoted your entire life to a good cause you can allow yourself some naughtiness especially if it can contribute to conserve your funds, cough;). Yes, yes, no ones perfect:P"

Dexter
"I am currently watching Dexter, the series about that forensic mass murderer"

His stepmother
"I’ve also scheduled to meet my stepmom ... she’s retired now, so she is currently not in danger of any KT attacks. Although I care for her a great deal, I wouldn’t hold it against the KT if she was executed during an attack against UDI, as she used to be a primary tool and category B traitor for the multiculturalist regime of Norway, high treason she should be familiar with."

He predicts his representation in the media
"However, since I manifest their worst nightmare (systematical and organized executions of multiculturalist traitors), they will probably just give me the full propaganda rape package and propagate the following accusations: pedophile, engaged in incest activities, homosexual, psycho, ADHD, thief, non-educated, inbred, maniac, insane, monster etc. I will be labeled as the biggest (Nazi-)monster ever witnessed since WW2."

His sign off from his letter
"Sincere and patriotic regards,
Andrew Berwick, London, England - 2011
Justiciar Knight Commander for Knights Templar Europe and one of several leaders of the National and pan-European Patriotic Resistance Movement
With the assistance from brothers and sisters in England, France, Germany, Sweden, Austria, Italy, Spain, Finland, Belgium, the Netherlands, Denmark, the US etc. "


source



Anders Behring Breivik, you have caused an unforgiving sin of many. You have ignited the flare of hate between two peaceful religions. You disgraced the love that your religion promotes. You scarred the truce bond between and amongst today's brothers and sisters.

Your manifesto is ridiculous! You have no rights to perform such 'crusade' - even your leaders and fellowships express their disapproval of your wrong deeds! How could you claim this modern age crusade is extremely right and allowed?? How could you even think of pleading for no punishment to be executed - out of all the lives of innocent people you have claimed!!??

You have successfully made a fool out of yourself. Honestly, you ought to be ashamed of yourself, for tearing the trust and faith and peace that Islam and Christianity and the believers share, in the beauty of acceptance in differences, agree in disagreement.


..

To my Muslim brothers and sisters. I hope.. I really hope, that we don't blame the religion(s) for all these casualties. We should think, and reflect ourselves first. Look back into the core of Islam; what say Islam about itself, about us, and others. Please, it's a one-man's sin - not the entire Christianity.

Remember, as much as Islam hates the extremists, the militants and the misguided people with their misconceptions about Islam and religions, we believe that Christianity (and other religions and beliefs) as well, condemns these wrong-doings and hatred and fallacies caused by the person who redeem his sins in the name of his religion, which entirely at base of what he actually thought and believed, not the bringing of the religion.

Janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain daripada Allah kerana mereka kelak akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka.
- al-An'aam, ayat 108.

wallahualam..

Sunday, July 24, 2011

Dan Tidaklah Halal Duit Itu

Jumaat tadi (22 Julai 2011), kak aku dapat sekeping pamphlet dari member dia. pamphlet tu berkenaan Sekolah ISLAM Integrasi Al Muiz. aku tengok je pamphlet tu, aku tak seronok.

okay. maybe sebab aku tak alim kot. rasa bahang2 la sikit kan tengok benda2 agama ni - pada fikiran aku la. so apa yang best pasal pamphlet sekolah ni? haaa... Heading dia; Program Ahlan Marhaban ya Ramadhan. tujuan pamphlet ni ada dua. 1st, nak promo sekolah tu untuk tarik dan galakkan parents hantaq anak2 dorang pi mengaji kat situ. 2nd, nak mengiklankan jugak bahawa sekolah tu nak pakai staff, so dalam erti kata lain, peluang untuk carik kerja lah!

wah.. akak aku sememangnya jiwa pendidik. memang hepi sangat2 la dia kalau dapat kerja kat situ. bonus pulak bila anak2 dia ni dapat mengaji ilmu agama dengan lebih lagi kat situ kan. sejuk rumah ni. so, dengan niat yang ikhlas mulus, akak aku pon pi la ke opis merangkap sekolah tu sendiri, beralamat No 17 (2/f) Jalan Perdana Heights 2/2, Lot 88, Perdana Heights, 08000 Sungai Petani, Kedah.


selalunya, kalau sapa2 yang aku tau pi mintak kerja, aku akan doakan mudah2an Tuhan tulong dia, bagi dapat kerja. tapi... kali ni aku tak rasa nak doa pulak. hm.. mungkin sebab aku jahil, banyak dosa kot...

tup tap tup tap... kak aku balek rumah~... dia pon story-mori la dengan aku, hal ehwal tempat dia mintak keja tu~ serba sedikitnya berbunyik camni -

sekolah tu baru nak bukak kat sungai petani ni. cawangan la. dorang dah ada base/HQ kat tempat lain. so sebab dorang nak pakai staff, pengambilan dibukak sekarang. akak pi apply keja, terus kena interbiu - terus dapat kerja! start Isnin depan (25 Julai 2011).

waaahh!! betapa hepinya kak aku time dia cerita kat aku tu...tak dapat aku describe. nampak sangat dia memang betul2 seronok dgn tawaran tu. tapi kenapa aku tak hepi? hm.. oh, ada lagi.

pengambilan serta-merta. kalau tolak tawaran kerja tu, dorang akan amik pekerja laen terus. so, macam now or never gak la. lepas tu, kalau dah setuju keja situ, kena bayaq kat dorang RM200+. katanya, untuk latihan, seminar dan kursus sebelom bleh jadi chekgu kat situ.

ooo... tu je la yg mampu aku cakap. hm... lepas tu akak cakap la apa yang dia rasa/terlintas dalam benak dia masa kat "sekolah" tu tadi..

tapi kan dik, buleh ka buat sekolah kat situ? bangunan dia satu blok kedai ja. baru sangat2 kot, sampai takdak apa lagi. dia cakap pendaftaran murid dah ada, tapi akak tengok macam kelas pon takdak. perabot apa semua takdak lagi. budak2 belajaq kat mana? depa (dorang) kata ada asrama... kat tempat lain kot? ada dua orang ja kat situ tadi, pengetua sekolah tu, dengan kerani dia. tapi pengetua dia nampak muda la...

hm.. macam semacam je? ah.. aku je kot. byk dosa ni... sebab tu rasa tak tenang pasal "sekolah ISLAM" ni...

so nak jadik cerita...sabtu tadi abang ipaq aku balek dari Sabah. baru la akak aku cerita kat dia. plus, nak mintak izin. =)

sebangunnya aku pagi tadi... tergerak hati abang ipaq aku nak google lebeyh2 sket pasal so-called sekolah Islam Integrasi Al Muiz ni~... aku pon join lah menyebok kan.. page 1, google.


sentap mak, noq! apa kes nih?? okei, darah muda kembali menyirap. aku bukak 3 page nih.

Sekolah Islam Integrasi Al Muiz

almuizpowermotivation.blogspot

Penipuan lagii

aku tanak ulas panjang2 kat sini. korang leh baca sepintas lalu, terutama link ketiga tu.

.....

sedihnya... sedih sangat2. kenapa ada orang sanggup jual nama dan maruah agama sebab duit?? awat, dah takdak cara lain ka? perlu ke menipu untuk dapatkan keuntungan? apa dorang tak pikir ke, duit hasil penipuan tu jadi haram? tak berkat tau tak!

aku marah sangat2. kecewa sangat2. satu, sebab dorang dah tipu ramai orang - ramai orang Islam yang ikhlas nak kerja, nak cari rezeki halal, nak buat sara diri anak bini family segala. dorang dah ratah kaw2 saudara sendiri!! dua, sebab dorang tak belom bertaubat; terus dengan kegiatan menipu duit orang ni, sampaikan hampir2 kak aku dan kawan dia jadik mangsa seterusnya. dan paling utama... aku marah sebab dorang dah burukkan nama agama!

dorang canang nama Islam. dorang bagi harapan dan kepercayaan palsu kat ramai ibu bapak yang register anak2 kat situ. dorang bagi bagi harapan dan kepercayaan palsu kat para perkerja yang ingin dan telah bekerja kat situ. apa punya manusia la yang mengaku Islam ni... taktau hukum hakam ke?? dah tu, mengaku sekolah Islam pulak! menipu orang lain pulak!! makan duit tak halal lagi!!!! ejaan kat pamphlet dengan webpage pon tunggang langgang, mengaku sekolah!????

sabaq an...sabaq..

kat sini aku nak pesan...nak khabar2kan kat korang yang baca ni... tolonglah.. bukan aku nak bukak aib orang, bukan aku nak burukkan nama orang. tapi aku taknak lebih ramai lagi yang kena tipu - atas nama agama. jadi, kalau korang prihatin...aku mintak tolong satu je... cegahlah diri kita dan insan2 yang kita kenal, kita sayang, sebelom jadik mangsa penipuan Norasikin Mohd Ali (kononnya Pengetua, Sekolah Islam Integrasi Al Muiz)


andai korang ada sebarang maklumat, silalah berkongsi ye. amat dialu-alukan. terima kasih.

wallahualam~..

Orang Lain Lebih Mulia Dari Kita

sekilas aku teringat... satu artikel, dan jugak kebetulan satu pesan ustaz aku masa sekolah rendah, dan chekgu fizik aku masa skolah menengah.

aku terbaca artikel tu dulu, masa darjah 3. then darjah 6 baru ustaz kami pesan benda yang sama kat dalam kelas pendidikan Islam. then bila aku tingkatan 4, chekgu fizik aku pulak pesan benda yang sama dalam kelas yang aku tak suka tu. hehe...

apa yang penting sangat, sampai aku rasa macam kena 'deja vu' 3 kali. heee... em. mungkin tu sekadar pesanan biasa. tapi rasanya cukup bermakna, terutama bagi muslimin dan muslimat, hadirin hadirat yang dihormati sekalian.

pesannya cuma 1 - sentiasa memuliakan orang lain, lebih dari kita mengingati kebaikan diri kita.


1. Muliakanlah anak-anak kecil, dan kanak-kanak yang belum kenal dosa pahala.
kenapa? sebab budak2 suci. bersih. tak terpalit sikit pon dosa dan hina kat dorang. cukup suci sampaikan setan pon tak mampu dan tak layak nak dampingi dorang. seandainya kanak2 ni mati dalam usia suci tu, takde tempat lain dah yang paling sesuai untuk dorang melainkan syurga. direct je beb, takyah kena hitung apa2. banding dengan kita? yang kononnya dewasa ni? banyak kot... kekotoran yang dah lekat kat dalam diri kita. kalau mati time2 ni? jenuh menjawab beb!



2. Muliakanlah orang yang lebih tua dari kita.
sebab apa? andaikan seseorang tu solat tak tinggal, puasa cukup, mengaji khatam 5-6 kali, dan segala mala yang baik2 yang kita dah buat. itu baru dalam usia 20an. jadi, boleh bayangkan tak, dah berapa lama pakcik-makcik, atok2 nenek2 opah2 yang umornya lebih dari kita tu, dah beribadat? boleh bayang tak berapa banyak pahala dorang dah kumpol, banding dengan kita? haa.. andainya orang2 berusia ni dijemput Tuhan, insyaAllah tenang je dorang pegi. amalannya lebeyh banyak dari khilafnya. kita? belom tentu derr... =)



3. Muliakanlah orang2 kafir berbanding kita yang kononnya mewarisi agama ni.
masa aku baca artikel, ia dijelaskan dengan baek. jadi aku mudah paham. tapi bila ustad dgn chekgu fizik aku ulas, ramai pulak member2 yang tak berapa nak setuju. haha. camni~...

kenapa kita kena muliakan orang2 kafir? sebab Islam itu indah. kita jangan bersangka buruk dekat orang. Nabi tak suruh kita pi suka2 kacau agama lain kan. even time perang pon, nabi tak bagi attack tempat ibadat agama lain kan? haa. ok, berbalik kat pesanan ni - kenapa. sebab, hidayah tu milik Allah. andaikata Dia nak bagi hidayah dan petunjuk kat mana2 hambaNya yang bertuah ni. dipeluknya Islam, maka clear-lah segala dosa dan aib beliau, sedari lahir sampailah ke saat dia memeluk Islam. yang tinggal hanyalah pahala amalan baik yang hamba tu dah buat selama ni; siap dapat bonus pahala berlipat-lipat kali ganda lagi. andainya hamba2 yang terpilih ni dijemputNya... pergh~.. smart tag to heaven beb! siap ada escort!! kita?

dah la kita gaulkan dosa-pahala tu sekali, cam nak buat kek. pastuh taktau mana yang lagi banyak. akhir2 zaman ni, kompem2 yg kiri tu tebal lagi bukunya kan. dah la hidop bertahun-tahun dengan nama Islam, tapi tak dapat2 hidayah pon. haa.. tu macam mana? so fahamlah kenapa dorang lagi mulia, kan? =) macam firmanNya dalam surah al-An'aam, maksudnya;


......

meh aku buat kesimpulan, simpul bunga geti dan simpul tindih kasih. =) sentiasa bersangka baik dekat orang lain. jangan busuk hati, jangan dengki khianat segala. sentiasalah pikir positif tentang orang lain. mudah2an dengan tu, kita dapat rasa dan tau kekurangan kita, jadi kita akan lebeyh berusaha nak jadi lebih baik.

positif thinking - a key to live with blessed happiness. God wills it.

Friday, July 22, 2011

Favourite Saya (Edisi Ikan)

aku sejenis makhluk yang sangat suka dengan ikan. taktau kenapa. ^^" samada sebagai menatang belaan.. err, peliharaan. ataupun sebagai makanan - ikan tetap jadi pilihan. (uih, macam pantun pulak..hehe)

meh sini aku kenalkan johan bagi beberapa kategori ikan penting dalam hidup aku.

Ikan yang Saya Suka Makan!
Ikan Selar Kuning

haa... terbaek antara ikan2 laen! tak dinafikan aku memang suka makan banyak jenis ikan. tapi paling feveret..ni la. selar kuning. wuuuu!! kalo dapat ni.. takyah sesusah nak masak asam pedas ke, masak merah ke, sayur lemak ke... goreng sudaaah~ =D

siyes aku cakap, ikan selar kuning paling thrill kalo dibuat goreng. simple, tapi stailo beb! kena pulak dengan kicap manis cap kipas udang... ada pulak sambal belacan satu lesung... perghh!! mau 2-3 kali aku tambah nasik penuh2 pinggan. hahaha. kalah sepat ronggeng beb!! ok sepat ronggeng ranking nombor 2. xD

korang bayangkan... selar kuning yang comel, digoreng secara berjemaah dalam kuali, sampai naik bau kunyit yang bersatu dengan aroma isi ikan tu... pastuh isinya yang lembut, tulang temulang yang rapuh dan enak dikunyah... wuuu~ dapnye dapnye..

aku sendiri tak pasti, kenapa ikan selar kuning ni jadi feveret aku, walhal hari2 mengadap ikan temenung (bagi yang taktau, ikan temenung tu = ikan kembong..^^). kenapa bukan ikan jenahak ke, ikan gelama ke, ikan senangin ke... hm~... aku try google dgn wikipedia, tapi tak dapat jawapan la, kenapa ikan selar lagi best dari ikan2 laen. hahaha


Ikan yang Saya Tak Suka Makan
Ikan PUYU!!!

huu... saje la nak bagitau. ikan puyu ni banyak khasiatnya. dari segi kepercayaan orang dulu-dulu, ikan puyu ni bleh buat halau hantu. aku takmau explen lebeyh2 hantu apa, kang ada plak yang kata aku khurafat. hahaha. tapi orang tua2 dulu2 caya, kalau bela ikan puyu dalam guri kat dalam rumah, hantu tak berani masuk. nak lagi extreme, gantung sekoq bangkai ikan puyu yang dah kering dijemur berhari2 di bawah terik mentari... kat alang pintu rumah. hantu lalu depan rumah pon tak berani bai!! hahaha. tu kata orang tua2 dulu laa... ^^

khasiat dari segi pemakanan lak. ikan puyu tak makan benda2 "kotor" ... by definisi aku harap korang paham2 sendiri la maksud benda2 "kotor" tu... bwahaha xD jadik, orang kata ikan puyu ni sedap sikit dari ikan sepat or keli. hm.. aku no komen. lagi pulak, ikan puyu ni sedap dibuat masak apa2 jenis je. ko goreng ke, masak kuning ke, lemak ke, asam pedas ke, sambal sumbat ke, masak pedas ke... semua sedap! jangan rebus je. haha.

ikan puyu paling syok kalo time mengai (mengail/memancing..satgi ada yang tak paham bahasa utara aku plak..hehe). dia punya lawan..huio, second best lepas ikan haruan oo!! kena plak yang sebesor tapak tangan...memang layan ah! =D

tapi sayang... biar berlonggok ke-best-an ikan puyu ni... dia jugak la ikan paling aku tak suka makan. sebab?? tulang.

paling menyampah bila tercekik tulang ikan puyu. untuk rekod, sepanjang 23 tahun aku hidop ni, selama yang aku penah makan ikan ni... hanya pernah tercekik tulang sepat 3 kali, tulang ikan nyok-nyok (nyiur-nyiur) sekali, dan beberapa ikan lain tak lebih 3 kali bagi setiap jenis... tapi dengan ikan puyu...==" hampir setiap kali aku makan, mesti tercekik tulang dia!! sangat banyak kali, sampai aku dah menyampah nak ingat dan kira. heh. aku stop makan ikan puyu start umo 18 taon. =3


Ikan yang Saya Suka Bela
Ikan Sempilai/Sepilai/Laga

whoaaa!!! ikan kegemaran dari kecik sampai besor!! aku panggil ikan sepilai. sesetengah tempat panggil ikan sempilai or ikan laga. memang ikan ni spesis berlaga2 pon, sebab tu dapat nama ikan laga. mana mai nama sepilai, aku tatau.

zaman kecik2 dulu, sampai la aku skolah menengah, cari dan bela ikan sepilai ni memang hobi aku ah! aku budak kampung, hidup keliling dengan bendang, hutan nipah segala. kalau kat kampung, ikan sepilai dia tak lawa. semua kaler huduh - hitam, kelabu, silver sikit2. selalu bleh dapat time2 mengagau kat parit gila, dalam rumput ayaq, kat bawah2 kiambang. paling rare dan berkualiti, kat dalam pelepah pokok nipah. wuuu!! itu champion punya, talak juai lorh!! hahaha. payah la nak jumpak ikan sepilai yang kaler meriah2 macam yang dok jual kat kedai skarang ni - merah, biru, oren, hijau petronas etc etc. tu semua kacuk/breed elok2. dan memang modal ikan tu jadi model dan peragawan/peragawati - sebab tu kena chantek2~

kalau sepilai kampung ni, memang takde market la kat kedai2 ikan peliharaan. tapi bagi aku dan budak2 kampung...ikan sepilai paling syok bela. sebab apa? haaa...
1. sebab sepilai kampung paling agresif antara semua adek beradek ikan laga. kalau letak sepilai kampung dalam botol, sebelah dengan ikan laga kedai... bleh mati kecut ooo ikan laga kedai tu. tengok samseng kampung dok tenung aura maut punya. hehehe

2. sebab sepilai kampung senang nak jaga. tak payah susah2 nak beli makanan ikan pellet2 tu. just bela dalam botol plastik pepsi 1.5 liter tu, or botol kaca or balang yang tak besaq sangat..buboh rumput2 ayaq sikit, dah siap. kalau rajin, takyah guna rumput ayaq - serah body kat nyamuk tiap2 malam, tunggu nyamuk hinggap/gigit, tampaq nyamok tu - bagi makan kat ikan sepilai. perghh!! tengok ikan sepilai menangkap time dia lapaq.. wallao~... macam Spitfish amazon ouh! =D

3. ikan sepilai bleh kawan dengan macam2 jenis ikan darat yang lain. letak je ikan haruan, sepat ronggeng, puyu, dengan sepilai satu akuarium besor sama2. lain2 ikan mungkin ada yang cedera parah or mati terbunuh akibat bergaduh antara satu sama lain. tapi ikan sepilai takde yang berani usik, apatah lagi nak makan. dia beracun laa.. ikan haruan yang tough tu pon mati kalo makan ikan sepilai tau. hehehe..


Ikan yang Saya Tak Suka Bela
Ikan Emas/Goldfish

sebab senang dan cepat mampuih. =="

Thursday, July 21, 2011

Ngape Kome Tak Boleh Makan Ikan Tapah

Cerita ini bermula dari mulut ke mulut dan dikumpulkan oleh Haji Pandak Logam Bin Pandak Demat salah saorang keturunan Pak Kaduk yang terlibat sepenuhnya menyimpan dan menjaga emas kerongsang Ikan Tapah, beliau dilahirkan pada tahun 1873 dan telah meninggal dunia pada tahun 1963 dalam usia 90 tahun.

Bermula Kisah
---------------
Di zaman pemerintahan Sultan Muzafar Shah Ibni Al-Marhum Sultan Mansur Shah, permainan menyabung ayam amatlah disukai ramai, ianya menjadi satu temasya hiburan di samping menonton dan berjudi. Permainan ini melibatkan semua golongan daripada rakyat jelata, bangsawan sehinggalah Sultan.

Si Kaduk
-------------
Kebetulan pada zaman itu, seorang pemuda berketurunan raja daripada Negeri Siak, Sumatera yang bernama Kaduk memulakan pelayaran datang ke Negeri Perak untuk mencari tempat baru, akhirnya telah sampai ke satu tempat di tepi Sungai Perak bernama Lambor (Menurut cerita mulut Pandak Logam) di Kampung Pulau, Lambor Kiri, di sana Kaduk diterima baik oleh masyarakat kampung dan akhirnya dijodohkan dengan seorang gadis kampung dan menetap beberapa lama di sana (Kampung Pulau Lambor Kiri). Kaduk mempunyai kegemaran menangkap ikan, mencari rotan dan menyabung ayam. Adapun menyabung ayam adalah satu permainan yang amat digemarinya.

Ayam
-----------
Pada suatu hari Kaduk ternampak seekor ular sedang menggonggong sebiji telur ayam dan meletakkannya di atas tanah berhampiran rumahnya, kemudian ular tersebut pun berundur dan menghilangkan diri. Kaduk pun mengambil telur tersebut dan dieramkan oleh ayamnya. Telur tersebut akhirnya menjadi seekor ayam sabung yang cantik dan handal dan dinamakan Biring Si Kunani. Ayam ini sentiasa menang dalam semua pertandingan sehinggakan semua penduduk termasuk pembesar Istana takut dan tidak mahu menyabung dengan ayam Kaduk. Kaduk menjadi resah kerana tidak menyabung dan akhirnya Kaduk menerima apa juga syarat yang dikenakan asalkan dia dapat menyabung ayam.


Pertarungan Ayam
-------------------
Berita kehebatan ayam sabungan Kaduk mendapat perhatian daripada Sultan, lalu baginda mencabar Kaduk untuk menyabung ayam dengan syarat yang ditetapkan oleh Sultan. Syarat-syaratnya ialah: Ayam Kaduk hendaklah ditukarkan dengan ayam Sultan yang bernama Si Jalak Putih Mata . Pertaruhannya adalah kampung halaman dan isi rumahnya

Dan di pihak Sultan pula:
Kaduk akan diberikan sebahagian kuasa memerintah dan kawasan negeri jika ayam Sultan kalah.
Tanpa berfikir panjang Kaduk menerima syarat-syarat tersebut kerana sudah lama tidak menyabung ayam.

Kekalahan
--------------
Sebagaimana yang dijangkakan pada peringkat awal, ayam Kaduk yang ditukarkan dengan Sultan telah menang. Kaduk pun bersorak kerana ayamnya menang, tetapi dia lupa bahawa ayam itu telah menjadi milik Sultan. Setelah pengumuman dibuat baru lah Kaduk sedar bahawa dia telah dipermainkan oleh Sultan.

Maka dengan berpegang pada janji dan syarat penyabungan Kaduk terpaksa menyerahkan kampung halamannya, isteri dan anak perempuannya kepada Sultan, hanya yang tinggal pada Kaduk sehelai sepinggang dan seekor kucing kerana masa Sultan mengambil pertaruhan kucing tersebut tiada di rumah, kalau tidak semuanya akan menjadi milik Sultan.

Kaduk pun berundur ke sebuah pulau (Pulau adalah satu tempat di tepi tebing Sungai Perak dimana orang menanam padi Huma) bersama kucingnya dan tinggal di sebuah dangau. Sambil Kaduk memikirkan masa hadapannya kucing itu datang sambil mengiau-ngiau dan mengigit kaki kaduk seakan memberitahu sesuatu, puas juga dihalau kucing tersebut tetap juga begitu.

Kaduk pun mengikut kucing tersebut ke tepi tebing sungai, apa yang didapatinya ialah seekor ikan tapah yang besar, Kaduk pun berlari ke dangau dan mengambil mata tuai yang terselit di celah atap lalu dibelahnya perut ikan tapah tersebut dan keluarlah emas dengan banyaknya. Kaduk bersyukur dan beranggapan itu adalah rezeki daripada Tuhan.


Sumpah
----------
Maka Kaduk pun menjahit perut ikan Tapah tersebut dengan menggunakan jarum patah dan berbenangkan urat batang pisang lalu melepaskan ikan itu semula ke dalam sungai. Semasa inilah Kaduk melafazkan sumpahnya yang berbunyi:

"Mulai hari ini dan kehadapan, aku tidak menyabong lagi, dan aku, anak isteri aku, cucu-cicit aku, piyat-piyut aku, empas-empas endaun, entahkan ia entahkan bukan tidak boleh memakan, menganiaya atau mengkianati akan Ikan Tapah. Barang siapa melanggar sumpah ku, akan mendapat sakit gatal, melecur dan bengkak-bengkak, kiranya tahan badan tidak selamat hidupnya..."

Ikan Tapah itu terus menyelam dan timbul sekali seolah mengucap selamat tinggal dan kemudiannya hilang ke dalam air.

Tebus
-----------
Kaduk pun pergilah mengadap Sultan dan menebus kampung halamannya dan anak isterinya, dan bakinya sebahagian disimpan untuk menyara hidupnya dan sebahagian lagi dibawa ke Kampar untuk dijadikan barangan perhiasan, kerana di zaman itu tukang emas hanya berada di Kampar Sumatera sahaja.

Kepada anak cucu Kaduk, sebagaimana disebut dalam sumpahannya dan telah terkena penyakit yang disebutkan kerana memakan, mengkhianat secara sengaja atau tidak sengaja, terkena air-air dari Ikan Tapah maka ubatnya ialah dengan menyapu atau meminum air yang direndam Kerongsang Emas Tapah sebagai penawar bisa sumpahan tersebut. Adalah difahamkan bahawa ada keturunan Kaduk yang tidak boleh melintasi asap masakan isteri jika yang dimasak itu adalah ikan Tapah. Setelah segala nya selesai Kaduk tidak menyabung lagi dan hiduplah Kaduk dalam aman damai dan sentiasa mensyukuri rezeki yang diberikan Allah serta melakukan amal ibadah dengan taatnya sehingga berlaku perkara-perkara luar biasa

Diantaranya Sultan Perak melantik Kaduk menjadi Orang Besar Jajahan yang membawa gelaran Tok Tua Sakti yang mana tugasnya memberi nasihat dan tujuk ajar kepada Datok Bendahara Garang mengenai selok belok tempat di Aceh dalam usaha membawa pulang Puteri Limau Purut dari Istana Aceh sebagaimana dalam kisah Megat Terawis.

Pemegang Amanah Emas Kancing Ikan Tapah
----------------------------------------
Emas Kancing adalah satu-satunya saki baki emas Ikan Tapah yang masih ada, ianya berbentuk Empat Segi Iris Wajik digunakan sebagai Keronsang baju wanita. Jumlah yang ada sekarang ialah sebanyak tiga keping dan ini lah digunakan sebagai penawar kepada cucu atau keturunan Kaduk jika terkena bisa Ikan tapah.


Sekarang Emas Kerongsang Ikan Tapah di jaga oleh salah seorang keturunan Pak Kaduk yang bernama Hajah Hasmah Binti Pandak Logam.


sumber; http://mizteryjw.blogspot.com/search?q=perak

----

so, bagi kome yang tak boleh makan ikan tapah tu... haa.. tau le ngape nye ye. =)

Tuesday, July 19, 2011

3 Kunci dan 3 Pedal Ayam Sebelum Kawen


sekarang trending orang kupas isu nikah kawen ek? haha.. ni mejuez dengan TOKhairul la punya pasal ni. xD penulisan dorang kritis. pedas tu takyah mention la. hehe..

so, aku tergerak nak share sdikit sebanyak yang aku rasa bleh kita renungkan sesama.

tadi..lepas solat aku teringat kat pesan arwah mak abah aku dulu. hajat depa nak tengok aku kawen... depa siap pesan, sebelom umoq 30 kena kawen dah. so kira paling lambat tu dalam 28-29 camtu la. (terkenang lak..masa tadika dulu aku habaq kat mama, bila besaq nanti nak kawen dengan Fauziah Latiff. bwahahhaa xD)

yang syoknya, mama dengan abah saling melengkapkan pesanan kat aku. apa depa pesan? haa.. mama cakap;

"sorang lelaki, kalau nak kawen, kena ada 3 kunci siap-siap. Kunci rumah, kunci opis, dan kunci kereta. baru layak kawen."

dulu aku bengap. so tak berapa nak paham mama cakap apa. so keluaq la soalan2 bodoh dari mulut aku yang luas ni - kalau rumah sewa takpa ka? kunci opis biasanya bos2 yang pegang, so kena jadi bos la? kalau takdak kereta, tapi ada moto, boleh kawen ka? dan banyak lagi soalan2 yang buatkan aku kena sekeh laju2 dengan mama. =="

tapi, lepas tu baru aku sedaq. baru aku paham maksud '3 kunci' tu. (lembapnye ngko aan)


1st, kunci rumah. memang mak aku maksudkan directly kunci rumah. maknanya, sorang laki tu kalau boleh kena la ada dah tempat untuk bina keluarga nanti. bukan semestinya kena beli rumah sebijik atas nama sendiri baru bleh kawen (kalau mampu buat camtu lagi baek..kot), tapi persediaan jangka panjang tu kena maklum. tanggungjawab laki sebagai suami, sebagai ketua keluarga tu berat. amanah Tuhan bagi kena pikul. tak kesah la dok rumah sendiri ka, rumah sewa ka, rumah bantuan kerajaan ka, hatta rumah mak bapak/mentua sekali pon - kena ada rumah sebagai tempat berlindung. kalau tempat berlindung pon tak mampu sedia, diri sendiri pon dok tidoq rumah jiran/kawan merata... jangan sebok berjanji nak jaga isteri dari hujan panas ribut topan tornado segala. basic tu bagi ada dulu.

2nd, kunci opis. bukan la mama betol2 maksudkan kena keja kat dalam opis ==". tapi jelas kat situ, kalau nak kawen kena kerja dulu. kena stabil kewangan, ekonomi segala. kena pandai urus duit dan belanja. ni pon basic jugak derr... hang nak kawen dengan anak orang, hang kena la sedia nak tanggung semampu mungkin. bab kenduri laen cerita, tapi yang lagi penting - yang kedepan2 tu. kalau kerja pon tunggang langgang, income masyuk pon cukup makan sorang ja, cemana hang nak bela, bagi makan anak orang? bagi makan pasiaq (pasir)? batu, rumput, kayu? hehe... dalam Islam pon dah wajibkan suami bagi nafkah kat isteri. so, kena pandai la pikiaq.. tapi jangan terus2 kata tak mampu. selagi ada usaha, selagi tu Tuhan tunjuk cara.

*aku? chekgu je. =) mudah2an diberkatiNya.*

3rd, kunci kereta. ok ni aku ada, so takyah ulas. hahahaha. gurau2.

em, sefahaman aku la.. kunci kereta ni mungkin mama maksudkan kemudahan2 yang perlu kot. bukan la mama kata "yes! memang kena ada KERETA. motor, beskal, tak kira." mungkin kemudahan2 macam kenderaan dan pengangkutan tu sangat asas dan relevan dalam dunia skarang ni dan masa depan. memang nampak macam materialistik kan? tapi sebenaqnya tak. sediakan la kemudahan semua tu ikot kemampuan. takdak sapa pon boleh paksa kita beli kereta kalau kita mampu takat moto. rezeki masing. buat apa yang terdaya, apa yang termampu. yang penting usaha tu kena ada.

em. tu secara ringkas kupasan aku pasal amanat '3 kunci sebelom kawen' yang mama penah pesan. yang bestnya, abah aku pon ada gak 3 sacred items yang dia nak suroh aku sedia dan jaga. dia cakap pasal "3 pedal ayam." tau pedal ayam tu apadia? hahaha. "pad lock" lah.. ^^


maksud arwah abah, kalau nak kawen, nak jadi laki orang, kena 'secure' 3 benda dalam diri.

pad lock #1 - secure iman dengan agama. ni padlock paling kuat la yang kena ada. kalau agama tak kukuh, iman tak teguh... macamana nak jadi ketua keluarga nanti? kalau diri sendiri tak terurus, macamna nak tunjuk ajar anak bini nanti? em. tapi bukan pulak maksud abah, kena jadi ustaz, jadi pegawai syariah baru buleh kawen~.. dia maksudkan pegangan agama dengan iman tu kena kuat, sebab dunia rumahtangga ni penuh dugaan. kalau asas ni tak kukuh, tak mustahil pasangan suami isteri jadi tak sanggup dengan cabaran dan cobaan yang mendatang. lepas tu... runtuhlah institusi kekeluargaan yang dibina bersama sebab tak tahan kena uji dengan Tuhan. sayang kan?

pad lock #2 - secure niat dan nafsu. haaa... prinsip benda nak jadi dalam dunia ni mudah. satu, kena ada niat. dua, kena ada peluang. kalau ada dua benda ni wujud serentak, benda baik ka...benda jahat ka...semua buleh jadi. jadi kalau kita tak buleh kontrol peluang or situasi pon, sekurang-kurangnya kita leh kontrol niat. mudah2an dengan niat yang baek, kita dapat jaga nafsu kita. nafsu kat sini dalam konteks luasnya bermaksud keinginan terhadap sesuatu benda/perkara. tak kisah la teringin nak kaya ke, nak makan sedap2 hari2 ke, nak hidup bergaya ke, nak beristeri 3-4 orang ke... semuanya punca dari nafsu. so kalau kita boleh secure niat dengan nafsu, kita divert ke arah yang baik2, insyaAllah elok la keluarga nanti.


pad lock #3 - secure ilmu dan amalan. yang ni paling abah tekankan. ilmu. sebab bagi abah, dan bagi aku jugak, ilmu adalah harta yang paling mewah seseorang tu buleh ada, buleh cari dan buleh beri. jangan lupa, segala peradaban manusia bermula dengan belajaq tentang sesuatu. nabi Adam sendiri belajaq dari kesilapan dia. wahyu pertama yang nabi Muhammad SAW dapat pon...suroh nabi menguasai ilmu.


"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya."


pesan abah lagi, kalau kita ada ilmu, jangan kedekut pulak! tak rugi kita berkongsi ilmu dengan orang. dari situ kita boleh tambah lagi ilmu yang kita ada. tu la tanda kita beramal dengan ilmu yang ada. berbalik kat soal kawen; kenapa kita kena pi kursus kawen? haaa... sebab kita nak belajaq selok belok dunia perkahwinan. dah kita ada ilmu munakahat tu, jangan la tak amalkan pulak. dan jangan berenti dari mencari ilmu. tu sangat la penting. kalau rasa ilmu tentang hal2 rumahtangga yang dok ada dalam benak kita tu tak cukup, bukan bermakna takleh kawen. tapi kena la ada usaha nak belajaq, nak tambah ilmu kat mana yang tak cukup tu. jangan malas, jangan sombong kalau nak cari ilmu. bleh kompromi dua perkara tu, insyaAllah, Tuhan tunjuk jalan.


tu la 3 benda yang mama pesan, dan 3 perkara yang abah ingatkan. insyaAllah. thanks mama, abah.

ps: aku tau.. aku bukannya baik sangat. sebab tu aku nak kongsi dengan korang, sekadar sekelumit ilmu yang yang sikit yang aku ada ni. dah jadi prinsip aku.. sharing is caring. ^^

mudah2an berkat usaha dan doa, kita sama2 leh hidup dan mati dengan aman dah tenang.


Saturday, July 16, 2011

Saya Tak Pandai

ada baaanyak persoalan yang remeh-temeh dalam otak aku - tapi aku tak dapat nak selesaikan. ke aku malas nak pikir jawapannya? aku pon tatau. so kalo ada yang tau..habaq sat kat cek noo...

1. kenapa ramai doktor takmoh kawen dengan doktor jugak? kan ke bagos.. i saket, u ubatkan.. u saket i ubatkan.. ha. hehehe

2. tapi kenapa chekgu banyak kawen dengan chekgu?? tak bleh la nyanyi lagu "Kanda Dinda" by Monoloque feat Atilia~

3. kenapa player bolasepak terkenal dunia, banyak kawen dengan model? apsal tak kawen dengan pemain bolasepak wanita jugak? sebab model cun? player bolasepak wanita pon ade je yang cun~ (freshly coined lepas tengok matches FWWC. nhehaha )

4. kenapa orang Melayu kalo nak kawen kena ikut step "risik-tunang-nikah"? okei, nikah dengan tunang tu kekalkan, tapi risik?

4.5 berapa banyak cincin nak kena pakai kalau nak kawin? risik nak cincin. tunang nak cincin. nikah pon cincin laen!? kalau cincin tunang tu bawak jadi cincin kawen je kan senang. ke, tak boleh? =x


5. apsal pompuan tak masuk meminang laki? lalala...

6. kenapa pintu rumah, pintu bilik, segala tok nenek pintu - seboleh-bolehnya kita nak ada kunci? tapi kenapa pintu peti ais kita tak kunci pulak?

7. kenapa peti surat... oh. ok. takpe, ini aku leh jawab. hahaha


8. kenapa keranda orang buat daripada kayu? plastik tak boleh?

9. ok, plastik, tanah takleh hadam. kalau guna degradable fiber boleh tak? nak ganti keranda kayu...

10. apsal "asam boi"... dipanggil asam boi? boi tu apa? boy?

11. kenapa kucing makan tikus, tapi tak makan hamster? bukan adik beradik ka dua mentang tu?

12. kenapa tiap kali kita beli jam, especially jam dinding... jarum dia sentiasa tunjuk waktu 10.08am/pm, tak pon kul 1.50am/pm. (jarum kat nombor 2 dan 10) tak caya? pi tengok kat kedai.


13. kenapa pasukan bolasepak kebangsaan Jepun punya jersi warna biru, sedangkan bendera negara Jepun kaler merah dengan putih?

14. kenapa US Marines dipanggil "marines", sedangkan dorang frontline dan last frontier US Army? bukan ke marine tu patutnya skuad dalam air?

15. apsal kita tak try ubah/buat keyboard baru? selain keyboard QWERTY yang dok ada ni?

15.5 desktop = komputer meja. make sense bila laptop = komputer riba. abeh tu top = komputer? bukan computer ke? com?

16. kalau orang yang main 'skateboard' kita panggil 'skateboarder', kenapa orang yang main instrument keyboard kita panggil keyboardist? bukan keyboarder?


17. ok, kita ada kapal terbang. kita ada kapal selam. apsal kita takde kapal jalan, or kapal darat? ke ada..aku yang taktau?

18. kenapa 'sweater' kita panggil baju sejuk? bukan sepatutnya baju panas ke? sweat = peluh. sweater = pemeluh??

19. mesin buat air sejuk DAN air panas kita panggil water cooler? hekhek

20. sape la hairdresser/groomer Hitler ye...

21. kalau ada 10 orang dalam satu bilik kecik yang kedap bunyi - semua kentut serentak. dorang dengar bunyi kentut dorang tak? hahahaha

Tuesday, July 12, 2011

Lahirnya Kita Disambut Syariat

Masa kita dilahirkan kan... orang yang paling happy dalam dunia time tu ialah mak abah kita. Time kita lahir, kita nangis. Ada yang nangis kuat, ada yang nangis sikit2. Tapi tangisan kita tu lah yang paling mak abah kita nak dengar. Tak caya, korang pi la tanya sendiri kat parents korang. Well, aku bleh senyum je la kot. =]

Kelahiran kita jugak satu khabar gembira buat semua orang. Sebab tu bila kita lahir je, abah kita dengan ahli keluarga kita pakat bagitau kat orang lain - kawan2, jiran2, sanak-saudara segala (kalau boleh boh dalam suratkabo, dorang dah buat dah. hehe). Dalam Islam, orang2 yang tau khabar gembira ni perlu bersegera meraikannya.

[Di saat Muhammad (S.A.W) lahir ke dunia, maka Thuwaibah menyampaikan khabar itu kepada Abu Lahab (majikannya) dengan mengatakan;
"Telah lahir seorang anak lelaki daripada Abdullah"
Maka Abu Lahab serta-merta memerdekakannya (Thuwaibah) lantaran terlalu gembira.]

Sebab tu la lepas je orang tau kita selamat dilahirkan, semua saling ucap tahniah kat mak abah kita, keluarga kita. Semua tu mendoakan kesejahteraan kita tau tak? ^^

Lepas kita lahir, kita dilaungkan azan kat telinga kanan, dan iqamat kat telinga kiri; macam Nabi buat masa sambut kelahiran Hasan ibn Ali, macam yang diriwayatkan oleh ibn Abbas r.a;

"Bahawasanya Nabi Muhammad SAW melaungkan azan pada telinga al-Hasan bin ali (sebelah kanan) ketika dilahirkan dan menyuarakan iqamat pada telinga kirinya"


Kenapa kita diazan dan diiqamatkan? Sebab kalimah2 mulia tu disifatkan sebagai ucapan pertama yang meresap ke dalam hati, jiwa kita. So sebelum syaitan nirroojiiiimmm tiup-semarakkan kejahatan dalam diri kita, mak abah kita dah one-sep ahead dah. Dah safeguard hati kita dengan syariat Islam, bagi kita kuat! ^^

Korang biasa dengar perkataan tahnik tak? haaa.... tak biasa? ok. Belah lidah, pernah dengar? huhu. Tahnik ni maksudnya bukak mulut/lidah bayi yang baru lahir dengan buah tamar/kurma yang telah dikunyah oleh orang alim dan bertaqwa.

Masa kita lahir, ada orang yang buat tahnik kat kita. Kompem. Tak kisah sapa pon, tapi yang pastinya orang yang 'belah lidah' kita dulu mesti orang baik2. Abah kita pon orang baik, kan? =) Cara tahnik korang tau tak? Haa.. isi buah kurma/tamar yang dah dikunyah tadi diletak atas jari telunjuk, lepas tu dimasukkan dalam mulut kita, ke kiri dan ke kanan mulut. Kena buat camtu sampai la kurma tadi dah sentuh/cecah seluruh mulut kita sampai ke rongga tekak.


Hey, ni bukan adat, tapi syariat ye. Ada hadis, dari Abu Musa r.a. maksudnya;

"Aku telah mendapat seorang anak, kemudian aku membawanya kepada Nabi SAW. Baginda menamakannya Ibrahim, lalu mentahnikkannya dengan sebiji kurma"

Secara saintifiknya pon ada~ hehe. Tujuan tahnik ni, ialah nak bagi kuat saraf mulut kita, nak persiapkan kita untuk penyusuan dan pemakanan nanti. Ada jugak cakap nak bagi kita cakap benda2 baik je, dan cepat bercakap. Ini... wallahualam~ ^^

Nama!! haa... benda paling kekal kat diri kita, ialah nama kita la. betul tak? Islam mensyariatkan baby yang lahir diberi nama yang indah dan ada makna yang baik. Sebab~.. sedikit sebanyak nama kita boleh, dan akan mempengaruhi sifat peribadi, personaliti dan akhlak kita.

Riwayat Abu Dau daripada Abu Darda r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda, maksudnya;

"Sesungguhnya pada hari kiamat kelak, manusia akan dipanggil menghadap Allah dengan nama masing-masing dan nama bapa masing-masing (sepertimana nama di dunia). Maka pilihlah nama yang baik-baik untuk kamu sekalian."

Cuba korang tanya kat mak abah korang, or kat ustaz/ustazah/orang2 alim, maksud sebenar nama korang. Mesti baik maknanya kan? InsyaAllah. Kita bertuah tau, dapat combine nama macam2, kreatif lak tu. Tapi still ada maksud yang baik. Syukur~ ^^

Next step; aqiqah! Wheee, aku suka part aqiqah. Masa tu la nama kita betul2 set, confirm. Bleh register kat JPN dah. hehe... Aqiqah ni syariat tau, maksud dia menyembelih kambing atau ternakan lain (mcm unta, biri2, kibas) buat anak yang baru lahir khususnya pada hari ketujuh kelahirannya, atau selewat-lewatnya sebelum anak itu baligh.'


Nabi ajar supaya anak lelaki diakikahkan dengan 2 ekor kambing, or sekor je pon dah cukup; yang sempurna sifat dan cukup syarat, manakala anak perempuan pulak memadai dengan diaqiqahkan sekor kambing je. So kalo korang yang diaqiqahkan dengan lembu ke, biri2 ke, unta ke... tahniah la. Grand habis tu. Kawen nanti aku taktau la besor mana kenduriknye. hee..

Cukur kepala/cukur jambul/cukur rambut. Familiar kan? Haa... time kita kechek dulu, sesikit mana pon rambut kita time tu... wojib kena kerat jugak wlopon sikit. haha. Kita didodoikan dalam buai or diletak kat tengah2 orang marhaban. Lepas tu, ramai2 pakat gunting sikit2 rambut kita. Kenapa kena cukur rambut?? Sebab nak bukak 'ubun-ubun' kita, supaya ilmu mudah masuk, supaya penglihatan kita terang, pendengaran kita jelas, deria hidu pon berfungsi (Ibn al-Qayyim)


So, tu la sedikit sebanyak apa yang mak abah kita buat...sempena menyambut kelahiran kita kat dunia ni. Bersyukur tau. Tak terbalas budi mak abah kita kat kita, sejak dari kita lahir sampai la sekarang. Hargailah mak abah kita, selagi kita mampu, selagi kita ada masa. Sebab kita tak tau... bila kita akan pergi.. bila mereka akan pergi...

Kepada korang yang masih ada mak abah, jalankanlah tanggungjawab sebagai anak dengan baik, seikhlasnya. Sayangilah mak abah korang. Bagitau mak abah korang, tunjuk kat dorang, yang korang sayang mak abah sangat2. Jangan jangan jadi macam aku.. hanya lebih menghargai, lepas mak abah aku dah takde. =]

Untuk kawan2 aku yang bakal dan telah bergelar ibu dan/atau bapa, tahniah aku ucapkan atas anugerah yang Tuhan dah bagi kat korang. Semoga perkahwinan korang diberkatiNya, dan keluarga korang dirahmati dan sentiasa dalam sejahtera dan lindinganNya, mudah2an. Aku nak korang tau, aku dan kengkawan laen senantiasa mendoakan yang terbaik buat korang, insyaAllah. =)

Live life to the fullest! ^^

Monday, July 11, 2011

#Trending: Tudung Kepala - Part 1

kalo korang perasan, (memang korang perasan pon. hehe) sekarang ni tudung pon dah berpesen-pesen ye.

dulu-dulu time tudung bawal tu..simple jek. lepas tu, datang lak pengaruh tudung 'malas' (aku panggil tudung malas sebab... memang nampak malas gile tudung tu. hahaha) melanda Malaysia. ala, yang jenis sarung je tanpa was-was tu..yang kainnya spandex bleh regang2 tuu..lol

dah sekarang, fenomena baru - tudung 'singa', 'rumpai laut', dan 'winter in arab'. nanti aku explen apa yang aku maksudkan dengan terma2 tu. buat pemakai tudung sekalian, dengan ikhlasnya aku nak mohon ampun dan maaf atas penggunaan terma2 tu. serius aku taktau nama2 fesyen tudung sekarang. so aku namakan mengikot kesesuaian gaya, rupa dan pengetahuan cetek aku yang jahil bab2 pesen ni. ^^"

tapi paling popular skarang ni...#trending tudung ala2 cloak/hoodie. korang leh tengok kat sini - cloak menjadi pujaan lelaki dan wanita!!

kalo yang laki, ikon2 ternama yang pakai cloak ni;



ni lagi



dan ni jugak




haa.. sekarang pompuan pon suka pakai cloaks tau! ni antara ikon fesyen cloak masa kini ^^



dan ini


dan pompuan paling femes dengan fesyen cloaking ni;



lalalalaa~....